Temperatura

Temperatura

Temperatura este marimea fizica ce caracterizeaza starea de incalzire a
unui corp. Multe procese tehnologice care au loc in reactoarele chimice,
coloane de fractionare, difuzie si altele, sunt puternic influentate de
temperatura din utilaj. De aceea masurarea cu precizie a temperaturii in
utilajele tehnologice are o importanta deosebita.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 72kb
Downloads: 231
Materia: Chimie

Factorii care influenteaza viteza de reactie

Factorii care influenteaza viteza de reactie
iteza de reactie depinde de numerosi factori , cei mai importanti fiind concentratia reactantilor si temperatura.Ar fi foarte complicat sa se gaseasca o expresie generala care sa indice dependenta constantei de viteza de toti acesti factori.De aceea se procedeaza astfel: se considera pe rand toti factorii constanti,cu exceptia unuia si se urmareste apoi influenta acestuia asupra vitezei de reactie.

Alte referate despre: factori care influenteaza viteza de reactie, factorii care influenteaza viteza de reactie, viteza de reactie factori care influenteaza viteza de reactie

Termometrul - scari de temperatura

Termometre de maxim si minim inregistreaza cele mai ridicate, respectiv cele mai scazute temperaturi. Sunt adesea combinate intr-un singur termometru de maxim si minim.

Alte referate despre: termometrul - scari de temperatura, termometre scari de temperatura relatia dintre celsius si fahrenheit, referat masurarea temperaturii scari de temperatura si termometre

Temperatura si caldura

Convectia transmite caldura prin schimbul de molecule fierbinti si reci; acesta este fenomenul prin care apa dintr-un ibric devine clocotita uniform chiar daca numai fundul ceainicului este in contact cu flacara. Radiatia este transferul de caldura prin radiatie electromagnetica; acesta este mecanismul prin care un semineu incalzeste o camera.

II. Temperatura
Temperatura reprezinta proprietatea unui sistem care determina starea lui, daca este in echilibru termic sau nu. Senzatia de caldura sau frig a unei substante este cauzat de temperatura. Desi este usor de comparat temperaturile aproximative ale doua substante utilizand simtul tactil, evaluarea magnitudinii temperaturilor prin reactii subiective este imposibila.

A incalzi o substanta nu inseamna numai a-I creste temperatura, dar si a-l provoca sa imparta o senzatie de cald mai acuta, si totodata sa produca transformari in mai ...

Alte referate despre: temperatura si caldura, temperatura si caldura referat, referat despre temperatura si caldura

Constanta solara si temperatura soarelui

Se numeste CORP NEGRU un corp care absoarbe, in intregime, toate componentele luminii. Evident, definit in acest fel, corpul negru este un corp ideal, dar se pot realiza diferite corpuri reale ale caror proprietati sa se apropie sensibil de ale acestuia. Un prim exemplu, usor de realizat, il constituie orice corp acoperit cu vopseaua numita "negru de fum".

Alte referate despre: energia si temperatura soarelui originea solara, temperatura soarelui, constanta solara

Regionarea climatica a Romaniei

Etajele de clima sunt următoarele:
a) Climatul alpin caracterizează munţii la peste 2000 m in Carpatii Meridionali si peste 1800 m in partea de nord a Carpatilor Orientali.
Temperatura medie anuală în jur de 00 C (sub 00 C la peste 2200 m )
Temperatura medie a verii ( 120 ( 100 C )
Temperatura medie a iernii este intre –80 si –100 C ( chiar –120 C )
Precipitaţiile medii ( 1200 mm/an
Vanturile de vest bat cu putere
Areale cu climat alpin: Munţii Rodnei, Suhard, Călimani, Ceahlău ( la peste 1800 m ), Ciucas ( la peste 1800 m ), Bucegi, Iezer, Fagaras, Parâng, Sureanu, Candrel, Lotrului, Capatanii, Godeanu, Tarcu, Retezat, Bihor, Vladeasa, Muntele Mare ( la peste 1700 m in fiecare din Carpatii Occidentali ).
b) Climatul montan caracterizează munţii inalti si mijlocii cu altitudini intre 800 si 2000 m. Cuprinde: ...

Alte referate despre: regionarea climatica a romaniei, regionarea climatica, clima factori elemente si regionarea climatica

Senzori termoelectrici

Temperatura la care tensiunea termoelectromotoare U este maxima se numeste temperatura neutra (285 oC), iar cea la care sensul t.t.e.m. isi schimba semnul se numeste temperatura de inversiune (570 oC).
Pentru majoritatea metalelor graficul coeficientului Seebeck in functie de temperatura este o linie dreapta. Pentru fier diagrama contine o serie de trepte paralele, temperaturile asociate punctelor de inflexiune de pe grafic corespunzand temperaturilor critice ale tranzitiilor de faza ale fierului.
Efectul Seebeck are trei cauze care se reflecta in coeficientul Seebeck :
S = Sv+Sc+Sf (4)
Sv - componenta volumica a coeficientului Seebeck, datorata difuziei preponderente a purtatorilor mobili de sarcina electrica de la extremitatea calda spre cea rece;
Sc - componenta de contact a coeficientului Seebeck, datorata variatiei potentialului de contact cu temperatura, legat de dependenta de temperatura a potentialului chimic (nivelului Fermi F)
Sc = - (1/e) dF/dT (5)
Sf - componenta ...

Alte referate despre: senzori termoelectrici, senzori termoelectrici pentru temperatura, efectul termoelectric senzori si traductoare

Legile gazelor

Referat despre Legile gazelor
f(p, V, T)=0
de unde, de exemplu, presiunea se poate exprima ca functie de volum si temperatura, adica p=f(V,T). La gaze, fortele de atractie reciproca intre particule sunt slabe. Din acest punct de vedere se face o deosebire intre gaze perfecte sau ideale si gaze reale.

Alte referate despre: legile gazelor, legile gazului ideal, legile gazului ideal referat

Dobrogea

Reteaua hidrografica a Dobrogei este formata din: Dunare, raurile interioare podisului, Canalul Dunare-Marea Neagra, lacuri, ape, subterane si Marea Neagra. Dunarea margineste Dobrogea prin sectorul baltilor (Balta Ialomitei, de la Ostrov la Harsova si Insula Mare a Brailei, de la Harsova la Macin) si al Dunarii Maritime, in nord.

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Instalatia de masurare si reglaj a temperaturii

Factori de tehnică a masurării, adica distributia masurătorilor in timp (permanente, unice), agresivitatea mediului. Factori derivati din modul de utilizare al rezultatului masurătorii.

Alte referate despre: instalatia de masurare si reglaj automat a temperaturii, proiect instalati de masurare si reglaj a temperaturi, instalatii de masurare si reglaj a temperaturi proiect

Temperaturile si precipitatiile din Romania

-30 - 00
Câmpia de V; Câmpia Română (-centru); Pod. Getic; Pod. Mehedinţi; Pod. Dobrogei; Lunca Dunării.

Alte referate despre: temperatura si precipitatiile in romania, temperaturile si precipitatiile din timisoara, clima mediteranean temperatura vanturi precipitatii

Termoreglarea

In cursul ciclului ovarian, la femei se intalnesc oscilatii ale temperaturii cu o perioada de 28 zile. O data cu ovulatia, aproximativ la mijlocul intermenstrului, temperatura creste brusc cu 0,4-0,5° C, uneori cu 1° C si chiar mai mult, mentinandu-se ridicata tot timpul persistentei corpului galben, din cauza secretiei de progesterone. O data cu terminarea menstruatiei, temperatura revine la valori mai coborate, pe toata durata foliculara a ciclului. Aceasta modificare a temperaturii, sinccoana cu ovulatia, constituie un test de precizie a duratei ovulatiei, important pentru stabilirea perioadelor de fecunditate a femeii.

Alte referate despre: termoreglarea, termoreglare, termoreglarea la om

Termometrul

Temperatura o mãsurã a cât de cald sau de rece este un obiect. Indicã viteza cu care atomii ce alcãtuiesc o substantã se miscã. Odatã cu încãlzirea viteza aceastora creste. Oamenii de stiintã spun cã, la o temperaturã extrem de scãzutã, numitã zero absolut, atomii sau moleculele si-ar înceta miscarea.

Alte referate despre: termometrul, termometre, referat termometre

Clima

Polonia
Clima este continentala si uscata, cu ierni lungi si friguroase desi in zona litoralului Baltic se remarca influentele oceanice; precipitatii si temperaturi moderate. Iernile sunt din ce in ce mai reci dinspre est si sud. Precipitatiile sunt impartite uniform pe tot parcursul anului, vara fiind frecvente aversele violente, iarna zapada. In nord suprafetele se mentin inzapezite in medie timp de 40 de zile , iar in sud pana la 60-70 zile. In Gdinynia temperature medie a luni iulie este de 170 C, cea a lunii ianuarie -10 C, iar in Varsovia 200 C, respective -30 C. Precipitatiile medii anuale in aceste doua orase sunt de 660 mm si 560 mm.

Ungaria
Clima este continentala cu veri calduroase. Aversele sunt frecvente vara, dar in a doua jumatate a anotimpului pamanturile sunt afectate de seceta . La Budapesta temperatura medie a lunii iulie este de 220 C, cea a lunii ianuarie este de -10 C, cantitatea de precipitatii anuale este de cca 600 mm. Frigul iernii este rareori interupt ...

Alte referate despre: clima romaniei, clima, tipuri de clima

Recoacerea si calirea sticlei

Cînd procesul de răcire se termină definitiv şi temperatura diferitor straturi ale sticlei se îndreaptă, tensiunile apărute în momentul răcirii, ori rămîn, ori dispar.Cunoştem două tipuri de tensiune: a) reziduale; b) temporale. Tensiunile reziduale apar în sticlă în procesul trecerii lui din starea plastică în starea fină, atunci cînd bucăţelele de sticlă treptat îşi pierd mobilitatea.Tensiunile temporale apar în procesul răcirii îndepărtate a sticlei fine cînd mobilitatea bucăţelelor meseo de sticlă practic e egală cu zero.

Alte referate despre: recoacerea si calirea sticlei, calirea sticlei, recoacerea sticlei

Efectul de sera - pagube si eventuale remedii

In plus,cresterea temperaturii ar dauna mult zonelor urbane.Un plus de caldura ,provocat de tevile de esapament,de lipsa de ventilatie,de asfalt si beton sau de dificila patrundere a vantului ca face aproape imposibila viata.Sa nu se creada ca probema ar putea fi rezolvata cu ajutorul instalatiilor de aer conditionat!Lasand la o parte faptul ca poate in anul 2000,sau putin dupa aceea,va trebui sa renuntam la ele,pentru a nu largi gaura din stratul de ozon,este bine cunoscut ca,racorind casele,instalatiile sporesc caldura in centrele urbane.

Alte referate despre: efectul de sera pagube si eventuale remedii, efectul de sera -pagube si eventuale remedii, efectul sera pagube si remedii
Referate afisate : 17
Medie note: 8.15 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles