Templele de pe acropola atenei

Acropole

Oricand pronuntat cuvantul "Acropole" ne duce cu gandul la vestigile
Greciei antice intalnite in capitala Greciei de astazi, Atena.

Provenit din cuvintele grecesti"acro"-varf si "polis"-oras,Acropole in
lumea antica puteau fi intalnite si Micene Tirint sau Corint dar de
departe Acropola Atenei a fost si va ramane acea citadela situata pe o
inaltime muntuasa care a influentat multe din evenimentele
politice,sociale si culturale ale lumii antice si nu numai.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 8070
Materia: Istorie

Primele reforme grecesti

Avem de-a face cu un joc foarte caracteristic spiritului grec în această de-a institui democraţia pe piramida grupurilor civice şi pe o aritmetică zecimală. În pofida raţionalismului evident care animă acest sistem,nu suntem departe de „virtuţile”numerelor,atât de îndrăgite de pitagoriceni. Dar ne pot impresiona şi amploarea,rigoarea şi răsunetul unei reforme,comparabile într-o oarecare măsură cu cea efectuată de Adunarea Constituantă. Sigur, Clistene nu este un revoluţionar:el menţine cadrele vechi moştenite din trecutele timpului ale statului aristocratic şi religios şi care se bucurau de un imens prestigiu. Dar,datorită inovaţiilor şi completărilor sale,el pune bazele unui stat cu adevărat nou,laic şi scutit de insuportabilele privilegii dobândite prin naştere. Căci acest eupatrid este într-adevăr creatorul democraţiei ateniene.
O cotitură decisivă în organizarea cetăţii este realizată la ...

Alte referate despre: primele reforme grecesti, reformele grecesti, prima reforma electorala in anglia

Uniunea Europeana - tratat de aderare

Insa premierul britanic, Tony Blair, a rupt ordinea protocolara care l-ar fi obligat sa semneze ultimul dintre cei 25, deoarece Marea Britanie echivalează in engleza cu denumirea United Kingdom, surse oficiale elene explicând ca a făcut acest lucru deoarece dorea sa plece de la Atena in timpul după-amiezii, cât mai repede. Majoritatea oratorilor, notează AFP, a făcut apel la lirism pentru a descrie semnificaţia ''istorica'' acestui moment.

Alte referate despre: uniunea europeana formare si aderare, uniunea europeana-tratatul de la lisabona, uniunea europeana tratate

Piramidele si Templele In Egiptul Antic

Un coridor în pantă duce la camera funerară a faraonului – lungă de 10,5 m, lată de 5 m şi înaltă de aproape 6 m – în întregime din granit, plafonul constând din 9 blocuri cântărind împreună 400 tone. Din galeria de intrare se ramnifică un coridor care coboară în pantă 31 m sub nivelul bazei la un puţ destinat, iniţial, să adăpostească sarcofagul regal. Camera funerară a reginei, canalele de aerisire, cinci spaţii libere etajate, menite să reducă din presiunea masei uriaşe de piatră asupra boltei cavoului, completează această uimitoare operă de ştiinţă şi tehnică.

Alte referate despre: piramidele si templele in egiptul antic, referat piramidele si templele in egiptul antic, temple din egiptul antic

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Cetatea Atenei si institutiile ei democratice - Atena este capitala Greciei, leagănul unei vechi civilizaţii. Situată în câmpia Attica, este înconjurată de munţi din trei părţi, dintre care cei mai importanţi sunt Párnis, Pendéli, si Hymettos. Doua mici râuri: Kifisós in vest si Ilisós in est, curg prin oraş. Împreuna cu portul sau, Pireu, care este localizat la circa 8 km spre sud-vest in Golful Saronikós, formează o regiune metropolitana unificata.Cetatea Atenei si institutiile ei democratice

Alte referate despre: cetatea atenei si institutiile ei democratice, cetatea atenei, cetatile atenei

Statuia lui Zeus

Jocurile Olimpice au inceput in orasul Olimpia din Grecia in anul 776 I.C. si erau tinute in cinstea lui Zeus. Oamenii veneau din toate tarile sa participe la aceste jocuri si se rugau in templul lui Zeus. Cu timpul, cand Jocurile Olimpice au devit faimoase, din ce in ce mai multi oameni veneau sa ia parte la intreceri. Astfel ca, templul a devenit neincapator. De aceea s-a construit un altul, mai mare. In interiorul lui sculptorul grec Phidias a realizat o statuie imensa a lui Zeus. Imparatul roman Caligula a vrut sa ia statuia si sa o expuna in Roma. Dispozitivul pe care il construise pentru transportarea ei s-a rupt, el fiind nevoit sa renunte la acesta idee.

Alte referate despre: statuia lui zeus, statuia lui zeus din olimpia, statuia lui zeus din olimp

Egiptul Antic

Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata ,lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase.Piramidele,Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt admirate si astazi de intreaga lume.
      Aparut in desert ,Egiptul era la o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat.Dupa ce s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila , conservatoare si longeviva.Desi au eiostat schimbari in viata tarii,acestea au fost atat de lente,incat popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa,fara varsta.
      Un istoric grec a denumit foarte inspi rat Egiptul ca ,,Darul Nilului''. Locurile propice asezarilor oamenilor erau pe malurile fluviului Nil care parcurge sute de kilometri prin desert,varsandu-se in Marea Mediterana printr-o delta.
      Spre deosebire de alte rauri Nilul se revarsa si se retrage annual, lasand in urma un sol foaret bogat ,fertil,astfel incat cei ...

Alte referate despre: egiptul antic, egiptul antic referat, arta egiptului antic

Atena

Parthenonul este ideea unei forme care se numeste Fidias. Planul templului grec se defineste dupa felul în care coloanele sunt dispuse fata de o încapere centrala în care se afla imaginea de cult. Parthenonul reprezinta tipul cel mai echilibrat al evolutiei templelor. Numara opt coloane pe fatada, rândul de coloane dorice care încadreaza templul margineste o incinta cu friza ionica, constructia fiind un exemplu în privinta coeziunii acestor doua moduri de a exprima unitatea.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Grecia

Istoria Stralucita civilizatie minoica, care infloreste in Creta in mileniile 3-2 i.Hr., poate fi considerat prima manifestate a civilizatiilor europene. Venite la inceputul mileniului 2 i.Hr. din N Peninsulei Balcanice, triburile indo-europene, ale grecilor isi extind, in sec. 15 i. Hr., stapanirea asupra Cretei si Ciprului, creand civilizatia miceniana; in sec.12 i.Hr., dorienii, ultimul val indo-european, distrug civilizatia miceniana, stabilindu-se indeosebi in Pelopones. In jurul anului 1000 i. Hr., grecii colonizeaza coastele Asiei Mici si insulele din Marea Ionica.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, grecia referat

Turismul in Grecia

Friza Parthenonului înfăţişează procesiunea întregii cetăţi, a tuturor vârstelor şi oamenilor cetăţii care participă fără distincţii de rang la sacra solemnitate. Friza descrie două cortegii care se întâlnesc ambele pe latura de răsărit acolo unde tronează zeii. Pe latura de apus călăreţii sunt alături de caii lor şi cortegiul este incipient, abia se formează. Pe latura nordică aşa zisa cavalcadă este în plin mers. În sud, procesiunea fecioarelor ascultă de o gradaţie monumentală. Zeii sunt izolaţi în aşa fel pe latura de răsărit încât muritorii să nu fie conştienţi de prezenţa lor adică să nu pară, că zeii îşi exercită oficial autoritatea, şi că impun ţinuta de reculegere a sărbătorii.

Alte referate despre: turismul in grecia, turismul in grecia referat, turismul din grecia

Est sau Vest

Cine ar refuza o călătorie în Grecia? Cine nu ar petrece cel puţin 7 zile în Capitala culturii antice? Doar buzunarul ne ţine acasă şi deocamdată aşteptăm ziua când poate printr-o ofertă generoasă, vom putea vizita Grecia sau poate Italia. Aproape fiecare agenţie de turism ne oferă invitaţia de a vizita oraşul Atena. De fapt, ce este aşa de interesant acolo de se duc atât de mulţi turişti? Clima? Portul Pireu? Limba greacă? Dansul Sirtaki? Faimosul templu de pe Acropole?

Alte referate despre: romania intre est si vest, statele unite ale americii de la est la vest si de la nord la sud, dunarea strabate romania de la est la vest

Templul zeitei Artemis

Templul avea:
• lungimea = 125,8 m
• latimea = 65 m
• 127 de coloane in stil ionic, bogat decorate cu reliefuri de soclu

Alte referate despre: templul zeitei artemis, templul zeitei artemis din efes, templul zeitei artemis din efes referat

Hatshepsout

Sur les murs de son temple ŕ Deir el-Bahari, elle justifie a
postériori sa prise de pouvoir par le mythe de la théogamie : le dieu
Amon se serait uni avec sa mčre Ahmčs pour l'engendrer.

Alte referate despre:

Avocatul - personalitate in templul justitiei

Exista magistrati care fac aprecieri nepotrivite, le fac viata grea avocatilor, neacordându-le solicitudinea si întregul lor respect. Dintre gesturile nepotrivite ale magistratilor, cele mai grave se petrec
în pretoriu, când avocatii îsi sustin pledoariile si sunt oarecum la discretia magistratilor care conduc dezbaterile. Sunt cazuri în care magistratii îi întrerup pe avocati atunci când acestia îsi sustin cauza, le fixeaza termene pentru care conchide, fac aprecieri jenante
etc. Avocatii trebuie întelesi si apreciati asa cum se cuvine, fiindca istoria, faptele de seama ca si situatiile marunte demonstreaza ceea ce profesorul Louis Halphen spunea: “Este mai usor sa-i bârfesti, decât sa te dispensezi de ei”.

Alte referate despre: avocatul personalitate in templul justitiei, avocatul-personalitate in templul justitiei, avocatul-personalitate in templul justuitiei

Sacrul si Profanul

Aceastĺ lucrare a fost publicatĺ prima datĺ în Rowohlts Deutsche Enzyklopädie,
coordonatĺ de Ernesto Grassi, sub titlul Das Heilige und das Profane
© Rowohlt Taschenbuch Verlag GmbH, Reinbek, 1957
© Humanitas, 1995, pentru prezenta versiune româneascĺ
Traducerea sa fĺcut dupĺ versiunea francezĺ Le Sacré et le Profane publicatĺ la Éditions Gallimard în 1965
ISBN 9732805986
Cuvînt înainte la ediˇia francezĺ
Aceastĺ lucrare a fost scrisĺ în 1956, la sugestia profesorului Ernesto Grassi, pentru o colecˇie de cĺrˇi de buzunar pe care o iniˇiase la editura Rowohlt: Rowohlts Deutsche Enzyklopädie. A fost deci gînditĺ żi scrisĺ pentru marele public, ca o introducere generalĺ în studiul fenomenologic żi istoric al faptelor religioase.
Neam hotĺrît sĺ primim provocarea, încurajaˇi fiind de exemplul fericit al lui Georges Dumézil. Savantul francez publicase în 1949, sub titlul L’Héritage indoeuropéen ŕ Rome (Gallimard) rezultatele cercetĺrilor ...

Alte referate despre: sacrul si profanul rezumat, mircea eliade sacrul si profanul, sacrul si profanul

Kathmandu - capitala Nepalului

Templul zeitei Kumari, protectoarea orasului, e unul din cele mai frumoase din oras. Se spune despre acesta ca traieste sub diferite incarnari de mii de ani. Aici in Nepa inca se pastreaza o traditie foarte veche .

Alte referate despre: capitala nepalului, capitala la kathmandu, ce tara are capitala kathmandu

Religiile japoneze

Vechea mitologie a Japoniei cuprinde si ea scenariile clasice tuturor mitologiilor lumii:
— nasterea lumii dintr-un Haos primordial;
— existenta energiilor active (yang) si pasive (yin);
— aparitia primelor zeitati si constituirea cuplului primordial: Izanagi si Izanani, ei vor da nastere
lumii si vor forma Japonia, care este deci de origine divina;
— formarea zeilor naturii si ai oamenilor (de ordinul miilor), cea mai reprezentativa zeitate fiind
zeita Soarelui (Amaterasu), stapana cerului si cea mai venerata divinitate a panteonului sintoist;
— zeificarea imparatului, care este ,,fiul zeitei Amaterasu” (numele lui Ara—Hito—Kami = ,,zeul
care se vede”);

Alte referate despre: religie japonia, religia japoniei, religia japonezilor
Referate afisate : 17
Medie note: 8.56 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK