Teoria alegerii rationale ca ramura a stiintei politice

Aparitia si evolutia stiintei politice

Referat despre Aparitia si evolutia stiintei politice
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati de cunoasterea, stapanirea si studierea societatii, a cadrului in care traiesc si isi desfasoara activitatea. In consecinta, ea a fost analizata atat in ansamblul ei, ca intreg, cat si in domeniile si partile ei ce o compun. Dintre stiintele care sunt preocupate de descifrarea esentei societatii, a proceselor si legitatilor devenirii ei, un loc aparte il ocupa si politologia. In cadrul oricarei societati, indiferent de natura si nivelul ei de dezvoltare, politicul si politica au constituit activitati umane fundamentale, o functie esentiala a sistemului social. Drept urmare, orice investigatie profunda si detailata a oricarui sistem social, inclusiv a conditiei umane, nu se poate realiza fara o analiza a politicului.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 6kb
Downloads: 1382
Materia: Stiinte Politice

Partidele politice

Al treilea nivel este reprezentat de membri .Membrii sunt persoane
care fac juridic parte din partidele politice, varsa periodic sume de
bani numite cotizatii, aceasta fiind cea mai stransa legatura cu
partidul.Un partid isi formuleaza lista cu membri in functie de
cotizanti.

Alte referate despre: partidele politice, partide politice, partidele politice in perioada interbelica

Aparitia si evolutia stiintei politice

Atat in antichitate cat si in feudalism, intre stiintele care studiau societatea nu exista o democratie, o individualizare, drept urmare, elemente, cunostinte despre societate vor fi nediferentiate, cele specifice filosofiei sau politicii se vor intersecta, suprapune cu cele economice, sociale sau religioase. In primele sale manifestari gandirea politica a aparut si s-a dezvoltat fie in interiorul filosofiei, ca filosofie politica in Grecia antica, fie in stransa legatura cu juridicul, in Roma antica. In toate cazurile, atat asupra politologiei cat si a celorlalte stiinte sociale, a cunoasterii in special, a societatii in general in epoca sclavagista si medievala isi va pune amprenta religia.

Alte referate despre: aparitia si evolutia stiintei politice, aparitia si evolutia stiintei despre politica, natura si evolutia stiintei politice

Istoria gandirii politice

Relaţia gânditorului politic faţă de istorie este in funcţie de realitatea social-politică a timpului său, în sensul că nici un fapt istoric nu apare ca aparţinând numai trecutului. Istoria, ca spaţiu ce uneşte evenimentul şi conştiinţa, reprezintă unitatea dintre eveniment şi sens, în măsura în care conştiinţa istoricităţii poate trăi cu adevărat realitatea acestei duble limite; ea este locul evenimentelor sau câmpul de desfăşurare a istoricităţii, spaţiul temporal care circumscrie prezenţa a ceva trăit, devenit sau imemorial.

Alte referate despre: istoria gandirii politice, istoria gandirii politice in secolul xviii, istoria gandirii politice romanesti

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale noiembrie 2009

Crin Antonescu
Sloganul: " Romania bunului simti, Antonescu presedinte"
Mesajul: "Schimbarea democratica a lui Traian Basescu e necesara, dar nu suficienta. Cu schimbarea lui Traian Basescu incepe si nu se termina revolutia bunului- simt in Romania. Programul meu este revolutia bunului-simt, a normalitatii, a competentei""Nu sunt, cine stie ce frumos, nu sunt nici pe departe cel mai destept om din Romania! Dar sunt in acest moment singurul candidat care n-am furat, n-am mintit, nu am acoperit minciuna, care am facut si fac politica pentru un vis!"

Alte referate despre: campania electorala pentru alegerile prezidentiale, campanie electorala si alegeri ue referate, campaanie electorala pentru alegeri prezidentiale

Comunicarea politica

Aceasta exprimare in spatiul public este deja azi una mediata. Mass-media este singurul actor socila care are posibilitatea si resursele de a facilita schimbul de idei intre electorat si politicieni. Acest schimb are menirea de a 'construi' identitatea electoratului. Aceasta constructie exclude manipularea acestuia. Conceptul de spatiu public este identificat ca fiind functional la mijlocul secolului al XVIII-lea in Anglia si Franta, apare ca si 'sfera politica burgheza'.Habermas : "sfera politica burghez este sfera persoanelor private reunite intr-un loc public".

Intr-o prima faza, aceste spatii publice reunesc indivizi care se manifesta in sfera puterii, iar pentru prima data aceasta forma primara a spatiului public include folosirea publica a ratiunii.

Conceptul de spatiu public cunoaste o dezvoltare odata cu teza lui Habermas.Spatiul public si campania electorala ofera posibilitatea manifestarii discursului electoral. Discursul politic este electoral in momentul ...

Alte referate despre: comunicare politica, comunicarea politica, comunicarea politica-studiu de caz

Politica educationala

In lume s-a constientizat faptul ca succesele economice ale statelor sint determinate direct de calitatea sistemelor lor de invatamint si ca cel mai eficient factor de producyie este capitalul uman, exprimat in cunostintele, competentele, capacitatile creative si calitatile morale ale membrilor societatii, pe care le formeaza in mare masura sistemul de invatamint.Specialistii apreciaza in acest sens ca in economia secolului al XXI-lea sistemul de invatamint va deveni o ramura prioritara de productie, el fiind privit ca o sfera ocupationala, ca o sfera de investitii avantajoase.

Alte referate despre: politici educationale, politici educationale studiu de caz, politici educationale europene moderne

Politica sociala a Uniunii Europene

Referat despre Politica sociala a Uniunii Europene
Politica sociala din UE are ca scop promovarea unui nivel de trai ridicat din punct de vedere calitativ, convenabuil pentru toti cetatenii care traiesc intr-o societate activa, diversificata si sanatoasa. In present o asemenea politica a permis ameliorarea vietii a milioane de cetateni ai UE, cum sunt somerii, persoanele expuse unei discriminari pe piata muncii si multi altii.

Alte referate despre: politica sociala a uniunii europene, politica sociala a uniuni europene, studiu de caz politica sociala a uniunii europene

Conceptul de politica industriala in UE

In general conceptul de politica industriala se refera la interventiile guvernului (statului) pentru corectarea abaterilor de la mecanismele de piata.Obiectivele acestei politice sunt fie economice: promovarea competitivitatii prin ajustari structurale;fie politic protectia sau promovarea unor industrii; fie sociale:lupta impotriva somajului si redistribuirea veniturilor.

Alte referate despre: conceptul din politica industriala, conceptul de politica industriala a ue, politica industriala

Teoria integrarii

Philippe Herzog enumera 3 mijloace prin care se ajunge la democratizarea populatiei:ameliorarea democratiei reprezentative;participarea permanenta a cetatenilor la luarea deciziilor in stat;inventarea unei cetatenii europene.Cetatenia europeana este un concept nou introdus prin Tratatul de la Maastricht din 1992.Acest concept are un continut politic si unul juridic.Prin continutul politic intelegem statutul personal al individului,prin continut juridic intelegem drepturile subiective pe care le poate invoca individul.Cetatenia europeana exista in masura in care titularii sai se bucura de drepturile care deriva din acest statut.

Alte referate despre: teoriile integrarii europene, teoria integrarii europene, teoriile integrarii economice

Generalitati despre politica

Un foarte mare avantaj al puterii este posibilitatea de a influenta toate componentele comunitatii, ceea ce duce firesc si la posibilitatea perpetuarii prin abilitate si eficienta. Este mult mai de dorit sa fii tu cel care face regulile jocului in societate decat sa te supui doar lor. Pentru a putea influenta si a convinge masele actorii politici au nevoie de un instrument si acela este discursul.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Politica agricola comuna. Jurisprudenta comunitara

2. Art. 103 nu împiedica institutiile comunitatii sa aiba competenta de a introduce, fara sa aduca atingere altor proceduri stabilite în Tratat, orice masuri de conjunctura care ar putea fi necesare pentru protejarea obiectivelor Tratatului. Consiliul va alege în fiecare caz în parte forma pe care o va considera cea mai potrivita masurii în cauza.

Alte referate despre: politica agricola comuna, politica agricola comuna referat, politica agricola comuna ue cu sua

Politica promotionala Comunicarea in Marketing

Acesta trebuie să asigure forme variate de informare si stimulare a consumatorilor si să provoace modificări favorabile în mentalitatea si obiceiurile de consum ale acestora. De asemenea, sistemul trebuie să asigure o comunicare permanentă cu proprii angajati, cu actionarii si furnizorii, cu mediile financiar – bancare si ale puterii politice etc.

Sistemul de comunicare este folosit conform unei politici coerente, prin care organizatia îsi asigură difuzarea informatiilor despre propria activitate, produse si servicii, precum si receptionarea modului cum acestea sunt primite si apreciate de destinatari.

Sistemul de organizare al organizatiei este format din: sursa de informatie (organizatia), mesajele (informatii, comunicări), canalul de difuzare si destinatarul.Sensul comunicării trebuie să fie însă dublu, pentru a percepe si reactiile destinatarului.

Alte referate despre: politica promotionala- comunicarea in marketing, influenta politicii de comunicare in marketing, politica de comunicare si marketing a romaniei

Criza financiara - politici anticriza

Politica de relansare prin credit. Aceasta porneste de la principiul că există un multiplicator bugetar si monetar, după care fiecare venit nou si fiecare credit distribuite în economie creează o nouă cheltuială, care generează cerere si o alimentează, în continuare. În acest mod,
actionează si asupra cresterii masei monetare puse la dispozitia economiei, prin reducerea ratei dobânzii, atenuarea restrictiilor în acordarea creditelor, operatiuni de open-market, reducerea rezervelor bancare obligatorii.

Politica de relansare prin ofertă. Acest tip de politică stimulează economia prin crearea unui mediu favorabil actiunii firmelor, liberei initiative si concurentei, reducând obligatiile fiscale si salariale. Relansarea prin ofertă acceptă, cel putin implicit, legea debuseelor a lui J. B. Say, conform căreia ,,oferta îsi creează propria cerere' ; astfel, pentru reluarea cresterii economice, trebuie stimulată prioritar productia, si nu cererea efectivă.

Alte referate despre: criza financiara - politici anticriza, criza financiara politici anticriza, referat criza financiara - politici anticriza

Doctrine politice

In doctrinele politice ideile noi ale neoliberalismului se refereau la dezvoltarea economiei pe baze moderne, apararea propietatii private si a liberei initiative a agentilor economici, interventia statului in dezvoltarea si protejarea industriei nationale, asigurarea unei dezvoltari echilibrate a economiei, cresterea eficientei comertului exterior, existenta unor grave probleme sociale. Prin pozitia adoptata, fata de problemele economice prioritare ale timpului, curentul neoliberal apara interesele nationale fundamentale ale statului unitar roman, nu insa in totalitate;

Alte referate despre: doctrine politice, doctrina politica, doctrina politica liberala liberalismul clasic

Guvernarea economica si optiunile politice

Ulterior, cand s-au intensificat discutiile cu privire la crearea unei piete interne s-a constatat ca diferentele intre nivelurile de dezvoltare ale fiecarei natiuni creau impedimente in interiorul pietei unice. Decizia luata in acest sens a fost stricta si simpla, mai exact, orice bun produs legal si comercializat in interiorul pietei unice era lasat sa fie tranzactionat liber pe acest teritoriu.

Alte referate despre: impactul economic al ciclurilor politice, starea economica si social politica a r s s m, marile ansambluri economice si geo-politice ale lumii

Catastrofe politice - eseu

Eu eram însă mai catolic decât Papa. M-am interesat cu ce se ocupă comisia. Cu LISTE sau REFERENDUM? Râzând funcţionarul a spus „Cu Euro-Parlamentari”. M-am simţit jignit. Dumnezeu poate ştii de ce. Poate zâmbetul condescendent al celorlalţi membrii ai comisiei, cam toţi fără vre-o activitate vizibilă.

Alte referate despre: catastrofa -razboiul -eseu, regele burebista structura politica eseu, politica eseu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles