Teoria imigrationista si teoria continuitatii

Teoria imigrationista si netemeinicia sa

Teoria imgartionista si netemeinicia saIn apropierera sec XVIII, numit si secolul luminilor, romanii din Transilavania, mai exact reprezentantii scolii ardelene trimit Imperiului Ungariei un memoriu prin care isi revendica drepturile politice, sociale, economice si religioase de care erau privati. Ei aduc drept argumente latinitatea si continuitatea lor in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Astfel, pentru a servi interesul imperiului si a anula drepturile romanilor, austriacul Sultzer si Robert Rostler elaboreaza teoria imigrationista. Aceasta teorie sustinea ca dacii au fost exterminati dupa 106, toponimia si hidronimia daca au disparut, romanizarea dacilor nu a fost posibila in 165 ani, toti locuitorii au parasit Dacia in 275, poporul si limba romana s-au format la sud de Dunare. Argumentele erau: asemanarea dintre limba albaneza si romana, lipsa romanilor din izvoarele istorice intre sec IV-XIII. Roestler pretindea ca in sec XIII romanii au migrat in nordul Dunarii, stabilindu-se ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 4287
Materia: Istorie

Teoria imigrationista

Engel susţine că locuitorii de origine romană revin în nordul Dunării prin anii 811-813, când ţarul bulgar Krum îi nimiceşte pe avari. Potrivit acestuia, românii vin în Transilvania în secolul al IX-lea. Tot el vorbeşte despre o posibilă colonizare a Maramureşului cu vlahi din jurul Constantinopolului, trimişi de împăratul Andronic al II-lea Paleologul în ajutorul regelui ungar Ladislau Cumanul, cu prilejul unei campanii contra tătarilor.

Alte referate despre: teoria imigrationista, teoria imigrationista a lui roesler, teoriile imigrationiste

Scoala Ardeleana

Ion Budai-Deleanu,cu firea cea mai deshisa, a fost si cel mai receptiv la ideile timpului,depasuindu-I pe toti prin inaltimea viziunii filozofice la care s-a ridicat.Din aceasta perspectiva, a vazut viata nu doar in latura ei grava,ci si in cea comica,retinind de pe obrazul semenului nu atat lacrima,cat grimasa.Talentul literar I-a fost deasupra tuturor.

Alte referate despre: scoala ardeleana, scoala ardeleana referat, iluminismul scoala ardeleana

Combaterea migratiei ilegale

Referat despre Combaterea migratiei ilegale
Migratia a existat de la inceputul omenirii si este un fenomen ce s-a mentinut in timp, dar a inregistrat schimbari si a capatat noi forme. Procesele migratorii se desfasoara simultan si sunt in crestere in multe tari din lume. Unul din rezultatele pe termen lung ale acestei evolutii ar putea fi aparitia societatilor muliculturale, tinzand spre noi concepte ale cetatenei sau statului national. Cele mai multe dintre tarile dezvoltate a devenit societati diversificate, multietnice, iar cele care nu au ajuns inca la acest nivel s-au orientat decisive in aceasta directie. Pentru cercetãtorii din domeniul migraþiei a devenit tot mai clar cã acest fenomen trebuie privit ca un element normal si structural al societãtii omenesti de-a lungul istoriei.

Alte referate despre: combaterea migratiei ilegale, referat despre combaterea migratiei ilegale, referat combaterea migratiei ilegale

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Studiile de istorie acorda un interes deosebit mai ales procesului de formare al poporului roman, contestandu-se afirmatiile tendentioase ale celor care falsificau istoria pentru a justifica inechitatea care se facea romanilor. Reprezentantii Scolii Ardelene au adus argumente istorice, filologice si demografice privind originea latina a limbii si poporului roman, continuitatea si unitatea sa etnica , punandu-se astfel bazele lingvisticii romanesti.
Aportul Scolii Ardelene la dezvoltarea limbii este la fel de pretios. In aceasta epoca s-a pus problema adoptarii alfabetului latin in locul celui chirilic, a fixarii normelor gramaticale ale limbii, a imbogatirii vocabularului cu neologisme luate din limbile romanice.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Migratie

Evolutii total diferite avem in celelalte doua tari vecine. Pentru fosta Iugoslavie (Serbia si Muntenegru) soldul este continuu negativ (cei plecati ii depasesc pe cei intrati), in schimb Ungaria are un sold continuu pozitiv (reprezinta un pol de atragere pentru forta de munca straina).

Alte referate despre: migratii in lumea contemporana, pasari migratoare, migratiile in lumea contemporana

Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei

- criteriul normativ raportează devianţa la tot ceea ce încalcă normele sociale(Durkheim, Merton, Tarde, Sherif);

Alte referate despre: teorii sociologice in domeniul deviantei si delincventei, teoria deviantei referat sociologie, teorii de orientare sociologica

Teoria si metodologia curriculum-ului

Semnificaţiile iniţiale ale conceptului erau acelea de conţinut al învăţământului, de plan sau programă de studiu, respectiv de drum/ curs obligatoriu de studiu/ învăţare. Reapariţia termenului "curriculum" în SUA în secolul XX valorifică această accepţiune primară, restrânsă, de conţinut al învăţământului, într-o situaţie instructiv-educativă delimitată în spaţiu şi timp. Însă raţiunea nu a fost deloc cea a unei simple schimbări pur terminologice, ci s-a dorit ca semnificaţia termenului să treacă dincolo de conţinuturi, planuri şi programe, care reprezentau ceva static, cantitativ şi susceptibil de a fi transferat către educaţi graţie unor finalităţi rigide.

Alte referate despre: teoria si metodologia curriculum-ului, teoria si metodologia curriculum-ului descentralizat, teoria si metodologia curriculum-ului g

Aplicatiile teoriei alegerii consumatorului

Referat despre Aplicatiile teoriei alegerii consumatorului
Obiective
- a explica cum influenţează salariile oferta de muncă
- a arăta cum influenţează rata dobânzii economiile menajelor
- a clarifica dacă săracii preferă transferurile în natură sau în monedă.
Teoria alegerii consumatorului are nenumărate aplicaţii practice. Să urmărim, în cele ce urmează, câteva dintre cele mai importante.
1.1. Curba cererii are întotdeauna pantă negativă?
Conform legii cererii, când preţul unui bun scade, oamenii consumă mai mult din acel bun. Această lege a cererii este reprezentată prin panta negativă a curbei cererii.

Alte referate despre: aplicatiile teoriei alegerii consumatorului, teoria alegerii consumatorului individual, teoria alegerii consumatorului

Dalton si teoria atomica

Dalton si teoria atomica
In acelasi an Dalton s-a mutat la Manchester, unde a fost desemnat profesor de matematica si de filosofie naturala la New College. Una din primele sale lucrari a fost despre ceea ce este acum cunoscut sub numele de daltonism, de care a suferit el insusi. Cand New College s-a mutat la York, el a devenit un ‘‘profesor de stat si particular de matematica si chimie’’.

Alte referate despre: dalton si teoria atomica, teoria atomica a lui j dalton, john dalton teoria atomului

Teoria si metodologia evaluarii

- evaluarea se realizează în interesul ambilor parteneri ai procesului instructiv-educativ - elev şi profesor, sprijinindu-le constant şi sistematic eforturile; elevul este transformat în permanenţă într-un partener al profesorului în evaluare, îndeosebi prin: autoevaluare, interevaluare (evaluare reciprocă), evaluare/ autoevaluare controlată;

Alte referate despre: teoria si metodologia evaluarii, teoria si metodologia evaluarii referat, teoria si metodologia evaluarii didactice

Teoria educatiei fizice si a sportului

pregatirea fiz=niv dezvoltarii posibilitatilor motrice ale individului atins in procesul repetarii sistematice a exer fiz.proba sprt=un exer fiz complex care face parte dintr-o ramura sprt si are structura proprie.ramura sprt=un sistem de exer fiz care se realizeaza in cometitii dupa reguli precise in conditii specifice.

Alte referate despre: teoria educatiei fizice si a sportului, teoria educatiei fizice si a sportului referate, referate teoria educatiei fizice si a sportului

Teorii moderne in comertul international

Ideea de bază a economistului suedez constă în aceea că volumul şi structura importului şi exportului unei ţări sunt determinate iniţial şi în principal de cererea internă de mărfuri. În sprijinul acestei idei el aduce trei argumente şi anume: (1) că într-o lume cu informaţii imperfecte (parţiale şi nesigure) orice întreprinzător va reacţiona la ocaziile de cîştig mai bine cunoscute pe care le deduce din nevoile interne; (2) că în măsura în care producţia unui bun se bazează pe o invenţie sau inovaţie, experimentarea acestora se face, la început, pe piaţa inţernă şi numai dacă ea se verifică în mod rentabil pe această piaţă, va fi extinsă ulterior producţia ei şi în vederea exportului; (3) că un întreprinzător nu se va îngriji sau preocupa de o cerere care nu există pe piaţa internă de teama unor riscuri neprevăzute şi a unor costuri prohibitive.

Alte referate despre: teorii moderne in comertul international, teori moderne in comert international, teoriile moderne ale comertului international

Teoria Haosului

Teoria haosului porneste de la ideea ca trebuie sa cautam în natura termeni contrarii, tensiunea generata de contradictii, de cumulare si relaxare, de invatare si uitare etc. Natura "lucreaza neliniar" si implicit haotic. De exemplu, o mica întârziere a autobuzului de dimineata poate sa strice întreg programul din aceeasi zi ( o adevarata catastrofa).
Cea mai des intalnita conceptie gresita in legatura cu teoria haosului este aceea ca aceasta teorie se refera la dezordine.Nimic nu e mai departe de adevar ca aceasta afirmatie. “Haosul” din teoria haosului inseamna ordine in cel mai simplu sens al acestuia.
Astfel, teoria haosului nu pune accent pe dezordine(caracterul imprevizibil mostenit al unui sistem), ci pe ordinea mostenita a sistemului(caracterul universal al sistemelor similare).

Alte referate despre: teoria haosului, teoria haosului fizica, elemente de teoria haosului

Teoria generala a dreptului

Teoria generala a dreptului
Cuvântul Stat în înţelesul pe care-l oferim azi,este de origină modernă.În limbile greacă si latină se găsesc mai multe expresii care indică o specie de agregaţie sau organizaţie politică,dar nu vom întâlni un termen generic şi nici o teorie adecvată a statului.Aceasta nu înseamnă că romanii n-au avut o idee clară despre stat,multe din lucrările lor (De Republica şi De Legibus,ale lui Cicero),stau dovadă în acest sens.

Alte referate despre: teoria generala a dreptului, referat teoria generala a dreptului, teoria generala a dreptului anul 1

Teorii privind rata dobanzii

Din cauza inflaţiei vom întâlni rata nominală a dobânzii (dobânda cuvenită prin contractul de credit) şi rata reală a dobânzii .
În condiţiile în care, de pildă, rata nominală a dobânzii este de 50 %, iar rata inflaţiei este de 40%, rata dobânzii reale va reprezenta 7,14 % (dobânda reală pozitivă), ceea ce înseamnă că se recuperează puterea de cumpărare a capitalului angajat şi o sumă ce reprezintă dobânda reală, de dimensiuni mult diminuate, în raport de nivelul nominal. Dimpotrivă, în cazul în care rata nominală a dobânzii este de 50%, iar rata inflaţiei este de 80%, rata dobânzii reale va reprezenta - 16,66% (sau altfel spus dobânda reală negativă de 16,66%), ceea ce evidenţiază nu numai lipsa oricărui profit pe seama acestei operaţiuni, dar şi o pierdere substanţială din puterea de cumpărare a capitalului avansat.

Alte referate despre: teorii privind rata dobanzii, teorii privind rata de dobanda, teorii asupra ratelor dobanzii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles