Teorii sociologice in domeniul deviantei si delincventei

Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei

Referat despre Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei
Omul pentru a deveni parte integrată a societăţii are nevoie de-a lungul evoluţiei sale de interacţiunea a trei factori majori: ereditatea, mediul si educaţia. Pornind de la o anumită bază ereditară,crescând intr-un anumit mediu şi având acces la actul educativ, omul devine o persoană cu un rol activ în societate sau poate deveni chiar un personaj, în funcţie de circumstanţe. Ceea ce este de reţinut este faptul că omul se supune(sau ar trebui să se supună)încă de la început regulilor sociale .

Nivel: Facultate
Dimensiune: 13kb
Downloads: 2
Materia: Sociologie

Marile teorii sociologice ale secolului XX

Fiecare epoca isi are sociologia ei. Secolul al XlX-lea poate fi considerat fie "secolul colectivitatilor sociale" (care se manifesta in cadrul evenimentelor politice - apare "sociologia ordinii, a solidaritatii" - Ex. aparitia "psihologiei multimii" a lui Le Bon), fie "secolul natiunilor "( apare "sociologia tipurilor sociale de popoare" - cercetarile scolii lui le Play). Secolul al XlX-lea se incheie cu o descoperire noua: "societatea de masa".

Alte referate despre: teorii sociologice, teorii sociologice ale educatiei, analizati doua teorii sociologice ale educatiei

Sociologia deviantei

Durkheim incearca sa distinga normalul de patologic pentru a izola aceste fenomene intrucat cel de-al doilea fenomen constituie o deviere de la ordinea obisnuita a lucrurilor,iar simptomul aparitiei unei astfel de stari este anomia.Pentru el un fapt social normal se remarca prin generalitatea si constanta sa.Pentru acesta orice conduita normala devine anomica de indata ce se observa o crestere sau o diminuare anormala a incidentei sale medii.de aceea el considera ca crima poate prezenta forme anomice,de exemplu in vreme de razboi,de foamete sau asediu.Astfel normalul si patologicul sunt doua fete ale un complex functional care explica procesul schimbarii sociale.In final Durkheim afirma ca:”Nu poate exista o societate in care indivizii sa nu se abata mai mult sau mai putin de la tipul colectiv”.

Alte referate despre: sociologia deviantei, sociologia deviantei albert ogien, sociologia deviantei adictia

Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale

Spre deosebire de noţiunea de „crimă", cea de „infracţiune", desemnînd un comportament ce atentează la prevederile legii, oferă posibilitatea unei diferenţieri a gravităţii faptei. Totodată, menţionăm că noţiunea de „personalitate infracţională" se referă nu la inculpat sau condamnat, ci la cea de „învinuit" care, în conformitate cu art. 42 al CPP, defineşte „persoana, faţă de care s-a dat... o ordonanţă de punere sub învinuire"2. Aceasta din cauza că personalitatea inculpatului şi a condamnatului care se manifestă în alt mod, în virtutea unor circumstanţe juridice deosebite, ţine de alte capitole, urmînd să fie analizată în continuare, însă e nevoie şi de o altă departajare, pentru evitarea confuziei terminologice.

Alte referate despre: psihologia personalitatii infractorului si a devierilor, psihologia personalitatii infractorului, psihologia personalitatii

Deviante sociale

Relativitatea normelor,antreneaza prin relativitatea criteriilor,distinctia dintre drept si nedrept ;deci o relativitate a deviantelor in acest sens,pentru a nu crea confuzie,trebuie facute unele distinctii :
un act va fi condamnat daca are loc intr-o anumita situatie si nu va fi condamnat in alte imprejurari
un act va fi sau nu deviant in functie de statutul sau rolul social al autorului
devianta va depinde de contexul normativ in care apare

Alte referate despre: devianta sociala, deviante sociale, referat devianta sociala

Teoria argumentarii

1) argumentul poate fi interpretat ca variabila independenta a unei functii, sau ca o
2) propozitie considerata ca adevarata si luata in considerare pentru demonstrarea altei propozitii. Argumentul poate fi definit deci ca variabila independenta a functiei predicative, care indica obiectele si indivizii de care depind proprietatile si relatiile (adica predicatele).

Alte referate despre: teoria argumentarii, teoria argumentarii si explicatiei, retorica si teoria argumentarii-recenzie

Dalton si teoria atomica

Dalton si teoria atomica
Poate cea mai importanta realizare a lui Lavoisier a fost confirmarea teoriei conservarii masei in reactiile chimice: aceasta a fost o sustinere puternica, avandu-si originea in idea originala a lui Democrit, ca toate transformarile chimice nu sunt decat rearanjari ale unor unitati fundamentale neschimbatoare. La fel de importanta a fost legea proportiilor constante, enuntata de chimistul francez JL Proust (1754-1826), care a spune ca fiecare compus chimice pur contine proportii fixe si constante, in greutati, din elementele sale constituitive.

Alte referate despre: dalton si teoria atomica, john dalton teoria atomului, teoria atomica a lui j dalton

Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari

 „O legendă creştină”. Folcloristul şi etnograful Simion Florea Marian (1847-1907) s-a alăturat pres¬ti¬gioasei „şcoli folcloristice” iniţiată de B.P. Hasdeu la sfârşitul secolului al XIX-lea, care promova metoda comparatistă. Aceasta este premisa expunerii teoriei potrivit căreia Mio¬riţa îşi trage obârşia dintr-un fapt istoric creştin (moartea şi învierea Mân¬tuitorului). Punctul de plecare al teoriei este frapanta asemănare pe care S.F.Marian o iden¬tifică între imaginea lui Iisus Cristos din baladele şi legendele Maicii Domnului – toate folclorice, care circulau în Moldova şi partea de sud a ţării – şi tânărul cioban din Mioriţa.

Alte referate despre: geneza mioritei ipoteze teoria interpretari, geneza mioritei, ipotezele teoriei celulare

Teorii moderne in comertul international

În viziunea lui Kravis, disponibilităţile de export depind de patru factori: a) înzestrarea cu resurse naturale; b) amploarea şi semnificaţia diferenţierii produselor; c) progresul tehnologic în decursul timpului şi d) politica economică externă a statului respectiv. Rolul primului factor se înţelege relativ uşor în sensul că nu pot fi exportate fructe tropicale din ţări temperate sau cereale din zone muntoase.

Alte referate despre: teorii moderne in comertul international, teori moderne in comert international, teorii moderne privind comertul international curs

Teoria haosului

Conform tuturor ideilor conventionale de timp, rezultatul ar fi trebuit sa difere foarte putin de secventa originala. Lorenz a demonstrat ca aceasta idée este gresita. Acest effect a ajuns sa fie cunoscut ca si “The butterfly effect”. Diferenta initiala intre doua curbe este atat de mica incat se poate compara cu un fluture care da din aripi.

Alte referate despre: teoria haosului, teoria haosului fizica, elemente de teoria haosului

Teoria generala a dreptului

Teoria generala a dreptului
Curente şi teorii filosofice explică de-a lungul timpului de pe poziţii diverse importanţa statului,rolul său în apărarea unor interese sociale de grup sau ale societăţii în întregul său.Ca ţi în cazul dreptului,apariţia statului este determinată de schimbările petrecute în orânduirea comunei primitive,schimbări care au făcut ca vechile forme de organizare şi conducere(ginta,tribul) să nu mai fie suficiente,impunîndu-se o forma nouă-cea politică-statală.O data cu aparitia statului,relatiile sociale se pot dezvolta la adapostul unei forte speciale de constrangere pe care o detine statul si o poate utiliza impotriva celor care i se opun.Statul apare astfel ca o modalitate(o varianta) social-istorica de organizare sociala prin care grupurile sociale si-au promovat interesele comune si in care si-a gasit expresia concentrata intreaga societate.

Alte referate despre: teoria generala a dreptului, referat teoria generala a dreptului, teoria generala a dreptului anul 1

Teoria plusvalorii si a capitalului

Teoria plusvalorii si a capitalului
Marx a incetat din viata la 14 martie 1883.
Despre aceasta Engels scria: "A murit onorat, iubit, plans de milioanele de tovarasi revolutionari din toata Europa si America, de la minele siberiene pana in California”.²Marx a descoperit legile dezvoltarii istoriei omenirii. Impreuna cu Engels a creat materialismul dialectic, conceptia revolutionara despre lume. Extinzand noua conceptie despre lume la stadiul istoriei societatii Marx, a creat - materialismul istoric - stiinta legilor dezvoltarii sociale, legilor luptei de clasa.

Alte referate despre: teoria plusvalorii, teoria plusvalorii si exploatarea in opera lui karl marks, teoria plusvalorii si expluatoarea in opera lui karl marx

Teorii despre joc

Perspectiva piagetiana poate fi caracterizata prin trei trasaturi dominante:
-dimensiunea biologica;
-interactionismul factorilor subiect-mediu;
-constructivismul psiho-genetic.

Piaget clasifica epistemologia sa genetica drept "naturalista, fara a fi pozitivista" si considera conduitele cognitive ca un produs al unui organism inzestrat cu structuri ce se manifesta prin puterea lor de asimilare si acomodare.

Alte referate despre: teorii despre joc, teorii ale jocului, teori despre joc

Teoria localizarii

Teoria localizarii
Costul transportului pe unitatea de marfa transportata si unitatea de distanta se considera aceleasi atat pentru cele doua materii cat si pentru produsul finit. Rezolvare:
Coordonatele localizarii optime a firmei L(x,y) vor fi date de ecuatiile:
200*(25-x)+400*(75-x)+(80-x)=0
200*(35-y)+400*(85-y)+(60-Y)=0
de unde rezulta x=58,37
y=79,87

Alte referate despre: teoria localizarii, teoria localizarii geografie, teoriile localizarii
Referate afisate : 14
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles