Teste grila anatomia si fiziologia omului

Maduva spinarii - anatomia si fiziologia

Anatomia este ştiinţa care studiază alcătuirea corpului. În general, anatomia este ştiinţa formei şi structurii corpului. Fiziologia este ştiinţa care studiază procesele complexe care se desfăşoară în organism.
Anatomia şi fiziologia, deşi sunt definite ca două ştiinţe diferite, se găsesc într-o strânsă legătură, formând o unitate.

Importanţa teoretică a anatomiei şi fiziologiei omului constă în aceea că studiul acestor două ştiinţe contribuie la formarea unei concepţii materialiste despre natură. Importanţa practică constă în aceea că anatomia şi fiziologia omului formează baza medicini umane. Astfel, studierea anatomiei şi fiziologiei omului are o importanţă deosebită, atât ca disciplină de cultură generală, cât şi ca disciplină de cultură specială.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 1446kb
Downloads: 4851
Materia: Biologie

Anatomia aparatului locomotor

Datorita compozitiei chimice si arhitecturii substantei osoase, ele au proprietatea de a rezista la:
• presiune
• tractiune
• torsiune
Rolul oaselor in organism

Alte referate despre: anatomia aparatului locomotor, anatomie aparatul locomotor, referat anatomia aparatului locomotor

Maduva spinarii-organ al SNC

Pe o sectiune transversala prin maduva putem vedea dispozitia substantei albe la exterior si a substantei cenusii la interior. Substanta cenusie are forma literei H sau de fluture cu aripile deschise si e formata din corpi neuronali. Ea se prezinta sub forma de coarne sau in sectiune longitudinala sub forma de coloane care strabat maduva pe toata lungimea ei. Coarnele sunt : anterioare(voluminoase), posterioare(mai subtiri si alungite) si vegetative(mai pronuntate in regiunea toraco-lombara) sau laterale.

Alte referate despre: maduva spinarii care sunt organele sistemului nervos, maduva spinarii, maduva spinarii referat

Maduva spinarii - prezentare

Asezare si raporturi. Adapostita in canalul vertebral, maduva spinarii are ca limita superioara un plan orizontal care trece pe marginea superioara a arcului posterior al atlasului, iar ca limita inferioara un plan orizontal care trece prin discul separator dintre prima si a doua vertebra lombara. Lungimea ei este in medie de 43 cm la femeie si 45 cm la barbat. Maduva nu ocupa in intregime lungimea si largimea canalului vertebral.

Alte referate despre: maduva spinari, referat maduva spinarii, maduva spinarii desene

Maduva spinarii-Medulla spinalis

De o parte şi de alta a fisurii se găsesc cordoanele anterioare medulare drept şi stâng (funiculus anterior), ce se întind lateral până la şantul lateral ventral, locul de emergenţă a rădăcinilor anterioare ale nervilor spinali.

Alte referate despre: maduva spinarii imagini, maduva spinarii localizare, maduva spinarii la om

Maduva Spinarii

4.Pe o sectiune transversala prin maduva putem vedea dispozitia substantei albe la exterior si a substantei cenusii la interior.
Substanta cenusie are forma literei H sau de fluture cu aripile deschise si e formata din corpi neuronali. Ea se prezinta sub forma de coarne sau in sectiune longitudinala sub forma de coloane care strabat maduva pe toata lungimea ei. Coarnele sunt : anterioare(voluminoase), posterioare(mai subtiri si alungite) si vegetative(mai pronuntate in regiunea toraco-lombara) sau laterale.

Alte referate despre: maduva spinarii desen, maduva spinarii power point, imagini maduva spinarii

Originea si evolutia omului

Conform legendei biblice, omul a fost creat din lut. In antichitate, existau si conceptii ale originii omului din structuri materiale. De exemplu, Lucretius sustinea ca oamenii au aparut nemijlocit din pamant, care avea o fertiliatate inalta. Savantul enciclopedist Aristotel, studiind corpul omenesc, l-a inclus pe om in sistemul regnului animal, determinandu-l ca “zoon politicon”. O data cu descoperirea analogiei dintre structura corpului omului si maimutei de catre C. Galenus (medic si anatomist roman) si cu descrierile cimpazeului de catre anatomistul englez E. Tyson (1696), a fost posibila clasificarea omului in cadrul regnului animal.

Alte referate despre: originea si evolutia omului, originea si evolutia omului referat, originea si evolutia omului referat biologie

Maduva spinarii

Configuratia externa. Maduva are înfatisarea unui cilindru plin, usor
turtit în sens anteroposterior. În dreptul regiunilor cervicala între
C[3-4]-D[1-2] si lombara între D[10]-L[1], maduva prezinta doua
regiuni mai voluminoase, intumescenta cervicala (intumescentia
cervicalis) si in-fumescenta lombara (intumescentia lumbalis), ce
corespund radacinilor membrelor si plexurilor brahial si lombar.

Intumescenta lombara se ter-mina cu conul medular (conus medullaris)
continuat cu filum terminale, segment rudimentar al maduvei. Filum
terminale prezinta un segment superior înconjurat de cele trei
membrane meningeale, având pe fata laterala câteva fascicule de fibre
nervoase, care probabil reprezinta rada-cinile nervilor coccigieni 2
si 3 si un segment inferior fuzionat cu dura mater ce se întinde pâna
pe fata dorsala a primei vertebre cocci-giene. Canalul centrnl
(canalis centralis) medular se continua în filum terminale pe o
...

Alte referate despre: maduva spinarii functii, maduva spinarii anatomie, maduva spinari referat

Maduva spinarii

Maduva spinarii este organul nevraxial situat in canalul rahidian. Are forma unei tije cilindrice usor turite dorsoventral, cu diametrul de 1 cm si o lungime de aproximativ 45 cm. In dreptul vertebrei atlas se continua cu bulbul rahidian si se termina la nivelul celei de 2 a vertebre lombare printr-un con terminal. Acesta se continua cu un filament numit filum terminale, care se fixeaza de cocis. Desi se termina la nivelul cele de a 2 a vertebre lombare, maduva prezinta , pe langa regiunile cervicala, toracala, lombara si o regiune sacrala. Aceste regiuni nu corespund topografiei coloanei vertebrale, deoarece maduva este mai scurta decat canalul medular.
In regiunea cervicala cat si in cea lombara a maduvei esxista anumite umflaturi, respectiv, intumescentia cervicalis si intumescentia lumbalis. Aceste umflaturi reprezinta zonele in care sunt concentrate numerosi neuroni care ...

Alte referate despre: maduva spinarii structura, referat despre maduva spinarii, referat despre maduva spinari

Maduva spinarii

Maduva spinarii- Lungimea maduvei este de 43-45cm cu variatii individuale.Limita superioara a maduvei corespunde gaurii occipitale prin care canalul vertebral comunica in sus cu cavitatea craniana sau emergentei primului nerv spinal (C1),iar limita inferioara se afla in dreptul vertebrei L2.Faptul ca maduva isi are limita inferioara in dreptul vertebrei L2 se explica prin ritmul de crestere al coloanei vertebrale mai rapid decat cel al maduvei.

Alte referate despre: maduva spinarii configuratie externa si interna, maduva spinarii contine neuroni, maduva spinarii la om referat

Drepturile Omului

Drepturile Omului
Drepturile omului pot fi definite, în general, ca acele drepturi , fără de care nu putem trai ca fiinţe umane.omului şi libertăţile fundamentale ne permit să ne dezvoltăm şi să ne utilizăm deplin calităţile noastre umane, inteligeţa, talentul şi conştiinţa şi să ne satisfacem nevoile spirituale.
Drepturile Omului

Alte referate despre: drepturile omului, drepturile omului referat, referat drepturile omului

Omul abatut

Omul abatut - La alt telefon, secretara lui Charlie, Susanna, vorbea cu un cumparator. Cumparatorul dorea 6 masini Lamborghini si le dorea in acea zi. Apoi sunatul telefonului a venit de la banca. Susanna si-a pus mainile pe telefon si a spus :

Alte referate despre: omul, conditia omului de geniu, efectele poluarii mediului asupra omului

Crearea omului

De fapt abia după crearea şi investirea omului cu demnitatea de conducător al lumii toate cate le-a făcut Dumnezeu au devenit bune foarte:”Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte”(Fc1,31) Până la apariţia omului întreaga creaţie era apreciată numai cu calificativul de bună:”Şi a văzut Dumnezeu că e bine”(Fc1,10)

Părinţii şi scriitorii Bisericii nu au căutat niciodată să alcătuiască un sistem anrtopologic complet.Dar majoritatea lucrărilor elaborate de ei vorbesc despre om;chiar şi Sfântul Grigorie de Nyssa a scris un tratat numit:”Crearea omului.”

Alte referate despre: crearea omului, crearea omului de catre dumnezeu, crearea omului referat

Drepturile omului

Drepturile omului
Sfasiat permanent intre nevoia de ordine si nevoia de specificitate, intre sistemele de reprezentare bazate pe diferenta si obligatia de a norma aceste siteme astfel incat ele sa reduca entropia, omul este, de cand lumea predispus in egala masura sa-si admita determinarile dar si sa incerce sa le depaseasca.E si pricina pentru care conceptul de libertate este, poate, unul dintre cele mai ambigue si mai greu de apropiat dintre toate conceptele de sprijin ale existentei noastre.

Alte referate despre: curtea europeana a drepturilor omului, declaratia universala a drepturilor omului referat, referate drepturile omului

Infatisarea omului

Ar putea fi de asemenea un argument faptul ca atarnandu-se de ,,maini” a aratat acestor primate posibilitatea unei posturi verticale care degaja mainile, facandu-le capabile sa foloseasca unelte si sa dezvolte aceasta indemanare, acest mod de viata de la nivelul pamantului avand mult mai mult de oferit.

Alte referate despre: infatisarea omului, infatisarea omului eseu, motivul infatisarea omului cu natura in poemul dan capitan de plai

Omul actual

Omul actual (Homo recens), numit si omul contemporan are inteligenta si creierulcel mai dezvoltat, gindeste si dispune de limbajul articulat. El reprezinta materia vie pe treapta superioara de organizare si a ajuns la actuala etapa a dezvoltarii sale, un numai sub influenta factorilor biologici si naturali, ci in mod deosebit, sub aceea a factorilor sociali si culturali, care i-au conditionat, in mare masura, evolutia.

Alte referate despre: omul actual, omul actual si locul de munca, tehnologia si omul actual

Fiziologia scoartei cerbrale

Centrii senzitivi:
Centrii senzitivi sunt: tactil, termic, dureros şi kinstezic. În circumvoluţia centrală posterioară a lobului parietal, în şanţul central (Rolando), într-o mică porţiune a lobului frontal (circumvoluţia centrală anterioară), precum şi porţiunea corespunzătoare de pe faţa internă a emisferei, numită aria senzitivă suplimentară, se află câmpurile unde excitaţiile tactile, dureroase şi termice (de la piele) şi excitaţiile kinestezice (de la muşchi, articulaţii, tendoane, aponevroze, oase) se transformă în senzaţii tactile, de durere, temperatură şi senzaţii mio-artro-kinetice.

Alte referate despre: fiziologia scoartei cerebrale, activitatile cognitive si fiziologia scoartei cerebrale, fiziologia scoartei conditionate neconditionat

Relatia omului religios cu Dumnezeu

Jertfa oferită asigura bunul mers al lucrurilorsi intărea legătura dintre ei. Lumea modernă transformă dialogul direct cu fiinţa care atotputernică participa nemijlocit la viaţa oameniilor într-un dialog cu un concept abstract care se manifestă prin atributele sale.

Alte referate despre: relatia omului religios cu dumnezeu, relatia omului religios cu dumnezeu 1x punct, eseu relatia omului religios cu dumnezeu
Referate afisate : 19
Medie note: 7.74 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK