Testele psihodiagnostice

Teste psihodiagnostice

Exista doua trepte in cercetarea psihologica, una empirica reprezentata de recoltarea materialului concret de cercetare iar ce de-a doua teoretica prin care se determina gradul de veridicitate si reprezentativitate a informatiei obtinute .Dupa aceea se stabilesc dependentele si interelatiile dintre elementele materialului cercetat ,apoi se induce exprimarea finala si sintetica datelor si se trag niste concluzii cu caracter general. Ansamblul de manifestari care se exprima prin variabile sau independente reprezinta activitatea psihica. Studiul expresiei este o sursa importanta pentru diagnosticare .

Aici se incadreaza analiza mimicagesticulara,manifestarile spontane pantomimice ,mimica exprimata cu componenta fiziologica ca si reactiile de manie si stupoare. O alta sursa de diagnostic este comportamentul ;pentru cunoastere acestuia il aprofundam prin intermediul anamnezei pentru a obtine date asupra evolutiei in timpul tulburarilor .Comportamentul verbal-grafic,comportamentul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 7375
Materia: Psihologie

Metode de cercetare sociologica

Schema redata de figura urmatoare este menita sa ilustreze organizarea pe niveluri a referintelor si relatiilor in care este implicata metodologia cercetarii sociale.

Alte referate despre: cercetare sociologica, metode de cercetare sociologica, metode si tehnici de cercetare sociologica

Psihologia romaneasca

Înainte de a deveni o ştiinţă autonomă, psihologia a făcut parte integrantă din filosofie, activitatea psihică fiind obiect al acesteia. Constituirea psihologiei ca ştiinţă independentă, cu caracter experimental, a fost pregătită, pe de o parte, de filosofia empiristă iar pe de altă parte, de succesele obtinute de ştiinţele naturii - îndeosebi de fizică şi fiziologie, prin utilizarea experimentului ca metodă de cercetare, fapt care a influenţat introducerea experimentului şi în cercetarea fenomenelor psihice.

Alte referate despre: psihologia romaneasca, gandirea psihologica romaneasca in perioada interbelica, cultura psihologica romaneasca 1980

Psihologia romaneasca interbelica

Adevaratul întemeietor al psihologiei experimentale din România, deci
nu numai precursor ca Gruber si Vaschide, nici ctitor în toata puterea
cuvântului, ca Radulescu-Motru, a fost Fl. Stefanescu-Goanga
(1881-1958), doctor în filozofie tot de la Leipzig cu teza "Cercetari
experimentale cu privire la tonalitatea afectiva a culorilor",
sustinuta în 1911 la W.Wundt (unde lucrase cinci ani). Goanga a ocupat
apoi catedra de psihologie de la Universitatea din Cluj în 1919, pe
lânga care a înfiintat, în 1921, un laborator, transformat, în 1922,
în celebrul "Institut de psihologie experimentala, comparata si
aplicata". Abia de la aceasta data începe în chip neîndoielnic o noua
perioada, cea experimentalista, în psihologia româneasca. La 1
noiembrie 1921 Institutul obtine un local. Problema cea mai dificila a
fost cea a selectionarii si pregatirii personalului. Munca de
pregatire a primelor cadre, alese dintre studentii capabili si
pasionati ...

Alte referate despre: democratia romaneasca interbelica, proza romaneasca interbelica, roman psihologic perioada interbelica

Tehnici de cercetare sociologica

Simţul comun, la care apelam cu toţii pentru a explica ceea ce se întîmpla şi pentru a prevedea ce se va întîmpla, se deruleaza în doua etape. În prima etapa, în mod spontan, ne facem o idee despre evenimentele trecute. Este o imagine imprecisa produsa de mecanisme psihice necontrolate raţional. Simţul comun se bazeaza pe metode informale. Se vorbeşte astfel despre intuiţia excepţionala a unor persoane ca ceva dat, înnascut. Astfel de persoane „simt”, intuiesc, daca cineva spune adevarul sau nu.

Alte referate despre: tehnici de cercetare sociologica, tehnica de cercetare sociologica, referat metode si tehnici de cercetare sociologica

Cercetarea psihologica cu un singur subiect

De multe ori dorim ca subiectul san u revinba la starea initiala, si dorim pastrarea efectelor manipularii experimentale asupara comportamentului. Mai mult decat atat, comportamentul ce se doreste modificat este mult mai complex. Ex: dorim sa modificam comportamentul unui copil hyperkinetic. Acest comportament are mai multe componente: nu este atent la lectii, vorbeste excesiv, se misca in banca tot timpul, nu are stare, etc.

Alte referate despre: subiecte pentru raport de cercetare psihologie, proiect de cercetare psihologie, cercetare psihologica

Teste psihometrice

Teste psihometrice
Uneori se folosesc teste psihologice pentru a ajuta la evaluarea starii bolnavilor neurologici. Rezultatele trebuie apreciate prin prisma istoricului si datelor clinice ale subiectului testat. Cel mai bine este ca testele psihologice sa fie utilizate in asociere sau sub forma de baterii de teste, astfel incat deficientele testelor individuale sa fie reduse la minimum.
Teste psihometrice

Alte referate despre: teste psihometrice, teste psihometrice exemple, test psihometric

Testul omului

Testul omului - Acest mod de comunicare grafică este rezultatul maturizării structurilor integratoare senzorio- motorii (atât la omul preistoric cât şi la copil). Din studiile comparative se pare că executarea acelorasi “mâzgâleli de bază“ este mai îndelungată pe scara genetică. Studiul lui Pbode Bellog asupra dezvoltării mintale a copiilor pe baza desenelor făcute de ei oferă posibilitatea unei comparaţii subiective între desenul copilului preşcolar, adultul primitiv şi adultul preistoric.

Alte referate despre: testul omului, testul omul, interpretarea testului omului

Testul Rorschach

Psihologia este stiinta care are ca obiect principal de studiu omul in toata complexitatea sa psihica. Pentru a putea studia e necesar sa avem posibilitatea sa culegem date despre ceea ce ne intereseaza. In acest scop psihologia se poate baza pe o serie de metode : experimentul , interviul , chestionarul , testul si altele. Una din aceste metode este testul Rorschach.

Alte referate despre: testul rorschach, test rorschach, testul rorschach online

Care sunt principalii indicatori dupa care se coteaza raspunsurile la Testul Guilford

3.Precizati care sunt formele Matricelor Progresive Raven
Testul a fost elaborat de J. C. Raven cu scopul de a determina nivelul dezvoltarii intelectuale. Testul Matricile Progresive Raven este compus din sarcini psihometrice perceptive si nonverbale care evalueaza nivelul abilitatilor cognitive generale, capacitatea de percepere a relatiilor spatiale si de integrare a relatiilor in structuri cu sens, capacitatea de restructurare cognitiva (flexibilitatea proceselor cognitive). Exista trei variante ale probei psihodiagnostice Raven:

1. Matricile Progresive Standard (SPM) - matricile standard pentru populatia generala - seriile ABCDE cuprind un numar de 60 de itemi.
2. Matricile Progresive Color (CPM) - utilizat pentru evaluarea copiilor, a varstnicilor si a persoanelor cu dizabilitati intelectuale; este alcatuit din 36 de itemi, organizati in trei serii, fiecare a cate 12 itemi -A, Ab si B.
3. Matricile Progresive Avansate (APM), seriile I si II - a fost conceput pentru ...

Alte referate despre: care sunt principalii indicatori macroeconomici, care sunt principalii indicatori economico financiari, care sunt principalele domenii in care s-a manifestat iluminismul

Analizarea psihologica a Testului Arborelui

Tipuri de teste psihologice : cantitative si calitative
Testul cantitativ : (- itemii sunt bine delimitati (intrebari si raspunsuri bine detrminate)
- ex.: da, nu, nu stiu, 2 puncte, 1 punct, 0 puncte
- se caluculeaza scorul si ne uitam in tabel
- avantaj - este usor de interpretat si aplicat

Alte referate despre: analizarea psihologica a testului arborelui, analizarea psihilogica a testului arborelui, testul arborelui psihologie

Testul arborelui

2. EXTRAVERSIUNEA:
Arbore mare;
Frunzis des
Marginile frunzisului sunt fine, adeseori rotunjite, cu deschideri;
Obiecte diverse desenate in frunzis sau in jurul arborelui ( nevoie de schimbare si
de contact)

Alte referate despre: testul arborelui, testul arborelui online, interpretarea testului arborelui

Introducere in psihodiagnostic

Este paradoxul psihologiei, spunea profesorul Paul Popescu- Neveanu, de a fi una din cele mai vechi preocupări cognitiv-empirice, şi, totodată, una din cele mai noi ştiinţe.
Preocuparea pentru cunoaşterea celorlalţi – necesară adaptării în relaţiile cu semenii sau în educarea copiilor- se confundă, probabil, cu istoria omului.

Efectul decantării continue a informaţiilor acumulate şi transmise de generaţii succesive, exprimate în dictoane, aforisme, legende sau în miile de cuvinte ce denumesc trăsături sau stări psihice sunt dovezile de netăgăduit ale acestor preocupări. Cu evidenţă mai mare şi mai elaborate, apar preocupările în direcţia descifrării caracteristicilor psihicului uman la o serie de filozofi sau medici, încă din antichitate (Socrate, Platon, Aristotel, Hipocrat etc.)

Dar “actul de naştere” al psihologiei, ca ştiinţă a ...

Alte referate despre: introducere in psihodiagnostic, introducere in psihodiagnostic ursula schiopu, referate introducere in psihodiagnostic

Cercetare cantitativa de marketing

Considerându-se că toate firmele româneşti ce exportă mobilier pe piaţa germană oferă în linii mari aceleaşi tipuri de mobilier, ce răspunde unor standarde identice, cercetarea nu va viza o marcă anume, încercându-se mai degrabă conturarea unei mărci naţionale de mobilier, aşa cum este Fabricat în România, deşi aceasta include mult mai multe categorii de produse şi se adresează deocamdată numai pieţei interne.

3. Stabilirea obiectivelor, ipotezelor şi variabilelor cercetării
- Obiectiv: Determinarea gradului de cunoaştere a mobilierului românesc pe piaţa germană.
Ipoteză: Mobilierul românesc este puţin cunoscut pe piaţa germană datorită ţării sale de provenienţă şi mai mult prin intermediul caracteristicilor sale.

Variabilă conceptuală: Gradul de cunoaştere reprezintă măsura în care un individ cunoaşte produsul – după ţara de provenienţă sau după caracteristicile ...

Alte referate despre: cercetare cantitativa de marketing, cercetarea cantitativa de marketing, imagine in cercetarea cantitativa de marketing

Acizii Carboxilici - test la chimie

Acizii Carboxilici - test la chimie
1 Care este formula generală a acizilor monocarboxilici saturaţi(alcanoici)?
A) Cn H2+2; B)Cn H2n-6 C) Cn H2nO2 D) Cn H2n-2
2 C3 H6 O2 se numeşte:
A) acid metanoic B) acid propanoic C) acid butanoic D) acid etanoic.

Alte referate despre: acizi carboxilici test, test acizi carboxilici, teste acizi carboxilici

Varianta 1 rezolvata pentru testarea nationala

Varianta 1 sau materialul reprezinta un exemplu de raspuns pentru varianta 1 de la testarea nationala la limba si literatura romana.

Alte referate despre: rezolvare la testarea nationala 2007 varianta 2, variante date la testarea nationala 2009-2010 limba romana, solutii la varianta 1 din testare nationala 2007
Referate afisate : 17
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles