Tesutul nervos

Tesutul nervos

Strucura:
Corp celular
- formează substanţa cenuşie a nevraxului şi este delimitat de neurilemă;
- în neuroplasmă se află: mitocondrii, reticul endoplasmatic, aparat Golgi, lizozomi, neurofibrile (cu rol de susţinere şi transport), corpi Nissl (cu rol în sintezele neuronale) şi nucleul (unic, situat central).

Axon
- prelungire unică, obligatorie, delimitează de axolemă;
- în axoplasmă conţine mitocondrii, lizozomi, neurofibrile;
- conduce influxul nervos eferent (centrifug);
- este protejat de 3 teci: de mielină (la interior), Schwann, Henle (la exterior).

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 16
Materia: Biologie

Nervii cranieni

- ramura maxilara: palatal moale, gingia si dintii superiori, mucoasele nazala si respiratorie, pielea regiunii temporale, malare, a buzei superioare si a ploapei inferioare
- ramura mandibulara:fibrele sensitive se distribuie la mandibula, cele trei perechi de glande salivare, partea anterioara a limbii, pielea fetei si a pavilionului urechii, buza inferioara,gingia si dintii inferiori. Fibrele motorii se distribuie la muschii masticatori, muschii tensori ai timpanului si ai valului palatin.
- functii: sensibilitatea exteroceptiva pentru cap si fata si sensibilitatea proprioceptiva pentru muschii masticatori. O alta functie este cea de masticatie.

Alte referate despre: nervii cranieni, nervi cranieni, nervii cranieni referat

Celulele nervoase

Impulsurile sunt declansate intotdeauna de excitarea uneia sau a mai multor sin dendritele neuronului si sunt trimise catre corpul celulei. De aici se propaga de-a lungul axonului.

Alte referate despre: celula nervoasa, celulele nervoase, markeri ai celulelor nervoase

Sistemul nervos

Mănunchii de fibre motorii si senzitive ce împânzesc un organ sau un teritoriu bine determinat alcătuiesc nervii. Diferitele organe şi diferitele zone sunt "deservite" de nervi diferiţi. Din sistemul nervos pornesc în total 43 de perechi de nervi: 12 perechi de nervi cranieni din creier si 31 de perechi de nervi din părtile laterale ale măduvei spinării.

Alte referate despre: boli ale sistemului nervos, sistemul nervos, igiena sistemului nervos

Sistemul nervos

Organismul uman poate sa realizeze performante fizice si intelectuale incredibile pt ca se afla intr-un echilibru permanent cu mediul inconjurator ,echilibru ce este asigurat de activitatea unora dintre organele care o alcatuiesc .Printre acestea se numara si cele ce fac parte din sistemul nervos.Sistemul nervos al omului este alcatuit din encefal aflat in cutia craniana ,maduva spinarii adapostita in canalul vertrebral din centrul coloanei vertebrale nervi si ganglioni nervosi.Tesutul nervos este alcatuit din doua tipuri de celule:neuronii(celulele nervoase);celulele de sustinere cu rol de sustinere si nutritie a neuronilor.

Alte referate despre: bolile sistemului nervos, sistemul nervos igiena, boli ale sistemului nervos la om

Sistemul nervos - recapitulare

MADUVA SPINARII
-De la baza encefalului
- Aparata de : canalul vertebral, meninge, kichidul cefalorahidian
- Forma unui cordon este cilindrica- se termina cu un fir numit « filum teminale », in sectine 1 cm patrat. Alcatuita : substanata alba la exterior, fascicule ascendente-duc informatii la encefal si fascicule descendente duc comenzi de la encefal

Alte referate despre: sist nervos recapitulare, recapitulare sistemul nervos, tesutul nervos

Tesutul conjunctiv

Tesuturile conjunctive moi
Tesutul lax
Celulele au forma stelata. Celulele, fibrele si substanta fundamentala se afla in proportii aproximativ egale. Prezinta celule mobile (leucocite si limfocite). Celule fixe sunt: fibrocitul si histiocitul, care are rol in distrugerea substantelor electronegative. Este cel mai raspandit tesut conjunctiv. El umple spatiile dintre organe si leaga fibrele musculare. Are rol de sustinere, legatura, trofic, aparare si hranire.

Alte referate despre: tesutul conjunctiv, tesut conjunctiv, tesutul conjunctiv dur

Sistemul nervos

Sistemul nervos este format din elemente care sunt preocupate receptia stimulilor, transmiterea impulsurilor, sau pentru activarea mecanismelor muschilor. Receptarea stimulilor este functia speciala a celulelor senzoriale. Elemente ale sistemului nervos sunt celulele numite neuroni, acestia sunt capabili numai de o activitate inceata si generalizata, desi pot fi si unitati conductoare foarte eficiente.

Alte referate despre: sistemul nervos central, sistemul nervos la mamifere, referat sistemul nervos

Alcatuirea sistemului nervos central

Constient sau inconstient:
Sistemul nervos vegetativ coordoneaza functionarea organelor interioare si a glandelor cum ar fi inima, stomacul, rinichii si pancreasul. Sistemul nervos somatic are are doua componente importante: sistemul senzorial si cel motor. Informatiile venite din mediul exterior sunt culese de organele de simt. Durerea, impulsurile tactile, temperatura pielii sunt receptionate prin celule receptoare. Din acesti receptori impulsurile rezultate in urma excitatiei ajung prin fibrele nervoase senzitive in sistemul nervos central. Informatiile despre mediul exterior sunt adunate si transmise prin siruri de semnale, compuse din milioanele de impulsuri pe minut, spre sistemul nervos central.

Alte referate despre: alcatuirea sistemului nervos central, alcatuire sistem nervos central, alcatuirea sistemului nervos central substante

Sistemul nervos-alcatuire

Neuronii raspund stimulilor acerasta proprietate numindu-se excitabilitate .Neuronul transmite informatiile primite din mediu sub forma de influx nervos ,intotdeauna de la dendrite spre corpul celular si apoi spre axon ,aceasata proprietate numindu-se conductibilitate. Intre neuroni exista zone de atingere ,numite sinapse ,prin care influxul nervos este transmis de la un neuron la altul intr-o singura directie .Un nerv este format din mai mu8lte fibre nervoase protejate de un invelis comun .

Alte referate despre: sistemul nervos alcatuire, sistemul nervos alcatuire schite, sistemul nervos-alcatuire

Tesutul epitelial

c)Tesuturile epiteliale de acoperire pseudostratificate se gasesc in trahee si in bronhiile principale. Epiteliile pluristratificate formeaza paturi alcatuite din mai multe straturi. Stratul profund se sprijina pe membrana bazala si este format din celule care se inmultesc activ (strat generator). La suprafata acestor epitelii se afla un strat superficial care vine in contact direct cu mediul intern sau extern. In cazul epidermei, celulele acestui strat se cheratinizeaza si mor (se descuameaza), fiind inlocuite permanent de celulele din stratul generator.

Alte referate despre: tesutul epitelial, tesut epitelial, tesutul epitelial de acoperire

Sistem nervos central

Două categorii principele de boli
* probleme ale alimentării cu sînge
* implică infecţii

Alte referate despre: sistemul nervos central la om, boli ale sistemului nervos central la om, boli ale sistemului nervos central

Bolile Sistemului Nervos Central

Bolile Sistemului Nervos Central - Sistemul nervos are două părţi principale. Una dintre ele este sistemul nervos periferic (SNP). Nervii SNP -ului se ramifică prin corp şi ajung în fiecare parte a acestuia, de la frunte şi sprâncene până jos la vârful degetelor mâinilor şi picioarelor. Cealaltă parte este sistemul nervos central (SNC). Acesta este format din creier /centrul de comandă şi de control al sistemului nervos) şi măduva spinării, care coboară de la creier prin tunelul format de oasele coloanei vertebrale. SNC, primeşte semnalele nervoase de intrare de la SNP şi transmite semnale de comandă de ieşire prin SNP către toate părţile corpului. Creierul este şi locul în care oamenii gândesc, percep şi simt.

Alte referate despre: bolile sistemului nervos central, bolile sistemului nervos central la om, referate bolile sistemului nervos central

Structura sistemului nervos

Sistemul nervos al organismelor vii, inclusiv al omului, este foarte complicat si poate fi comparat doar cu universul. La ora actuala, cu toate cercetarile sofisticate efectuate in institutele de cercetare specializate in neurologie, psihologie si neuropatie nu s-au facut progrese esentiale, decat in stabilirea unor anumite procese responsabile de unele actiuni - insa care este mecanismul functionarii sistemului nervos ramane o enigma pentru fiinta umana.

Alte referate despre: structura sistemului nervos, structura sistemului nervos central, organizarea si structura sistemului nervos

Sistemul nervos central

Bulbul rahidian are aspect de trunchi de con, usor turtit
dorso-ventral situat in prelungirea rostrala a maduvii spinarii de la
nivelul gaurii occipitale. El este amplasat pe fata endocraniana a
apofizei bazilare a occipitalului si prezinta: o baza, un varf, o fata
ventrala, o fata dorsala si doua fete laterale.

Alte referate despre: sistem nervos central, sistemul nervos central este alcatuit din, sistemul nervos central referat

Sistemul nervos la om

Printre primii cercetatori care au studiat legile activitatii nervoase la om au fost A.G. Ivanov-Smolenski si N.I. Krasnogorski.Prin folosirea unor metode de intarire verbala, alimentara, orientativa sau de aparare se descopera dependenta diferentelor individuale in ceea ce priveste viteza de elaborare a reflexelor conditionate de natura excitantului intaritor. Activitatea nervoasa a omului poate fi cercetata prin mai multe metode dar preferabile sunt cele bazate pe masurarea si inregistrarea functiilor ce nu depind de vointa subiectului cum ar fi metodele senzoriale, vegetative, electrofiziologice, etc.

Alte referate despre: sistemul nervos la om, sistemul nervos referat, boli ale sistemului nervos referat

Afectiuni ale sistemului nervos

Cauzele mai importante sunt :involutia(distrugerea) progresiva a celulelor nervoase la unii batrani(dementa senila),procese degenerative cu distrugerea progresiva a celulelor nervoase in boli rare care apar in general la persoane cu varsta de la 50 de ani.(boala PIK,boala ALZHEIMER) artroscleroza cerebrala,care poate duce progresiv la stramtorarea vaselor de sange,ceea ce face ca celulele nervoase sa fie prost hranite si sa se distruga treptat.

Alte referate despre: afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ale sistemului nervos referat, afectiuni ale sistemului nervos central

Alcoolismul - Influenta alcoolului asupra sistemului nervos

1. Ce intelegem prin alcoolism?
Alcoolismul, cunoscut de asemenea drept “dependenta de alcool”, este o boala care consta intr-o nevoie puternica de a bea, si neincentarea consumarii bauturii in momentul in care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau incalcarea legii si consecintele acesteia. Include patru simptome:
nevoia incontrolabila de a consuma alcool
pierderea controlului - incapacitatea de a se plimita la un singur pahar de bautura la o ocazie deosebita
dependenta psihica - simptome provocate de abtinerea de la alcool, ca de exemplu ameteli, greata, anxietate, tremuraturi si transpiratie abundenta
toleranta - nevoia de a creste cantitatea alcoolului consumat pentru a-i simti efectele.
2. Este alcoolismul o boala?
Da! Alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresiva, cu simptome care include dorinta de a bea, in ciuda efectelor negative. Ca multe alte boli, are un curs in general previzibil, simptome recunoscute ...

Alte referate despre: alcoolismul - influenta alcoolului asupra sistemului nervos, influenta alcoolului asupra sistemului nervos, influenta alcoolului asupra sistemului nervos eseu

Boli ale sistemului nervos

Prevenirea recidivelor este bazata pe corectarea factorilor de risc: tratarea unei hipertensiuni arteriale, a unei hipercolesterolemii, aunui diabet, dar mai ales suprimarea fumatului. Atunci cand accidentul vascular cerebral a fost provocat de o embolie, bolnavul poate primi un tratament antiagregant plachetar (aspirina) sau anticoagulant. In acest caz, tratamentul este adesea prescris pe viata.

Alte referate despre: referat boli ale sistemului nervos, boli pe sistem nervos, bolii ale sistemului nervos
Referate afisate : 19
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles