Tesutul nervos referat

Tesutul nervos

Teaca Henle
- este formată din substanţă fundamentală amorfă şi fibre conjunctive aşezate în reţea;
- are rol trofic şi de protecţie.

Teaca Schwann
- este formată din celule gliale;
- este dispusă concentric în jurul tecii de mielină;
- între două celule Schwann se află o strangulaţie Ranvier;
- secretă teaca de mielină şi conduce saltatoriu influxul nervos.

Dendrite
- sunt prelungiri neobligatorii, ramificate, ce conţin neurofibrile şi corpi Nissl (organite specifice);
- conduc influxul nervos aferent (centripet).

Teaca de mielină
- este secretată de celulele gliale Schwann sau de oligodendrologie; are rol nutritiv, de protecţie şi izolator.

Strangulaţie Ranvier
Ramificaţii axonale butonate
- butonii terminali conţin neurofibrile, mitocondrii şi vezicule cu mediatori chimici cu rol în transmiterea influxului nervos prin intermediul sinapselor.

Proprietăţile neuronilor:
- generarea influxului nervos (excitabilitatea)
- conducerea ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 16
Materia: Biologie

Nervii cranieni

2. OPTICI
- sunt senzoriali
- au fibre senzoriale optice
- au distributie in retina
- au ca functie sensibilitatea vizuala

Alte referate despre: nervii cranieni, nervi cranieni, nervii cranieni referat

Celulele nervoase

Acestea sunt denumite dendrite. Din celula se desprinde o fibra unica, lunga, denumita axon, principala fibra care asigura conducerea semnalului intr-un nerv. La extremitatea sa, axonul se divide si el intr-un numar de ramificatii, fiecare terminandu-se cu mici butoni, numiti butoni terminali. Fiecare buton se gaseste in imediata apropiere a unei dendrite de la un alt neuron, fara a o atinge de fapt.

Alte referate despre: celula nervoasa, celulele nervoase, markeri ai celulelor nervoase

Sistemul nervos

Creierul are trei părti principale: trunchiul cerebral, aflat în prelungirea măduvei spinării, pe care se află cele doua emisfere cerebrale, creierul mare (cerebrum), locul gândirii conştiente, iar sub cele două emisfere, în spate, se găseşte a treia parte, creierul mic (cerebellum). Deşi mulţi nervi senzitivi se termină la nivelul creierului şi mulţi nervi motori pornesc de aici, totuşi majoritatea celulelor din creier sunt interneuroni, cu rol în infiltrarea, analizarea şi depoziterea informaţiilor. Un rol important al creierului este păstrarea informaţiilor sosite de la organele de simţ. Creierul poate readuce mai târziu aceste informaţii pentru a le folosi în luarea deciziilor.

Alte referate despre: boli ale sistemului nervos, sistemul nervos, igiena sistemului nervos

Sistemul nervos

Sistemul nervos isi poate indeplini rolul ce-i revine cu conditia bunei functionari a tuturor segmentelor sale .In anumite conditii de viata nefavorabile sau ca urmare a actiunii unor factori de risc sistemul nervos poate fi afectat de o serie de boli care trebuie sa fie depistate in timp si tratate in mod corespunzator .Dintre aceste boli se pot enumera :epilepsia,criza de isterie,depresia,nevroza ,anorexia,dementa,si scizofrenia.

Alte referate despre: bolile sistemului nervos, sistemul nervos igiena, boli ale sistemului nervos la om

Sistemul nervos - recapitulare

SISTEMUL NERVOS :
1.Sistemulnervos centra : encefal sa maduva spinarii- sosesc informatii si iau hotarari, pornesc comenzi.

Alte referate despre: sist nervos recapitulare, recapitulare sistemul nervos, tesutul nervos

Sistemul nervos

Distinctia facuta dintre sistemul nervos central si sistemul nervos periferic este bazata pe locurile pe care le ocupa diferit desi apartiinand acceluiasi sistem.Unele din procesele corpurilor conduc impresii si altele conduc raspunsurile nervilor ,numite reflexe,precum acelea cauzate de durere.

Alte referate despre: sistemul nervos central, sistemul nervos la mamifere, referat sistemul nervos

Sistemul nervos

Sistemul nervos - Neuronul este unitatea structurala si functionala a sistemului nervos. Este o celula specializata in generarea si conducerea unor semnale de natura electro chimica numite impulsuri nervoase. Cea ma importanta caracteristica morfologica a neuronului consta in prezenta unor procese protoplasmatice de diferite lungimi, ce merg din corpul celulei - dendritele si axonul , particularitate structurala dealtfel legata intim de functia de transmitere a impulsurilor nervoase.

Alte referate despre: sistemul nervos la om, sistemul nervos referat, boli ale sistemului nervos referat

Sistemul nervos (la animale)

Sistemul nervos (la animale) - Prin organizarea si functiile sale sistemul nervos receptioneaza informatiile determinate de modificari ale factorilor fizici si chimici atat in din mediul intern cat si din mediul extern. Pe baza acestor informatii el elaboreaza comenzi ce ajung la organele efectoare(muschi si glande). Astfel sistemul nervos realizeaza legatura dintre organism si mediu, integrand organismul in mediul sau de viata.

Alte referate despre: sistemul nervos la animale, tesutul nervos la animale, importanta sistemului nervos la animale

Functia senzitivo-senzoriala a sistemului nervos

In structura generala a sistemului nervos intra doua mari compartimente: cel senzorial de receptie si cel motor cu rol efector.
Majoritatea activitatilor sistemului nervos sunt initiate de experiente senzoriale, provenita de la receptorii senzitivi interni si externi. Aceasta experienta senzoriala poate produce o reactie reflexa imediata sau poate fi memorizata, putand apoi ajuta la conditionarea reactiilor organismului pentru viitor.

Alte referate despre: functiile de relatie ale sistemului nervos, functia de conducere a sistemului nervos, functiile de conducere ale sistemului nervos

Sistem nervos central

Întreruperea alimentării cu sînge mai mult de cîteva minute provoacă probleme şi celulele nervoase încep să moară. Dacă în interiorul craniului se deterioreză un vas sanguin, apare o scurgere de sînge ce măreşte presiunea asupra creierului. O arteră ce aduce sînge la creier poate fi blocată de tromboză, sau de un cheag de sînge.

De ex: Aterioscleroza cînd pereţii arterelor se îngustează şi se întăresc
Ateroscleroza cînd se depune grăsime pe interiorul pereţilor arterelor
O altă cauză a congestiei este hemoragia cerebrală – scurgerea de sînge dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniană. Sîngele poate ţîşni printr-o zonă a peretelui vasului care este prea subţire, asemănător cu un balon (anevrismul).

Alte referate despre: sistemul nervos central la om, boli ale sistemului nervos central la om, boli ale sistemului nervos central

Bolile Sistemului Nervos Central

În cazul unei congestii cerebrale alimentarea cu sânge a unei părţi a creierului încetează dintr-un motiv oarecare şi celulele nervoase ale creierului private se substanţe nutritive pot să moară. O arteră ce aduce sângele la creier poate fi blocată de tromboză, sau un cheag de sânge. Acest lucru se poate datora unei probleme existente precum arterioscleroza, când pereţii arterelor se îngustează şi/sau ateroscleroza, când se depune grăsime pe interiorul pereţilor arterelor.

Alte referate despre: bolile sistemului nervos central, bolile sistemului nervos central la om, referate bolile sistemului nervos central

Structura sistemului nervos

Sistemul nervos al organismelor vii, inclusiv al omului, este foarte complicat si poate fi comparat doar cu universul. La ora actuala, cu toate cercetarile sofisticate efectuate in institutele de cercetare specializate in neurologie, psihologie si neuropatie nu s-au facut progrese esentiale, decat in stabilirea unor anumite procese responsabile de unele actiuni - insa care este mecanismul functionarii sistemului nervos ramane o enigma pentru fiinta umana.

Alte referate despre: structura sistemului nervos, structura sistemului nervos central, organizarea si structura sistemului nervos

Sistemul nervos central

In functie de criteriul fiziologic, substanta cenusie a coarnelor
medulare poate fi sistematizata in urmatoarele zone: somatosenzitiva (
incorpul cornului dorsal), viscerosenzitiva (la baza cornului dorsal),
visceromotoare (la baza cornului ventral) si somatomotoare (in cornul
ventral).

Alte referate despre: sistem nervos central, sistemul nervos central este alcatuit din, sistemul nervos central referat

Patologia inflamatorie a sistemului nervos

Căile prin care agenţii patogeni ajung la organele sistemului nervos sunt: calea vasculară, arterială sau venoasă, diseminarea din aproape în aproape (de exemplu: de la sinusuri, urechea internă etc.) sau calea prelungirilor neuronale (rabie, herpes zoster).

Alte referate despre: patologia inflamatorie a sistemului nervos, patologia inflamatorie a sisitemului nervos central, patologia si igiena sistemului nervos

Sistemul nervos la om

In urma acestor descoperiri, tulburarile de focar au fost investigate clinic si au jucat un rol hotarator in dezvoltarea neuropsihologiei.Sistemul nervos al omului este alcatuit din segmente si formatiuni principale. O semnificatie relevanta in plan psihocomportamental o are analiza la nivel anatomic global care scoate in evidenta modul de grupare a elementelor neuronale de-a lungul nevraxului si diferentierile de organizare intre marile grupari de substanta nervoasa.

Alte referate despre: sistemul nervos om, igiena sistemului nervos referat, afectiuni ale sistemului nervos

Afectiuni ale sistemului nervos

Infarctul crebral-embolia cerebrala-apare datorita procesului de astupare a arterei crebrale.Dupa o ameteala si o durere de cap puternica se constata ca ambele membre sunt paralizate.Infarctul se poate instala brusc prin pierderea cunostiintei si persoana poate intra in coma.

Alte referate despre: afectiuni ale sistemului nervos referat, afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni al sistemului nervos la om

Alcoolismul - Influenta alcoolului asupra sistemului nervos

Se considera ca ceea ce desemneaza in mod comun sub numele de alcoolism, este o alcoolomanie, expresie a unei personalitati anormale, de cele mai multe ori psihopatice.Alcoolul devine periculos cand se consuma frecvent si in cantitati mari, provocand intoxicatia numita alcoolism. Aceasta situatie se manifesta prin starea de ebrietate (betie), cand alcoolul slabeste reflexele, memoria, atentia si gandirea bautorului. Din acesta cauza, conducatorii auto care au consumat alcool devin periculosi deoarece reflexele lor sunt mai incete, iar campul vizual redus. De aceea, persoanele implicate in accidente rutiere sunt supuse unui test obligatoriu de masurare a cantitatii de alcool din sange (alcoolemie), stiind ca in mod normal sangele contine 0.1 - 0.3g la mie alcool.

Alte referate despre: alcoolismul - influenta alcoolului asupra sistemului nervos, influenta alcoolului asupra sistemului nervos, influenta alcoolului asupra sistemului nervos central

Aparatul locomotor

Oasele late sunt formate din tesut osos compact la suprafata, care formeaza substanta corticala compacta, si o cantitate de tesut osos spongios, diploe, in zona centrala.

Alte referate despre: aparatul locomotor, aparat locomotor, igiena aparatului locomotor
Referate afisate : 19
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK