Texte cu propozitii subordonate

Propozitiile subordonate necircumstantiale

- Prin contragere, se obţine un nume predicativ;
- PR nu are element de relaţie specializat.
e.g. După terminarea şcolii, va ajunge ce doreşte.

ATENŢIE!
e.g. Prietenul meu este politicos, aşa cum îl ştii. Dacă verbul copulativ are nume predicativ, subordonata nu mai poate fi PR.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 4228
Materia: Romana

Propozitia subordonata subiectiva

Propozitia subordonata subiectiva constituie in fraza o realizare propozitionala a subiectului. Invingatorul a primit trofeul --- Cine a invins a primit trofeul. Contragerea consta in transformarea unei propozitziiin parte de propozitie corespunzatoare cu pastrarea intacta a sensului.Se opune expansiunii.

Alte referate despre: propozitia subordonata subiectiva, propozitie subordonata subiectiva, propozitia subordonata subiectiva exemple

Inventarul conjugarilor

Subclasele a afla, a apropia, a înjunghia sunt subordonate fonetic tipului canonic, întrucât unele realizări afixale diferite ale acestor verbe (vezi: aflu, apropii, înjunghii, precum şi apropiind, înjunghiind) şi unele omonimii suplimentare (vezi: eu, tu apropii, eu, tu înjunghii) sunt determinate de particularităţi ale finalei radicalului.

Alte referate despre: inventarul de conjugari, conjugari, conjugarile verbului

Gramatica limbii romane

Pronumele reflexiv de persoana a III-a nu are forme diferentiate in functie de gen si numar. Formele neaccentuate ala pronumelui reflexiv au functie sintactica numai cand pot fi dublate printr-o forma accentuata, corespunzatoare persoanei si cazului.
Ma imbrac repede = Ma imbrac (pe mine) repede; ma= complement direct
Ma gandesc la tine a�� Ma gandesc (pe mine) la tine; ma= nu are functie sintactica.

Alte referate despre: gramatica limbii romane, marci lexico-gramaticale, gramatica limbii franceze

Poveste sentimentala - poezie programatica

O lectura avand in vedere vocile lirice ale textului, delimiteaza un camp poetic intre "eu" si "tu", o polifonie a persoanei, care isi distribuie discursul in asa fel, incat sa obtina un cumul cat mai mare de semnificatii. In aceasta cuprindere vasta a spatiului imaginar, in care isi intemeiaza ochiul cunoasterii, poetul stabileste repere de spatiu si timp, i dimensiunile cuprinderii lirice, intrate, pe masura intensitatii procesului creator, intr-o interactiune tot mai tensionata. intai repetabilitatea incercarii ("Pe urma ne vedeam din ce in ce mai des"), apoi dimensionarea campului temporal al creatiei: "Eu stateam la o margine-a orei,/ tu - la cealalta,/ ca doua toarte de amfora."

Alte referate despre: poezie programatica, poezia programatica, definitie-poezie programatica

Gramatica limbii romane - sintaza,mofologia

Genul Liric. Textul "X" scris de "Y" apartine genului epic , deoarece autorul isi exprima in mod indirect sentimentele , prin intermediul personajelor , predominand naratiunea si dialogul . Genul Epic. Textul "X" scris de "Y" aparine genului liric , deoarece autorul isi exprima in mod direct sentimentele si gandurile , cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice .

Alte referate despre: marci lexico-gramaticale ale eului liric, schimbarea valorii gramaticale, gramatica limba romana

Propozitii subordonate

Propozitia subordonata predicativa ( PPr)constituie in fraza o realizare propozitionala a numeleui predicative.Elevul pare sa fie intelligent.
Elemente introductive:pronume relative:cine, pe cine,ce ,cui , al cui , care , etc.adj. pronominale/pronume nehotarate: oricine, pentru oricine,orice etc.

Alte referate despre: propozitiile subordonate, propozitii subordonate, felul propozitiilor subordonate

Rezumatul unui text literal

- eliminaţi regionalismele sau formele populare din text, folosind exclusiv formele limbii literare;
- nu folosiţi citate din text;

Alte referate despre: mihai eminescu-lacul text literal cult, text literal, ce este textul literal

Analiza textului si discursului - modelul lui Plett

S-ar putea deduce de aici ca perspectiva pragmatica nu poate fi descrisa intr-un cadru coerent, ca "fenomenul text" este potential si permanent deschis unor noi concretizari. Survine, asadar, o intrebare legitima: in atare conditii, mai poate fi vorba de o activitate stiintifica in domeniul pragmaticii textului? Aceasta pentru ca este stiut: stiinta implica o generalizare a rezultatelor, ele trebuind sa poata fi extinse asupra unor fenomene identice sau asemanatoare, lucru practic imposibil daca textul este o individualitate conditionata comunicativ.

Alte referate despre: analiza textului floare albastra, dosoftei psalm 101-analiza textului, sonet de george bacovia analiza textului la nivel fonetic

Textul descriptiv, narativ, argumentativ, dialogul

Casa învăţătorului este cea dintâi, tăiată adânc în coasta unei coline, încinsă cu un pridvor, cu uşa spre uliţă, şi cu două ferestre care se uită tocmai în inima satului, cercetătoare şi dojenitoare. Pe prichiciul pridvorului, în dreptul uşii, unde se spală dimineaţa învăţătorul, iar după-amiază, când a isprăvit treburile casei, d-na Herdelea , străjuieşte o ulcică verde de lut. În ogradă, între doi meri tineri, e întinsă veşnic frânghia pe care acum atârnă nişte cămăşi femeieşti de stambă. În umbra cămăşilor, în nisipul fierbinte se scaldă câteva găini, păzite de un cocoş mic cu creasta însângerată.

Alte referate despre: textul descriptiv narativ argumentativ dialogul, text descriptiv narativ argumentativ dialogul, text descriptiv narativ argumentativ

Corelatia dintre propozitii

În plan confruntativ – contrastiv, se observă atît similitudini cît şi deosebiri între limbile română şi rusă. De menţionat că nu orice propoziţie bimembră din română se redă prin una bimembră în rusă şi viceversa . Adesea unei propoziţii bimembre româneşti îi corespunde în limba rusă una monomembră. Am remarcat şi alte neconcordanţe despre care intenţionăm să relatăm în prezenta lucrare. Cele menţionate determină actualitatea temei abordate.

Alte referate despre: propozitii, felul propozitiilor, sintaxa propozitiei

Moara cu noroc - demonstratie pe text

Nuvela este compusa din 17 capitole,cu o constructive simetrica –incepe si se termina cu vorbele batranei,iar actiunea este prezentata in ordine cronologica.Acesta nuvela este una realist-psihologica datorita naratiunii la persoana a 3.

In text ne este prezentata batrana care ii sfatuieste pe ginerele sau si pe fata sa sa nu se mute la Moara cu noroc .insa Ghita cizmar de meserie se saturase sa mai carpeasca cizmele oamenilor din sat si se hotaraste sa plece la moara cu noroc;aici afacerile merg din ce in ce mai bine iar Ghita devine din ce in ce mai cunoscut

Intr-o zi la moara soseste Lica Samadaul un om periculos care cunostea toate imprejurimile si care se ocupa cu afaceri necurate ,dar care totodata si-ar fi dorit sa fie stapan peste tot.Ajuns la carciuma acesta doreste sa vorbeasca cu carciumarul cerandu-i sa ii spuna cine trece pe acolo.Dupa plecarea lui lica ,Ghita isi cumpara doua pistoale caini si o alta sluga.Din acel moment el devine mult mai ...

Alte referate despre: moara cu noroc demonstratie ep text, moara cu noroc demonstratie ca e text narativ, moara cu noroc-demonstratie ca e nuvela

Felul propozitiilor

4) Propozitie incidenta.
Propozitia care nu are legatura cu fraza si comunica o constatare, o indicatie, o atitudine sau o precizare a autorului sau a unui personaj se numeste propozitie incidenta. In fraza putem avea propozitie incidenta, fraza incidenta, cuvinte incidente(de umplutura) sau sintacme incidente.

Alte referate despre: felul propozitiilor in fraza, fraza si felul propozitiilor in fraza, felul propozitilor

Dimensiunile semiotice ale textului la Plett - dimensiunea sintactica

Apropierea metodologica dintre aceste doua domenii (stiintele sociale si lingvistica) s-a produs in momentul in care lingvistica, sub influenta scolilor structuraliste sau generativ-transformationale, a inceput sa ia distanta de conceptul imanentei textului si sa ia o orientare socio-comunicativa (cf. lucrarilor grupului Tel Quel [Kristeva, Houdebine etc.], 1971, si ale lui Wunderlich - 1970, 1971).

Alte referate despre: dimensiune semiotica a comunicarii, dimensiunea textului popa tanda, care este dimensiunea textului baltagu

Gramatica

THE FUTURE
WILL Se foloseşte „will” pentru viitor în general şi mai ales pentru
predicţii
Ex: You’ll love Budapest!
promisiuni
Ex: I won’t tell anyone your secret
oferte
Ex: We’ll help you with the washing up, Mum.
cereri
Ex: Will you give me a ride to school tomorrow?
GOING TO
Se foloseşte „GOING TO” pentru a vorbe despre
planuri
Ex: My brother’s going to visit London soon.
intenţii
Ex: I’m going to buy that magazine.
Atunci când sunt prezente dovezi ale unei predicţii
Ex: We’re on the last lap and Schumacher’s going to win the Hungarian Grand Prix!
De cele mai multe ori când going to este folosit cu verbul go verbul este omis.
Ex: I’m going (to go) for a ride. Do you want to come?
Observaţi diferenţele dintre intenţiile si deciziile luate in acel moment
I’m going to have lunch at the cafeteria.
Good idea! I think I’ll come with you.
PRESENT CONTINUOUS
Se foloseşte present continuous să se vorbească despre argumente ...

Alte referate despre: gramatica franceza, marcile lexico-gramaticale ale eului liric, lexico-gramaticale

Sifonarea materialelor textile

Sifonarea materialelor textile pentru produse de imbracaminte constituie un efect nedorit de deformare cu caracter temporar / permanent, determinat de solicitarile compuse de incovoiere si compresie din timpul utilizarii, in conditiile de utilizare sau de intretinere; poate fi dirijata sau intamplatoare si se manifesta prin aparitia de incretituri, cute si dungi pe suprafata materialului, care altereaza aspectul si reduc valoarea de intrebuintare. Din acest motiv, materialele pentru confectii se clasifica astfel:cu sifonabilitate redusa, articole tip lana;cu sifonabilitate medie, articole din fire sintetice; cu sifonabilitate pronuntata, din fire celulozice, care se corecteaza prin finisari superioare.

Alte referate despre: materii prime si materiale textile, materiale textile, materiale textile referat

Procesorul de texte Word

Save As - Salvează noua versiune a fişierului de date sub un alt nume şi cu extensia implicită aplicaţiei. Fişierul iniţial rămâne neschimbat şi va fi închis.

Alte referate despre: procesorul de texte word, procesorul de texte word realizarea diagramelor in word, procesorul de text word
Referate afisate : 17
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK