Theodor aman referat

Theodor Aman

Theodor Aman este fiul unui bogat negustor din Craiova, boierit de Caragea în 1818. Acest lucru va explica multe trăsături din caracterul lui, şi ne va da, în acelaşi timp, cheia succesului lui care, deşi n-a fost prea uşor, nu s-a obţinut cu prea mare opoziţie. Pictura se reducea la cea religioasă –foarte în decadenţă faţă de vechiul meşteşug din trecut, chiar de ceea ce s-a produs în secolul al XVIII-lea – şi la portretul în miniatură sau în mărime naturală. Dar portretul avea un scop curat practic:conservarea unei fizinomii, şi nicidecum unul estetic. El era pentru contemporani ceea ce ar fi pentru noi o fotografie.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 876
Materia: Arte plastice

Galileo Galilei-legea dinamicii

Învãtatul italian a fost primul om de stiintã, care a demonstrat , pe baza legilor dinamicii, adevãrul teoriei astronomului polonez, si care, tot cel dintâi, a oferit confratilor sãi posibilitatea sã se convingã de visu , cu ajutorul lunetei sale astronomice, de temeinicia noii teorii cosmologice.

Alte referate despre: galileo galilei-legea caderii corpurilor, legea lui galileo galilei, galileo galilei si legile dinamicii

Artele la 1848 in Tarile Romane

Initiatorul Scolii de belle-arte si al Pinacotecii de la Iasi, Gh. Panaiteanu-Bardasare, infocat unionist, a fost un pictor influentat de academismul insusit pe vremea studiilor sale la Paris. Cunoscute sunt cateva tablouri reprezentand figuri pline de sentimentalism si cateva portrete de contemporani.

Alte referate despre: artele la 1848 in tarile romane, revolutia de la 1848 in tarile romane, anul 1848 in tarile romane

Arte plastice

Nicolae Grigorescu (1838-1907), care a introdus pictura in aer liber in arta romana si Ioan Andreescu (1850-1882) isi completeaza educatia alaturi de pictorii din Barbizon in timp ce Stefan Luchian (1868-1916) asimileaza la Paris experienta impresionista. Prin ei pictura romaneasca isi face stralucita intrare in zona modernitatii. Cele trei mari personalitati artistice reprezinta in acelasi timp trei tipuri de receptie si sensibilitate.

Alte referate despre: arte plastice, referate arte plastice, referat arte plastice

Stefan Luchian

Se naste, la 1 februarie, la Stefanesti, langa Botosani, ca primul copil al Elenei (n.Chiriacescu) si maiorului Dumitru Luchian. Familia maiorului Luchian se muta la Bucuresti, cumparand o casa in Str.Popa Soare. Moare la Bucuresti, la 26 noiembrie, maiorul Dumitru Luchian, tatal pictorului.E inscris elev in clasa I-a a Gimnaziului "Sfantul Sava", din Bucuresti.Elev in clasa a II-a a Gimnaziului, se retrage de la scoala spre sfarsitul anului. Prima pictura cunoscuta, un mic tablou in ulei, reprezentand o casa, semnat "Luchian St.cl.III". Continua studiile gimnaziale la pensionatul Seicaru.

Alte referate despre: stefan luchian, stefan luchian referat, lunca la poduri de stefan luchian descriere

Evolutii in arta

Pe parcursul experimentărilor telegrafului a descoperit principiul telefonului.
Între anii 1875-1877 i-au fost acordate trei patente de invenţii. Descoperirea telefonului i-a adus câteva procese; cu toate acestea, prioritatea sa a fost confirmată.

Alte referate despre: evolutii in arta, arta poetica, arta romanica

Renasterea in arta

Cel mai cunoscut arhitect al acelei perioade este Donato Bramante
(1444 - 1514). El este cel care a dat o noua dimensiune, clasica,
cladirilor simetrice, ca în cazul cladirii Tempietto din Roma.
Bramante este cel care a proiectat biserica Sfântul Petru, care urma
sa aibe capelele dispuse radial si un acoperis boltit. În istoria
lunga si complicata a acestei biserici a fost implicat si
Michelangelo, alaturi de multi altii.

Alte referate despre: renasterea in arta, renasterea in arta plastica, renasterea in arta referat

Arta de a vinde

Oamenii cumpără întodeauna ceea ce vor, chiar mai mult decât ceea ce le trebuie. Oamenii cumpără ceea ce doresc atunci când doresc acel lucru mai mult decât banii pe care trebuie să-i dea pe produs. De câte ori nu am văzut familii extrem de sărace, în care toţi membrii fumau, beau sucuri şi se uitau la televizor. În literatura de specialitate această atitudine a consumatorului este numită – CONSUM OSTENTATIV – care este o formă exceptională a consumului în competiţie, în care consumatorul îsi afişează vizibil un statut social mai sus decât îl are în realitate.

Alte referate despre: arta de a vinde, referat arta de a vinde, arta de a vinde referat

Bucharest

This is one of the oldest streets in Bucharest, which was developed around the middle of the 18th century. Much of the original appearance remains unchanged. The street is bustling with shops, cafes, outdoor vendors and artists selling their wares. A favorite place to visit is Hanul cu tei which is an alley where artists display their work.

Alte referate despre: bucharest, journeys past and present in bucharest, description of bucharest

Romania

VII HISTORY

The territory that is now Romania first appeared in history as Dacia. Most of its inhabitants were originally from the region of Thrace, in Greece; they were called Getae by the Greeks, and later, by the Romans, they were known as Dacians. Between ad 101 and 106 Dacia was conquered by Roman emperor Trajan and incorporated into the Roman Empire as a province. Roman colonists were sent into Dacia, and Rome developed the region considerably, building roads, bridges, and a great wall that stretched from what is today the Black Sea port of Constanţa across the region of Dobruja to the Danube River.
In the middle part of the 3rd century the Goths drove the Romans out of much of Dacia. In about 270 Roman Emperor Lucius Domitius Aurelian decided to withdraw the Roman legions and colonies to an area south of the Danube; some Roman civilians chose to stay, however. Under the influence of the Romans, the people of Dacia adopted the Latin language.
For the next thousand years, ...

Alte referate despre: comunismul in romania, romania in perioada interbelica, somajul in romania

Junimea - Convorbiri literare

Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost întemeiata de Titu Maiorescu,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi si Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu si-a început activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei românesti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu.
Criterile dupa care Titu Maiorescu îsi realiza critica literara se vroiau exclusiv estetice.În societate Titu Maiorescu era un mentor,lansând si sustinând nume care s-au înscris în istoria literaturii .

Alte referate despre: junimea convorbiri literare, junimea-convorbiri literare, junimeasi convorbiri literare

Jazzul romanesc

Sa amintim de asemenea, discul de interpret (la contrabas) « Jazz in trio » editat in anii ’60 la Electrecord si numeroasele inregistrari efectuate la Radio Romania. Deopotriva semnificativ pentru valoarea creatiei, este faptul ca unele dintre compozitiile sale au fost preluate de jazzman-i straini si incluse in repertoriul lor.
Johnny Raducanu s-a afirmat inca din anii studentiei ca un contrabasist redutabil si un inspirat improvizator, conlucrand cu cei mai buni muzicieni ai momentului.

Alte referate despre: jazzul romanesc, referat despre jazzul romanesc, iluminismul romanesc

Nicolae Grigorescu

Si o data n-am auzit-o plangandu-se, ori blestemand, ori spunand vreo vorba rea. [... ] De dimineata pana in noapte muncea si ne ingrijea s-avem de toate. Surorile incepeau sa coasa si ele. Un frate mai mare intrase ucenic la un unchi al mamei, zugrav de biserici ... Se vede ca era in neamul nostru, ca mult imi mai placeau si mie icoanele cand eram mic ... “

1848 Intra ucenic “la un iconar”. G. Oprescu a stabilit ca acest prim profesor al lui Grigorescu a fost pictorul Anton Chladek.

1849 Se desfasoara revolutia din Principatele romane. Pictorii Ion Negulici, C. D. Rosenthal si Barbu Iscovescu, participanti activi la revolutie, sunt nevoiti sa se expatrieze.

1850 Isi incheie scurta ucenicie si incepe sa faca singur iconite pe care le vinde apoi “ la obor “, “ ca orice negustor “ : “ Doamne, cu ce bucurie am venit eu acasa dupa cea dintai afacere a mea ! Facusem vreo zece sorcoveti si cand i-am pus mamei in mana, s-a uitat la bani, apoi la mine, si m-a intrebat ...

Alte referate despre: nicolae grigorescu, nicolae grigorescu referat, referat nicolae grigorescu

Satul romanesc la George Cosbuc

Întâiul mare poet pe care ni l-a dat Ardealul vede lumina soarelui în anul 1866, in satul Hordou (azi George Coşbuc). Casa din piatră, cu tindă si cinci odăi, fusese ridicată în 1840 de tatăl sau, Sebastian, preot provenit dintr-o familie cu o lungă istorie preoţească.
Trecuseră abia şapte ani de la formarea statului naţional român şi acest fapt adusese o rază de speranţă în inimile tuturor românilor din Transilvania. Spiritul naţional al acestor oameni începe să se facă din ce în ce mai mult simţit şi să se reflecte în mentalitatea lor. Acesta este mediul în care s-a născut şi a copilărit George Coşbuc, formându-se ca om, vrăjit de tot ceea ce înseamnă satul românesc.
Tema poeziilor pe care Coşbuc le-a scris de-a lungul vieţii reflectă, în mod inevitabil, fascinaţia sa faţă de cel mai reprezentativ simbol al românilor: satul, alături de tradiţiile, obiceiurile ...

Alte referate despre: satul romanesc de george cosbuc poezia, satul romanesc de george cosbuc, viata satului romanesc i george cosbuc

Junimea - Repere ale cazului

Functia de ministru al Instructiunii Publice il obliga pe Titu Maiorescu sa se stabileasca la Bucuresti. Lui I se alatura Mihai Eminescu si Ioan Slavici, ca redactori la ziarul "Timpul", oficiosul partidului conservator. Junimea se scindeaza, sedintele se tin atat la Iasi, in casa lui Vasile Pogor, cat si la Bucuresti, in casa lui Titu Maiorescu. Activitatile "Junimii" se indreapta mai ales spre literatura:

Alte referate despre: junimea formularea cazului, descrierea si analiza cazului junimea, junimea

Junimea

Junimea = societate culturară constituită la Iaşi prin 1863-1864,după opinia fondatorilor ei,cinci tineri intelectuali:Titu Maiorescu,Petre Carp,Iacob Negruzzi,Vasile Pogor şi Theodor Rosetti pe care afinităţile dintre personalităţile lor îi unesc într-un cenaclu în care se dezbat public probleme culturale de seamă din epoca de după 1860:probleme de ortografie şi limbă,proiectarea unei antologii de poezie românească,organizarea unor conferinţe prin care să răspândească în public o serie de cunoştinţe istorice,politice,economice şi de cultură.

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare, junimea referat, junimea si junimismul

Trasaturile definitorii ale limbii romane

2.5.1 Influenta slava asupra limbii romane
Cea mai importanta influenta asupra limbii romane incepe cu mijlocul secolului al VI-lea, odata cu migratia slavilor pe teritoriile de la sud de Dunare si pe cele de la nordul fluviului, convietuind cu populatia daco-romana si treptat fiind asimilati.

Alte referate despre: trasaturile definitorii ale limbii romane, trasaturi definitorii ale limbii romane, trasaturile definitorii ale unitatii economice romanesti in evul mediu

Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari

- Bocet solar / G. Coşbuc. Socotit adesea un veritabil continuator al ideilor Şcolii Ardelene, George Coşbuc (1866-1918) s-a evidenţiat prin culegeri şi prelucrări de folclor, dar şi printr-un interes pentru clasicii greci şi latini. Scrierile sale evidenţiază spiritul popular şi specificul naţional. De pe această poziţie G. Coşbuc nu va ezita să-şi expună punctul de vedere des¬pre Mioriţa, însă luând ca reper versiunea-baladă:

Alte referate despre: geneza mioritei ipoteze teoria interpretari, geneza mioritei, interpretarile mioritei
Referate afisate : 18
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles