Tiganiada iluminism

Iluminismul si Tiganiada

Tema operei
"Tiganiada" are ca tema calatoria alegorica pe care o face neamul tiganesc in cautarea unei forme statale.

Semnificatia titlului
Titlul este unul alegoric creat dupa modelul marilor epopei ("Iliada", "Odiseea", "Eneida"). Acesta ne trimite la personajul central al operei si anume la etnia tiganilor . Titlul este unul alegoric deoarece sub intruchiparea tiganilor, Ion Budai-Deleanu ascunde ascunde aspiratiile iluministe ale romanilor din Ardeal.

Compozitia
Din punct de vedere compozitional "Tiganiada" sau "Tabara tiganilor"este alcatuita din 12 cantece compuse de cantaretul Leonachi Ghianeu si imbogatita "cu multe insemnari si luari aminte, critice istorice, filosofice, filologice si gramatice de catre Mitru Perea si alti mai multi in anul 1800". O astfel de structura isi dovedeste modernitatea datorita multitudinii de voci naratoriale. Personajele care comenteaza evenimentele in subsolul paginii devin voci naratoriale de sine statatoare. Ele nu explica ceva ci au ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 594kb
Downloads: 39632
Materia: Romana

Iluminismul prezentare

IDEILE ILUMINSMULUI
a)RATIUNEA este considerata ca un dat specific omului.
b)iluminismul proclama EGALITATEA tuturor oamenilor. Monarhul nu mai este unsul lui Dumnezeu si doar primul slujitor al statului preocupat de siguranta supusilor sai. Negandu-se ierarhia sociala feudala, societatea va trebui structurata pe baza unui contract social intre om si semenii sai.
c)MONARHUL ILUMINAT reprezinta idealul politic al epocii care inlocuia perimatul monarh absolutist. Treabuia sa fie un filozof inzestrat cu o capacitate de a intelege mecanismele societatii si de a mediatiza si armoniaza relatiile dintre clasele sociale.
d)Orasul imaginat de iluminist ca sediu pentru "CETATEANUL UNIVERSAL" este "CETATEA UNIVERSALA-COSMOPOLISUL", loc in care razboiele ar disparea iar prejudecatile de ordin rasial sau religos ar fi excluse.
e)Idealul uman al acestei epoci este FILOZOFUL - figura care inlocuia cavalerul si sfantul Evului Mediu.
f) Reprezentantii iluminsmului au militat pentru revolutionare ...

Alte referate despre: iluminismul, iluminismul romanesc, iluminism

Scoala ardeleana - iluminismul romanesc

2) cealalta directie este erudita si cuprinde numeroasele tratate de istorie si filologie. Cele mai importante dintre acestea sunt: "Istoria si lucrurile si intamplarile romanilor" de Samuil Micu, "Hronica romanilor si a mai multor neamuri" de Gheorghe Sincai, "Istoria pentru iceputul romanilor in Dachia" de Petru Maior, "Elementa linguae daco-romanae sive valachicae" de Samuil Micu si Gheorghe Sincai, "Disertatie pentru inceputul limbii romane" de Petru Maior si "Lexiconul de la Buda", primul dictionar etimologic al limbii romane.

Alte referate despre: scoala ardeleana iluminism, scoala ardeleana iluminismul, scoala ardeleana - iluminismul romanesc

Tiganiada

Opera lui este fructul unei perioade de mare efervescenta spirituala, cand se configura procesul de modernizare a culturii romanesti.
“Tiganiada” este o epopee cu bogate elemente alegorice, cu o actiune sustinuta de evenimente eterogene, desfasurate pe planuri multiple. De aceea, de la evenimentul istoric real se face adesea foarte usor saltul intr-o lume imaginara. Alternanta de evenimente si personaje se conjuga in permanenta cu mutatia viziunii asupra lumii.

Alte referate despre: tiganiada rezumat, tiganiada, rezumat tiganiada

Tiganiada sau Tabara tiganilor

Pentru a zădărnici planurile voievodului creştin ,Satana, fură pe Romica, logodnica lui Parpangel. În căutarea ei,Parpangel ajunge la palatul vrăjit, unde, în chip miraculos, se trezeşte cu Romica. Intervenţia sfântului Spiridon, protectorul fecioarelor, face să dispară din nou Romica. Căutând-o în continuare, Parpangel, întâlneşte pe Argineanu, viteaz renumit,care, bând din fântâna cu apă care moleşeşte, cade într-un somn letargic.

Alte referate despre: tiganiada sau tabara tiganilor, rezumat la tiganiada sau tabara tiganilor, tabara tiganilor

Iluminismul

Pe plan literar cel mai deseama reprezetant este Ion Budai-Deleanu,
autorul poemului "eroi-comico-satiric", "Tiganiada", lucrare
iluminista, în adevaratul sens al cuvamntului.

Alte referate despre: iluminismul referat, idei iluministe in tiganiada, iluminismul francez

Iluminismul

Iluminismul este un curent cultural si ideologic caracteristic secolului al 18-lea european ,avand consecinte pe plan politic ,istoric si artistic . Iluminismul porneste din Franta .A aparut in apusul Europei ,in Franta , Anglia raspandindu-se in restul Europei.Criza feudalismului si dezvoltarea burgheziei au constituit punctele de plecare ale acestei miscari .Asadar Iluminismul a avut un caracter antifeudal si antidogmatic , a exprimat increderea in progres , a facut elogiul ratiunii si al stiintei , a propus emanciparea maselor prin cultura.

Alte referate despre: referat iluminismul, iluminismul european, referat iluminism

Valoarea artistica a Epopeii Tiganiada - comentariu I.B.Deleanu

''Tiganiada'' s-a infaptuit sub specia barocului, autorul avand ca model epopeile clasice, epopeile homerice, acestea nefiind transformate in imitatie prin recompunerea in varianta.Opera se imparte in douasprezece cantece, terminat intr-o prima forma in anul 1800, dar nu a putut fi tiparita in timpul vietii sale si a ramas multa vreme in manuscris.Autorul foloseste alegoria, aplica tehnica cartilor populare, ajungand la cu totul altceva , la mai mult decat niste ''versuri'' sau ''cantece de dorul lelii si de frunza verde''.

Alte referate despre: tiganiada valoarea artistica ion budai deleanu, tiganiada valoarea artistica, valoarea artistica a poeziei mi-astept amurgul

Tiganiada de Ioan Budai Deleanu

Opera apartine genului epic in versuri, fiind o epopee eroi-comica. Este singura epopee romaneasca terminata, care are ca tema lumea pe dos, parodierea ordinii universale. Cele douasprezece cinturi urmaresc doua fire epice: pe de o parte se nareaza aventurile tiganilor inrolati in armata lui Vlad Tepes, iar pe de alta parte aventurile lui Parpangel, in cautarea iubitei sale Romica, furata de diavoli. Ca in orice epopee care se respecta, eroii paminteni au dusmani si protectori supranaturali.

Alte referate despre: rezumat tiganiada de ioan budai deleanu, tiganiada de ioan budai deleanu, tiganiada de ioan budai deleanu rezumat

Fituici pentru bacalaureat la romana

Lacustra: Poezia a aparut în volumul "Plumb" (1916). Sentimentul
central al poeziei este tristetea apasatoare pusa în legatura cu
dezagregarea materiei sub imperiul apei. La Bacovia apa si focul
prezinta moartea. Compozitional poezia are patru strofe, ultima strofa
reia aproape identic prima strofa, doar cu versul doi schimbat. Al
doilea vers din ultima strofa poate fi privit ca o prelungire a
aceluiasi vers din prima strofa: "Aud materia plîngînd/ ..... / Tot
tresarind, tot asteptînd". Planul exterior se leaga de cel interior
prin diferite perceptii: auditive, organice si tactile. Reactiile
poetului pornesc din subconstient. Este vorba de un somn asemenea unui
cosm care genereaza amenintarea mortii: "Tresar prin somn si mi se
pare/ Ca n-am tras podul de la mal". Sentimentul de însingurare totala
este însotit si de spaima si frica. Aceasta spaima ...

Alte referate despre: fituici pentru bacalaureat, fituici pentru bacalaureat la biologie, fituici pentru bacalaureat la matematica

Filosofia in perioada iluminismului

Cea de-a treia si cea mai remarcabila dintre ideile sale era cea cunoscuta ca “Separatia Puterilor”. El sugera ca pentru o guvernare buna si dreapta posturile de legiuitori (parlamentul), a celor care asigurau aplicarea legii (politia, armata) si oamenii care decideau daca o lege a fost sau nu incalcata si (judecatorii si magistratii) ar trebui sa fie detinute de oameni diferiti sau de grupuri diferite de oameni.

Alte referate despre: filosofia in perioada iluminista, filosofia in perioada iluminismului, perioada iluminismului

Iluminismul in Europa

Exista doua idei distincte in Iluminism:
- revolutia stiintifica - a dus la o mai buna intelegere a lumii fizice si
- reorganizarea stiintei umane careia i se aplica gandirea stiintifica

Alte referate despre: iluminismul in europa, iluminismul in europa referat, umanismul si iluminismul in europa

Iluminismul in Franta

Iluminismul in Franta.Pe plan social, iluminismului ii corespunde cristalizarea burgheziei, clasa care gaseste in ideile iluminste o exprimare a propriei filozofii. Aparitia iluminismului este sintetizata de dinamismul si spiritul revolutionar al burgheziei.

Alte referate despre: iluminismul in franta, iluminism in franta, iluminismul din franta

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Iluminismul a fost o mişcare sprituală susţinută de intelectualii europeni, avînd in centrul programului ei obiectivul de a plasa sub „lumina” raţiunii întreaga viaţă a omului şi de a se opune tuturor forţelor acuzate că ar dori să ţină minte într-o stare de „inferioritate”, înconjurată în „tenebrele” erori, ale prejudecăţii şi ale superstiţiei.Iluminismul francez

Alte referate despre: iluministi francezi, iluministii francezi, iluminism francez

Iluminism

In secolul al 18-lea, in Austro-Ungaria, din care facea parte si Slovacia, Maria Teresa, adepta a ideilor iluministe, introduce in planul de invatamant universitar obiecte de studiu, care azi ar corespunde invatamantului real, sau stiintelor naturale. Actiunile sale sunt continuate de Josej II, care a avut un rol deosebit in afirmarea tendintelor iluministe in Slovacia, prin introducerea “Actului de toleranta” (‘Toleraènỳ patent’), in data de 13 oct 1781, tocmai cand perioada barocului se incheie. Acest act sustinea infiintarea scolilor, trecerea acestora sub tutela statului, adoptarea unui nou plan de invatamant, infiintarea unor noi tipografii, desfiintarea cenzurii.
Astfel, apar primele scoli cu profil economic si juridic, precum: Academia Miniera (Banská Akádemia), in ©»avnice, Academia Juridica de la Bratislava.

Alte referate despre: tiganiada iluminism, iluminismul scoala ardeleana, umanismul si iluminismul

Iluminismul

Au existat multe şi diverse curente de gândire, însă numai o serie de idei pot fi caracterizate drept pătrunzătoare şi dominante. O abordare raţională şi ştiinţifică a aspectelor religioase (conform vechii teorii şi divergenţe pe tema adevărului dublu), a problemelor de ordin social, politic şi economic a promovat o viziune seculară asupra lumii şi o orientare generală către progres şi perfecţionare.

Alte referate despre: iluminismul in tiganiada, literatura din epoca medievala- umanism si iluminism, referat despre iluminism

Istoriografia iluminista romaneasca

O viziune integratoare nu putea, asadar, sa incline spre ceea ce segmenteaza si compartimenteaza realitatea universala a istoriei.
Aceasta perspectiva de analiza a iluminismului a trebuit - am putea spune, in mod necesar, - sa sufere retusuri si amendamente.
Intr-adevar, realizarea societatii civile, bazata pe domnia legii si pe rolul activ al celor guvernati, nazuinta spre regenerare, cautarile menite sa aseze temelii noi umanitatii nu erau opuse fenomenului national, ci, dimpotriva, se interpenetrau.

Alte referate despre: istoria mentalitatilor in istoriografia europeana si romaneasca, istoriografia romaneasca, iluminismul in cultura romaneasca

Iluminismul

La sfârşitul secolului al XVII-lea, situaţia Bătrânului Continent este deosebit de complexă, întrucât acum au loc numeroase evenimente extrem de importante pentru viitorul continentului: după ce respinge ultima încercare din exterior de a fi îngenuncheată în anul 1683, Europa evoluează în plan politic spre un absolutism monarhic intolerant în state precum Franţa, Spania, Rusia, dar pe lângă acestea există şi guvernări tolerante Olanda, şi după 1689 Anglia.

Alte referate despre: reprezentanti ai iluminismului, despre iluminism, tiganiada opera iluminista
Referate afisate : 18
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles