Titu maiorescu

Titu Maiorescu

Referat despre Titu Maiorescu
Activitatea lui Titu Miorescu este strans legata de societatea cukturala Junimea, criticul punandu-si pe deplin amprenta pe ceea ce trebuie sa se numeasca maturizarea culturii romane sub semnul autenticului junimism.

Delimitandu-se de entuziasmul generatiei pasoptiste, ai carei scriitori se angajeaza in sustinerea idealurilor revolutionare si in promovarea neconditionata a creatiei autohtone, "Junimea" propune o analiza lucida a literaturii romane contemporane, respingand mediocritatea si incercand sa-i indrume pe scriitorii epocii spre esenta poeziei, a artei in general. Junimistii introduc rigorile unui spirit nou, profund critic si fundamenteaza cultural o epoca de asezare si definire a scarii romanesti de valori in context si pe fundal european.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 974
Materia: Romana

Titu Maiorescu- Critic Literar

Prin cultura impresionantă şi prin varietatea preocupărilor, prin temperamentul său grav şi imperturbabil, Maiorescu este mentorul incontestabil al întregii mişcări de formare a conştiinţei estetice în spaţiul culturii române.

Alte referate despre: titu maiorescu critic literar, titu maiorescu-critic literar, titu maiorescu critica literara

Junimea - Convorbiri literare

3.configurare estetica:
pasoptisti:romantism.
junimisti:adauga romantismului elemente clasiciste dar si realism în stadiul incipient.

Alte referate despre: junimea convorbiri literare, junimea-convorbiri literare, junime convorbiri literare

Junimea si revista Convorbiri literare

Asociatia este bine organizata, avand o tipografie proprie, o librarie si o revista, infiintata in 1867 – Convorbiri literare, unde vor fi publicate pentru a intaia oara operele de valoare ale marilor clasici ai literaturii romana, Eminescu,Creanga,Caragiale,Slavici.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Cautand inaltarea culturii romane , Titu Maiorescu mentorul Cenaclului atrage cu sine poeti si prozatori , oameni de cultura care vor deveni varfuri ale intregii civilizatii romanesti, deschizand astfel o noua directie in literatura romana sub semnul geniilor: Eminescu, Caragiale ,Creanga... In 1867, spiritul junimist trebuia sa se reflecte intr-o revista ,si ea s-a numit “Convorbiri literare”.

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

Titu Maiorescu

Principalele idei lingvistice:
1 -> alfabetul latin
2 -> ortografie fonetica
3 -> combaterea etimologismului
4 -> imbogatirea vocabularului cu neologisme
5 -> combaterea stricatorilor de limba prin respingerea traducerii literale a expresiilor idiomatice si prin ridiculizarea betiei de cuvinte

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Junimea - Titu Maiorescu

Problemele generale ale civilizatiei si culturii sunt dezbatute de maiorescu in studiul “In contra directiei de astazi in cultura romana” (1868). criticul considera ca dezvoltarea culturii si a civilizatiei romane a apucat pe o cale gresita prin imitarea formelor occidentale.

Alte referate despre: junimea titu maiorescu, junimea titu maiorescu referat, junimea-titu maiorescu

Titu Maiorescu Bacalaureat

Prima perioadă este considerată cea mai productivă pentru că se publică acum cele mai importante opere ale marilor clasici – „Pastelurile” lui Vasile Alecsandri, majoritatea poeziile antume ale lui Eminescu, Amintiri din copilările de Ion Creangă, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale şi cele mai importante studii ale lui Titu Maiorescu.

Alte referate despre: titu maiorescu bacalaureat, titu maiorescu bacalaureat 2009, junimea titu maiorescu bacalaureat

Titu Maiorescu

Maiorescu constată cu satisfacţie apropierea versului eminescian de cel popular, remarcând în mod deosebit rima surprinzătoare prin noutate şi inedit. Impresionat de „covârşitoarea inteligenţă căreia nimic din ce-şi întipărea vreodată nu-i scăpa”, Maiorescu vede în Eminescu „un om al timpului modern,cultura lui individuală stă la nivelul culturii europene”.

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Titu Maiorescu O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867

Aceasta definitie a artei poetice, formulata hegelian, lamureste esenta artei de a transmite intr-un mod subtil idei; convertirea lor intr-o materie artistica constituie proba capitala pe care trebuie s-o treaca un creator.Si dizertatia asupra materialului brut din care ia nastere poezia este de interes. Trimiterile eseistice la celelalte arte, ca si simplitatea explicatiei readuc in memoria cititorului studiile clasice, pe care este intemeiata cultura maioresciana.

Alte referate despre: titu maiorescu o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, titu maiorescu - o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, titu maiorescu o cercetare critica asupra poeziei romanesti de la 1867

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Octavian Goga:
-publicase volumul "Poezii " în 1805 şi îl propune pentru premierea academiei. Elogiază forma frumoasă a versurilor,emoţile izvorâte din viaţa naţională.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Rolul Junimii si a lui Titu Maiorescu

Ex: vom zice binecuvantare si nu blagoslovenie; bunavestire si nu blagovestenie; Acolo unde lipseste din limba un cuvant si trebuie neaparat introdusa o anumita idee vom imprumuta din limbile neolatine, in special din franceza si italiana.domeniul literaturii - cel mai important studiu al criticului T. Maiorescu este cel din 1872 - Directia noua in poezia si proza romaneasca; in acest studiu, prezinta situatia poeziei si a prozei romanesti de pana la el, in acelasi timp sesizand aparitia unui "om al timpului modern", Mihai Eminescu.

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare titu maiorescu, importanta junimii si a lui titu maiorescu, junimea in timpul lui titu maiorescu

Titu Maiorescu in literatura romana

In analiza operelor literare, Maiorescu pune accent pe forma artistica, raportandu-se la continutul ei. Originalitatea si autenticitatea, conditii primordiale ale valorii operei de arta, sunt definite de particularitatile creatoare individuale si de asimilarea in creatie a specificului national.
Dintre studiile reprezentative in acest domeniu, putem enumera: "Directia noua in poezia si proza romana", "Eminescu si poeziile lui", "Asupra poeziei populare", "Poeti si critici", "Comediile d-lui Caragiale", "Povestirile d-lui M.Sadoveanu", etc.

Alte referate despre: rolul lui titu maiorescu in literatura romana, titu maiorescu in literatura romana, importanta lui titu maiorescu in literatura romana

Rolul lui Titu Maiorescu

Frumosul fiind ideea imbracata in materie sensibila, cuvintele au rol determinant in formarea de imagini prin personificari, comparatii, epitete, toate alcatuind conditiunea materiala a poeziei. Criticul atrage atentia ca sentimentele umane exprimate sunt eterne si universale: viata, moartea, bucuria, tristetea, nou putand fi decat capacitaeta poetului, as scriitorului de a folosi limba si imaginile artistice.

Alte referate despre: junimea si titu maiorescu, titu maiorescu despre eminescu, betia de cuvinte titu maiorescu

Titu Maiorescu

Prin amploarea, ca si prin specificitatea obiectivelor sale, programul criticismului maiorescian ocupa o pozitie cu totul aparte, in cadrul acestei traditii. Criticismul „Junimii" trebuie privit, in primul rand, ca o reactie la proportiile cu adevarat alarmante pe care le dobandise, in epoca, fenomenul - ca sa-1 numim astfel - al unei extreme „euforii" culturale. Scriitorii momentului - considera MAIORESCU aratau o pagubitoare inclinatie de a cadea intr-o mare si vibranta incantare fata de productiunile geniului national. In literatura romana, s-ar parea, astfel, ca „nu se afla decat poeti si prozaisti admirabili, in genere capete de geniu" (Observari polemice).

Alte referate despre: titu maiorescu - jurnal rezumat, titu maiorescu aprecieri critice, titu maiorescu referat

Titu Maiorescu - Eminescu si poeziile lui

Cu o asa natura, Eminescu gasea un element firesc pentru activitatea lui în toate situatiile, în care a fost pus. La biblioteca, pentru a-si spori comoara deja imensa a memoriei sale; ca revizor scolar, pentru a starui cu limpezimea spiritului sau asupra nouelor metode de învatamânt; în cercul de amici literari, pentru a se bucura fara invidie sau a râde fara rautate de scrierile cetite; la redactia TTimpuluit, pentru a biciui frazeologia neadevarata si a formula sinteza unei directii istorice nationale: în toate aceste ocupari si sfere Eminescu se afla fara sila în elementul sau.

Alte referate despre: titu maiorescu eminescu si poeziile lui rezumat, titu maiorescu-eminescu si poeziile lui, titu maiorescu eminescu si poeziile lui comentariu

Titu Maiorescu In chestia poeziei populare

D-ta recunosti ca "Alecsandri a auzit si a inteles ca in murmurul poporului e o muzica naiva si sentimentala a doinelor ce se cuvine sa fie notata, ca este o muzica eroica a baladelor ce se cuvine si mai mult sa fie scrisa".Dar eu intreb: de ce "si mai mult"?Pentru Alecsandri, ca si pentru unii din noi, se cuvenea tot asa de mult sa fie pastrata sentimentalitatea doinelor, caci desi - dupa luminoasa d-tale cercetare - partea eroica si cumintenia politica sunt mai ales semnele mostenirii etnice, aceasta nu exclude partea sentimentala nici la romani, si cu atat mai putin la descendentii lor dupa o evolutiune culturala de atatea veacuri.

Alte referate despre: titu maiorescu critici asupra poeziei populare argumentare, titu maiorescu eminescu si poeziile sale, titu maiorescu - eminescu si poeziile sale

Mihai Eminescu-opera autobiografica

[necesita citare] Unii autori au gasit radacini ale familiei Eminovici in satul Vad, din Tara Fagarasului, unde mai exista si astazi doua familii Iminovici. Bunicii sai, Vasile si Ioana, traiesc in Calinestii lui Cuparencu, nu departe de Suceava, comuna intemeiata de emigrantii transilvaneni. Bunicii paterni mor din cauza epidemiei de holera din 1844, si poetul, nascut mult mai tarziu, nu-i cunoaste si nu-i evoca in scrierile sale.

Alte referate despre: mihai eminescu date autobiografice, autobiografia lui mihai eminescu, autobiografie mihai eminescu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles