Titu maiorescu despre scrierea limbii romane

Titu Maiorescu

Referat despre Titu Maiorescu
Teoria maioresciana potrivit careia distrugerea tuturor "formelor fara fond" ar fi condos la edificarea culturii romane pornind de la un inceput absolut, nu se adapta contextului in care se afla societatea romaneasca in acea perioada, radicalismul negatiei maioresciene fiind infirmat mai tarziu de istorie. Manolescu ii recunoaste meritul de indrumator cultural al lui Maiorescu, si spiritul critic ce avea rolul de a construi o cultura bazata pe adevar si pe justa ierarhie a valorilor, el fiind de parere ca numai fondul esential romanesc ar putea sa nasca formele viitoare ale culturii romane.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 972
Materia: Romana

Titu Maiorescu- Critic Literar

În toată activitatea sa, extinsă sau redusă, semnificativă în ansamblu sau nu, Maiorescu s-a manifestat ca estetician, promovând principii estetice ferme pentru dezvoltarea literaturii în context cultural. Acelaşi Eugen Lovinescu opera chiar o reducţie în acest sens, văzând în el mai mult un îndrumător cultural decât un critic propriu-zis, ştiut fiind că nu s-a preocupat de analiza textuală, la obiect.

Alte referate despre: titu maiorescu critic literar, titu maiorescu-critic literar, titu maiorescu critica literara

Junimea - Convorbiri literare

Deosebiri fata de pasoptisti:
1.atitudine:
pasoptisti:exaltare,frenezie.
junimisti:spirit critic,analitic,masura,luciditate.

Alte referate despre: junimea convorbiri literare, junimea-convorbiri literare, junime convorbiri literare

Junimea si revista Convorbiri literare

Aceasta etapa marcheaza cautarile febrile de modele apte sa asigure progresul la care aspira Titu Maiorescu. Interesul pentru literature se manifesta in 1865, cand se avanseaza idea alcatuirii unei antologii de poezie romaneasca pentru scolari. Aceasta i-a determinat pe junisti sa citeasca in sedintele societatii autorii mai vechi, pe ale caror texte si-au exersat spiritual critic si gustul literar.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

c) Se avanseaza ideea interesului pentru literatura, se anuleaza “formele fara fond” in domenile culturii si civilizatiei.

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

Titu Maiorescu

Tudor Maiorescu este mentor al Societatii "Junimea" alaturi de P.P.Carp, Th.Rosetti, V.Pogor si Iacob Negruzzi. Programul societatii cuprindea: organizarea de prelectiuni populare, stabilirea unei ortografii unitare a limbii romane, precum si editarea unei antologii de poezie romaneasca, de la origini si pana la vremea aceea.

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Junimea - Titu Maiorescu

Finalul studiului exprima concis principiul critic maiorescian: “O critica serioasa trebuie sa arate modelele bune cate au mai rams si sa le distinga si pe cele rele, curatind astfel literatura de multimea eroilor, sa prepare junei generatiuni un camp liber pentru indreptare”.

Alte referate despre: junimea titu maiorescu, junimea titu maiorescu referat, junimea-titu maiorescu

Titu Maiorescu Bacalaureat

Prima perioadă este considerată cea mai productivă pentru că se publică acum cele mai importante opere ale marilor clasici – „Pastelurile” lui Vasile Alecsandri, majoritatea poeziile antume ale lui Eminescu, Amintiri din copilările de Ion Creangă, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale şi cele mai importante studii ale lui Titu Maiorescu.

Alte referate despre: titu maiorescu bacalaureat, titu maiorescu bacalaureat 2009, junimea titu maiorescu bacalaureat

Titu Maiorescu - indrumator al culturii

Nu este în întregime originala si nici unitara, adica are contradictii. Astfel Titu Maiorescu preia idei din:
• poeticile anticitatii (Platon, Aristotel)
• filozofia idealista germana (Kant, Hoegel, Schopenhauer)
• estetica clasica romantica si realista

Titu Maiorescu regândeste aceste idei si le nuanteaza personal. Meritul lui Titu Maiorescu este ca a elaborat o conceptie estetica spre deosebire de înaintasii sai Alecu Russo, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu, care au exprimat pareri despre diferite probleme literare în câteva articole. Cel mai important articol în care Titu Maiorescu îsi exprima conceptia estetica este O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867). În acest articol Titu Maiorescu porneste de la deosebirea fundamentala dintre arta si stiinta:

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii

Titu Maiorescu O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867

Titu Maiorescu este fiul unui profesor ardelean stabilit la Craiova, apoi la Brasov. Face studii stralucite, mai intai colegiul la Viena, apoi urmeaza stiintele juridice si filozoAZfia in Germania si isi da doctoratul la Paris. Dupa aceea, Maiorescu se stabileste in orasul Iasi. Se remarca repede prin talentul pedagogic si prin cultura si face cariera univerAZsitara ca profesor de filozofie. in paralel practica avocatura, iar apoi intra in politica (la conservatori), fiind in mai multe randuri ministru ori senator.

Alte referate despre: titu maiorescu o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, titu maiorescu - o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, titu maiorescu-o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867

Ghid pentru scrierea eseurilor

Ghid pentru scrierea eseurilor
Înainte de a alege o anumită temă, analizaţi cu atenţie formulările propuse. Nu reacţionaţi spontan la anumite cuvinte sau expresii, ci încercaţi să înţelegeţi cît mai exact intenţia profesorului. O discuţie cu cîţiva colegi s-ar putea dovedi extrem de fructuoasă în acest sens.

Alte referate despre: scrierea eseuri, exemplu de ghid pentru scrierea e, eseuri despre carte

Titu Maiorescu

„Critica e o fapta romaneasca de nevoie", considera Alecu Russo, chiar daca exercitiul critic „poate va vatama iubirea de sine" a unora. Si iata ca, in 1869, MAIORESCU va duce aceasta traditie la cea mai inalta expresie a ei, vorbind, din nou, despre oportunitatea culturala a instaurarii unui climat critic:

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Titu Maiorescu si Eminescu

Eminescu a cunoscut consacrarea critică dincoace de munţi odată cu recunoaşterea „noii direcţii”. Nu e vorba numai de o receptare concomitentă, ci şi de impunerea, la început, a imaginii poetului în contururile fixate de Titu Maiorescu. În „Direcţia Nouă în Poezia şi Proza Română” afirmă: „cu totul osebit în felul său, om al timpului modern, deocamdată blazat în cuget, iubitor de antiteze cam exagerate, reflexiv mai peste marginile iertate, până acum aşa de puţin format încât ne vine greu să-l cităm îndată după Alecsandri, dar în fine poet, poet în toată puterea cuvântului, este d. Mihai Eminescu”.

Alte referate despre: titu maiorescu despre eminescu, titu maiorescu critice eminescu si poeziile lui, titu maiorescu mihai eminescu

Contradictia lui Titu Maiorescu

Maiorescu face si un studiu al folclorului pe care il apreciaza foarte mult si-l considera o sursa de inspiratie si un model in acelasi timp. Studiul se numeste “Asupra poeziei noastre populare” (1868). Aici lauda culegerea de poezii populare a lui Alecsandri. Maiorescu vorbeste despre caracterul anonim si colectiv al literaturii populare si apreciaza faptul ca opera nu e nicioadata a celui care a produs-o.
In ceea ce priveste limba romana, Maiorescu isi exprima si de aceasta data parerea. In 1886 apare studiul “Despre scrierea limbii romane” in care impune scrierea fonetica, excluzand-o pe cea etimologica. De asemenea impune alfabetul latin si eliminarea celui chirilic.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, titu maiorescu in contradictie de azi

Rolul lui Titu Maiorescu

Frumosul fiind ideea imbracata in materie sensibila, cuvintele au rol determinant in formarea de imagini prin personificari, comparatii, epitete, toate alcatuind conditiunea materiala a poeziei. Criticul atrage atentia ca sentimentele umane exprimate sunt eterne si universale: viata, moartea, bucuria, tristetea, nou putand fi decat capacitaeta poetului, as scriitorului de a folosi limba si imaginile artistice.

Alte referate despre: junimea si titu maiorescu, betia de cuvinte titu maiorescu, titu maiorescu - jurnal rezumat

Comparatie intre doua scrieri eminesciene

Tema textului este conditia omului de geniu, abil comfund, cu o modificare cu acent de Witz, pe marginea saraciei, ale caror semne sunt frigul,parazitii,lipsa banilor,a vinului si stingerea luminilor.
In poemul Afara-I Toamna, intalnim doua ipostaze: una impresionala, si una individualizata. In ambele scrieri,ne este prezentata odaia,spatial modest ,devenind o constanta eminesciana.

Alte referate despre: comparatia intre doua scrieri eminesciene, comparatie intre doua scrieri eminesciene, comparatie intre scrierile eminesciene lacul si luceafarul

Titu Maiorescu In chestia poeziei populare

Alecsandri, a carui exceptionala valoare in literatura noastra sta in repercutarea tutulor curentelor de simtiri ale contimporanilor sai, vine si in ajutorul acestei miscari si cauta sa ne castige simpatiile occidentale, scotand la iveala mai ales acea parte - de altminteri reala - a manifestarilor sufletului nostru poporan, care se poate numi lirica si contemplativa, adica duiosia simtirilor si cumpatarea exprimarii.Inteleg ca d-ta ai pus accentul pe elementul energic al baladelor, fiindca el se potriveste mai bine cu criteriul d-tale etnic, insa acest criteriu nu trebuie luat exclusiv: in orice caz, el nu era si nu putea fi exclusiv la Alecsandri.

Alte referate despre: titu maiorescu critici asupra poeziei populare argumentare, titu maiorescu eminescu si poeziile lui rezumat, titu maiorescu-eminescu si poeziile lui

Omul - in scrierile marilor ganditori

Acest ganditor al renasterii spune in lucrarea “Despre demnitatea omului” sub inraurirea ideilor unor teologi, ca omul a fost creat de Dumnezeu cu scopul de a avea cine sa-I admire puterea de creatie si sa-L slaveasca.

Alte referate despre: omul in scrierile marilor ganditori, omul este o trestie ganditoare, omul este o trestie ganditoare referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.06 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK