Titu maiorescu fisa bibliografica 8e3e1

Titu Maiorescu

Spiritul junimist, academic si clasicizant, critic si oratoric, ironic si inalt, s-a reflectat si in paginile revistei "Convorbiri literare" - organul de presa al societatii "Junimea". Aceasta publicatie, aparuta la 1 martie 1867 la Iasi, ea impunand inca de la aparitie o directie noua, moderna intregii noastre culturi, definindu-se prin spiritul etic si sentimentul valorii estetice.

Revista a marcat castiguri de durata in numeroase domenii: in materie de traduceri si de limba, in domeniul folclorului, folcloristicii si cu precadere, in domeniul literaturii pe care a publicat-o.

"Junimea" si "Convorbiri literare" au avul un rol decisiv in cultura literara romana, iar spiritul junimist a facut sa triumfe ideea conform careia in evaluarea operei de arta este imperios necesar sa primeze valoarea estetica, indiferent de ideea tematica.

Titu Maiorescu se manifesta in aproape toate domeniile culturii romane, inaugurand o noua orientare nu doar in literatura si cultura epocii, ci si ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 973
Materia: Romana

Titu Maiorescu- Critic Literar

Mai aproape de spiritul maiorescian ni se pare a fi Tudor Vianu, atunci când detectează însuşirile necesare criticului în general şi pe care mentorul junimist le-a ilustrat cu consecvenţă: “gustul înăscut şi rafinamentul în frecventarea marilor modele, alături de independenţă şi curajul judecăţilor.”6
Configuraţia sa intelectuală se conformează modelelor clasice prin judecăţile echilibrate, prin formularea unor opinii ferme, redate lapidar, printr-o exprimare concentrată.

Alte referate despre: titu maiorescu critic literar, titu maiorescu-critic literar, titu maiorescu critica literara

Junimea - Convorbiri literare

Colaboratori:
-Mihai Eminescu publica majoritatea poeziilor sale.
-Ion Creanga "subpublica" primele trei parti ale "Amintirilor" si povesti.
-Ion Luca Caragiale "subpublica" majoritatea comediilor sale.
-Ioan Slavici publica nuvele si povesti.
-Vasile Alecsandri,George Cosbuc,Panait Cerna,Octavian Goga,Dinu Zamfirescu,I.Al.Bratescu Voinesti si alti scriitori reprezentativi ai vremii.

Alte referate despre: junimea convorbiri literare, junimea-convorbiri literare, junime convorbiri literare

Junimea si revista Convorbiri literare

Acum sunt elaborate studiile esentiale prin care Titu Maiorescu se impune ca authentic intemeietor al criticii noastre literare moderne, fara insa a neglija preocuparile din domeniul civilizatiei, dar mai ales din domeniul limbii literare, necesare si pentru ca in 1860 se facuse trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Maiorescu sustine utilizarea imbogatirii vocabularului limbii romane prin neologisme de origine romanica, intr-un studiu in 1881, intitulat chiar Neologismele.

Alte referate despre: junimea si revista convorbiri literare, societatea junimea si revista convorbiri literare, junimea si revista convorbiri literare titu maiorescu

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Cautand inaltarea culturii romane , Titu Maiorescu mentorul Cenaclului atrage cu sine poeti si prozatori , oameni de cultura care vor deveni varfuri ale intregii civilizatii romanesti, deschizand astfel o noua directie in literatura romana sub semnul geniilor: Eminescu, Caragiale ,Creanga... In 1867, spiritul junimist trebuia sa se reflecte intr-o revista ,si ea s-a numit “Convorbiri literare”.

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

Titu Maiorescu

Titu Maiorescu - Studiile facute la Brasov, Viena si Berlin, doctoratul in filozofie si licenta in drept, la Paris, definesc performanta formarii unei personalitati complexe.

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Junimea - Titu Maiorescu

In Junimea Maiorescu s-a oprit si asupra studiului gramaticii in scoala; criticul a considerat asemenea ca orice scriitor trebuie sa scrie pentru popor: Despre srierea limbei romane (1866), Limba romana in jurnalele din Austria (1868).

Alte referate despre: junimea titu maiorescu, junimea titu maiorescu referat, junimea-titu maiorescu

Titu Maiorescu Bacalaureat

Prima perioadă este considerată cea mai productivă pentru că se publică acum cele mai importante opere ale marilor clasici – „Pastelurile” lui Vasile Alecsandri, majoritatea poeziile antume ale lui Eminescu, Amintiri din copilările de Ion Creangă, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale şi cele mai importante studii ale lui Titu Maiorescu.

Alte referate despre: titu maiorescu bacalaureat, titu maiorescu bacalaureat 2009, junimea titu maiorescu bacalaureat

Titu Maiorescu

Condiţiunea ideală a poeziei: “Ideea sau obiectul exprimat prin poezie e totdeauna un simţământ sau o pasiune şi niciodată o cugetare exclusiv intelectuală sau care se ţine de tărâmul ştiinţific, fie în teorie, fie în aplicare practică. Prin urmare, iubirea, ura, tristeţea, bucuria, disperarea, mania sunt obiecte poetice; învăţătura, preceptele morale, politica sunt obiecte ale ştiinţei şi niciodată ale artelor”.

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Titu Maiorescu - indrumator al culturii si literaturii romane

Parerile in domeniul limbii si-au dovedit valabilitatea. In 1880-1881 Academia romana aproba sistemul ortografic propus de Titu Maiorescu pentru intreaga tara. Astfel junimea si Titu Maiorescu au constituit un factor important al unificarii limbii romane literare moderne.
II. In domeniul literaturii
Asupra poeziei noastre populare (1868), O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867), Directia noua in poezia si proza romana (1876), Comediile lui I.L.Caragiale (1885), Poeti si critici (1886), Eminescu si poeziile lui (1889)

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii si literaturi, titu maiorescu - indrumator al culturii si literaturii romane

Titu Maiorescu

Odata stabilita aceasta definitie, MAIORESCU ia in discutie si doua dintre „modificarile frumosului" („sublimul" si „fermecatorul"), pe care le socoteste mai putin fertile si mai putin recomandabile in practica artistica. Astfel, daca in cazul „frumosului" se poate constata un echilibru perfect si egalitate intre cele doua laturi componente („ideea", pe de o parte, si „materia sensibila", pe de alta), atat in cazul „sublimului", cat si in acela al „fermecatorului" acest echilibru se strica, in favoarea uneia sau celeilalte dintre laturi.

Alte referate despre: junimea si titu maiorescu, titu maiorescu despre eminescu, betia de cuvinte titu maiorescu

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost întemeiată de acesta ,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi şi Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu şi-a început activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei româneşti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu. Criteriile după care Titu Maiorescu îşi realiza critica literară se vroiau exclusiv estetice. În societate Titu Maiorescu era un mentor,lansând şi susţinând nume care s-au înscris în istoria literaturii.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Titu Maiorescu in literatura romana

Intreaga sa activitate in domeniul invatamantului (profesor de liceu la Iasi, cadru universitar si rector al Universitati din Bucuesti, ministru al Instructiilor Publice si al Cultelor); in domeniul culturii si al literaturii (estetician, critic literar, lingvist, scriitor, publicist), in domeniul politic (deputat, prim-ministru, minstru de externe) il defineste ca genial strateg al culturii romane, ca organizator exemplar al teritoriilor culturale romanesti.

Alte referate despre: rolul lui titu maiorescu in literatura romana, titu maiorescu in literatura romana, importanta lui titu maiorescu in literatura romana

Contradictia lui Titu Maiorescu

Titu Maiorescu s-a nascut la Craiova in 1840. Este fiul ardeleanului Ioan Maiorescu, profesor transilvanean cunoscut in epoca. Titu studiaza la Viena, unde traieste printre fii de nobili, el singur aproape sarac, sustinut baneste de B. D. Stirbei. Se dezvolta in el o mare vointa. La 19 ani isi ia doctoratul in filosofie in Germania si apoi licenta in drept la Paris. Este, pe rand, profesor universitar, decan, rector, academician, deputat si minstru. Spre deosebire de toti prietenii lui politici, mosieri cu vnituri sigure, el trebuie sa munceasca enorm pentru a se putea mentine. Titu Maiorescu a fost o personalitate impunatoare a societatii “Junimea”. A avut preocupari multiple in ceea ce priveste literatura si limba romana.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, titu maiorescu in contradictie

Eminescu si Maiorescu

„A turna în formă nouă limba veche şi-nţeleaptă”, „formele perfecte” de care este obsedat poetul, constituie şansa atingerii adevărului. Modernitatea pentru el consta de fapt într-o permanentă „reîmprospătare” a formelor cu „spiritul modern”.

Alte referate despre: eminescu si maiorescu, poeziile lui eminescu titu maiorescu, eminescu titu maiorescu

Hanul Ancutei fisa de lectura

- Informatii despre textul citit:
Este un volum ce cuprinde noua povestiri, care a aparut datorita inspiratiei si iubiri fata de natura si sat a lui Mihail Sadoveanu. Textul este integral si este de tip epic in care eul povesteste intamplari traite de el sau de altcineva.
Este un text inspirat din viata de taran, viata in natura cu toate placerile si neplacerile ei. Mihail Sadoveanu nu a cuprins numai frumusetea vietii la tara, ci si partile mai neplacute ale ei.

Alte referate despre: hanul ancutei fisa de lectura, hanul ancutei-fisa de lectura, hanul-ancutei fisa de lectura

Drept politic - Fisa de evaluare

- Nu le pot fi asigurate drepturile la informare, datorita lipsei de electricitate si posturi telefonice si la libera circulatia, deoarece drumurile sunt inzapezite.
•Cine este responsabil de faptul ca nu le sunt asigurate anumite drepturi?
- De vina sunt autoritatile locale care nu le pot oferi drepturile si libertatile pe care le au in calitate de cetateni ai statului roman, locuitorilor din Botea.

Alte referate despre: dreptul politiei de a aresta fara mandat, fisa de evaluare psihopedagogica, fisa de evaluare

Fisa postului

- Se ocupa cu administrarea paginii web a firmei si a retelei interne.
- Timp de lucru 2 zile/saptamana.
- Necesita studii in domeniu, sa vorbeasca cel putin o limba straina.

Alte referate despre: fisa postului, referat fisa postului, fisa postului referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles