Traian si decebal

Ei tracii erau daci

Arborele tracic numara peste 200 de triburi, esentiale fiind cele ale Dacilor, Getilor, Ramanilor, Bessilor (metalurgisti), Latinilor etc.
Dio Casius a spus "si iarasi sa nu uitam ca Traian - Troian a fost trac veritabil. Luptele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fraticide, iar Tracii au fost Daci".Dupa Mircea Eliade, numarul ramurilor giganticului arbore uman al Tracilor se ridica la cca. 200 ("Dictionar al Religiilor", pag. 265).Prof. Dumitru Balasa a alcatuit un tabel al acestora numarand nu mai putin de 150 de ramuri tracice (vezi "Tara Soarelui" sau 232v212c "Istoria Daco-Romaniei", ed. Kagaion, 1997).

Nivel: Facultate
Dimensiune: 18kb
Downloads: 220
Materia: Istorie

Dacii, cei mai drepti si mai viteji dintre traci

Toti traiau însa cu constiinta apartenentei la marea semintie traca, sugestiva fiind în acest sens, declaratia unuia dintre personajele lui Menandru Daos (Dacul): "Asa suntem noi, tracii toti si mai ales getii - ma mândresc ca ma trag din neamul acestora din urma /"/". Se explica astfel de ce "Grecii i-au socotit pe geti drept traci", de ce Diodor Siculus si Polyainos, descriind conflictul dintre Dromichaites si Lysimachos, îl prezenta pe primul drept "regele tracilor" si pe cel din urma cazut "în puterea tracilor", dupa ce mai înainte, "tracii" îl facusera prizonier pe fiul sau. Pentru Polyainos si Plutarh, tara getilor lui Dromichaites se numea "Tracia", cum de altfel aveau sa desemneze regatul lui Burebista si dyonisopolitanii, în decretul dat în cinstea lui Acornion.

Alte referate despre: geto-dacii cei mai drepti si mai viteji dintre traci, cei mai drepti si mai viteji dintre traci, herodot- cei mai drepti si mai viteji dintre traci

Comoara tracilor

Comoara tracilor, o coroana si un inel din aur, piese de armura si de harnasament decorate cu aur si argint si mai multe pocale din argint, toate apartinind tracilor, au fost descoperite recent in Bulgaria.Comoara tracilor

Alte referate despre: comoara din insula, tracii, comoara din insula rezumat

Tracii

Indoeuropenii se evidentiaza începând cu intersectia mileniilor III --
II î.Chr. Aceste triburi de pastori s-au extins din stepa euroasiatica
pâna la oceanul Atlantic la Vest si râul Ind la Est. Ei înaltau
pretutindeni tumuluri - "Kurgane", unde îsi înhumau (apoi si
incinerau) mortii peste care asterneau ocru rosu-simbol al sângelui,
adica al vietii. La început toti indoeuropenii vorbeau aceeasi limba.
Cu timpul, însa, contactele lor cu diverse triburi locale au dat
nastere unor mari grupuri etnice: iranienii, elinii, italicii, celtii,
germanicii.

Alte referate despre: tracii nordici, tracii si geto-dacii, tracii si geto-dacii in viziunea autorilor antici

Tracii si celtii

Numiti de catre Mircea Eliade, "Marii anonimi ai istoriei" (Istoria si credintelor si ideilor religioase, vol. II, ed. Stiintifica, Buc. 1991, p.158), tracii constituiau "neamul cel mai numeros dupa inzi" (Herodot). Cu toate acestea ei au jucat din punct de vedere politic un rol destul de modest in istoria antica. Acest lucru nu se datoreaza atat faptelor lor, cat mai ales neputintei istoricilor de a le scrie istoria corecta si adevarata, in lipsa unor izvoare istorice mai consistente (in principal scrise), izvoare de care alte popoare europene au beneficiat din belsug (grecii, romanii, etc.), datorita descoperirii unei culturi scrise, profund ancorata in viata sociala a respectivelor popoare.

Alte referate despre: despre traci si celti, celtii tracii romanii ro, civilizatia celta si traca

Statul dac condus de Decebal

Statul dac condus de Decebal - De pe vremea când Burebista a unit triburile geto-dacice sub comanda lui şi până în anul 87 când Decebal urcă la tronul Daciei, dacii au fost în conflict cu romanii. Împăratul Imperiului Roman este hotărât să cucerească Dacia din cauza pericolului pe care îl reprezintă, dovadă fiind distrugerea provinciei romane Moesia în iarna anilor 85/86 de către daci sub conducerea regelui Duras.

Alte referate despre: statul dac condus de decebal, statul dac condus de decebal si burebista, statul geto-dacilor condus de decebal

Decebal

Pe plan economic canalizeaza negotul, spre deosebire de perioada Burebista, pe directia Dacia-Imperiul Roman (arheologia confirma cantitatea foarte mare de produse importate iar izvoarele scrise cea exportata), agricultura se mentine la cote superioare cu aceleasi maxime la cereale, ovine si produse apicole. Industria metalifera, fie ca e vorba de metale ferose pentru arme (pentru dotarea puternicei armate), fie ca e vorba de metale pretioase (care ajung sa ia forma numeroaselor podoabe descoperite sau care ajung in visteria regala destul de mare pentru a scoate din impasul financiar Imperiul Roman), prezinta o dezvoltare fara precedent;

Alte referate despre: decebal, decebal referat, referat decebal

Columna lui Traian

Bazorelieful de pe Columna lui Traian contine scene din vietiile dacilor si ale romanilor, din timpul pregatirii razboaielor, din timpul razboaielor si dupa terminatea razboaielor. In interior Columna are o scara interioara pe care se poate ajunge in varful ei, de unde se poate vedea intreaga panorama a Forumului lui Traian.

Alte referate despre: columna lui traian, columna lui traian referat, referat columna lui traian

Decebal - regele dacilor

Decebal, rege dac (87-106), organizatorul si conducatorul a doua razboaie de aparare impotriva expansiunii romane. Inzestrat cu mari insusiri militare si politice, a repurtat cateva victorii asupra romanilor.
Abil diplomat, a incheiat cu Domitian, dupa victoria romanilor de la Tapae, o pace favorabila dacilor (89), dar n-a incetat sa se pregateasca in vederea unui nou razboi cu romanii, pe care-l prevedea. A intarit armata, a fortificat cetatile si a incercat sa coalizeze impotriva romanilor toate popoarele vecine, la fel de amenintate.

Alte referate despre: decebal regele dacilor, despre decebal regele dacilor, decebal regele daciei

Traian

Traian este primul imparat roman nascut in afara pen. Iberice la 18 septembrie 53 in provincia Baetica, din sudul pen. Iberice, in mun. Italica. Tatal sau era cetatean roman, guvernator al provinciei natale, consul si va deveni guvernator al provinciei Siria, mama sa era iberica.

Alte referate despre: legenda lui traian si a dochiei, imparatul traian, traian

Decebal - regele erou al dacilor

(Moartea lui Decebal)
Dintre toate caracterizările lui Decebal,cea mai fidelă a făcut-o istoricul roman Dio Cassius în care a spus:”Era foarte priceput la planurile de război şi iscusit în înfăptuirea lor,ştiind să aleagă prilejul pentru de a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp,meşter în a întinde curse, era un bun luptător, viteaz în luptă,ştiind să iasă cu bine dintr-o înfrângere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor.”

Politica internă
Puţinele izvoare care au ajuns până la noi, sunt suficiente pentru a realiza tabloul politicii interne dusă de regele Decebal.

-Pe plan militar işi dezvoltă armata, numeşte responsabili cu oastea, o dotează cu arme noi de tip roman şi întăreşte sistemul de fortificaţii din Munţii Oraştiei în frunte cu capitala Sarmizegetusa;

-Pe plan social este de menţionat ...

Alte referate despre: decebal-regele erou al dacilor, decebal regele erou al dacilor de dumitru tudor, decebal regele erou

Statul dac sub conducerea lui Decebal

In timpul domniei lui Decebal , statul geto-dac atinge apogeul dezvoltarii economice si politice . A luptat impotriva romanilor incercand sa organizeze o coalitie a populatilor dace , sarmate si germanice din nordul Carpatilor . Victorios la inceput , a fost in cele din urma infrant de romani in urma a doua razboaie grele 101-102 e.n. si 105-106 e.n. S-a sinucis pentru a evita umilinta captivitatii .

Alte referate despre: statul dac sub conducerea lui decebal, statul dac sub conducerea lui burebista si a lui decebal, statul dac sub conducerea lui burebista si decebal

Decebal

Ajuns imparat in 98 en, Traian suspenda orice ajutor catre Dcebal si se pregateste activ pentru cucerirea Daciei. Razboiul incepe in 101 en. Invins la Tapae, Decebal incearca zadarnic, impreuna cu aliatii germani, roxolani si celti, organizind un amplu atac de diversiune asupra garnizoanelor de la Dunarea de Jos .In anul 102 romanii patrund in Muntii Orastiei, cuceresc cetatea de la Costesti si se apropie de Sarmizegetusa.

Alte referate despre: traian si decebal, referat despre decebal, decebal si traian

Traian Herseni

Traian Herseni
In „Realitatea sociala” este surprinsa ontologia regionala,spirituala si a vietii sociale.Traian Herseni a fost asistent al profesorului Dimitrie Gusti si mai apoi a fost profesr universitar la Bucuresti si Cluj.Este secretar general la Ministerul Educatiei Nationale,cultelor si Artelor in perioada guvernarii legionare.A colaborat la publicatiile Cuvantul,Ramuri,Buna Vestire,Fratia de cruce,Societatea de maine,Transilvania,Semne.

Alte referate despre: traian herseni, traian herseni sociologie, rolul lui traian herseni in cercetarea sociologica

Traian Vuia

En effet, avant 1908, l'élévation se faisait grâce à une catapulte et à un pilon. Ces dispositifs étaient auxiliaires, ne faisaient pas partie de l'appareil, et étaient manoeuvrés par du personnel au sol. Les frères Wright on revendiqué le premier vol mécanique. Ils ont traduit Traian Vuia en justice, mais leur revendication a été rejettée.

Alte referate despre: traian vuia referat, traian vuia, referat traian vuia
Referate afisate : 15
Medie note: 7.72 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK