Traian si dochia de gheorghe asachi

Zburatorul - Ion Heliade Radulescu

1. Geneza baladei Poezia “Zburatorul” a aparut in “Curierul Romanesc” din 1844 constituindu-se intr-o capodopera a genului. Balada valorifica original mitul folkloric al zburatorului, sugerand poetic ivirea sentimentului de dragoste la fetele de varsta pubera. Iubirea, ramasa un mister de nepatruns, ca o boala greu descifrabila cu efecte fiziopsihologice, sperie fetele ce ajung in pragul feminitatii. Prin modul in care este introdus mitul folkloric in poezia culta, prin acel idilic rural, Ion Heliade Radulescu precede in literature noastra pe Eminescu si Cosbuc. In planul literaturii universale, el se apropie de zburatorul lui Hugo (ce-l anunta pe Goethe si Uhland).

2. Structura, compozitia. In cele 26 de catrene, cu rima incrucisata, se deruleaza un monolog alcatuit din trei segmente: (I si al III-lea fundamenteaza balada zburatorului, iar al II-lea devine pastel):
Monologul fetei adresat mamei sale (vs. 1-12);
Descrierea innoptarii (vs. 13-20);
Dialogul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 20
Materia: Romana

Mitul folcloric al Zburatorului

După G. Călinescu, balada lui I. H. Rădulescu surprinde „suferinţele fetei nubile”, suferinţe provocate de invazia misterioasă a dragostei, asemănată, pe drept cuvânt, cu o boală necunoscută, „explicabilă mitologic şi curabilă magic”. Această boală enigmatică a iubirii poate fi vindecată, în concepţia populară, prin vrăji şi descântece.

În poezia lui I. H. Rădulescu, Zburătorul este asemănat unei fiinţe
superioare, este o proiecţie cosmică, el fiind receptat de cele două surate - care reprezintă mentalitatea populară - ca un ,, fulger “ , ca o ,, lumină iute “. „Dar ce lumină iute ca fulger trecătoare” descrie un eveniment simbolic neobişnuit (căderea unei stele) a cărui semnificaţie se dezvăluie treptat. Întâlnirea are loc noaptea, tocmai pentru a pregăti scena unde vor evolua forţele malefice.

Alte referate despre: mitul folcloric al zburatorului, mitul folcloric al zburatorului i h radulescu, mitul folcloric al zburatorului poiezia

Calin - File din Poveste

Comentariu literar:
La baza acestei poezii sta un vechi mit si anume al Zburatorului prin care acesta este descris ca o fiinta misterioasa care intra pe geam in camera tinerelor fete si le face sa simta primii fiori ai dragostei. Ion Heliade Radulescu descrie acest mit al Zburatorului in poezia intitulata "Zburatorul" dar tema o intalnim la aproape toti scriitorii pasoptisti (1968). La baza acestei poezii sta basmul "Calin Nebunul" si cuprinde opt parti (fragmente) iar partea din manual este cea de-a opta (ultima).
Fragmentul cuprinde trei parti:
1. In prima parte este realizat un pastel de o frumusete nemaiintalnita in literatura romana care cuprinde:
-imagini vizuale:"iarba pare adormita", "codrii de arama", "padure de argint",
"flori albastre";
-imagini olfactive si cromatice:"paduri de argint", "vazduhul tamaiet", "flori albastre", "bulgari fluizi", "flori de miere pline", "fluturi albastri".
In realizarea acestui pastel inedit Eminescu foloseste numeroase figuri de stil:
-epitete:"codri ...

Alte referate despre: calin file din poveste rezumat, calin file din poveste, calin file din poveste comentariu

Ion Heliade Radulescu

Această mărturisire a Floricăi are loc într-un decor tipic romantic: un peisaj nocturn care constituie locul de inserţie a elementului fantastic. Decorul pregăteşte cadrul potrivit pentru apariţia zburătorului.

Alte referate despre: ion heliade radulescu, zburatorul de ion heliade radulescu, zburatorul de ion heliade radulescu comentariu

Luceafarul - geniu eminescian

'Luceafarul' este expresia desavarsita a geniului eminescian, aparand ca o sinteza a gandirii sale poetice. Poemul are ca sursa principala de inspiratie basmul popular romanesc 'Fata in gradina de aur', cules de germanul Kunisch, valorificat mai intai intr-un basm si apoi prelucrat in cinci variante succesive. Un alt izvor, in afara de cel folcloric, care a penetrat benefic in poemul deplinei sale maturitati artistice, este vasta si profunda cultura eminesciana. 'Luceafarul' devine astfel un poem filozofic in care tema romantica a conditiei omului de geniu capata stralucire desavarsita.

Alte referate despre: luceafarul - geniu eminescian, luceafarul geniu, luceafarul capodopera eminesciana

Luceafarul - geneza poemului

Poetul creează un cadru nopturn, care cuprinde elemente specifice ale
peisajului eminescian. Întâlnim şi aici corespondenţa perfectă dintre
sentimentul iubirii şi sentimentul naturii:

Alte referate despre: luceafarul geneza poemului, luceafarul - geneza poemului, comentariu luceafarul-geneza poemului

Sburatorul

Publicata pentru prima oara in 1843, poezia "Sburatorul" , reprezinta capodopera liricii lui Ion Heliade Radulescu.
Sursa poeziei consta intr-o credinta populara care a generat mitul erotic al Sburatorului. In folclorul romanesc , Sburatorul este o semidivinitate erotica, un demon simbolizand chinurile iubirii . El este conceput ca putandu-se metamorfoza in sarpe, zmeu sau sul de foc spre a patrunde nestiut in casa, unde se transforma intr-un tanar frumos si pasionat, care isi chinuieste victima (fata sau femeie matura), tulburand-o pana la epuizare cu senzatia chinuitoare a dragostei neimplinite.In fond el apare in vis, uneori ca semizeu acoperit cu solzi argintii si cu aripi albe pe umeri. Folclorul erotic consacra Sburatorului cantece lirice,farmece, vraji si descantece.
Tema poeziei este zbuciumul sufletesc al unei tinere care traieste primii fiori ai iubirii.
"Sburatorul" este o balada ...

Alte referate despre: sburatorul, revista sburatorul, eugen lovinescu sburatorul

Romantismul reprezentat prin Ion Heliade Radulescu

Romantismul este o miscare artistica si filozofica aparuta in ultimele decenii ale secolului XVIII in Europa, care a durat mare parte din secolul XIX. A fost o miscare contra rationalismului care marcase perioada neoclasica, ce se va pierde la aparitia spiritului romantic.

Alte referate despre: ion heliade radulescu romantism, zburatorul ion heliade radulescu, ion heliade radulescu referat

Bogdan Petriceicu Hasdeu

Prima drama romantica de inspiratie istorica, "Razvan si Vidra" prezinta o viziune pasoptista asupra trecutului, in spiritul ideilor "Introductiei" la "Dacia literara". Punctul de plecare l-a constituit un articol al lui Balcescu despre Razvan-Voda, publicat postum in "Romania literara" (1852).

Alte referate despre: razvan si vidra bogdan petriceicu hasdeu, razvan si vidra de bogdan petriceicu hasdeu, bogdan petriceicu hasdeu

Traian Vuia

Astfel o buna parte din studentia lui Vuia este deviata de la adevaratele lui aspiratii si aptitudini. Tanarul reuseste insa si in domeniul stiintelor juridice. La 6 mai 1901, Traian Vuia isi ia doctoratul in Stiinte Juridice cu teza: "Militarism si industrialism, regimul de Status si contractus".

Dupa terminarea facultatii Traian Vuia se intoarce la Lugoj. Aici continua sa studieze problema zborului uman si incepe sa-si construiasca primul aparat de zbor, pe care-l numeste aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu reuseste sa-si duca la capat proiectul si decide in schimb sa plece la Paris, in iulie 1902.

Alte referate despre: traian vuia referat, traian vuia, referat traian vuia

Mihai Eminescu - bibliografie

1844
Febr. 20. Moare Vasile Eminovici, tatal lui Gheorghe Eminovici.
Apr. 16. Se naste George (lorgu), al treilea copil al familiei Eminovici. Face scoala la Cernauti si studii militare în Prusia. Îsi întrerupe cariera militara si se retrage la Ipotesti, bolnav de tuberculoza; în ciuda îngrijirilor medicale primite, moare în 1873, la 29 de ani.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Traian Herseni

Traian Herseni
Traian Herseni este o personalitate importanta a sociologie,antropologiei si etnologiei romanesti.Acesta s-a nascut in anul 1907 in judetul Brasov,satul Iasi.A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti iar in anul 1934 si-a dat doctoratul in Litere si Filosofie.
Traian Herseni

Alte referate despre: traian herseni, traian herseni sociologie, rolul lui traian herseni in cercetarea sociologica

Traiana Vuia

Traian Vuia est né le 17 aoűt 1872, dans le village de Surducu Mic, commune de Bujor (actuellement commune de Traian Vuia), dans le département de Timis. Son pčre qui était un prętre s'appelait Simion Popescu et sa mčre, paysanne de Lipova, Ana Vuia dont il a hérité le nom Vuia. Il commence son cycle primaire ŕ l'école confessionnelle de langue roumaine, dans la commune de Bujor. Ŕ dix ans, l'élčve Traian Vuia est inscrit ŕ l'École Allemande de Faget. Il fait son lycée ŕ Lugoj en 1884 -1892. Ensuite, il poursuit ses études supérieures ŕ la Section mécanique de l'École Polytechnique de Boudapeste. La manque d'argent le contraint d'arręter les études aprčs une année. Il s'inscrit ŕ la Faculté de Droit de Boudapeste, oů la fréquence n'était pas obligatoire et, il consacre ses temps libre pour travailler sur ses projets. Le 1er juin 1901, il est déclaré Docteur en Droit (Doctor Juris Universi).
En France, il suit des cours d'histoire et d'économie politique ...

Alte referate despre: trasaturile morale ale lui traian vuia din o zi de primavara, trasaturi morale traian vuia, trasaturile morale ale lui traian vuia

Traian

Serbarile date la Roma în cinstea acestei victorii au tinut 123 de
zile, Traian a pus sa se ridice un monument care sa aminteasca
victoriile sale în raz-boaiele dacice: "Columna lui Traian", asezata
în forum la Roma. Acest monu-ment prezinta o mare importanta pentru
istoria poporului nostru. Pe el sunt sculptate chipurile soldatilor
daci si romani, ale lui Traian si Decebal, precum si scenele mai
importante din desfasurarea razboiului, Columna lui Traian ne reda
lupta eroica a poporului dac pentru apararea libertatii.

Alte referate despre: columna lui traian, legenda lui traian si a dochiei, imparatul traian

Traian Vuia

Traian Vuia est né le 17 août 1872, dans le village de Surducu Mic, commune de Bujor (actuellement commune de Traian Vuia), dans le département de Timis. Son père qui était un prêtre s'appelait Simion Popescu et sa mère, paysanne de Lipova, Ana Vuia dont il a hérité le nom Vuia. Il commence son cycle primaire à l'école confessionnelle de langue roumaine, dans la commune de Bujor.

Alte referate despre: referat despre traian vuia, trasaturi morale ale traian vuia, un text de 10 randuri despre personalitatea lui traian vuia

Gheorghe Micula

Gheorghe Micula a avut o mare şansă pentru că a lucrat sub îndrumarea unui mare matematician: D. V. Ionescu, a lucrat într-un colectiv de cercetare puternic, cu o tematică de cercetare de mare actualitate şi pentru că a fost un membru activ al Seminarului de cercetare al Catedrei de Ecuaţii diferenţiale.

Alte referate despre: gheorghe micula, sfantul gheorghe, sf gheorghe

Sfantu Gheorghe

In aceasta zona si-n altele in delta, omul nu ramane pasiv in fata unei naturi aride, desertice. Pe terenurile nisipoase din partea nordica a bratului Sf. Gheorghe au fost realizate plantari de arbori si arbusti, intre care coacaz negru (Ribes negrum), zmeura (Rubus idaeus) si maces (Rosa canina).

Alte referate despre: sfantu gheorghe, sfantu gheorghe referat, referat sfantu gheorghe

Despre grupul de Pompieri din Sf. Gheorghe

Fireste exista rapoarte precum si statistici cu privire la activitatea concreta a pompierilor militari, misiunile in care au fost angrenati inca din primii ani precum si pe parcurs. Se poate afirma ca desi actuala unitate de pompieri dateaza doar de sase decenii, aceasta formatiune si-a dobandit inca de la inceput respectul si aprecierea cetatenilor precum si a autoritatilor locale si judetene.

Alte referate despre: gruparea rezistoarelor, la italia de gheorghe asachi, gheorghe

Cucerirea Daciei de catre romani

Adopţiunea şi apoi moartea lui Nerva l-au surprins pe Traian în provinciile germanice, rămânând la frontierele de pe Rin, din Pannonia şi de pe Dunăre până spre sfârşitul anului 99. Această lungă staţionare la frontiere a pregătit expediţiile sale de mare anvergură. Înainte de a se întoarce la Roma, în iarna 98-99 e.n., Traian începe un turneu de inspecţie, pe frontiera danubiană. În "Panegiricul" său, publicat în timpul şi după primul război dacic, Pliniu subliniază că astfel Traian intimida pe Decebal şi îi zădărnicea orice plan de nouă acţiune ofensivă.

Alte referate despre: cucerirea daciei de catre romani, cucerirea daciei de catre romani sfirsit tragic sau un inceput eroic, cucerirea dacilor de catre romani
Referate afisate : 19
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK