Tratatul de la lisabona-modificari privind parlamentul european

Aderarea Turciei la UE, marul discordiei in Parlamentul European

In proiectul de raport obtinut de Reuters se arata ca PE este "ingrijorat de situatia din zonele libertatii de expresie si a libertatii presei in Turcia, in special dupa amenda fara precedent impusa unui grup media". Este vorba despre grupul Dogan Yayin, amendat cu suma record (2,1 miliarde de euro), dupa un esec inregistrat in negocierile cu agentii fiscului.

De aproape un an, grupul media se afla intr-o continua disputa cu guvernul turc, din cauza materialelor critice la adresa acestuia. Opozantii cabinetului de la Ankara spun ca actiunea guvernului impotriva trustului de presa ce controleaza jumatate din peisajul jurnalistic privat din Turcia este motivata politic. In proiectul de raport adoptat de Parlamentul European se gasesc si laude pentru progresele inregistrate de Ankara in anumite domenii, dar de pe lista cu nerealizarile se mai desprind cel putin doua, extrem de importante: insuficienta libertate acordata religiilor si esecul in normalizarea relatiilor cu Ciprul, tara membra ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 256
Materia: Stiinte Politice

Comisia europeana

Crearea U.E.si implicit a Comisiei n-ar fi fost posibila fara decizia Consiliului European de la Milano ,din dec. 1985 care a decis reuniunea intr-un singur text a amendamentelor asupra tratatului de la Roma,privind crearea CEE si a dispozitiilor privind cooperare politica de unde si denumirea de,, Act Unic European..Institutie administrativa si politica,Comisia Europeana se personifica cel mai mult prin faptul ca ,spre deosebire de secretariatul general al unei organizatii internationale ,ea nu este doar gestionarul actiunilor comune , ci prin misiunile si competentele care le are,ea este pistonul procesului de integrare europeana.

Alte referate despre: comisia europeana, comisia europeana referat, referat comisia europeana

Turcia - raport de tara

Pamanturile Turciei sunt situate in locul in care trei continente alcatuiesc lumea veche. Asia, Africa si Europa sunt mai aproape una de alta si constituie punctul unde se intalnesc Europa si Asia. Din punct de vedere geografic, tara este situata in jumatatea nordica a emisferei intr-un punct care este la aproximativ jumatatea drumului intre ecuator si polul nord, de la o longitudine de 36 grade N la 42 grade N si la o latitudine de la 26 grade E pana la 45 grade E. Turcia are o forma aproximativ dreptunghiulara si 1,660 km.

Alte referate despre: turcia raport de tara, raport de tara turcia, raport de tara

Parlamentul European

Parlamentul European
Denumirea de “parlament” se pare că a fost folosită pentru prima dată de o cronică scrisă în 1183, dar această denumire folosită frecvent şi în secolul XIII, a înlocuit mult mai târziu denumirile latine diverse (de ex. colocviu) ale adunării claselor dominante. Adunări ale aristocraţilor au apărut în secolul XIII în Anglia, în timp ce în Franţa prima adunare de acest gen a fost convocată în 1302.

Alte referate despre: parlamentul european, parlamentul european referat, referat parlamentul european

Aderarea Turciei la Uniunea Europeana

In acest sens, in perioada Republicii, Turcia a devenit membru al tuturor institutiilor europene importante. Vocatia europeana a Turciei se evidentiaza clar in cadrul relatiilor sale cu Uniunea Europeana. La reuniunea la nivel inalt a Uniunii Europene de la Helsinki, din anul 1999, Turcia a fost recunoscuta ca tara candidata.

Alte referate despre: aderarea turciei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana referat

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Pogramul PHARE are doua priritati:Constructia institutionala: 30% din bugetul PHARE;Investitiile legate de transpunerea si implementarea acquis-ului: 70% din bugetul PHARE.Prima dintre cele doua prioritati, respectiv "constuctia institutinala", pentru care se aloca aproximativ 30% din buget, este definita ca fiind procesul de sprijinire a tarilor candidate in vederea dezvoltarii structurii, strategiilor, resurselor umane si a abilitatilor manageriale necesare consolidarii capacitatii lor economice, sociale, legislative si administrative.

Alte referate despre: referat aderarea romaniei la uniunea europeana, grecia si aderarea ei la uniunea europeana, aderarea spaniei la uniunea europeana

Turcia

Litoralul Mării Negre se ridică direct din apă la înălţimea Munţilor Pontici. Pantele sunt abrupte şi doar 16% din această suprafaţă este cultivată. Platoul central al Anatoliei, cea mai întinsă regiune geografică din Turcia, este înconjurat în fiecare de munţi, cel mai înalt punct fiind vârful muntelui Erciyes (3916 m; 28% din această regiune este cultivată.

Alte referate despre: referat turcia, turcia referat, turcia

Turcia - date generale

Orasul Troia a fost crezut o legenda pana in anul 1870 ,an in care arheologul german Heinrich Schliemann a inceput sapaturile sub peretii actuali din piatra a vechiului oras .El a descoperit printre altele o comoara de aur ,bijuterii din aur ,bronz , argint pe care le-a numit Comoara lui Priam (se gaseau la muzeul Bode din Berlin ,dar au fost pierdute in timpul Celui de-al diolea Razboi Mondial ).Dar arheologul german se inselase pentru ca sapase prea mult ,descoperind obiecte dinaintea Razboiului Troian .

Alte referate despre: turcia date generale, turcia date, turcia-date generale

Parlamentul european

Conferinta Presedintilor este formata din Presedinte si sefii grupurilor parlamentare si este organismul politic conducator al Parlamentului. Conferinta elaboreaza agenda pentru sesiunile plenare, stabileste orarul activitatii organismelor parlamentare si termenii de referinta si dimensiunea comisiilor si delegatiilor parlamentare.
Pe masura ce s-a intensificat procesul de integrare europeana, competentele Parlamentului European au crescut, fiind inca departe de cele ale unui parlament obisnuit, dar in acelasi timp si departe de lipsa de competente de la inceput.

Alte referate despre: atributiile parlamentului european, rolul parlamentului european, referat despre parlamentul european

Parlametul european

Aceste imunitati se refera la:Libera circulatie, fara restrictii de orice natura privind deplasarea la si de la locul reuniunilor parlamentare;Imunitatea de jurisdictie penala privind cercetarea, retinerea sau urmarirea datorita opiniilor sau voturilor exprimate in exercitarea functiilor lor;Imunitatea personala pe durata mandatului (fiind inregistrate unele diferente intre legislatiile nationale cu privire la aceasta).

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Tratatele internationale

Tratatul reprezinta “actul juridic care exprima acordul de vointa între doua sau mai multe state, sau alte subiecte de drept international în scopul de a creea, modifica sau stinge drepturi si obligatii în raporturile dintre ele” . Ansamblul normelor care reglementeaza încheierea, aplicarea, respectarea, interpretarea, modificarea, cazurile de nulitate si de încetare a tratatelor constituie dreptul tratatelor.

Alte referate despre: tratatele internationale, tratatul international, tratate internationale

Furtuna in Pacific - agresiunea japoneza si tratatele de la Pearl Harbour

"Furtuna in Pacific - agresiunea japoneza si tratatele de la Pearl Harbour"
La 27 Septembrie 1940 guvernul de la Tokyo a semnat Pactul Tripartit cu Germania si Italia prin care se angaja sa declare razboi fiecarui stat ce ataca una din parti.Germanii vroiau ca Japonia sa intre in Siberia cand propriile lor forte aveau sa intre in Rusia de Vest.

Alte referate despre: agresiunea japoneza in pacific, furtuna in pacific, informatii agresiunea japoneza de la pearl harbour

Tratatul de la Maastricht

Astfel prin Tratatul de la Maastricht, liderii celor 12 ţări europene au reuşit să treacă peste divergenţele care îi separa de Japonia şi SUA. Prin acest tratat se instituie UEM până la sfârşitul anului 1999 când se va putea vorbi fără echivoc de „Statele Unite ale Europei”, bloc integraţionist cu o putere politică şi probabil militară ce ar putea rivaliza cu SUA.

Alte referate despre: tratatul de la maastricht, tratatul de la maastricht referat, referat tratatul de la maastricht

Evolutia tratatelor

Tratatul de la Paris si cele doua tratate de la Roma au constituit tratatele fondatoare ale ale celor trei Comunitati Europene.
De-a lungul anilor, ca raspuns la presiunile ce vizau simplificarea, clarificarea, extinderea si democratizarea cadrului constitutional al Comunitatii Europene, tratatele fondatoare au fost suplimentate si amendate in diferite moduri. Aceste dezvoltari au fost realizate prin urmatoarele decizii si actiuni :Tratatul de constituire a unui singur Consiliu si a unei singure Comisii a Comunitatilor Europene.

Alte referate despre: evolutia tratatului de la lisabona, evolutia tratatelor cu privire la concurenta, evolutia tratatului internatinal

Uniunea europeana -atributii si functii

Banca Centrală Europeană a fost înfiintată la 1 ianuarie 1999 odată cu inrarea în faza a treia a Uniunii Economice si Monetare si introducerea monedei unice euro. Este o institutie independentă care nu primeste dispozitii nici de la guvernele statelor membre, nici din partea celorlalte institutii ale UE.

Alte referate despre: uniunea europeana atributii, uniunea europeana-atributii, luxemburg atributii si functii in uniunea europeana

Europa comunitara si principalele tratate

Pentru ca o uniune vamala nu poate fi realizata in mod brutal,tratatul a prevazut un ritm lent si anume termenul de ralizare a fost dat pentru 1 ianuarie, 1970. S-a realuizat insa la 1 iulie,1968.Daca obiectivele pentru realizarea uniunii vamale au fost respectate,marfurile nu circulau insa in mod corect in comunitate ca in cadrul unei piete nationale,pentru ca o asemenea circulatie se efectua de fapt in cadrul unor politici economice si monetare nationale divergente.De aici a decurs necesitatea perfectionarii uniunii vamale printr-o armonizare preogresiva a politicii vamale.

Alte referate despre: europa comunitara principalele tratate, drept comunitar al afacerilor - tratatul de la nisa - referat, drept comunitar al afacerilor tratatul de la maastricht referat

Tratatul de la Saint-Germain

Justificarea pretentiilor cehe era complt insuficienta (pe cand in privinta celorlalte revendicari, conferinta de pace le-a rezolvat de obicei favorabil cehilor). Frumoasei devize "Adevarul invinge!" din stema cehoslovaca, dar si legendei vest-europene in jurul lui Masaryc si Benes, asemenea masinatiuni nu li se potriveau de fel: pe de alta parte nu putem sa nu observam ca ele au fost rasplatite cu cea mai mare generozitate. In fond, decisive in toate acestea a fost faptul ca, in general, pretentiile cehoslovace nu se opuneau intereselor altor state invingatoare; de argumente austriece abia daca era cineva caruia sa-I pese de ele cat de cat.

Cu totul lipsita de success a fost delegatia austriaca si in privinta reglementarii trasarii frontierelor fata de Italia: Tirolul de Sud a fost pierdut. Politicienii tirolezi competent nu au operat prea fericit, subliniidu-se independenta Tirolului, ei sperau ca vor putea salva sudul periclitat al tarii, ceea ce a si fost interpretat ...

Alte referate despre: tratatul de la saint germain, tratatul de la saint germain 1919, tratatul de la saint germain cu austria

Uniunea Europeana

Aceasta din urma s-a transformat in Comunitatea Europeana, care este, in prezent, "primul pilon" al Uniunii Europene. UE a evoluat dintr-un organ comercial intr-un parteneriat economic si politic. Definitivarea Uniunii Europene s-a facut prin ratificarea de catre ansamblul tarilor membre ale Comunitati Europene a Tratatului de la Maastricht.

Alte referate despre: romania si uniunea europeana, referat uniunea europeana, referate uniunea europeana

Mecanisme de decizie in Uniunea Europeana

În alte opinii critice Europa este acuzată de lipsă de identitate şi de profil de neclaritate in privinta scopurilor. În fine, alte păreri din categoria celor care contestă succesul Uniunii Europene acreditează ideea conform căreia tensiunea dintre „Europa economică“ şi „Europa culturală“ constituie o piatră de încercare pentru responsabilii integrării.

Astfel, s-a considerat că baza integrării adică cea economică este greşită şi că ar fi mai corect să se plece de la „Europa culturală“. În continuare, s-a spus ca nu se poate vorbi de o civilizatie europeană care ar reprezenta o bază solidă de plecare in construcţia Europei Unite. Pe de altă parte, Domenach spune că „proximitatea naşte întotdeauna reflexe de diferenţiere, de iritare şi ostilitate“. Prin aceste cuvinte, autorul vrea să demonstreze ca o Europă Unită ar stârni orgoliile identităţilor culturale care ar putea degenera în serioase conflicte. Tema creării ...

Alte referate despre: mecanisme de decizie in uniunea europeana, mecanisme de integrare in uniunea europeana, mecanisme ale integrarii in uniunea europeana
Referate afisate : 19
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles