Tratatul de la maastricht

Tratatul de la Maastricht

Datorită derulării rapide a evenimentelor între ţările Uniunii Europene, SME a trebuit să efectueze o serie de modificări care să faciliteze, libera circulaţie a capitalurilor în spaţiul comunitar.

Tratatul de la Maastricht
În 1989 a fost prezentat un raport privind crearea UME de către Preşedinte şi în decembrie 1991 la Maastricht a fost finalizat. Uniunea este fondată pe comunitatea Europeană şi întregită de noi forme de cooperare.

Tratatul de la Maastricht
Astfel, la 1 noiembrie 1993 a intrat în vigoare Tratatul asupra UE, după ce a fost ratificat de către cele 12 state membre ale UE în 1992.
Tratatul aduce modificări şi completări celor trei tratate încheiate anterior (CECO-1951, CEE-1957 şi Euratom-1957) pe linia reformei începută de Actul Unic European. Odată cu punerea în aplicare a acestui tratat, comunităţile Europene se vor numi UE şi CEE se va numi Comunitatea Europeană.

Tratatul de la Maastricht
Actul Unic European a intrat ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 16kb
Downloads: 12
Materia: Economie

Moneda Unica Europeana:EURO

-Fir de siguranta:un fir metalic de securitate este inclus in hartia bancnotei.Il puteti vedea daca tineti bancnota la lumina : veti vedea o linie inchisa la culoare pe intreaga latima a bancnotei.daca va uitati cu atentie la firul metalic veti observa valoarea numerica ‘10’ si cuvantul ‘euro’.
-Folie cu holograma:pe fata bancnotei este aplicata o folie cu o imagine holografica.Atunci cand rotiti bancnota sub diverse unghiuri veti observa valoarea numerica ‘10’ in culori foarte stralucitoare si imaginea simbolului euro.

Alte referate despre: moneda unica europeana euro, moneda unica europeana euro referat, referate moneda unica europeana euro

Moneda unica si unificarea europeana

Moneda unica si unificarea europeana
La sfârsitul deceniului 4 a început sa se contureze o noua diviziune a Europei dupa criteriul politico-ideologic si sistemul economico social, respectiv Europa Occidentala si Europa de Est. Contradictiile dintre ele s-au adâncit prin crearea celor doua blocuri militare -NATO (Stabilit prin Tratatul de la Waschington din1949) si ţările semnatare ale Tratatul de la Varsovia (1955). A urmat o perioada care a intrat în istorie sub denumirea de "razboi rece", încheiata abia la începutul deceniului 9. Cele doua parti ale Europei divizate - Vestul si Estul - au urmat si în domeniul economic cursuri diferite.

Alte referate despre: moneda unica si unificarea europeana, referat la geografie despre moneda unica si unificarea europeana, moneda unica si unificarea europeana referat

Tratatul de la Maastricht - uniunea monetara

Obiectivul capitolului din tratatul de la Maastricht consacrat
politicii monetare si economice , este realizarea progresiva a unei
Uniuni economice si monetare ( U.E.M) care se va baza pe urmatoarele
principii:

Alte referate despre: tratatul de la maastricht - uniunea monetara, referate tratatul de la maastricht uniunea monetara, tratatul de la maastricht politica monetara

Economia integrarii

De aici a decurs necesitatea perfectionarii uniunii vamale printr-o armonizare preogresiva a politicii vamale.Considerarea comunitatii ca o piata comuna presupunea si un regim de concurenta si un sistem juridic uniform in lipsa carora noi bariere putea sa afecteze schimburile.

Alte referate despre: economia integrarii europene, referat economia integrarii europene, economia integrarii

Politica externa si de Securitate comuna a Uniunii Europene

În opinia specialiştilor în studii de securitate (Barry Buzan, Ole Weaver, Jaap de Wilde), conceptul modern de securitate include cinci factori cumulativi; securitatea unei entităţi statale este asigurată dacă se ţine cont de fiecare dintre următoarele cinci componente: componenta politică a securităţii, componenta militară, componenta economică, componenta societală şi cea ecologică. Problematica securităţii nu se confundă cu funcţionarea normală a statului pe aceste dimensiuni, ci se referă numai la ameninţările care, prin dimensiunile menţionate, pun în pericol însăşi existenţa statului.

Alte referate despre: politica externa si de securitate comuna a uniunii europene, politica externa si de securitate comuna a uniunii europene 2010, politica externa si de securitate comuna a uniunii europene referat

Tratatul de la Maastricht

Adoptarea Tratatului de la Maastricht este rezultatul evoluţiei ideilor de unitate europeană pe două planuri: a) realizarea Uniunii Economice şi Monetare; b) realizarea Uniunii Politice.

Alte referate despre: tratatul de la maastricht, tratatul de la maastricht referat, referat tratatul de la maastricht

Moneda unica europeana

Ziua de 1 ianuarie 2002, ziua E, a fost punctul culminant al unei
etape de 6 ani, etapa in care un grup de tari europene s-au pregatit
pentru a putea utiliza o singura moneda, inlaturand astfel barirele
sistemelor monetare nationale.

Alte referate despre: moneda unica europeana, euro moneda unica europeana, moneda unica europeana referat

Parlametul european

Numarul membrilor Parlamentului European si repartizarea locurilor intre statele membre (asa cum au fost fixate prin Actul de la 20 septembrie 1976) au fost modificate succesiv prin aderarea noilor membrii in Uniunea Europeana.

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Uniunea Europeana - tratat de aderare

Uniunea Europeana - tratat de aderare - Fiecare dintre cei 25 de sefi de stat si de guvern ai tarilor semnatare au ţinut câte un discurs de circa trei minute fiecare, începând cu premierul elen, Costas Simitis, a cărui tara asigura preşedinţia semestriala a UE, după care reprezentanţii plenipotenţiari ai fiecărei tari au semnat documentul, după Grecia acest lucru fiind făcut in ordine alfabetica in funcţie de numele fiecărei tari in limba sa natala.

Alte referate despre: uniunea europeana formare si aderare, uniunea europeana-tratatul de la lisabona, uniunea europeana tratate

Tratatul de la Versailles

Tratatul de la Versailles:Prin tratatul de la Versailles, Germania a fost obligată să renunţe la serviciul militar obligatoriu; să-şi reducă armata la 100000 de oameni; să demilitarizeze toate teritoriile din stânga Rinului şi de asemenea 50 kilometri în dreapta Rinului; să oprească toate importurile, exporturile şi aproape toată producţia de armament; să-şi limiteze flota la 24 de nave, fără submarine, personalul naval să nu depăşească 15000 de oameni; şi să abandoneze toată aviaţia militară şi navală până la 1 octombrie 1919. William II trebuia judecat pentru crime de război de către un tribunal internaţional, dar procesul nu a avut loc niciodată.

Alte referate despre: tratatul de la versailles, tratatul de la versailles 1919, tratatul de la versailles referat

Tratat despre iubire

"Tratat despre iubire"
Iubirea presupune o reciprocitate de sentimente , o certitudine a placerilor pe care nimeni si nimic nu o poate afecta.Ea nu traieste decat atata vreme cat se crede vesnica iar cei ce sunt indragostiti cu adevarat cred ca dragostea lor e vie si dincolo de mormant.Nu are cautare vesnica decat ceea ce este vesnic frumos si adevarat , adica dragostea.

Alte referate despre: tratat despre iubire, tratat de iubire, tratat despre iubire iubirea

Europa comunitara si principalele tratate

De la intrarea in vigoare si pana la inglobarea sa in tratatul de la Maastricht in 1992 in cei peste 30 ani de functionare,tratatul CE a cunoscut diverse modificari fie in interpretarea sa,fie in litera sa.Intr-un proces complex si divers,ratiunile care au dus la completarea,adoptarea sau modificarea tratatului,au fost si ele diverse si complexe,de la evenimente politice interen si externe pana la noutati "din sitemul mondial".

Alte referate despre: europa comunitara principalele tratate, drept comunitar al afacerilor - tratatul de la nisa - referat, drept comunitar al afacerilor tratatul de la maastricht referat

Tratatul de la Saint-Germain

Asadar, in timp ce se refuza dreptul de autodeterminare la mai bine de trei milioane de germane sudeti, locuitorii tarisoarei Hultschin din Silezia prusaca au fost alipiti Cehoslovaciei complet impotriva vointei acestor oameni si numai pe baza graiului lor slav; si Austria Inferioara a fost privata de teritorii frontaliere, parte din motive de legaturi in transporturi, cum a fost regiunea din jurul orasului Gmiind ( care in final a ramas Austriei) si cazul localitatii Feldsberg, parte din "motive nationale", a partii cehe si slovace a populatiei de la Rottenschachen si Themenau. Si in triunghiul March-Thaya s-au operat corecturi de granite.

Alte referate despre: tratatul de la saint germain, tratatul de la saint germain 1919, tratatul de la saint-germain

Tratatul de la Amsterdam

Partea a doua se refera la simplificarea tratatelor de instituire a celor trei Comunitati Europene, urmarind sa elimine prevederile care nu mai sunt actuale si sa adapteze textul anumitor prevederi. Aceasta parte prevede abrogarea Conventiei privind o serie de institutii comune, din 25 martie 1957, si Tratatul de fuziune, semnat pe 8 aprilie 1965.

Alte referate despre: tratatul de la amsterdam, tratatul de la amsterdam referat, referat tratatul de la amsterdam

Tratate si alte documente comunitare relevante in domeniul ocuparii si securitatii sociale

4) Dreptul la protectie sociala (art. 10)
Se mentioneaza necesitatea asigurarii unei protectii sociale adecvate pentru toti cetatenii Uniunii, indiferent de statutul lor, prin garantarea unui venit minim pentru lucratori, ca si o asistenta sociala adecvata pentru persoanele iesite din piata
muncii sau celor care nu dispun de mijloace de subzistenta suficiente.

Alte referate despre: reglementari comunitare in domeniul muncii si securitatii sociale, legaturile dintre politica industriala cu alte politici comunitare, curtea de conturi alte institutii comunitare

Tratatul de Alianta din 1833

Apropierea nu a fost însă posibilă, datorită nu numai atitudinii României în problema Dunării, ci şi a faptului că guvernul roman nu a făcut nici un pas care să arate dorinţa de a o realize. Aprecierea ultimă este revelatoare în legatură cu iniţiativa alianţei României cu Puterile Centrale.

Alte referate despre: tratatul de alianta, tratate si aliante internationale de la mircea cel batran pana la 1859, tratatul de alianta cu puterile centrale

Tratatul de la Roma

Acesta si-a prezentat in aprilie concluziile cu rolul de a oferi o baza pentru negocierile care aveau sa evalueze modul in care obiectivele Rezolutiei de la Mesina ar putea fi transpuse in practica. Rezultatul acestor negocieri a fost reprezentat de cele doua tratate prin care s-au constituit Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Ele au fost semnate la 25 martie 1957 si au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

Alte referate despre: tratatul de la roma, tratatul de la roma referat, tratatul de la roma 1957

Izvoarele dreptului comunitar

Administratia si judecatorii nationali vor asigura corelarea necesara si vor lasa inaplicabile, daca este cazul, normele interne contrare dreptului comunitar, fara a astepta interventia legiuitorului national de abrogare a acestora [1; p. 98].

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar, izvoarele dreptului comunitar european, referat izvoarele dreptului comunitar
Referate afisate : 19
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles