Tratatul de la maastricht referat

Tratatul de la Maastricht

Datorită derulării rapide a evenimentelor între ţările Uniunii Europene, SME a trebuit să efectueze o serie de modificări care să faciliteze, libera circulaţie a capitalurilor în spaţiul comunitar.

Tratatul de la Maastricht
În 1989 a fost prezentat un raport privind crearea UME de către Preşedinte şi în decembrie 1991 la Maastricht a fost finalizat. Uniunea este fondată pe comunitatea Europeană şi întregită de noi forme de cooperare.

Tratatul de la Maastricht
Astfel, la 1 noiembrie 1993 a intrat în vigoare Tratatul asupra UE, după ce a fost ratificat de către cele 12 state membre ale UE în 1992.
Tratatul aduce modificări şi completări celor trei tratate încheiate anterior (CECO-1951, CEE-1957 şi Euratom-1957) pe linia reformei începută de Actul Unic European. Odată cu punerea în aplicare a acestui tratat, comunităţile Europene se vor numi UE şi CEE se va numi Comunitatea Europeană.

Tratatul de la Maastricht
Actul Unic European a intrat ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 16kb
Downloads: 12
Materia: Economie

Moneda Unica Europeana:EURO

-Banda fosforescenta:bancnota are pe revers un element tiparit cu vopsea fosforescenta .Astfel,cand rotiti bancnota in lumina puternica aceasta banda straluceste puternic.Proprietati ultra-violete:expusa la lumina UV hartia nu devina fluorescanta.Pe aversul bancnotei,steagul Uniunii Europene si semnatura Presedintelui BCE se modifica din albastru in verde fluorescent si stelele de pe steag trec de la galben la portocaliu fluorescent.Pe revers harta Europei,podul si valoarea apar cu galben fluorescent.
-Diverse:Designul bancnotei de 10 Euro reprezinta arhitectura romanica.Bancnota de 10 Euro este rosie si masoara 127 mm pe 67 mm.

Alte referate despre: moneda unica europeana euro, moneda unica europeana euro referat, referate moneda unica europeana euro

Moneda unica si unificarea europeana

Tratatul a modificat si extins tratatul pe baza caruia s-a stabilit Comunitatea Economica Europeana (CEE). Tratatul a prevazut si schimbarea denumirii din Comunitatea Economica Europeana în Uniunea Europeana (UE).

Alte referate despre: moneda unica si unificarea europeana, referat la geografie despre moneda unica si unificarea europeana, moneda unica si unificarea europeana referat

Tratatul de la Maastricht - uniunea monetara

1. O cetatenie unionala - toti cetatenii statelor membre sunt
cetateni ai uniunii
2. Uniunea politica
3. Uniunea economica si monetara( U.E.M.)
+
+ uniunea economica, in sensul ca directiile politicii
economice ale statelor membre si ale Comunitatilor vor fi
adoptate de Consiliul de Ministri, care , in acelasi timp, va
supaveghea evolutia economiei in fiecare stat mambru si in
Comunitati.Daca aceasta politica nu corespunde directivelor
sau risca sa puna in pericol functionarea insasi a uniunii
economice si monetare , Consiliul va lua masuri in
consecinta. Statele membre vor incerca sa evite deficitele
guvernamentale excesive;
+ uniunea monetara: de la inceputul fazei finale a U.E.M. ( cel
mai tarziu la 1 ianuarie 1999), comunitatile vor avea o
singura politica monetara. Va exista, de asemenea , un singur
etalon monetar ...

Alte referate despre: tratatul de la maastricht - uniunea monetara, referate tratatul de la maastricht uniunea monetara, tratatul de la maastricht politica monetara

Economia integrarii

Noi competente ale Parlamentului,noi institutii (Curtea de contrui)extinderea geografica a integrarii prin aderarea de noi state,fapt care a dus la adaptari tehnice (in compozitia institutiilor sau in sistemul de vot) la noi fonduri structurale,la noi mecanisme bugetare.

Alte referate despre: economia integrarii europene, referat economia integrarii europene, economia integrarii

Uniunea europeana -atributii si functii

Prin comunicatul dat în urma Conferintei de la Londra din 1977 s-a arătat că lucrările Consiliului European urmăresc schimbul de vederi asupra subiectelor puse în discutie, asigurând cadrul discutiilor "destinate a produce hotărâri, a da linii directoare pentru o actiune viitoare sau a ajunge la luări de pozitie publice reprezentând punctele de vedere ale Comunitătii". Aceste competente s-au mărit odată cu trecerea timpului, Consiliul European ajungând să fie principalul for de luare a deciziilor privind viitorul Uniunii.Fără să compromită mecanismul decizional comunitar, Consiliul European a stabilit relatii apropiate cu Comisia, al cărui presedinte face parte din componenta sa, a strâns relatiile cu Parlamentul European, căruia îi prezintă rapoarte asupra deliberărilor întrunirilor sale, precum si un raport anual scris.Conform specialistilor in drept comunitar functiile îndeplinite de către Consiliul European sunt:- functia de arhitect al evolutiei internationale ...

Alte referate despre: uniunea europeana atributii, uniunea europeana-atributii, luxemburg atributii si functii in uniunea europeana

Politica externa si de Securitate comuna a Uniunii Europene

Când vorbim despre securitate societală, ne referim la menţinerea, în cadrul unor condiţii acceptabile pentru a permite procesul de evoluţie, a identităţii naţionale colective, a modelelor tradiţionale ale limbii, culturii, religiei şi obiceiurilor unui popor. După cum evoluează evenimentele, unele dintre cele mai mari probleme pentru securitatea europeană le va pune componenta societală, datorită situaţiilor existente în Bosnia-Herţegovina, Transnistria, Macedonia, Kosovo, Belarus, Muntenegru. Securitatea mediului înconjurător priveşte păstrarea la nivel local a biosferei planetare, ca suport esenţial al sistemului de care depind toate celelalte activităţi umane .

Alte referate despre: politica externa si de securitate comuna a uniunii europene, politica externa si de securitate comuna a uniunii europene 2010, politica externa si de securitate comuna a uniunii europene referat

Tratatul de la Maastricht

Consiliul European ţinut la Hanovra (27-28 iunie 1988) a hotărât înfiinţarea unui comitet pentru studierea realizării uniunii economice şi monetare, preşedinţia acestuia fiind încredinţată lui Jacques Delors. Cu ocazia Consiliului European de la Dublin (aprilie 1990) s-a examinat propunerea Belgiei, Franţei şi Germaniei de realizare a uniunii politice.

Alte referate despre: tratatul de la maastricht, tratatul de la maastricht referat, referat tratatul de la maastricht

Moneda unica europeana

o in tarile din Europa Centrala si de Est, euro detine o pondere
ridicata in cadrul activitatilor de rezerva

Alte referate despre: moneda unica europeana, euro moneda unica europeana, moneda unica europeana referat

Parlametul european

Actul dispune unele incompatibilitati intre calitatea de reprezentant in Parlamentul European si alte functii in cadrul organelor comunitare sau guvernelor nationale. Exista incompatibilitati intre calitatea de reprezentant in Parlament si cea de membru al Comisiei, Consiliului, Curtii de Justitie, Curtii de Conturi, Consiliului economic si social, Consiliului consultativ al CECO sau de oficial sau functionar al unei institutii comunitare sau al unui organ de pe langa aceasta ori al grefei Curtii de Justitie.

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Tratatele internationale

Tratatul reprezinta “actul juridic care exprima acordul de vointa între doua sau mai multe state, sau alte subiecte de drept international în scopul de a creea, modifica sau stinge drepturi si obligatii în raporturile dintre ele” . Ansamblul normelor care reglementeaza încheierea, aplicarea, respectarea, interpretarea, modificarea, cazurile de nulitate si de încetare a tratatelor constituie dreptul tratatelor.

Alte referate despre: tratatele internationale, tratatul international, tratate internationale

Tratatul de la Versailles

Tratatul de la Versailles:Prin tratatul de la Versailles, Germania a fost obligată să renunţe la serviciul militar obligatoriu; să-şi reducă armata la 100000 de oameni; să demilitarizeze toate teritoriile din stânga Rinului şi de asemenea 50 kilometri în dreapta Rinului; să oprească toate importurile, exporturile şi aproape toată producţia de armament; să-şi limiteze flota la 24 de nave, fără submarine, personalul naval să nu depăşească 15000 de oameni; şi să abandoneze toată aviaţia militară şi navală până la 1 octombrie 1919. William II trebuia judecat pentru crime de război de către un tribunal internaţional, dar procesul nu a avut loc niciodată.

Alte referate despre: tratatul de la versailles, tratatul de la versailles 1919, tratatul de la versailles referat

Tratat despre iubire

In opinia lui Victor Hugo, „dragostea e chiar parte din suflet.E de aceeasi natura.Dragostea e ca o scanteie divina si ca si sufletul, si tot ca el e incoruptibila,indivizibila,nepieritoare.E un punct de foc in noi ,nemuritor si infinit ,pe care nimeni nu-l poate margini si nimic nu-l poate atinge.Il simti arzand pana in maduva oaselor si-l vezi stralucind pana in adancurile cerului.”

Alte referate despre: tratat despre iubire, tratat de iubire, tratat despre iubire scribd

Tratatul de la Saint-Germain

Un esec total a fost inregistrat in privinta chestiunii sudeto-germane. Cehii ocupasera deja regiunile germane din Tarile sudete, opunandu-se o rezistenta doar in cateva localitati; guvernul saxon sic el prusac refuzasera un ajutor military, desigur posibil, pentru Boemia germane si pentru regiunea nord-morava-silaneza. Boemia de sud a fost pierduta nu in ultimul rand datorita dezinteresului Austriei Superioare; in Moravia de sud s-a rezistat ceva mai multa vreme, dar si aici forurile competente au dus lipsa initiativelor necesare, iar dinspre Viena a venit un sprijin insufficient.

Alte referate despre: tratatul de la saint germain, tratatul de la saint germain 1919, tratatul de la saint germain cu austria

Tratatul de la Amsterdam

Inca de la incheierea negocierilor Tratatului de la Maastricht, semnat la 7 februarie 1992 si intrat in vigoare pe 1 noiembrie 1993, s-a convenit ca se va efectua o revizuire pana la sfarsitul deceniului: articolul N prevedea convocarea unei conferinte in 1996. Conferinta interguvernamentala a durat mai mult de un an: a fost deschisa la Torino pe 29 martie 1996 si s-a incheiat la Amsterdam pe 17 iunie 1997 printr-un acord politic la inalt nivel cu privire la un nou Tratat, semnat pe 2 octombrie 1997. Tratatul de la Amsterdam a intrat in vigoare la 1 mai 1999.

Alte referate despre: tratatul de la amsterdam, tratatul de la amsterdam referat, referat tratatul de la amsterdam

Tratatul de Alianta din 1833

Din moment ce, după 1881, atitudinea României interesa cu atât mai mult cu cât era plasată între cele două semnatare ale tratatului din acel an, Austro-Ungaria şi Serbia, pe de o parte, şi Imperiul ţarist şi Bulgaria aflată sub influenţa rusă, pe de altă parte. În consecinţă, la 19 august 1883, Bismarck a pus destul de direct chestiunae unei apropieri a României faţă de Tripla Alianţă.

Alte referate despre: tratatul de alianta, tratatul de alianta cu puterile centrale, tratate si aliante internationale de la mircea cel batran pana la 1859

Organizatia tratatului Atlanticului de Nord

Nu se intervine in problemele interne ale vreunui stat membru, desi consultarile din cadrul organizatiei se pot referi la orice subiect. Statele se abtin sa ridice in forumurile Aliantei chestiuni de natura eminamente interna. In cazuri in care exista dispute intre statele membre pot accepta medierea secretarului general al NATO.
Emblema NATO:

Alte referate despre: organizatia tratatului atlanticului de nord, organizatia tratatului atlanticului de nord referat, referat organizatia tratatului atlanticului de nord

Tratatul de la Roma

O astfel de abordare cuprinsa in Rezolutia de la Mesina ar asigura mentinerea pozitiei Europei in lume, restaurarea influentei sale si permite cresterea standardelor de viata a locuitorilor sai. Un comitet de reprezentanti guvernamentali si experti din tarile membre a fost constituit sub conducerea premierului belgian pentru a analiza aspectele generale ale adancirii integrarii europene.

Alte referate despre: tratatul de la roma, tratatul de la roma referat, tratatul de la roma 1957

Tratatul de la Versailles

Entuziasmul care a marcat inceputul razboiului s-a evaporat de indata ce popoarele din Europa au ajuns sa inteleaga ca abilitatea guvernelor lor de a produce carnagiul nu era egalata de un fel de mare abilitate de a obtine fie pacea, fie Victoria Imperiului austro-ungar a disparut cu totul. Imperiul rus a fost preluat de catre bolsevici si in timp de doua decenii a alunecat la periferia Europei, Germania a fost zguduita succesiv de infrangere, revolutie, inflatie, criza economica si dictatura. Franta si Marea Britanie nu au tras foloase de pe urma slabirii adversarelor.

Alte referate despre: prevederile tratatului de la versailles, tratatul de la versailles washington, tratatele de la versailles
Referate afisate : 19
Medie note: 8.25 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles