Triumful si declinul fascismului italian

Triumful si declinul fascismului italian

Cu acest succes Mussolini a inceput sa se gandeasca mai departe la viitor. Pana in 1930 a inceput greul proces de modernizare fortata a tarii, de catre un guvern puternic si eficient cu o noua conducere ce comunica intregului popor vitalitate si energie.

Pe 25 octombrie 1932, Musolini a tinut in Milano o cuvantare prin care punea Italia Fascista printre liderii lumii : "Astazi, cu o incredere absoluta, va spun ca secolul douazeci va fi secolul fascismului, secolul puterii italiene, secolul in care Italia va fi pentru a treia oara liderul omenirii."

Nivel: Facultate
Dimensiune: 94kb
Downloads: 3
Materia: Istorie

Comunism vs fascism

Naziştii vin la putere în Germania pe fonul Germaniei distruse de primul război mondial, cu datorii imense şi cu o societate disperată. Prin promovarea intensă a ideei superiortăţii rasei germane ei readuc încrederea în forţele proprii acestui popor. S-a reuşit în mod miraculos ridicarea economiei germane din ruine, achitarea pagubelor de război. Deja în 1935 Hitler introduce serviciul militar obligatoriu şi începe construcţia Wehrmachtului, adică a armatei germane ce ar fi capabilă să poarte un război mondial. Astfel, prin ocuparea Zonei Renane în 1936, demarează punerea în aplicare a planurilor sale expansioniste. La 1 septembrie 1939 Germania atacă Polonia, declanşând astfel cel de- al doilea război mondial.
În Rusia, după lovitura de stat din 1917, bolşevicii instaurează un regim totalitar de reprimare şi dictatură. Ţara ...

Alte referate despre: asemanari si deosebiri intre comunism si fascism, comunismul si fascismul, comunism si fascism

Fascismul italian

În aceşti ani s-a accentuat fenomenul numit Holocaust, adică nimicirea evreilor. Evreii erau impuşi să trăiască în lagăre de concentrare, în ghetouri. Asupra lor se efectuau tot felul de experimente medicale şi militare, introducându-li-se substanţe experimentale în sânge pentru a urmări efectul lor, expunându-i în camere de intoxicări cu gaze, arşi în crematorii. Corpurile lor neînsufleţite puteau fi încărcate în camioane şi duse spre crematorii asemeni celui mai ordinar gunoi. Copiii şi femeile ajunse în aceste lagăre nu erau excluşi de la tratamente inumane: erau desparţiţi de ceilalţi membri ai familiilor lor, erau impuşi la munci istovitoare pe fond de malnutriţie, schilidoţi de către gardieni, iar în caz de hotărâri ale unor funcţionari, arşi în crematorii, înpuşcaţi şi aruncaţi într-o groapă comună cu cea mai mare cruzime. În anii războiului ...

Alte referate despre: fascismul italian, fascismul italian referat, referat fascismul italian

Fascismul italian - sec XX

Dupa cum am mentionat, regimului fascist ii erau caracteristice represaliile de masa, insa spre deosebire de cel comunist, epurarile din interior erau mai putin frecvente, ele fiind indreptate mai ales asupra evreilor si ale teritoriilor nou-cucerite. O psihologie de masa puternica a fost comuna regimului fascist. Ideea de stat era atat de puternica, incat individul nu mai apela deloc la personalitate, locul ei fiind luat de "gandirea" de masa.

Alte referate despre: fascismul italian sec 20 modul de viata, democratie si fascism in sec xx, fascism italian

Renasterea artistica in afara spatiului italian

„Mielul mistic” de Van Eyck celebreaza in Grand triumful luminii, aproape exact in clipa in care „Botezul” lui Masaccio indica deznadejdii florentinilor idealul formal ce i se aratǎ. Credinat robusta a flamanzilor le punea la adapost senzualitatea de neliniste a italienilor.

Asemenea oamenilor din secolul al XIII-lea, fratii Van Eyck care veneau de la Meuse (Maas) si legau astfel Flandra si Franta de goticul renan si de scoala din Köln, ne vedeau nici un antagonism intre paradisurile senzuale si paradisurile interioare.

In aceasta Flandrǎ care traia din fabricarea si din vanzarea vopselelor si a stofelor, unde dantelele, catifelel, postavurile se adunau gramezi in casele burghezilor unde erau atarnate tapiserii la toate ferestrele cand treceau cortegiile ducale, uimitoare prin fastul lor material, era cu incetare de toate aceste armonii violente, greoaie si pline.

Alte referate despre: renasterea in afara spatiului italian, renasterea artistica italiana, renasterea artistica

Renasterea si politica italiana

Onorabila,dar falimentara politica a unui suveran medieval precum Carol Temerarul nu poate primi decat blamul acestora. Elvetienii nu sunt decat niste simpli tarani,si chiar daca i-ar omori pe toti,asta nu ar da nici o satisfactie magnatilor burgunzi,care ar pieri in lupta.Chiar daca ducele ar ocupa Elvetia fara rezistenta,veniturile sale anuale n-ar creste nici macar cu 5000 de ducati. judeca cu raceala ambasadorul milanez aventura helvetica a lui Carol.

Alte referate despre: sistemul politic italian, regimul politic italian, renasterea in politica

Declinul liberalismului in Anglia

III. Indelungata guvernare a lordului Salisbury n a fost intrerupta decat o scurta perioada. La aleAZgerile din 1892, majoritatea Camerei se alcatui din nou din liberali gladstonieni si din irlandezi autonomisti (home rulers). Gladstone, neimblanzit la optzeci si trei de ani, sili din nou Camera Comunelor sa voteze autonomia. Dar lorzii respinsera legea, care era prea putin populara ca sa se angajeze pe aceasta tema o lupta pe viata si pe moarte cu inalta Camera.

Alte referate despre: liberalismul in anglia, liberalismul in anglia 2000 2010, referat anglia

Triumful liberului schimb - Anglia

II. Tanara Anglie il amuza pe John Bull [1]. Clica aceasta de tineri gentilomi cu jiletca alba, care aveau pretentia sa i converteasca pe muncitori la ideile feudale, parea comica. Politicienii de profeAZsie nu i acordau nici un credit. Pentru ei ideile lui Bentham, Malthus, Ricardo, Cobden, James Mill erau litera de evanghelie. Toti oamenii seriosi, sau aproape toti, erau de parere, ca si secta utilitarista, ca societatile umane cauta cea mai mare fericire pentru cel mai mare numar de oameni si ca n o pot gasi decat lasand sa actioneze interesul personal al fiecaruia. Lupta dintre interese nu aduce justiAZtia perfecta, ci pe cea mai perfecta in limitele posibilului.

Alte referate despre: principalele obiective ale asociatiei europene a liberului schimb, asociatia europeana a liberului schimb, asociatia nord americana a liberului schimb

Fascismul - simbolul negru al secolului XX

"Fascismul - simbolul negru al secolului XX"
La cea extremitate ideologică se afla şi nazismul german. Esenţa ideii naziste consta în promovarea idelor superioritaţii rasei germane şi a xenofobismului, a antisemitismului şi deci a exterminării tuturor evreilor din Europa, a unei politici agresive de expansiune la nivel mondial şi deci a dominării lumii. Aceste scopuri şi idei se conţineau în cartea celui ce avea să devină lider al Germaniei, Adolf Hitler , „Mein Kampf”.

"Fascismul - simbolul negru al secolului XX"
Aceasta idee trebuia să fie tradusă în viaţă prin lupta de clasă, un element indispensabil în preluarea puterii de catre mase. Naziştii vin la putere în Germania pe fonul Germaniei distruse de ...

Alte referate despre: fascismul-simbol negru al secolului 20, simbolul negru al secolului xx, fascism simbol

10 Ani de declin economic

10 Ani de declin economic
Poate cea mai gravă şi alarmantă problemă o reprezintă declinul
demografic, ca o consecinţă firească a declinului economic.
Şi poate cel mai grav lucru este că balanţa comercială se deteriorează agravant, în timp ce gradul de îndatorare externă a României creşte, depăşind în prezent 9 miliarde de dolari. Datoria publică externă reprezintă peste 5,6% din PIB. În acelaşi timp, analizele ne arată că deficitul bugetar creşte exponenţial ca urmare a dobânzilor angajate la datoria publică. Sumele care s-au plătit de la buget în acest scop au depăşit cu mult veniturile bugetare prevăzute ca sursă la începutul anului 1999. Declinul economic prelungit, cronicizarea şomajului de lungă durată, dezarticulările reformelor economice şi sociale, birocraţia şi corupţia alterează mediul economic şi social, favorizând dezvoltarea economiei subterane, chiar transferul unor activităţi economice în sfera economiei neoficiale.

Alte referate despre: zece ani de declin economic si suferinte inutile ale populatiei, 10 ani de declin economic, obiectivitatea declinul economic din anii 90

Triumful talentului

EPICUL ESTE O FORMA FUNDAMENTALA A CREATIVITATII LITERARE,PROVINE DIN LIMBA GREACA EPIKOS-EPOS=ZICERE,SPUNERE.
FORMELE GENULUI EPIC SUNT LEGATE INTRE ELE PRIN NARATIUNE SI PER-
SONAJE.
SCHITA ESTE O SPECIE A GENULUI EPIC,DE DIMENSIUNI REDUSE,CU ACTIUNE SIMPLA,LINEARA,SURPRINZAND UN SINGUR ASPECT DIN VIATA UNUIA SAU A MAI MULTOR PERSONAJE ,ACTIUNEA ESTE PLASATA INTR-UN SPATIU LIMITAT,INTR-UN TIMP DETERMINAT.
NARATIUNEA INTITULATA”TRIUMFUL TALENTULUI” DE ION LUCA CARAGIALE ESTE O OPERA EPICA,IN PROZA DE DIMENSIUNI REDUSE IN CARE AUTORUL CONCENTREZA FAPTE CARE POT REZUMA O SITUATIE DE VIATA:MODUL IN CARE TALENTUL TRIUMFA.
IN NARATIUNEA”TRIMFUL TALENTULUI” ESTE PREZENTA O SINGURA INTAMPLARE IN CARE SE SUGEREAZA TRIUMFUL TALENTULUI;
ORASUL ,TIMPUL SI NICI ANUL NU ESTE PRECIZAT DEOARECE SE POATE INTAMPLA ORIUNDE SI ORICAND.
NARATIUNEA”TRIUMFUL TALENTULUI” SE DESCHIDE CU EXPOZI-
TIUNEA”A FOST ODATA-NTR-O SCOALA DE PROVINCIE DOI BUNI CAMARAZI NITA GHITESCU SI GHITA NITESCU”.TOT ...

Alte referate despre: triumful talentului, triumful talentului rezumat, triumful talentului rezumat i l caragiale

Literatura italiana

Trebuie sa ajungem in secolul al XII-lea pentru a gasi documente mai numeroase: "Ritmul bellunez" (Il ritmo bellunese), patru versuri cuprinse intr-o cronica latina despre orasul Belluno si care amintesc fapta de vitejie a unor cavaleri; "Ritmul de la Montecassino", curioasa poveste alegorica despre intalnirea si convorbirea a doi pelerini, fiecare dintre ei exponent al unui alt ideal de viata: pelerinul care vine dinspre Orient este adept al contemplatiei, iar cel care vine dinspre Occident lauda existenta activa si bucuria de a trai.

Alte referate despre: literatura italiana, literatura italiana in epoca moderna, barocul in literatura italiana

Declinul simbolismului

Credinta fierbinte a epocii a cautat tot timpul sa se preschimbe nemijlocit in reprezentare colorata si arzatoare. Mintea credea ca sesizase minunea cind o vedea cu ochii. Nevoia de a adora sub semne vizibile ceea ce nu incapea in cuvinte a creat mereu figuri noi. in secolul al XIV-lea, crucea si mielul nu mai sint de ajuns pentru a da dragostei debordante pentru Isus un obiect vizibil: li se adauga cultul numelui lui Isus, care ameninta sa lase in umbra, la unii, chiar cultul crucii. Heinrich Suso isi tatueaza numele lui Isus in dreptul inimii, comparindu-l cu portretul unei iubite, pe care indragostitul il poarta cusut in haina. Tot el trimite copiilor sai spirituali servetele, pe care se afla brodat acest nume dulce .

Alte referate despre: simbolismul, simbolism, simbolismul bacovian

Energia nucleara

Energia nucleara.Fisiunea nucleară
Scindarea nucleului unui atom se numeşte fisiune nucleară. Aceasta este provocată prin bombardarea combustibilului cu neutroni. Un neutron loveşte un nucleu, determinându-l să se scindeze şi să emită mai mulţi neutroni. Aceştia lovesc alte nuclee, provocând alte scindări şi eliberarea altor neutroni. Această succesiune se numeşte reacţie în lanţ. În cazul unei bombe atomice, reacţiei în lanţ i se permite să continue necontrolată. Acesta este motivul pentru care energia eliberată în timpul procesului de fisiune se acumulează pentru a provoca o explozie violentă. La un reactor nuclear, bare de reglare metalice absorb o parte din neutroni, încetinind reacţia şi rata la care se eliberează energia.

Alte referate despre: energia nucleara, energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare
Referate afisate : 14
Medie note: 8.15 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles