Unde longitudinale

Sunetul si propagarea lui

În aer, ca şi în orice alt gaz, oscilaţiile se propagă sub formă de unde longitudinale. Ajungând la organul auzului nostru, urechea, vibraţiile ale căror frecvenţe sunt cuprinse în intervalul aproximativ de la 20 la 20000 vibraţii în 1s (Hertzi) provoacă senzaţia specifică auditivă. Aceste vibraţii sunt vibraţiile sonore sau acustice , numite sunete.

Această separare a vibraţiilor, care au frecvenţe cuprinse între 20 şi 20000 Hz, este legată de caracterele fiziologice ale urechii omului care percepe vibraţiile cuprinse în acest interval de frecvenţe. Din punct de vedere fizic, oscilaţiile de 10 Hz sau de 30000 Hz nu se deosebesc prin nimic specific de oscilaţiile cu frecvenţa de 20 Hz sau 20000 Hz. Oscilaţiile elastice cu frecvenţe de peste ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 15080
Materia: Fizica

Ecolocatia si ecoul

Emiteri scurte si puternice de sunete au cel mai bun rezultat. Sunetele sunt pulsate, lasand cate o mica pauza intre ele, moment in care animalele asculta eventualele ecouri. Atunci cand pradatorii se apropie de prada, sunetele emise cresc de la 1 la 5 impulsuri pe secunda pana la maximum 200 la lilieci si 500 la balena ucigasa. Pentru a nu surzi in timp ce sunetul este produs, pradatorul foloseste muschi pentru a imoboliza oasele mici ce transmit sunetul in interiorul urechii.

Alte referate despre: ecolocatia, ecoul, produse eco

Sunetul

Tot pe seama actiunii infrasunetelor cercetatorii explica si senzationala distrugere a unei paduri siberiene in 1908,prin explozia in atmosfera a unui meteorit.Astazi infrasunetele pot fi produse de unele tipuri de turbine,avioane turboreactoare cum ar fi avionul Concorde. Asa cum nu pecepe vibratiile de frecvente foarte joase(infrasunetele),urechea umana nu le percepe nici pe cele de frecvente foarte inalte(ultrasunetele).

III.Ultrasunetele.
Ultrasunetele sunt vibratii sonore situate intre 20000-1000000Hz.Unele fiinte cum ar fi liliacul percepe si ultrasunetele.Ele se propaga ca si sunetele sub forma de unde elastice,mai greu prin aer decat prin lichide sau solide,avand o lungime de unda mai mica decat sunetele.

Ultrasunetele pot fi produse prin mijloace mecanice(generatorul Hartman),mijloace electromagnetice,sau mijloace termice.Efectele ultrasunetele diferitelor stari de agregare a materiei si asupra organismelor vii sunt variate:unele fiind utile altele fiind daunatoare.Dintre ...

Alte referate despre: sunetul, propagarea sunetului, sunete

Unde seismice

La marginile dintre plăci mişcarea este frânată de forţa de frecare dintre ele, astfel că în aceste locuri se acumulează tensiuni enorme. Atunci când rocile care întră în contact se rup sau alunecă brusc, se produce o degajare sub formă de unde seismice a energiei acumulate, adică se produce cutremurul propriu-zis. Intensitatea acestuia depinde de suprafaţa de rupere, de adâncimea la care se produce şi de natura rocilor.

Alte referate despre: unde seismice, undele seismice, unde seismice referat

Unde Mecanice

In aer perturbatiile se propaga cu viteza sunetului (in atmosfera standard , adica la nivelul marii si la o temperatura de 15 grade Celsius, aceasta este de circa 340m/s). Atunci cand avionul se deplaseaza cu o viteza mica , moleculele aflate la o distanta oarecare in fata sa pot "afla" ca avionul urmeaza sa soseasca.

Alte referate despre: unde mecanice, interferenta undelor mecanice, oscilatii si unde mecanice

Unde mecanice

unde intr-un mediu unidimensional
Unde transversale (oscilatia se produce perpendicular pe directia de propagare)
Vt = √ T / μ ; μ = m / l
t = tensiunea ; μ=masa unitatii de lungime

Alte referate despre: undele mecanice, reflexia si refractia undelor mecanice, unde mecanice referat

Sunetul

Obiectul acusticii il constituie studiul producerii si propagarii sunetelor, ingloband aici nu numai vibratiile auditive, ci si pe cele care nu produc senzatie auditiva, cum ar fi ultrasunetele. Vibratiile produse intr-un punct al unui mediu elastic se propaga in acel mediu din aproape in aproape sub forma de unde. In aer sau in lichide avem de-a face cu unde longitudinale, astfel, viteza de propagare va fi E/â

Factorii care influenteaza viteza de propagare a sunetelor sunt: temperatura, constanta si caldura specifica a gazelor, umiditatea aerului( viteza e mai mare in aerul umed decat in cel uscat), ionizarea aerului care duce la cresterea vitezei, precum si curentii de aer si intensitatea sunetului.

In cercetarile de acustica, folosim toate felurile de muzica, dar avem adesea interesul sa ...

Alte referate despre: calitatile sunetului, sunet, viteza sunetului

Transmisii mecanice

Transmiterea miscarii este insotita de transmiterea energiei mecanice, deci a fortelor si a momentelor.
Mecanismele mecanice pot fi:cu contact direct, realizat prin: roti dintate, roti de frictiune, mecanisme cu surub, mecanisme cu parghie;cu contact indirect, realizate cu elemente intermediare: fire, cabluri, benzi, curele, lanturi.

Alte referate despre: transmisii mecanice, transmisii mecanice prin curele si roti dintate, transmisii mecanice referat

Poluarea sonora

Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.Unitatea de masura a intesitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avind ca baza logaritmul raportului intre intesitatea zgomotului dat si intesitate de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om.

Alte referate despre: poluarea sonora, poluarea sonora referat, referat poluarea sonora

Auzul la om

Cum auzim?
Urechea este impartita in 3 parti: urechea externa, medie si interna. De urechea externa apartine pavilionul, sigura componeneta vizibila, precum si conductul auditiv extern.

Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii, capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioara. Undele sonore captate de urechea exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.

Urechea medie reprezinta cam a opta parte din urechea externa, fiind de fapt o mica cavitate “sapata” in oasele craniului. Este delimitata spre exterior de membrana timpanica, dar printr-un conduct subtire, numit trompa lui Eustache, comunica si cu cavitatea nazala. Din acest motiv cavitatea externa corespunde cu presiunea din urechea medie. Daca presiunea atmosferica se modifica brusc, urechea se adapteaza in scurt timp la schimbare, dar pana atunci e posibil sa ...

Alte referate despre: deficienta de auz, deficiente de auz, mecanismul auzului

Cutremure

Cutremurele de pamant sunt zguduiri bruste, de durata scurta si
intensitate variabila, care se manifesta in scoarta terestra.Cea mai
mare parte a cutremurelor sunt de natura tectonica, generate in
interiorul Pamantului, si de natura vulcanica, asociate eruptiilor de
lave.Miscarile seismice mai pot fi provocate si de impactul unor
meteoriti cu scoarta terestra, de prabusiri si alunecari de teren,
prin explozii produse artificial de catre om.

Alte referate despre: cutremure, referat cutremure, cutremurele

Tipuri de cutremure

Dupa frecventa si intensitate, cutremurele pot fi polikinetice , caracterizate printr-o zguduire principala, la inceput, urmate de altele, mai slabe ,numite replici ; cutremure monokinetice , cu o singura zguduire principala, precedata uneori de cutremure slabe.Au o intensitate ridicata, cu hipocentre intermediare si adanci.Astfel de cutremure se repeta periodic, cu descarcari mari de energie.
Cutremurele pot fi insotite de fenomene luminoase, zgomote subterane si procese tectonice.Zgomotele subterane sunt rezultatul zdrobirii, fisuratiei si frecarii rocilor din scoarta si a reasazarii diferitelor blocuri litosferice afectate.

Alte referate despre: tipuri de cutremure, tipuri de cutremur, tipuri de cutremure in romania

Trunchiul cerebral

Trunchiul cerebral continua maduva spinarii si este format din bulb, punte si mezencefal ( pedunculi cerebrali, coliculi cvadrigemeni). CONFIGURATIA EXTERIOARA –trunchiul cerebral are aspectul unei coloane longitudinale cu doua fete : - antero-laterala; - posterioara

Alte referate despre: trunchiul cerebral, trunchi cerebral, trunchiul cerebral referat

Calculul puterilor active si reactive ale generatorului sincron cu poli inecati functionand in regim capacitiv

Dupa realizarea acestor conditii si inchiderea intreruptorului de legare la sistem a generatorului, se realizeaza o stare de regim permanent, un punct de echilibru caracterizat prin δ=0, puterea mecanica Pm transferata in Pel este zero si aceasta corespunde punctului de origine. Se presupune ca puterea mecanica creste incet, deci cresc turatia si unghiul rotoric si deci in mod corespunzator creste Pel astfel incat un punct nou de echilibru se realizeaza, punct in care Pel= Pm.

Sistemul este static stabil daca o crestere/descrestere corespunzatoare in putere mecanica cauzeaza o crestere/descrestere corespunzatoare in puterea electrica. Daca reactia sistemului se opune la aceasta, adica o crestere(descrestere) in Pm este insotita de o crestere (descrestere) a Pel, atunci nici un punct de echilibru nu poate fi atins.

Pentru o anumita valoare a Pm marcata ca “veche” sunt doua puncte de functionare 1 si 2. Daca Pm este crescuta cu o noua valoare (a) aceasta duce la un serplus de ...

Alte referate despre: calculul puterii active si reactive, generatorul sincron cu poli inecati si poli aparenti, calculul puterii active

Principiile reflexologiei

Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului - nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

Alte referate despre: unirea principatelor romane, principiile marketingului, unirea principatelor
Referate afisate : 15
Medie note: 8.07 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK