Unde mecanice

Unde Mecanice

Undele mecanice sunt caracterizate prin transportul de energie prin substanta datorita miscarii unei perturbatii in acea substanta fara vreo miscare de ansamblu a substantei insasi.
Este necesara existenta unui mediu material pentru a transmite undele mecanice. Nu avem insa nevoie de un astfel de mediu pentru a transmite undele electromagnetice,lumina de exemplu trece liber prin spatiul vid dintre stele. Proprietatile mediului care determina viteza unei unde prin acel mediu sunt inertia si elasticitatea sa.

Toate mediile materiale, inclusiv de exemplu, apa, aerul sau otelul poseda aceste proprietati si pot transmite astfel de unde mecanice. Elasticitatea este cea care da nastere la forte de restabilire asupra oricarei portiuni de mediu deplasata din pozitia sa de echilibru;inertia este aceea care ne spune cum aceasta portiune deplasata de mediu va raspunde la aceste forte de reestabilire. Acesti ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 42kb
Downloads: 22
Materia: Fizica

Soarele

In fiecare secunda in acest reactor nuclear cosmic ard circa 655 de milioane de tone de hidrogen, care se transforma in 650 de milioane de tone de heliu, iar restul de 5 milioane se transforma in cuante gama. Din aceste ultime 5 milioane, iradiate de Soare in spatiu, pe Terra ajung doar 2 kg/s, dar aceasta cantitate e suficienta pentru a mentine viata pe planeta noastra, lucru pentru care Soarelui ii zicem astrul datator de viata.

Mase enorme de substanta infierbantata din zona interioara urca spre suprafata, locul lor fiind ocupat de mase de materie mai rece de la suprafata. Procesul e asemanator cu cel al fierberii apei. Soarele in clocot produce si mult zgomot – unde mecanice care pompeaza in atmosfera astrului multa energie.

Alte referate despre: apus de soare, apus de soare rezumat, soarele

Unde mecanice

Obs. La suprafata de separare a 2 medii pot aparea fenomene specifice :
unda se poate intoarce in mediul de provenienta cu schimbarea directiei de propagare.
unda poate patrunde prin suprafata in celalalt mediu tot cu schimbarea directiei de propagare.
Obs. In functie de natura suprafetei de separare , fenomenele pot avea loc separat sau simultan.

Alte referate despre: unde mecanice, interferenta undelor mecanice, oscilatii si unde mecanice

Undele electromagnetice

Campul electromagnetic: este ansamblul campurilor electrice si magnetice, care oscileaza si se genereaza reciproc. Unde electromagnetice: este un camp electromagnetic care se propaga. Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate dupa fenomenul care sta la baza producerii lor. Astfel, radiatiile numite hertziene se datoresc oscilatiei electronilor in circuitele oscilante LC sau in circuitele electronice speciale.

Alte referate despre: undele electromagnetice, clasificarea undelor electromagnetice, unde electromagnetice referat

Undele in medii elastice

Undele mecanice sunt caracterizate prin transportul de energie prin substanta datorita miscarii unei perturbatii in acea substanta fara vreo miscare de ansamblu a substantei insasi. Este necesara existenta unui mediu material pentru a transmite undele mecanice. Nu avem insa nevoie de un astfel de mediu pentru a transmite undele electromagnetice, lumina de exemplu trece liber prin spatiul vid dintre stele.

Alte referate despre: unde in medii elastice, refractia undelor in medie elastice, unde plane in medi elastice

Undele electrice

2.Microundele. Sunt generate ca şi undele radio de instalaţii electronice . Lungimea de undă este cuprins între 30 cm şi 1 mm . în mod corespunzător frecvenţa variază între 109 -- 31011 Hz. Se folosesc în sistemele de telecomunicaţii , în radar şi în cercetarea ştiinţifică la studiul proprietăţilor atomilor , moleculelor şi gazelor ionizate. Se subîmpart în unde decimetrice, centimetrice şi milimetrice.
3.Radiaţia infraroşie. Cuprinde domeniul de lungimi de undă situat între 10-3 şi 7,810-7 m ( 31011-- 41014 Hz ). în general sunt produse de corpurile înclzite. în ultimul timp să-au realizat instalaţii electronice care emit unde infraroşii cu lungime de undă submilimetric.

Alte referate despre: unde electrice, undele electrice, clasificarea undelor electrice

Fenomene mecanice - miscare repaus

-Corpul (in fizica) este o portiune delimitata a materiei (substantei) si poate fi alcatuit din una sau mai multe substante. Ca exemple edificatoare avem:
a)Masa (pe care mancam) este un corp alcatuit din substanta numita lemn.
b)Lama de ras este un corp alcatuit din substanta numita fier.
c)Guma de sters este un corp alcatuit din substanta numita cauciuc.
d)Paharul este un corp alcatuit din substanta numita sticla.

La rindul lor substantele descrise anterior (lemnul, fierul, cauciucul, sticla) sunt corpuri deoarece si ele sunt alcatuite din substante chimice.

In fizica adesea trebuie sa analizam daca un corp se misca sau sta. De aceea vom defini mai intai cateva elemente ajutatoare.
-Corpul de referinta reprezinta acel corp, fata de care se determina pozitia altui corp.

Orice corp nedeformabil poate fi ales drept corp de referinta. Ca exemple putem da:
a)Gara este corp de referinta pentru tren.
b)Pamantul este corp de referinta pentru avionul aflat in zbor.
c)Soarele ...

Alte referate despre: fenomene mecanice miscare si repaus, fenomene mecanice-miscarea si repausul, fenomene mecanice-miscare si repausul

Campul magnetic - lucrul mecanic

Pentru a fi mai precis, sa presupunem ca intr-un anumit punct din spatiu, la un anumit moment, intr-un sistem de coordonate oarecare, experientele arata ca forta ce se exercita asupra unei sarcinii de proba q, care se misca cu viteza constanta v, este data de:

Alte referate despre: campul magnetic lucrul mecanic, campul magnetic - lucrul mecanic, campul magnetic lucru mecanic liceu

Unde Mecanice

Unda de soc
In urma cu 60 de ani avioanele cu reactie nu aparusera decat ca niste prototipuri senzationale. Totusi , pilotii au constatat ca , apareau niste fenomene inspaimantatoare. Comenzile se blocau , iar avionul tindea sa-si accentueze picajul. Multi dintre ei nu a supravetuit pentru a povesti ce sa intamplat. Ca intodeauna in aviatie , ignoranta este ucigasa. Dar fenomenul era numai aparent inexplicabil.

Alte referate despre: undele mecanice, reflexia si refractia undelor mecanice, unde mecanice referat

Oscilatii mecanice - Fisa 2

Cosurile industriale, cablurile de inalta tensiune sunt si ele afectate de oscilatii nedorite cauzate de forta vantului .amortizate sunt plasate la partea superioara a liniilor de transmisie pentru a preveni vibratiile care pot lua nastere in intreaga constructie. Sunt folosite cablaje grele, din hotel, cu inertie mare (energofage), care sa preia energia mecanica a vibratiilor si sa o transforme in caldura.

Alte referate despre: oscilatii mecanice, oscilatii mecanice referat, oscilatii mecanice amortizate

Miscarea mecanica - repaus

Definitie - se numeste miscare mecanica a unui corp schimbarea in timp a pozitiei sale fata de alte corpuri.Un corp este in repaus daca pozitia sa fata de alte corpuri nu se schimba in timp.Se numeste sistem de referinta ansamblul format dintr-un sistem de coordonate (un corp de referinta),o rigla pentru determinarea pozitiei si un ceasornic ( pentru masurarea timpului).

Alte referate despre: miscarea mecanica repaus, referat miscarea mecanica-repaus, miscarea-mecanica-repaus

Lucrul mecanic

Lucrul mecanic al forţei este cu atât mai mare cu cât intensitatea forţei şi deplasarea corpului (asupra căruia acţionează forţa) sunt mai mari. Pentru generalizare, se poate face abstracţie şi de corpul considerat şi să spunem că o forţă produce lucru mecanic atunci când punctul său de aplicaţie se deplasează. Ştim că o forţă care acţionează asupra unui rigid are caracterul unui vector alunecător, adică efectul forţei nu se schimbă dacă punctul de aplicaţie se deplasează pe suportul ei.

Alte referate despre: lucrul mecanic, lucrul mecanic referat, fizica lucrul mecanic

Lucru mecanic

1.Se reprezinta grafic forta in functie de coordonata x.
F=f (x)
2.Se traseaza limitele intre care are loc deplasarea (limtele punctate verticale)
3.Se calculeaza aria figurii geometrice formate in acest fel.

Alte referate despre: lucru mecanic, lucru mecanic referat, referat lucru mecanic

Elemente de mecanica cuantica

Fenomene cum ar fi efectul fotoelectric sau emisia de radiaţie termică nu pot fi încadrate corect în teoria ondulatorie a luminii. La o analiză ceva mai atentă rezultă că fenomenele care nu pot fi corect explicate ondulator corespund momentului de apariţie (naştere) sau dispariţie a radiaţiei luminoase, momente care presupun directa legătură între radiaţie si atom. Într-un fel acest lucru a fost explicat de către modelul Bohr prin introducerea postulatelor. În fond în spatele acestor postulate se ascunde cheia înţelegerii fenomenelor la scară atomică.

Newton însă a observat că fenomenele luminoase pot fi descrise foarte bine până la un anumit punct pe o bază ondulatorie cât ţi pe o bază corpusculară. Nu pot fi explicate simultan, ondulator ţi corpuscular acele fenomene care sunt condiţionate de trăsăturile ce deosebesc cel mai mult particulele de unde în particular deosebirea este legată de introducerea spaţială pe care o ocupă o particulă ...

Alte referate despre: elemente de mecanica cuantica, referat elemente de mecanica cuantica, elemente de mecanica fizica cuantica si calsica

Interferenta undelor mecanice.Unde stationare

Orice camp de interferenta este caracterizat prin existenta unor puncte care oscileaza cu amplitudini diferite.
Undele produse pe suprafata unui lichid aflat in reapus doua corpuri care ating periodic acea suprafata interfereaza constructive in puctele de amplitudine maxima si interfereaza distructiv in punctele de amplitudine minima.

Alte referate despre: interferenta undelor mecanice unde stationare, referat interferenta undelor mecanice unde stationare, fizica interferenta undelor mecanice unde stationare

Procese tehnologice de prelucrare mecanica

Documentaţia de baza cuprinde acele documente ale căror prevederi trebuie neapărat respectate in cursul execuţiei unui anumit produs .
Din documentaţia tehnica de baza fac parte : a)desenul de execuţie ; b)schemele ; c)desenele de instalare ; d)borderoul documentaţiei de baza ; e)caietul de sarcini ; f)lista standardelor de stat , a normelor interne si a instrucţiunilor ; g)calculele speciale etc.

Alte referate despre: procese tehnologice de prelucrare mecanica, proiectarea proceselor tehnologice de prelucrare mecanica, procese tehnologice de prelucrare mecanica si aschiere

Echilibrul mecanic si energia potentiala

Se îndepărtează rigla din această poziţie. Centrul său de greutate urcă, iar energia potenţială creşte. Lăsată liber, rigla este readusă în poziţia iniţială de către cuplul alcătuit de forţele G şi N. În acest caz rigla se află în echilibru stabil. Poziţia de echilibru stabil îi corespunde energia potenţială minimă.

Alte referate despre: echilibrul mecanic si energia potentiala, echilibrul mecanic si energia potentiala in camp gravitational, echilibrul mecanic si energia potentiala definitie

Poluarea fonica - masuri si tehnologii de reducere a poluarii fonice

Intensitatea sonoră = energia purtată de sunet şi se măsoară în decibeli. Intensitatea sonoră a unei şoapte este de aproximativ 15 dB, murmurul produs de o clasă de elevi este de 50 dB, zgomotul unei străzi aglomerate este de aproximativ 90 dB. Sunetele de peste 90 dB pot fi deja insuportabile. Un zgomot de o intensitate de 140 dB produs de ex de un avion cu reacţie în timpul decolării este aproape dureros şi poate afecta timpanul. Cel mai comun efect al zgomotului este afectarea echilibrului neurovegetativ, care se poate produce la intensităţi de circa 60 dB. Practic, se consideră că limita de suportabilitate la zgomot pentru om este de 65 decibeli. În tabelul 4.1 se prezintă intensităţile sonore, în ordine crescândă, pentru unele activităţi uzuale [4,5].

Alte referate despre: masuri si tehnologi de reducere a poluari solului, referate masuri si tehnologi de reducere a poluari, masuri de reducere a poluarii fonice

Integrarea diferentialelor binome

Fronturile de unda pot avea mai multe forme. Daca perturbatiile se
propaga intr-o singura directie undele se numesc unde plane.

Alte referate despre: integrarea ecuatiilor diferentiale, integrarea unei ecuatii diferentiale, circuite integrate
Referate afisate : 19
Medie note: 7.99 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles