Unde seismice referat fizica

Unde seismice

Distribuţia geografică neuniformă a seismelor pe suprafaţa Terrei îşi găseşte explicaţia în teoria plăcilor tectonice. Conform acesteia, învelişul extern rigid al Pământului este format din cincisprezece plăci tectonice mobile, de 60-100 km grosime, pe unele dintre care se află şi continentele. Aceste plăci litosferice “plutesc” pe astenosferă, stratul de suprafaţă semitopit al mantalei Pământului, şi sub acţiunea curenţilor de convecţie din manta se deplasează extrem de lent, cu o viteză de până la 12 cm pe an. Unele plăci se împing reciproc, iar în anumite locuri o placă alunecă şi coboară sub o altă placă, penetrând la adâncimi cu temperaturi şi presiuni înalte unde se topeşte consumându-se. Altele se îndepărtează una de alta, spaţiul dintre ele fiind completat cu magmă solidificată, care ulterior formează crusta nouă. Unele blocuri imense de crustă terestră alunecă unul faţă de altul.

La marginile dintre plăci ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 418kb
Downloads: 14
Materia: Fizica

Cutremure de pamant

• centura de foc a Pacificului, căreia îi revin circa 80% din cutremurele puternice globale şi 90% din toată energia seismică anuală;

Alte referate despre: cutremurele de pamant, cutremure de pamant, cutremurele de pamant referat

Seismele

2. unda “s” - este o unda transversala, de forfecare
- determina miscarea particulelor solului perpendicular (transversal) fata de directia de propagare
- deplasarea acestei unde este similara cu inaintarea unui sarpe (miscari ondulatorii stanga-dreapta fata de directia de inaintare)
- are viteza de 4,6 km/s (pentru structura geologica Vrancea)
- ajunge, din acest motiv, la suprafata solului intotdeauna dupa unda “p”

Alte referate despre: seismele, seisme, seisme in romania

Vulcanii si seismele

În ciuda pericolelor care le ameninţă, populaţii uneori numeroase locuiesc în regiunile vulcanilor şi seismelor.În special acesta din urma, atunci când ating zone foarte urbanizate, sunt deosebit de distrugătoare.Cutremurile violente doboară imobile, distrug reţelele de apă şi de gaz, provocând incendii greu de stins.Cât despre seismele submarine ele sunt la originea catastrpfelor la fel de periculoase: valuri seismice sau tsunami.Valuri imense ce rostogolesc asupra coastelor, devastând totul în trecerea lor.

Alte referate despre: vulcanii si seismele, vulcane si seisme, vulcani si seisme

Harta seismica a Romaniei

S-A RUPT TURNUL COLTEI
26 octombrie 1802, ora 12.55. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,7 Richter si intensitate IX - X Mercalli. S-a intamplat la "7 pol ceasuri din zi, au cazut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot. Aice in Bucuresti s-a rupt turnul cel inalt, Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti si din cele de obste putine au scapat zdravene", reiese din cronicile si insemnarile Bisericii Ortodoxe.

Alte referate despre: harta seismica a romaniei, harta seismica, harta seismica bucuresti

Hazarde

3) Riscul
Riscul reprezinta nivelul probabil al pierderilor de vieti omenesti, al numarului de raniti, al pagubelor aduse proprietatilor si activitatilor economice de catre un anumit fenomen natural sau grup de fenomene intr-un anumit loc si intr-o anumita perioada.

Alte referate despre: hazarde, hazarde antropice, hazarde naturale

Cutremure si vulcani

La marginea plăcilor tectonice are loc o activitate foarte lentă, dar câteodată tensiunea acumulată cauzează cutremure dramatice şi erupţii vulcanice.Cutremurele se produc acolo unde doua plăci alunecă una peste alta, iar marginile lor se întrepătrund(îmbucă). Se naşte o tensiune foarte puternică, până când una din plăci cedează, generând o mişcare bruscă care face Pământul să se cutremure.

Alte referate despre: cutremure si vulcani, referat cutremure si vulcani, hazarde naturale cutremur eruptii vulcanice

Hazarde

THAILANDA: Concediu transformat in cosmar
Concediul in Thailanda s-a transformat in dezastru pentru sute de turisti veniti aici sa petreaca un Craciun insorit pe plajele din sudul acestei tari. Cel putin 310 oameni au murit, alti peste 5.400 fiind raniti. Patronul a doua statiuni de pe insula Phi Phi, pe care s-a filmat pelicula de succes “The Island”, cu Leonardo DiCaprio, a declarat ca 200 dintre bungalow-urile sale au fost luate de ape, impreuna cu o parte din turistii si angajatii care se aflau pe linga ele.

Alte referate despre: hazarde naturale si antropice, hazarde naturale referat, hazarde climatice

Cutremurele de pamant

Cutremurul este unul dintre cele mai terifiante fenomene care se produc in natura. In general credem ca pamantul pe care stam este extrem de solid si stabil. Un cutremur poate spulbera instantaneu acest mod de gandire, de cele mai multe ori intr-un mod extrem de violent.Pana cu putin timp in urma, oamenii de stiinta au avut doar banuieli lipsite de o baza reala referitoare la ceea ce cauzeaza cu adevarat cutremurele. Chiar si in zilele noastre mai exista inca o oarecare doza de mister care inconjoara acest fenomen.

Alte referate despre: referat cutremure de pamant, cutremurile de pamant, cutremure de pamant referat

Hazarde naturale si antropice

Hazardele geomorfologice cuprind o gamă variată de procese, cum sunt alunecările de teren, curgerile de noroi, prăbuşirile, procesele de eroziune în suprafaţă şi ravenarea, care produc mari pagube materiale şi uneori victime. Aceste procese determină o degradare accentuată a versanţilor, distrugerea stratului fertil de dol şi transformarea unor suprafeţe întinse în terenuri neproductive sau slab productive.
Alunecările reprezintă procese de mişcare a unor mase de pământ sub acţiunea gravitaţiei, în lungul unor suprafeţe de alunecare care le separă la partea stabilă a versantului. Cele mai numeroase alunecări se înregistreză pe versanţii cu înclinări moderate, constituiţi din argile şi din alternanţe de argile, marne, gresii şi nisipuri. Materialele deplasate prin alunecări pot avea grosimi diferite, de la zeci de centimetri la zeci de metri.
Alunecarea de teren ...

Alte referate despre: hazardele naturale si antropice, hazarde naturale si antropice referat, referat hazarde naturale si antropice

Comportarea elementelor structurale din otel la oboseala

Ds =s max -s min reprezentate in scara logaritmica (Figura 3)
Figura 3. Curba de rezistenta la oboseala Ds - N Factori care influenteaza rezistenta la oboseala: efectul imperfectiunilor de suprafata ale pieselor din otel efectul gaurilor pentru nituri si suruburi efectul îmbinarilor sudate: o efectul de crestatura
tensiunile remanente influenta calitatii otelului

Oboseala in domeniul durabilitatilor mici (low cycle fatigue)
Tensiunile asociate cu oboseala corespunzatoare unui numar redus de cicluri low cycle fatigue) sunt suficient de mari pentrua produce deformatii plastice importante astfel ca relatia s -e nu mai este liniara ci prezinta bucle de histerezis. Aplicatie: comportarea structurilor metalice la actiuni seismice. Figura 4. Curbe de histerezis pentru elemente si imbinari (sudate sau cu
suruburi).

Alte referate despre: populatia element structural si functional al biocenozei, persoana juridica- elemente structurale, populatia element structural al biocenozei

Structura interna a pamantului

Aceasta structura stratificata a Pamantului este sta model si pentru celelalte planete din sistemul solar.Structura interna a pamantului are caracteristica de discontinuitate sau grosimimile variabile a straturilor rocilor ce pot favoriza miscarile seismice (cutremurele).
Nucleul pamantului;Stratul nucleului intern situat cel mai central in interiorul pamantului intinzandu-se in adancime intre 5100 si 6371 km. Nucleul pamatului este constituit dintr-un amestec solid de fier si nichel.

Alte referate despre: structura interna a pamantului, structura interna a pamantului referat, referat structura interna a pamantului

Cutremurul si efectele lui

Semnale de advertisment:
Schimbarea comportamentului animalelor poate semnala apropierea unui cutremur.Caini scheauna,caii se sperie,pasarile devin nelinistite si zboara in cerc.In1975 locuitorii unui oras chinezesc au observat mai multe semnale ale cutremurului, printre care comportamentul ciudat al animalelor, parasindu-si locuintele cu cateva ore inainte de cutremur. Cercetatori studiaza si apele fantanilor in zonele seismice deoarece inainte ca rocile subterane sa se sfarame in bucati,structura lor cristalina devine deschisa, apoi se inchide din nou eliberand radon in apele freatice,radonul ajungand si in fantini.

Alte referate despre: cutremurele si efectele lor, cutremurul si efectele lui, cutremurul si efectele ei

Turcia

Sud-estul Anatoliei este un platou închis în nord, est şi vest de munţi. Cu aproape 19% cultivată, această zonă este considerată foarte fertilă şi de mare importanţă încă din antichitate.

Alte referate despre: referat turcia, turcia referat, turcia

Cutremurele de pamant - hazarde

Inregistrarea si masurarea cutremurelor
Cei ce studiaza cutremurele se numesc seismologi,iar instrumental de masurare a undelor seismice se numeste siesmograf sau siesmometru.Acesta are un tambur si o penita suspendata.In timpul unui cutremur, tamburul se misca, iar penita traseaza pe el o siesmograma.

Alte referate despre: hazarde cutremure de pamant, cutremur de pamant, cutremurul de pamant

Tipuri de cutremure

In functie de intensitate, se deosebesc doua categorii majore de cutremure : microseisme ( foarte numeroase, insesizabile pentru om, acestea putand fi inregistrate numai de seismografe ) si macroseisme ( resimtite de om si care pot provoca distrugeri materiale ).
Exista mai multe scari seismice, cea mai utilizata fiind scara seismica Mercalli si scara seismica Gutemberg-Richter.

Alte referate despre: tipuri de cutremure, tipuri de cutremur, tipuri de cutremure in romania

Cutremure

Cutremurele de pământ sunt zguduiri bruşte, de durată scurtă şi intensitate variabilă, care se manifestă în scoarţa terestră.Cea mai mare parte a cutremurelor sunt de natură tectonică, generate în interiorul Pământului şi de natură vulcanică, asociate erupţiilor de lave.Mişcările seismice mai pot fi provocate şi de impactul unor meteoriţi cu scoarţa terestră, de prăbuşiri şi alunecări de teren sau prin explozii produse artificial de către om.

Multe cutremure produc o mişcare a solului, asemănătoare cu leagănul unui vapor. În funcţie de intensitatea cutremurului, solul este mişcat în valuri fine sau smucit cu putere. Uneori unduirile solului sunt vizibile şi la suprafaţă : martorii oculari susţin ca în timpul cutremurului din San Francisco din anul 1906 solul făcea valuri înalte de un metru. Până la oprirea cutremurului, locul de declanşare al acestuia, linia de refracţie Sf. Andrei s-a deplasat cu 6 metri.

Alte referate despre: cutremure, referat cutremure, cutremurele
Referate afisate : 17
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles