Unde sonore

Unde sonore - Auzul

De urechia externa apartine pavilionul singura componenta vizibila precum si conductorul auditiv. Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le tranzmite prin canalul auditiv spre urechia interioara. Undele sonore captate de urechia exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.

Urechia medie reprezinta cam o parte din urechie exterma fiind defapt5 o mica cavitate „sapata” in oasele craniului. Este delimitata spre experior de membrana timpanica dar printr-un conduct subtire numit trompa lui Eustachie comunica cu cavitatea nazala. Din acest motiv presiunea externa corespunde cu presiunea din urechia medie. Daca presiunea admosferica se modifica brusc urechia se adapteaza urechia se adapteaza in scurt timp la schimbarea de pana atunci e posibil sa „pocneasca”.

In ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 11162
Materia: Biologie

Urechea

Suprafata timpanului, de 13 ori mai mare decat cea a ferestrei ovale, contribuie, de asemenea, la amplificarea sunetelor receptionate. Transmiterea undelor in urechea medie se face atat prin lantul de oscioare si prin oasele craniului, cat si pe cale aeriana, prin modificarea presiunii aerului din urechea medie sub actiunea vibratiilor timpanului. De aceea, auzul nu dispare ci doar diminua in cazul perforatiilor timpanului.

Alte referate despre: grigore ureche, portretul lui stefan cel mare de grigore ureche, urechea

Auzul la om

In timpul miscarii sau ciocnirii intre ele, obiectele produc unde sonore. Acestea sunt vibratii ale aerului, care sunt percepute de ureche, care le transforma in senzatie auditiva. In ureche ajung numeroese sunete, de la zumzetul insectelor, pana la zgomotul infernal provocat de avioanele cu reactie.

Atunci cand auzim ceva, de fapt ureche noastra este atinsa de vibratii unduitoare ale presiunii atmosferice. Urechea transforma undele sonore in impulsuri electrice, pe care le transmit mai departe la creier, care la randul sau decodifica semnalele. Ureche se obisnuieste treptat cu sunetul, iar cu timpul invatam si sensul acestora.

Alte referate despre: deficienta de auz, deficiente de auz, mecanismul auzului

Maimutele

Aceste fiinte sociale traiesc in teren deschis, in cete formate din 10 pana la 100 de indivizi, stapanind fieacare un teritoriu de la 50-300 de hectare. Observatorii au remarcat un mare numar de posturi sau de grimase, insotite sau nu de sunete, care actioneaza in mod evident ca semnale sociale.
Aceste gesturi si grimase se datoresc mobilitatii fizice extraordinare a maimutelor, ca si a puternicii dezvoltarii a muschilor expresiei faciale. Sutele de gesturi si posturi care au fost semnalate de numerosii cercetatori ai acestui grup de animale, care ne urmeaza pe scara zoologica pot fi asezate in teri mari categorii:

Alte referate despre: despre maimute, referat maimute, informatii despre maimute

Dezvoltarea copilului in perioada anteprescolara

Intre 1 si 3 ani, deosebit de mult se imbogateste planul senzorial – perceptiv. Perceptiile auditive cunosc treptat o specializare si o anumita finete, dobandind functii psihologice mai ample. Numeroase tipuri de fenomene sonore devin obiect al perceptiei. Muzica incepe sa determine la copii reactii pozitive sau atentie incordata, mai ales dupa varsta de un an si jumatate, ceea ce demonstreaza ca incepe sa se dezvolte sensibilitatea muzicala.

Alte referate despre: dezvoltarea psihica a copilului in perioada anteprescolara, etapele de dezvoltarea copilului in perioada sarcinii, dezvoltarea copilului in peroada anteprescolara

Emisia si receptia undelor electromagnetice

Sunetul se defineste ca o unda elastica are poate fi perceputa de urechea umana.Sunetele sunt produse de oscilatiile corpurilor materiale.Aceste oscilatii se propaga printr-un mediu elatic(gaz,lichid.solid) sub forma unor unde sonore care ajungand la receptorul audititv sunt transformate de nervii auditivi in senzatia de sunet.Prin gaze si lichide undele sonore se propaga sub forma de unde longitudinale akcatuite din comprimari si dilatari succesive ale mediului de propagare.

Alte referate despre: emisia si receptia undelor electromagnetice, referat fizica emisia si receptia undelor electromagnetice, emisia si receptia undelor electromagnetice referat

Sunetul si propagarea lui

Această separare a vibraţiilor, care au frecvenţe cuprinse între 20 şi 20000 Hz, este legată de caracterele fiziologice ale urechii omului care percepe vibraţiile cuprinse în acest interval de frecvenţe. Din punct de vedere fizic, oscilaţiile de 10 Hz sau de 30000 Hz nu se deosebesc prin nimic specific de oscilaţiile cu frecvenţa de 20 Hz sau 20000 Hz. Oscilaţiile elastice cu frecvenţe de peste 20000 Hz sunt numite ultrasunete, iar cele cu frecvenţe mai mici de 20 Hz se numesc infrasunete. O parte din undele ultrasonice , şi anume acelea de frecvenţe foarte ridicate, nu se mai supun legilor clasice ale mecanicii, necesitând aplicarea legilor mecanicii cuantice. Pentru a se marca această diferenţiere, asemenea unde acustice au luat denumirea de microunde sau hipersunete. Domeniul lor începe de la aproximativ 109 Hz şi se întinde în mediile solide până la 1013-1014 Hz, acestor frecvenţe corespunzându-le lungimi de undă comparabile ...

Alte referate despre: sunetul si propagarea sunetului, sunetele si propagarea lor, sunetul si propagarea

Undele in medii elastice

Undele de lumina nu sunt unde mecanice. Perturbatia care se propaga nu este o miscare de substana ci un camp electromagnetic .Dar deoarece campurile magnetic si electric sunt perpendiculare pe directia de propagare, undele de lumina sunt si ele unde transversale.
Daca insa miscarea particulelor care transporta o unda mecanica are loc inainte si inapoi de-a lungul directiei de propagare, avem atunci o unda longitudinala.

Alte referate despre: unde in medii elastice, refractia undelor in medie elastice, unde plane in medi elastice

Terapia cu ultrasunete

Ultrasunetul este o formă de energie mecanică; unde sonore de frecvenţă mare din afara spectrului auzibil al urechii umane (de la 16Hz la aproape 15-20,000 Hz )

Alte referate despre: terapia cu ultrasunete, terapia cu ultrasunete referat, terapia cu ultrasunet

Efectele poluarii sonore asupra cresterii graului

Efectele poluarii sonore asupra cresterii graului
Primul lot pentru studiu a fost ales intro parcela langa marginea soselei nationale, iar al doilea lot intro parcela la distanta de 1000 metrii spre vest de sosea.

Alte referate despre: efectele poluarii sonore asupra cresterii graului, efectele poluarii sonore asupra omului, efectele poluari sonore asupra omului

Poluare sonora

Poluare sonora - Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.

Alte referate despre: poluarea sonora, poluarea sonora referat, referat poluarea sonora

Poluarea sonora

Zgomotul, un sunet nedorit, consista intr-un amestec de multe frecvente diferite intr-un anumit interval; este astfel comparabil cu lumina alba, care consta intr-un amestec de lumini de culori diferite. Zgomote diferite sunt distinse prin diferite distributii ale energiei in mai multe intervale de frecventa.

Alte referate despre: poluare sonora, poluarea sonora referat fizica, referat despre poluarea sonora

Microfoane si doze

Mărimea de la intrarea traductorului i(reprezentând valori de presiune, temperatură, turaţie, etc.) este convertită de elementul sensibil ES într-o mărime intermediară l care se aplică adaptorului AD(convertorul de ieşire). Acesta transformă mărimea l în mărime de ieşire y de obicei de natură electrică(tensiune, curent, rezistentă, etc.) ce poate fii observată sau prelucrată mai uşor în circuitul de reglare. Convertorul de ieşire are totodată rolul de a realiza şi o adaptare cu celelalte elemente din cadrul SRA.

Alte referate despre: doze si microfoane, stabilirea dozelor de ingrasaminte, microfoane referat

Efectul Doppler

Dacă receptorul se depărtează de sursă, la el ajung mai puţine unde în timpul t, (v-u’)t/(a, şi deci frecvenţa măsurata de receptor va fi (v-u’)(a. Convenţia ca u’ să fie pozitiv când receptorul se apropie de sursa si negativ când se depărtează de sursă, face ca relaţia (2) să se aplice şi în acest caz.În cazul în care atât sursa cât si receptorul sunt în mişcare unul faţă de altul, relaţia generală este

Alte referate despre: efectul doppler, efectul doppler referat, efect doppler

Accidente fonetice

In evolutia limbii cuvintele isi pot schimba structura sonora prin diverse transformari ale sunetelor.Schimbarile fonetice care duc la aparitia de sunete noi sau de variante ale sunetelor reprezinta obiectul cercetarilor de fonetica istorica. La origine schimbarea fonetica e un fapt fiziologic individual,care cu timpul se genereaza devenind un fapt social.Cauzele schimbarilor fonetice sunt foarte variate: unele tin de structura interna a complexului sonor al cuvantului,altele de factorii exteriori cuvantului.

Alte referate despre: accidente fonetice, referat facultate-legile fonetice si accidentele fonetice, legile fonetice si accidentele fonetice

Ultrasunete

Ultrasunete.Astfel se constată experimental că dacă lungimea undei emise este mai mică decât dimensiunile liniare ale sursei unda se va propaga în linie dreaptă sub formă de fascicul. În afară de aceasta, datorită lungimii de undă mici, fenomenul de difracţie (ocolirea obstacolelor) nu apare decât pentru obstacolele de dimensiuni foarte mici în timp ce sunetele obişnuite ocolesc practic aproape orice obstacol întâlnit în cale.

Ultrasunetele suferă reflexia şi refracţia la suprafaţa de separare a două medii diferite la fel ca undele luminoase. Folosind acest fenomen au fost construite oglinzi concave sau lentile speciale care să concentreze într-un punct fascicule de ultrasunete.

Deoarece intensitatea undelor sonore este proporţională cu pătratul frecvenţei, energia transportată de ultrasunete este mult mai mare decât energia sunetelor de aceeaşi amplitudine. Pe de altă parte în cazul ultrasunetelor ...

Alte referate despre: ultrasunete, ultrasunete si infrasunete, ultrasunetele

Ultrasunetele

Ultrasunetele suferă reflexia şi refracţia la suprafaţa de separare a două medii diferite la fel ca undele luminoase. Folosind acest fenomen au fost construite oglinzi concave sau lentile speciale care să concentreze într-un punct fascicule de ultrasunete.

Alte referate despre: aplicatii ale ultrasunetelor, infrasunete si ultrasunete, ultrasunete in medicina

Ultrasunete

Vom trece peste procedeele mecanice (fluier ultrasonor, sirena ultrasonora) si termice (cu ajutorul vibratiilor unui arc electric) deoarece ultrasunetele produse de acestea au în genere amplitudini mici si sunt mai putin importante practic. Sa analizam generatorul piezoelectric. Efectul piezoelectric consta în faptul ca supunând un cristal la deformari de tractiune sau comprimare dupa anumite directii, pe fetele sale apar sarcini electrice egale de semne contrare care îsi schimba rolul daca înlocuim tractiunea prin comprimare si invers.

Alte referate despre: ultrasunete referat, infrasunete si ultrasunete prezentare in power point, referat ultrasunete
Referate afisate : 18
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles