Uragane referat

Uraganul

Uraganele se formeaza cind aerul umed este pus in miscare de caldura de deasupra oceanelor din regiunile calde.Se crede ca zonele de presiune foarte joasa atrag aerul in central depresiunii, producind vinturi puternice de suprafata.

aerul prinde viteya si se ridica in spirala iar vaporii de apa se condenseza formind nori cumulo-nimbus. Se genereaza caldura care face ca aerul sa se ridice din ce in ce mai repede ceea ce sporeste mai mult viteza vintului. Uraganele se intilnesc numai in regiunile tropicale intre latitudinile de 5* si 20* la nord si la sud de Ecuator.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 5193
Materia: Geografie

Furtunile tropicale - uraganele

Ciclonii pot fi de intensitate foarte mică, însoţiţi de o simplă perioadă de înnorare, sau de ploaie şi zăpadă slabă. Pe de altă parte, dacă gradientul baric este puternic, ciclonul poate fi întovărăşit de vânturi de tărie moderată până la puternică. Astfel de fenomene poartă numele de furtuni ciclonice.

Alte referate despre: furtuni tropicale, furtunile tropicale, furtuni tropicale referat

Furtuni ciclonice

FURTUNI TROPICALE
Furtuna tropicală reprezintă un sistem meteorologic compus dintr-un grup de vijelii cu descărcări electrice şi vânturi ale căror viteze se încadrează între 63 şi 119 km/h.Furtunile tropicale iau naştere din aşa numitele depresiuni tropicale, în care viteza vântului este sub 63 km/h.

Alte referate despre: furtuni ciclonice, furtuna ciclonica, furtuni produse de cicloni tropicali

Ciclonul

Ciclonul este o zonă cu presiune atmosferică scăzută şi cu o circulaţie circulară a aerului.
Ciclonii sunt exprimaţi grafic prin izobare concentrice de formă ovală, de regulă alungite pe o axă NE-SV. Ciclonii se deplasează în medie cu 40 – 50 km/h. Înnourările şi precipitaţiile sunt în general situate în jumătatea estică sau sud-estică, porţiunea nord-vestică fiind de obicei o zonă cu vreme în curs de îmbunătăţire. În emisfera nordică aerul din interiorul ciclonului circulă în sens invers acelor de ceasornic, pe când în emisfera sudică direcţia este opusă. O regiune corespunzătoare, de presiune ridicată, este cunoscută ca anticiclon; ea apare între ciclonii succesivi.

Alte referate despre: cicloni, ciclonii, cicloni tropicali

Catastrofele naturale

* Creşterea exponenţială a numărului populaţiei globului terestru
* Ridicarea nivelului de trai a populaţiei cu acumulare de valori, ce duce la pierderi economice mai mari în cazul catastrofelor
* Concentraţia mare a populaţiei în anumite regiuni (Tokio 30 milioane loc.) ridică de asemenea gradul pierderilor umane
* Industrializarea zonei de coastă, sau turismul în regiunile expuse catastrofelor (Florida)
* Prin anumite construcţii, ca diguri limitând zona inundabilă pe cursul unui râu
* Schimbarea climatică la care după anumite studii ar contribui şi lipsa suficientă de protecţie a mediului înconjurător (ecologie).

Alte referate despre: catastrofe naturale, catastrofe naturale referat, ce stim despre catastrofele naturale

Furtuni

D-ea lungul istoriei, furtunile şi inundaţiile au provocat distrugeri şi pierderea multor vieţi omeneşti. Unii experţi consideră că, parţial, activitatea umană este responsabilă pentru creşterea frecvemţei şi a intensităţii multor dezastre naturale.

Alte referate despre: o noapte furtunoasa rezumat, o noapte furtunoasa, rezumat o noapte furtunoasa

Cicloni tropicali

Diametrul este mai mic la suprafata terestra unde viteza vantului are valori mai reduse si se evazeaza spre inaltime o data cu crestera vitezei vantului si implicit a fortei centrifuge. Benzile de nori cumuliformi, formati din picaturi de apa se rotesc in spirala atingand diametre de 300 km, iar umbrela norilor de gheata, de deasupra, se intinde pana la 600-800 km de centrul ciclonului. Regiunea ocupata de nori a ciclonului tropical, mult mai vasta decat “ochiul” de senin si calm atmosferic, este caracterizata prin vanturi violente, ploi torentiale, miscari verticale intense si o turbulenta considerabila.

La trecerea “ochiului” ciclonului pe deasupra unui punct oarecare se produce o slabire accesntuata a vitezei vantului, care poate atinge chiar calm total. Aceasta nu este insa decat o faza temporara, dupa care vantul va sufla din nou cu violenta, dar din sens opus. Necunoasterea acestei caracteristici a ciclonilor tropicali ii face uneori pe locuitorii zonelor ...

Alte referate despre: ciclonii tropicali referat, ciclonii tropicali, cicloni tropicali referat

Clima in Japonia

După mijlocul lui Iulie, masele de aer dinspre Oceanul Pacific devin predominante şi sezonul ploios se încheie, "baiu zensen" fiind impins spre nord. Vânturile sezoniere dinspre Oc. Pacific aduc caldura, aer umed în Japonia, şi ţara are vreme de vara mai multe zile cât temperatura este mai mare de 30 de grade.

Alte referate despre: clima in japonia, clima din japonia, ce clima are japonia

Tipuri de cutremure

Cutremurele de pamant sunt zguduiri bruste, de durata scurta si intensitate variabila, care se manifesta in scoarta terestra.Cea mai mare parte a cutremurelor sunt de natura tectonica, generate in interiorul Pamantului, si de natura vulcanica, asociate eruptiilor de lave.Miscarile seismice mai pot fi provocate si de impactul unor meteoriti cu scoarta terestra, de prabusiri si alunecari de teren, prin explozii produse artificial de catre om.

Alte referate despre: tipuri de cutremure, tipuri de cutremur, tipuri de cutremure in romania

Dezastre naturale

TORNADELE DE NISIP : Aerul cald poate forma uneori vartejuri deasupra unui tinut desertic, carand praf si nisip la inaltimi de peste 150m.
FURTUNILE DE NISIP :
Cand in desert se isca o furtuna, sufla nisipul improscand tot ce apare in cale.
In SUA exista o regiune al carei nume este DUST BOWL (Castronul de Praf). Aici a plouat atat de putin in anii ’30 incat solul s-a uscat si s-a sfaramat, iar praful a fost dus de furtuni departe. Nu s-a mai putut practica agricultura iar fermierii au fost nevoiti sa-si paraseasca pamantul si locuintele.

Alte referate despre: dezastre naturale, dezastrele naturale referat, dezastre naturale referat

Cutremure

Pagubele nu au constat doar în pierderea unor vieţi omeneşti : după unele estimări, recuperarea pagubelor şi reconstruirea oraşului au costat peste 100 milioane de dolari americani. Oamenii de ştiinţă prevăzuseră un mare cutremur în Japonia, dar au stabilit greşit locul în care se va declanşa : se aşteptau să se producă în Tokio, capitala ţării.

Alte referate despre: cutremure, referat cutremure, cutremurele

Cutremure

La 1 aprilie 1964, in apropierea Insulelor Aleutine s-a produs un
cutremur submarin ( epicentrul aflat sub nivelul marii ).Aceasta
manifestare telurica a produs un val de flux cu inaltimea de peste 10
m, numit « tsunami », care, dupa cinci ore, a « spalat » tarmurile
Arhipelegului Hawaii, producand in oraselul Hillo 159 de victime si
pagube de 25 milioane dolari.

Alte referate despre: cutremurul din 1977, cutremure referat, referat despre cutremure

Hazarde naturale

Zapada solida duce la ger si viscol, combinata cu vanturile inalte. In
multe regiuni muntoase, avalansele sunt un hazard comun provocat de
zapada. Cand depozite mari de zapada incep sa se topeasca, inundatiile
devin un hazard iminent pentru populatiile ce traiesc in vale.

Alte referate despre: hazarde naturale, hazarde naturale si antropice, hazarde naturale referat

Hazarde naturale

In unele cazuri, uraganele produc vortexuri ce seamana cu cele ale tornadelor care pot distruge in totalitate cladiri intregi. Ploaia torentiala si valurile pot cauza inundatii de-a lungul coastelor, amenintand vieti si proprietati private.

Erodarea coastelor si chiar incendiile pot fi cauzate de uragane. De asemenea, uraganele cauzeaza contaminarea apei potabile si intreruperea serviciilor utilitare ( electricitate, gaze, comunicatii, transport ) .

Zapada si gheata
In atmosfera inalta, ploaia este adesea initial inghetata sub forma de zapada sau gheata, chiar si vara. Iarna, temperaturile din atmosfera joasa permit precipitatiilor sa ramana in forma solida.

Zapada si gheata sunt bine cunoscute hazarde pentru cei ce traiesc in zonele muntoase sau in regiunile nordice la 35 grade altitudine nordica.

Intreruperea curentului electric prelungita, accidente rutiere, intarzierea transporturilor si sosele periculoase sunt cauzate de zapada si gheata in perioada de iarna. Zapada ...

Alte referate despre: referat hazarde naturale, hazardele naturale si antropice, hazarde naturale in romania

Hazarde naturale

Toate regiunile planetei prezintă riscul să fie influenţate de hazardele produse de schimbarea climei. Cu o mărire a temperaturii globale, este foarte posibil ca atât numărul cât şi intensitatea furtunilor să se mărească în multe regiuni ale lumii.

Alte referate despre: hazardele naturale, hazarde naturale inundatiile, hazard natural

Securitatea regionala - zona Marii Negre si Balcani

Pornind de la securitatea individului uman si trecand apoi la cea a grupurilor, putem afirma ca fiecare nivel de realizare a acestei stari este important pentru cel superior. Astfel, stabilitatea interna a statului constituie un factor esential pentru capacitatea sa de a coopera in plan international si, mai mult, securitatea interna este un factor determinant al calitatii securitatii regionale. Exista pericolul ca, in timp ce unele state isi consolideaza democratia, altele sa fie gestionate deficitar, astfel incat fie s-au faramitat, fie au fost faramitate sau au fost marginalizate sub presiunea externa a integrarii europene si euroatlantice.

Alte referate despre: securitatea regionala zona marii negre si balcani, securitate in zona marii negre, securitate in zona balcanilor referat

Efectul de sera si incalzirea Planetei

Soarele emite pe pamant caldura si lumina. Aceasta emisie acopera intreaga gama de raze cuprinse intre ultraviolete, infrarosii si lumina vizibila.O treime din aceste raze este reflectata de atmosfera, iar o parte din ultraviolete este absorbita de stratul de Ozon. Cele ce patrund in atmosfera lumineaza si incalzesc Pamantul.Pamantul incalzit emite la randul sau radiatii catre spatiu. Emisia Pamantului se rezuma doar la gama de infrarosii. Or, cateva din gazele ce se gasesc in atmosfera au capacitatea sa absoarba acest tip de infrarosii si de a produce caldura. Acesta caldura sporeste temperatura atmosferei si incalzeste din nou Pamantul. Aceste gaze poarta numele de A© gaze cu efect de sera A>>. Pentru planeta noastra, ele au rolul pe care il are peretele translucid pentru solul unei sere.

Alte referate despre: efectul de sera si incalzirea planetei, efectul de sera si incalzirea globala, efectul de sera si incalzirea globala referat

Biotopul

de influenta, care intervin uneori, fara a fi necesari existentei vietuitoarelor: inundatiile, poleiul, o furtuna etc.Se mai pot deosebi si factori:directi, ce actioneaza nemijlocit asupra organismelor vii
indirecti, care se manifesta prin modificarea modului de interventie al altor factori; de pilda, umiditatea si vantul, pot modifica actiunea temperaturii asupra organismelor.Factori geografici

Alte referate despre: biotopul, biotopul si biocenoza, biotopul referat

Mexic ppt

Este situat in centrul Statului Mexic, inconjurat de munti. Atitudinea: 2240 m deasupra nivelului marii. Populatia : 20 milioane , suprafata: 3129 km patrati. Orasul are cea mai larga strada din lume, Insurgents, 344 de spitale, 161 de muzee, 30 de Sali de spectacole, 106 galerii de arta. Mexicanii il numesc El Df , prescurtare de la numele intreg, Mexico, District Federal. Mexico City este centrul guvernamental, centrul de afaceri si de cultura in Mexic.

Alte referate despre: mexic referat, mexic, referat mexic
Referate afisate : 19
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles