Uraniul

Uraniul

Uraniul
In industria chimica se utilizeaza catalizatori pe baza de uraniu , prima mentiune in acest sens apartinandu-i lui Fritz Haber care a sugerat folosirea carburii de uraniu drept catalizator la fabricarea amoniacului din azot si hidrogen . Utilizarea cea mai larga a uraniului in procesele de cataliza se intalneste insa la convertirea titeiului in gaze combustibile ( pentru uz casnic ) in prezenta de oxid de uraniu . de fapt catalizatorul consta dintr-un amestec de oxizi de nichel si de uraniu pe un suport de alumina si se caracterizeaza printr-o stabilitate foarte mare , posibilitatea de indepartare a sulfului din titei si rezistenta fata de depunerile de carbon . Firma Standard Oil of Ohio a elaborat si utilizeaza un catalizator pentru fabricarea acrilonitrilului din propilena .

Uraniul
Acelasi catalizator poate fi utilizatla fabricarea metacrilontrilului din izobutilena si pentru oxidarea ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 1578
Materia: Chimie

Bombe

Bombe. URANIUL
Uraniul in natura
Uraniul si-a manifestat prezenta in unele minereuri mult inainte de a se cunoaste epocala sa destinatie. In secolul al XVI-lea la expluatarea zacamantului de argint de la Jachymov a fost depozitat un steril de culoare neagra, care stralucea noaptea intr-o lumina albastra-verzuie, provocand admiratia sau frica superstitioasa a oamenilor.Mineri se inbolnaveau frecvent de o boala grea, incurabila si necunoscuta pana atunci, care se stie astazi ca este boala actinica.

Alte referate despre: bomba nucleara, bomba atomica, bombe nucleare

Uraniul - prezentare completa

III. Proprietati
Uraniul curat este un metal alb-cenusiu, cu aspectul ferului, care insa la aer se acopera cu un strat de oxid. Este ductil; se poate prelucra cu ciocanul sa lamima la rece. Uraniul cristalizeaza in doua forme „anormale” (α si β, cu punctele de transformare 660° si 760°) si o forma γ, cubica centrata intern, stabila peste 760°.

Alte referate despre: fisa de observare a lectiei completata, model cv european completat, caiet de practica completat

Combustibili nucleari

Pe langa aceasta, intreg teritoriul pe o raza de 800 de metri,inclusiv palnia aparuta brusc si rapid in desert, s-a dovedit a fi contaminat cu substante radioactive.Contaminarea acestei suprafete a fost atat de persistenta, incat nici dupa 4 ani de la explozie nu disparuse cu totul.

La mai putin de o luna de la experimentul reusit, la 6 si9 august, au fost lansate asupre oraselor hiroshima si Nagasaki 2 bombe atomice,singurele de care dispuneau atunci americanii. Aceste bombe,prima cu uraniu si a doua cu plutoniu,s-au dovedit a fi suficiente pentru a sterge de pe fata pamantului cele 2 mari orase japoneze.

Alte referate despre: combustibili nucleari, combustibil nuclear, combustibili nucleari referat

Varsta fosilelor de Carbon

Varsta fosilelor de Carbon
De aceea toate datele determinate cu aceasta metoda trebuie sa fie ajustate. In acelasi timp, folosind aceasta informatie, oamenii de stiinta au putut calcula varsta atmosferei si s-a gasit a fi de maximum 10.000 de ani; cum nu ne putem imagina un Pamant fara atmosfera, varsta Pamantului nu poate fi mai mare de 10.000 de ani, in conformitate cu modelul Creationist.

Alte referate despre: fosili carbon, hronicul si cantecul varstelor rezumat, hronicul si cantecul varstelor

Savanta Marie Curie

Sotii Curie au convenit sa nu-si breveteze tehnica obtinerii radiului, desi acest lucru le-ar fi putut aduce imense câstiguri materiale. Ar fi fost, dupa ei, contrar spiritului stiinific. Einstein afirma dupa moartea savantei: “Doamna Curie e singura dintre  toate fiintele celebre pe care gloria n-a reusit sa o corupa".

Alte referate despre: savanta marie curie, savantii francezi pierre si marie curie, transmisii prin curele

Accidente nucleare

Presedintele american Ronald Regan anunta Initiativa de Aparare Strategica (SDI). Cunoscut sub numele de Razboiul Stelelor, SDI a fost pus in practica prin intermediul unui sistem- satelit nuclear de aparare, care era capabil sa distruga orice racheta sau alta arma ostila din spatiu.

Alte referate despre: accidente nucleare, accidente nucleare referat, referat accidente nucleare

Zacaminte de minereuri de uraniu

Radiul are o radioactivitate foarte intensă, depăşind de câteva milioane de ori radioactivitatea uraniului. Se utilizează în scopuri medicale, defectoscopie, coloranţi, în aparate de măsură.

Alte referate despre: zacaminte de minereuri de uraniu, minereuri de uraniu, zacaminte de minereuri radioactive

Energia nucleara

Lui Teller, care invoca ,,pactul cu diavolul” al lui Faust, din care eroul goethean iese in cele din urma invingator, Alfven ii amintea ca in aceasta lupta fantastica pentru triumful binelui au fost, in drama lui Goethe, si victime, iar omenirea nu-si poate permite ca acest lucru sa se intample o data mai mult in realitate.

Evident, mersul inainte al stiintei nu poate si nu trebuie sa fie oprit, nici in domeniul nuclear, ca de altfel in nici un alt domeniu al cunoasterii. Dar cercetarile si aplicatiile nucleare trebuie sa aiba, ca suprem comandament, garantarea utilizarii acestei uriase surse de energie exclusiv in folosul omului si al umanitatii, asigurarea tuturor conditiilor pentru ca fiecare tara sa poata beneficia, in deplina securitate si la adapost de orice pericol, de imensele avantaje ale folosirii energiei nucleare in vederea accelerarii progresului si prosperitatii sale.

Alte referate despre: energia nucleara, energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare

Uraniul, radioactivitatea si mediul inconjurator

Uraniul exista in scoarta Pamantului, pina la adancimea de 16 km, cu o abundenta medie de 2*10-5% depasind astfel abundenta unor metale ca mercurul, argintul, bismutul sau cadmiul. In apa marilor si oceanelor se gaseste uraniu sub forma de saruri solubile, cu concentratii cuprinse intre 0.4*10-7 si 23*10-7g/l.Se disting trei categorii de roci care pot contine uraniu. Primele doua contin minerale primare si, respectiv, secundare de uraniu; a treia categorie contine uraniu ca impuritate inclusa in retele cristaline de baza.[5,13]
Continutul uraniului dispers unor roci este dat in tabelul de mai jos:

Alte referate despre: uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator, uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator referat, poluarea radioactiva a mediului inconjurator

Comertul exterior dintre Romania si Slovenia

1.3. Principalele ramuri economice
AGRICULTURA SI INDUSTRIA ALIMENTARA
Datorita conditiilor naturale dificile, pe mai mult de 75% din suprafata tarii, productia agricola este limitata. Agricultura slovena se caracterizeaza prin ferme agricole de dimensiuni reduse, media terenului detinut de o ferma fiind de 3,2 ha. Numai 6% din totalul fermelor detin peste 10 ha. de pamant, ceea ce face ca nivelul de dezvoltare sa fie redus, iar productivitatea destul de scazuta.

Alte referate despre: comertul exterior, comert exterior, comertul exterior al romaniei

Mitul Zburatorului

"-O ramai, ramai la mine, tu cu viers duios de foc,
Sburator cu plete negre, umbra fara de noroc
Si nu crede ca in lume, singurel si ratacit,
Nu-i gasi un suflet tanar ce de tine-i indragit".

Alte referate despre: mitul zburatorului, mitul zburatorului in literatura romana, mitul zburatorului in calin file din poveste

Radioactivitate

In acelaşi timp, aproximativ 10 t plutoniu ,,neexplodat" s-a vaporizat si dispersat in atmosfera.Exploziile nucleare sovietice, deşi mai puţine, au avut o putere dubla fata de cele americane (450 megatone fata de 150), cea mai teribilă bomba sovietică fund de aproximativ 4 000 de ori mai puternică decât ,,Little boy", folosită împotriva Japoniei.

Alte referate despre: radioactivitatea, poluarea radioactiva, pericolul depozitarii deseurilor radioactive

Energia nucleara

Pentru bombele atomice se folosesc explozivi obisnuiti pentru a presa laolalta doua bucati de material fisionabil, fiecare sub masa critica. Masa totala este mai mare decat masa critica, astfel incat o reactie in lant se creeaza repede si provoaca o explozie nucleara.

Alte referate despre: referat energia nucleara, energia nucleara referat chimie, energie nucleara

Energia nucleara

Pentru bonbele atomice se folosesc explozivi abisnuiti pentru a presa 2 bucati de naterial fisionabil ,fiecare sub masa critica.Masa totala este mai mare decat masa critica ,astfel incat o reactie in lant se creeaza repede provoaca o explozie nucleara.

Reactorul nuclear al lui Enrico Fermi consta dintr-o masa de grafit si obare de combustibil de uraniu.S-a mai adugat grafit si uraniu pana cand cantitatea de uraniu prezenta afost suficienta pentru a intretine o reactie in lant.Grafitul avea rolul uni moderator -un material care incetineste neutronii pentru a-i face mai eficienti in provoacarea fisiunii.Pe masura ce neutronii se lovesc de nucleele moderatorului ,pierd energie si se incetinesc ,asa cum o bila de biliard se incetineste daca loveste alta.

Asemenea neutroni sunt cunoscuti sub numeele de neutroni termici,deoareca cand sunt incetiniti,ei au aproximativ aceeasi energie ca si energia termica a atomilor si moleculelor din jur.Barele de reglare din cadmiu au fost ...

Alte referate despre: energie nucleara referat, referat despre energia nucleara, referat chimie energia nucleara

Centrala nucleara

O Centrala Nucleara este formata din : reactor nuclear,schimbator de caldura(generator de abur),turbina cu abur si alternator(generator electric).Reactorul nuclear este o instalatie in care este initiata o reactie nucleara in lant, controlata si sustinuta la o rata stationara (in opozitie cu o bomba nucleara, in care reactia in lant apare intr-o fractiune de secunda si este complet necontrolata).

Alte referate despre: centrale nucleare, centrale nucleare referat, referat centrale nucleare

Centrale nuclearo-electrice

În reactorii nucleari actuali, eliberarea energiei nucleare este rezultatul procesului de fisiune nucleara.
Transformarile nucleare pot avea loc fie spontan, dezintegrari radioactive, fie datorita interactiunii nucleelor între ele sau cu particule incidente, asa numitele reactii nucleare.

Alte referate despre: centrale nuclearo-electrice, centrala nuclearo-electrica, centrale nuclearo-electrice referat

Energia Nucleara

Cercetarile se indreapta spre descoperirea unor noi surse alternative de energie inepuizabile. Multe tari sunt astfel interesate nu numai de cescoperirea unor noi surse de energie ci si de beneficiile pe care le-ar aduce consefrvarea celor existente. Lista posibilitatilor de economisire este lunga : izolarea termica a locuintelor, utilizarea unor masini mai mici si rentabilizarea industriilor prin eficientizarea si reciclarea deseurilor matalice si eliminarea consumurilor inutile.

Alte referate despre: energia nucleara referat fizica, referat energie nucleara, referat energia nucleara chimie

Energia nucleara - combustibili

Ţările mai sărace se bazează mai mult pe resursele energetice inepuizabile, ca lemnul sau bălegarul. Acestea nu sunt suficiente pentru a asigura întreg necesarul energetic populaţiei aflate în continuă creştere, cu aproximativ 9 mil. de oameni pe an.

Alte referate despre: energia nucleara combustibili, energie nucleara combustibili, energia nucleara combustibilii conventionali
Referate afisate : 19
Medie note: 8.12 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles