Utilizari ale acidului clorhidric

Acidul clorhidric

Proprietati fizice .Acidul clorhidric este un gaz incolor cu miros intepator , mai greu decat aerul.
CONSTANTE FIZICE :
- punct de fierbere :-84,9 C;
- punct de topire :- 114,8 C;
- temperatura critica :51,4 C;
- presiunea critica :81,6 atm.

Acidul clorhidric este foarte solubil in apa;un litru de apa la 0 C solva 503 litri HCl gazos.
Acidul clorhidric este un acid tare . In solutie apoasa diluata el este complet disociat in ioni ;de aceea solutiile sale apoase sunt bune conducatoare de electricitate .

Proprietati chimice. Proprietatile chimice ale acidului clorhidric difera dupa cum el este lichefiat , in stare gazoasa sau in solutie .
Acidul clorhidric lichefiat nu ataca majoritatea metalelor , nu reactioneaza cu oxizii, sulfurile sau carbonatii .

Metalele al carui potential normal este pozitiv nu sunt atacate la rece decat in prezenta oxigenului :

Nivel: Liceu
Dimensiune: 23kb
Downloads: 4437
Materia: Chimie

Analiza comparativa privind acidul clorhidric si acidul sulfuric

Analiza comparativa privind acidul clorhidric si acidul sulfuric
In molecula de acid sulfuric se gasesc atomi de hidrogen,oxigen si sulf legati intre ei prin legaturi covalente simple sau duble formate prin punere in comun de electroni, astfel incat fiecare atom isi dobandeste o configuratie stabila de dublet sau octet :H Cl: ; H-Cl.Cel mai tare acid este H2SO4 apoi HCl urmat de HNO3 si de H3PO4 si H2CO3.Primele doua,acidul clorhidric si sulfuric sunt niste acizi tari.Cuprul reactioneaza numai cu acid sulfuric concentrat,la cald.In loc de hidrogen se degaja hidroxid de sulf.Hartia de turnesol se coloreaza in rosu datorita formarii acidului sulfuros: Cu+2H2SO4 =CuSO4+SO2 | +2H2O.

Alte referate despre: analiza comparativa privind acidull clorhidric si acidul slfuric, acidul clorhidric si acidul sulfuric, acid clorhidric si acid florhidric

Clorul si compusii lui

Clorul si compusii lui
Oxigenul dezvoltat cand clorul reactioneaza cu apa a fost atribuit eronat faptului ca clorul este o combinatie cu oxigenul. Asupra muriului, radicalul acidului clorhidric, s-au facut numeroase studii. J.L.Gay-Lussac si L.J.Thenard (1809) au incercat fara rezultate sa descompuna clorul si au fost primii care au indicat ca este vorba de un gaz elementar. H.Davy (1810) a aratat ca gazul nu se combina cu carbonul nici la temperatura inalta deci nu a putut extrage oxigenul din gazul oximuriatic. H.Davyn a dat acidului oximuriatic numele de clor (cloros – galben verzui) din cauza culorii sale. Ideea aceasta a fost definitiv admisa dupa studiile lui J.L.Gay-Lussac si L.J.Thenard asupra iodului (1814). Ideile lui A.L.Lavoisier asupra acizilor erau atat de puternice incat C.F.Schonbein ...

Alte referate despre: clorul si compusi sai, clorul si compusii lui, clorul si compusii sai

Acidul azotic

Acidul azotic este un lichid incolor sau galbui,monobasic puternic. Acidul azotic are o utilizare vasta.El este folosit la producerea ingrasamintelor, datorita carora solul devine mai fertil,ce usureaza cresterea si dezvoltarea legumelor,fructelor,cerealelor

Alte referate despre: acidul azotic, utilizarea acidului azotic, acid azotic

Acidul sulfuric

Acidul sulfuric. Proprietati.
Acidul sulfuric este un acid puternic, solutiile diluate ale acestuia aratand toate caracteristicile acizilor. Acestia au gust acru, prezinta conductibilitate electrica si sunt corosivi. Din acidul sulfuric putem obtine sulfat neutru SO4 si sulfat acid HSO4.

Alte referate despre: acid sulfuric, acidul sulfuric, utilizarile acidului sulfuric

Utilizari ale acidului ascorbic in panificatie

Mecanismul este continuat de sistemul glutation redus – glutation oxidat şi enzima glutation reductaza. Reacţia este finalizată prin oxidarea grupărilor –SH din proteine în prezenţa unei dehidrogenaze specifice şi a sistemului NADH + H+ ↔ NAD.

Alte referate despre: acid ascorbic in panificatie, acidul ascorbic in panificatie, acid ascorbic panificatie

Acidul acetic

acidul acetic
Daca oxidarea se face cu oxigen la 40*C in prezenta de acetat de cobalt si de cupru se obtine un amestec constituit din 50-55% acid acetic, 35-40% anhidrida acetica si 10% apa. Acidul acetic este un acid monoprotic destul de slab cu o constanta de disociere Ka=1,8 x 10 la puterea –5.

Alte referate despre: acidul acetic, acid acetic, acidul acetic referat

Utilizarea acidului clorhidric

Alta data servea la prepararea clorului si a derivatilor sai. Astazi serveste la prepararea clorurii de amoniu, de zinc (II), la extragerea fosfatilor din oase, la purificarea negrului de fum, in diferite industrii organice. Prin aditie la acetilena se prepara clorura de vinil .Acidul clorhidric este foarte solubil in apa.

Alte referate despre: utilizarea acidului clorhidric, utilizare acid clorhidric, utilizare acidului clorhidric

Ploaia acida

Faza de gaz
Sunt câteva posibile reacţii care pot contribui la oxidarea dioxidului de sulf din atmosferă, fiecare cu un succes variat. O posibilitate este fotooxidarea dioxidului de sulf cu lumină ultravioletă. Lumina din această regiune a spectrului electromagnetic are potenţialul de a excita moleculele şi de a conduce la oxidarea ulterioară cu O2. Această reacţie are o contribuţie nesemnificativă la formarea acidului sulfuric. O a doua posibilitate este reacţia dioxidului de sulf cu oxigenul din atmosferă, prin reacţiile următoare:
2SO2+ O2=2SO3
SO3+H2O=H2SO4

Alte referate despre: ploaia acida, ploaia acida referat, referat ploaia acida

Ploi acide

Desi costurile echipamentelor antipoluante ca arzatoare, filtre sau instalatii de spalare sunt mari, costurile stricaciunilor cauzate mediului si vietii omenesti se estimeaza a fi si mai mari, pentru ca ele pot fi ireversibile. Chiar daca in prezent se iau masuri de prevenire, pina la 500.000 de lacuri din America de Nord si peste 118 milioane metrii cubi de copaci din Europa se vor distruge probabil, inainte de sfarsitul secolului XX din cauza ploii acide

Alte referate despre: ploi acide, ploi acide referat, referat ploi acide

Acidul carminic

Acidul carminic
De 17 secole productia de cosenila a fost o incercare fara succes pentru Europa,in timp ce in coloniile spaniole productia promova cu succes. De aceea aceasta industrie usoara joaca un rol important in dezvoltarea Americii Centrale si de Sud. Acidul carminic este 7-α-D-glucopirozanol-9-10-dihidro-3,5,6,8-tetrahidroxi-1-metil-9,10-dioxi-2-antracen-acid carboxilic, denumire acordata de IUPAC, nomenclatura sistemului.

Alte referate despre: acid carminic, acidul carminic, biosinteza acid carminic

Ploaia acida

Ploaia acida
• Efect asupra padurilor si solurilor
Efectul ploii acide asupra copacilor constituie o problema majora. Se pare ca cele mai afectate sunt padurile de conifere. Acidul reactioneaza cu substantele nutritive necesare copacilor, cum sunt calciul, magneziul, potasiul, ceea ce ingreuneaza hranirea lor. Aceasta face ca arborii sa fie mai susceptibili la alte fenomene: nu mai pot rezista vantului sau greutatii zapezii. Ploaia acida face sa le cada frunzele, iar copacii afectati au o culoare palida, anormala.

Alte referate despre: ploaie acida, ce este ploaia acida, ploaia acida referat chimie

Ploaia acida

Ploaia acida
Astfel, ploaia acida se defineste ca fiind orice tip de precipitatie ce are un nivel al aciditatii mai ridicat decat cel al unei precipitatii nepoluate. Deci, orice precipitatie care are o valoare a pH-ului mai mica decat 5,6 este considerata precipitatie acida.

Alte referate despre: referat despre ploaia acida, poluanti majori care cauzeaza ploaia acida, referat chimie ploaia acida

Acidul cinamic si acidul acetic

A fost observat prima data de Trommsdorf, in 1780 , in uleiul de scortisoara , dar a fost confundat cu acidul benzoic.Structura sa a fost stabilita de Dumas si Peligot in 1835 , iar prima sinteza din benzaldehida si clorura de acetil a fost facuta de Bertagnini in 1856.Procedeul devenit clasic , de sinteza din benzaldehida , anahidrida acetica si acetat de sodiu a fost elaborat de Perkin in 1877.Acidul cinamic este un solid cristal alb sau slab galbui , putin solubil in apa , mai usor solubil in etanol(1p.la 4,2p.alcool etilic absolut la 0 grade C)si in cloroform (1p. la 17p.)foarte solubil in eter etilic.Cristalizeaza din apa sub forma de ace si din solutie apoasa de alcool etilic sub forma de prisme monoclinice.Compusul este antrenabil cu vapori de apa.

Alte referate despre: acid cinamic, acid cinamic structura, acidul cinamic

Aciditatea si alcalinitatea

A determina aciditatea sau alcalinitatea unei probe de apa inseamna efectuarea unor masuratori de pH, metoda potentiometrica fiind cea mai indicata.Cu ajutorul electrozilor de sticla s-au efectuat masuratori precise de pH in apele termale, in apele poluate si la adancimea de 2300 m in apele oceanice.Insa, in multe laboratoare, aciditatea si alcalinitatea apelor se determina prin metoda clasica, volumetrica.

Alte referate despre: soluri acide si alcaline, determinarea aciditatii si alcalinitatii solului, determinarea aciditatii si alcalinitatii solului pentru paduri

Acidul deoxiribonucleic -ADN

Replicarea
In cele mai multe organisme celulare replicarea ADN-ului moleculei ia loc in nucleul celulei si se intampla chiar inainte de diviziunea celulei. Replicarea incepe cu separarea celor doua lanturi de polinucleotide fiecare apoi comportandu-se ca un sablon pentru asamblarea noului lant complementar. Cum vechiul lant se separa fiecare nucleotida din cele doua brate ale lantului atrage nucleotida complementara ei. Nucleotidele se leaga una de alta de catre legaturi de hidrogen pentru a forma bazele unei noi molecule de ADN.

Alte referate despre: acidul deoxiribonucleic adn cu acidul ribonucleic arn, acid deoxiribonucleic, acidul deoxiribonucleic

Deoxyribonucleic Acid - DNA

Deoxyribonucleic Acid (DNA), genetic material of all cellular organisms and most viruses. DNA carries the information needed to direct protein synthesis and replication. Protein synthesis is the production of the proteins needed by the cell or virus for its activities and development. Replication is the process by which DNA copies itself for each descendant cell or virus, passing on the information needed for protein synthesis. In most cellular organisms, DNA is organized on chromosomes located in the nucleus of the cell.

Alte referate despre: acid deoxyribonucleic, ploile acide, ploile acide referat

Aciditatea solului

Alte exemple de indicatori bicolori: albastru de timol, albastru de bromfenol, rosu de metil, rosu de fenol, metilorajul, fenoftaleina, etc.
Majoritatea indicatoarelor se prepara cu alcool, concentratia este inre 0,4-01 %.

Alte referate despre: aciditatea solului, determinarea aciditatii solului, aciditatea solului referat
Referate afisate : 18
Medie note: 8.18 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles