Utilizarile hidrocarburilor aromatice b73e1

Benzenul

Numite aromatice si careia i se datoreaza toate proprietatile cu adevarat specifice acestei clase de compusi organici.
Doi atomi de carbon vecini se gasesc la o departare de 1,39 Ǻ, fata de 1,54 Ǻcat masoara legatura simpla si 1,33 Ǻ cat are legatura dubla.Calculele arata ca o lungime de 1,39 Ǻ corespunde unei legaturi exact “jumatate simpla – jumatate dubla”. Intregul ansamblu de 6 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen asezati in colturile unui hexagon regulat, toti in acelasi plan, formeaza ceea ce se numeste nucleu benzenic.

Starea de echilibru stabil, saraca in energie, datorita aromaticitatii, face ca molecula benzenului desi contine elctroni π, sa nu aiba reactivitatea caracteristica alchenelor.Neavand duble legaturi localizate, iar sistemul conjugat neavand capete, benzenul nu va avea tendinta de a da nici adtitii 1,2 (la duble legaturi ca alchenele) ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 12
Materia: Chimie

Benzen

Benzen
Starea naturală. Benzenul C6H6 se găseşte în ţiţei, respectiv în benzine aromatice, din care se extrage. Metode de preparare. In cantităţi mari, benzenul se obţine prin distilarea fracţionată a gudroanelor rezultate la distilarea uscată a cărbunilor de pământ, şi anume din uleiul uşor. Benzenul se poate obţine sintetic prin polimerizarea acetilenei (sinteza ciclului) şi prin aromatizarea catalitică a unor fracţiuni de ţiţei. Proprietăţi fizice. Benzenul este un lichid, fără culoare, cu miros caracteristic, plăcut. Este mai uşor decât apa, in care se dizolvă foarte puţin, solubil în alcool şi eter; fierbe la 800C. Este un bun dizolvant pentru fosfor, sulf, iod, cauciuc, grăsimi, răşini şi multe alte substanţe organice.

Alte referate despre: benzenul, benzen, utilizarea benzenului

Benzenul

Benzenul
Molecula benzenului este alcatuita din 6 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen, dupa cum reiese din formula sa moleculara. Toate datele de care dispune stiinta dovedesc echivalenta perfecta a celor 6 atomi de carbon precum si a celor 6 atomi de hidrogen, avand astfel o structura ciclica, de asemenea intreaga structura este plana. Intrucat stabilitatea moleculei de benzen exclude posibilitatea ca acesta sa reprezinte un compus de tipul radicalilor liberi, cu 6 electroni desperecheati, solutia cea mai naturala a problemei ar parea sa fie dupa regulile folosite de noi pana acum, utilizarea celor 6 electroni pentru a forma 3 perechi de electroni.

Alte referate despre: utilizarile benzenului, structura benzenului, alchilarea benzenului

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala

Structura benzenului - Kekule vs Orbitala
Kekulé a fost primul care a sugerat o structură sensibilă pentru benzen. Carbonii sunt aranjaţi în formă de hexagon, şi el a sugerat alternanţa legăturilor simple şi duble între ei. Fiecare atom de carbon are un atom de hidrogen ataşat. Această diagramă e deseori simplificată, nescriind nici un atom de H sau de C. În acest tip de diagramă, există câte un atom de C la fiecare colţ. Trebuie numărate legăturile rămase la fiecare carbon pentru a ne da seama câţi atomi de H sunt ataşaţi acelui atom de carbon.

Alte referate despre: structura benzenului kekule, structura benzenului si structura kekule, structura benzenului structura kekule referat

Arene

Prelucrarea gudroanelor se poate realiza prin:
- Valorificare directă, adică separarare în fracţiuni prin distilare
- Prin chimizare, în care intervin transformări chimice ale componentelor respective.

Alte referate despre: arene, arene chimie, arenele

Materii prime

Materii prime
Astfel, el poate fi interesat de culoarea substantelor, care este produsa prin absortia luminii sau poate fi interesat de structura atomica a substantelor, care se determina de obicei prin difractie de radiatii X sau prin absortia sau emisia undelor de radio. Pe de alta parte, definitia este prea larga in sensul ca aproape oricare alta stiinta poate fi inclusa in cadrul ei. Astrofizicianul, de exemplu, este interesat de substantele prezente in stele sau in alte corpuri ceresti, sau care sunt imprastiate, in concentratii extrem de mici, in spatial interstelar.

Alte referate despre: materii prime, materii prime si materiale textile, materii prime si materiale

Hidrocarburi

Benzenul şi unele hidrocarburi aromatice policiclice sunt substanţe cancerigene. Hidrocarburile aromatice polinucleare cu nuclee condensate aplicate în cantităţi mici pe piele provoacă aproximativ o lună cancer. Majoritatea acestora se găsesc în gazele de combustie de motoarelor, în fumul de ţigară. Cancerul la plămâni, în cazul fumătorilor sau a celor care locuiesc în zonele urbane aglomerate, se datorează inhalării acestor compuşi.

Alte referate despre: hidrocarburi, hidrocarburi aromatice, hidrocarburi saturate

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura

Propietăţi fizice. Propietăţile fizice ale alchenelor se deosebesc puţin de ale alcanilor. Primii trei termini ai seriei sunt gaze, la temperatura obişnuită; termenii din mijloc sunt substanţe lichide, cei superiori solide. După cum se vede, punctele de fierbere ale alchenelor sunt apropiate de ale alcanilor cu acelaşi număr de atomi de carbon. Densităţile sunt mai mari.

Alte referate despre: hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura, alchene hidrocarburi nesaturate cu dubla legatura, alchene hidrocarbur nesaturate cu dubla legatura

Hidrocarburile

In industrie se obţin alchene din dehidrogenarea alcanilor. Drept catalizator se foloseşte trioxidul de crom, la 4500. Mai puţin activ, dar mult mai puţin sensibil, este trioxidul de crom (10%) depus pe oxid de aliminiu (temperatură de lucru 500-6000). Din n-butan se obţin astfel n-butene, din i-butan, I-butenă: CH3(CH2(CH2(CH3 → CH3(CH=CH(CH3+H2 Hidrocarburile Se formează alchene prin descompunerea termică a alcanilor şi a altor hidrocarburi, în aşa numita reacţie de “cracare”. De asemenea se formează alchene prin descompunerea termică a esterilor alcoolici şi acizilor superiori, de exemplu: C15H31COOC12H25 → C15H31COOH+C12H24

Alte referate despre: surse naturale de hidrocarburi, hidrocarburile, referat hidrocarburi

Poluarea cu hidrocarburi a apelor de suprafata. Senzori de detectie

O consecinta a polaritatii este efectul hidrofobic.In procesul de formare a agregatelor, apa exclude activ substantele non-polare.Acest lucru conduce la formarea bistraturilor fosfolipidice, care contribuie la miscarea poluantilor hidrofobici prin membrane.Daca un compus ramane in apa este determinat si de presiunea de vapori.

Alte referate despre: poluarea cu hidrocarburi a apelor si oceanelor, poluarea cu hidrocarburi a apelor, poluarea apelor de suprafata

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura

Hidrocarburile nesaturate cu dubla legatura
Eliminarea apei din alcooli se poate efectua prin încăalzire cu un acid tare, ca de exemplu acid sulphuric, acid fosforic, sulfat acid de potasiu.Astfel, acidul sulfuric se regenerează şi poate reacţiona cu o nouăa moleculă de alcool.

Se poate, de asemenea, elimina apă din alcooli prin cataliză heterogenă. Alcoolii se trec în stare de vapori, la 300-4000, peste oxid de aluminiu, silicat de aluminium sau oxid de toriu. Ultimul dă alchene -1 aproape pure, primii doi dau amestecuri în care predomină alchene -2. Randamentul se apropie de cele teoretice.

Hidrocarburile ...

Alte referate despre: hidrocarburi cu nesaturate cu dubla legatura, hidrocarburi nesaturate cu tripla legatura, hidrocarburile nesaturate cu legatura tripla

Reactia de alchilare

2. APLICATII ALE REACTIEI DE ALCHILARE
Alchilari cu oxid de etenă. Oxidul de etena se caracterizeaza printr-o mare reactivitate chimica. Folosit ca agent de alchilare al unor substanţe care conţin un atom de hidrogen activ, de exemplu: alcooli, fenoli, acizi, amine, el permite formarea unor noi legaturi O —C SAU N—C.

Alte referate despre: reactia de alchilare, reactii de alchilare, reactie de alchilare

Hidrocarburi alifatice

- p.f.º si p.t.º cresc cu numarul atomilor de C din molecula
- ramificarea catenei micsoreaza p.f.º
- termenii lichizi si solizi au densitatea mai mica decat a apei
- alcanii lichizi si solizi sunt insolubili in apa, solubili in solventi organici

Alte referate despre: hidrocarburi alifatice, hidrocarbura alifatica, hidrocarburi alifatice istoric

Diluantul universal 509

Recomandari:
Diluantul contine solventi organici cu caracter inflamabil si nociv. Toate operatiile legate de manipulare, transport, depozitare si utilizare se vor desfasura aplicand cu strictete normele de protectia muncii si normele de igiena sanitara. Se interzice utilizarea surselor de foc deschis, scantei electrice, electricitate statica, fumatul, contactul cu pielea si mucoasele, inhalarea sau ingerarea vaporilor. Operatiile de aplicare se vor executa in incaperi speciale prevazute cu instalatii de ventilatie si sistem de stingere a incendiilor.Este nociv prin inhalare. Este indicat a nu se lasa la indemana copiilor. In caz de incendiu se va folosi nisip, praf chimic CO2, apa pulverizata S43, in timpul utilizarii a nu se manca, bea sau fuma.

Alte referate despre: diluant universal 509, diluant universal, diluant d-509

Halogenii

Halogenarea prin substituţie în catene laterale saturate şi cea prin adiţie la nucleu sau la catene laterale nesaturate decurge printr-un mecanism homolitic(radicalic), avînd loc reacţii înlănţuite , prin intermediul unor atomi şi radicali liberi (posedă un electron “impar”);iniţial se produce scindarea homolitică a moleculei de halogen (sau a unui compus care conţine halogen) sub acţiunea unui aport de energie termică sau radicali liberi (“iniţiatori” sau “promotori”,de ex. Peroxidul de benzoil).

Tot prin mecanism radicalic are loc substituţia în nucleu la unele halogenări (fluorări , clorurări , bromurări) efectuate în absenţa catalizatorilor , la temperaturi ridicate , eventual în fază de vapori şi în care halogenarea nu mai este dirijată în poziţii cu densitate mărită de electroni , ci acolo unde se formează mai uşor radicali liberi , eventual prin eliminarea altor substituenţi ...

Alte referate despre: compusi halogenati, importanta derivatilor halogenati, importanta compusilor halogenati

Utilizarile lemnului

Initiativa promovarii unor noi produse ingineresti din lemn a aparut ca urmare a tendintelor continue de utilizare in constructii a materialelor din lemn si pe baza de lemn. Din categoria produselor ingineresti, glulam-ul (glued laminated timber) sau lemnul laminat incleiat poseda o serie de calitati care il recomanda ca semifabricat pentru productia de elemente structurale, utilizate in majoritatea tipurilor de constructii, cum sunt:

Alte referate despre: utilizarile lemnului, utilizarile lemnului in diferite scopuri, importanta si utilizarile lemnului
Referate afisate : 16
Medie note: 7.95 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles