Utilizarile sticlei referat

Recilarea sticlei

Este o sticla in care sodiul si calciul au fost inlocuiti cu potasiu si plumb (6SiO2APbOAK2O) si se caracaterizeaza prin proprietati de refractie bune si densitate mare. Flintul si strasul contin un procent de plumb mai mare decat cristalul. Flintul se foloseste pentru prisme si lentile optice.

Sticlele colorate.Se obtin daca se adauga in topitura unii oxizi metalici (de Fe,Co,Cr,Cu etc.), care formeaza silicatii colorati. In industria sticlei se utilizeaza drept coloranti un numar foarte mare de substante care se incadreaza de obicei in trei categorii: colorantii ionici, colorantii moleculari si colorantii coloidali.

Primele forme de sticla
Plinius mentioneaza in Istoria naturala o poveste despre descoperirea sticlei. Pe scurt, un grup de marinari fenicieni de pe un vas ce transporta soda a venit la tarm spre a face focul. Plaja intinsa era plina de nisip, dar nici un bolovan pentru a tine vasul la foc. Marinarilor le-a venit ideea de a folosi cativa bulgari de soda de pe corabie. ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 385kb
Downloads: 1
Materia: Biologie

Sticla

OBTINERE
PRIN TOPIREA UNUI AMESTEC DE :
- nisip SiO2 ;
- soda calcinata sau carbonatul de sodiu
(Na2CO3) ;
- calcar CaCO3;
- alte materii prime .
RĂCIREA AMESTECULUI TOPIT

Alte referate despre: sticla, sticla referat, referat sticla

Fibrele de sticla

Diametrul fibrelor de sticlă variază de la 1,1 pînă la 100mc, inclusiv textilele 1-11, termoizolanţa ultra subţire – pînă la 1, foarte subţire -1-2, subţiri -3-10, îngroşate 11-20, groase mai mari de 20, pentru armarea materialului plastic - 5-20, pentru fabricarea unor articole speciale – 9-100. La fibrele de sticlă cu diametrul pănă la 10mc este specifică clasificarea ceea ce nu e caracteristic pentru sticlă. Deoarece din ele se poate de prelucrat la maşinele textile diferite ţesăruri.

Alte referate despre: fibra de sticla, fibre de sticla, fibra de sticla referat

Sticla spumanta

În dependenţă de destinaţie sînt:
-izolaţii termice;
-absorbţia omstică;
-sticla spumantă specială.

Alte referate despre: sticla spumanta, sticla spumanta nanomaterial, temperatura cuptor de paine din sticla spumanta

Sticla armata si cu relief

Pe transportatoare a maşinii laminare se află o rolă care se roteşte liber, pe care se introduce bobină cu plasă metalică. Capătul liber se lasă pe suprafaţa sticlei înaintea rolelor laminare şi se instalează în ea cu ajutorul rolelor ondulate. Metalul plasei la temperaturi înalte are posibilitatea să acţioneze corespunzător la masă de sticlă, colorînd-o în culoare galbenă. Înafară de aceasta, gazele formate în urma reacţiei apare bule de aer, de aceea pentru sticla armată se foloseşte plasa răsucită, specială pregătită din cablu călit prin încălzire – constructiv cu conţinut mic de carbon cu diametru 0,45 – 0,5 mm.

Alte referate despre: sticla armata, sticla armata referat, sticla de geam cu relief

Sticla de cuart

Toate cuptoarele descrise pot fi folosite de asemenea pentru întinderea ţevilor. Pentru aceasta sub cuptoare se instalează aparate de întindere.
Cuarţul curat şi optic se introduce în cuptoare cu gaz cu arzători de hidrogen şi acizi . Se produc blocuri transparente cu greutatea de 25 kg.

Alte referate despre: sticla de cuart, sticla geam cuart, sticla de cuart-referat

Sticla termica

Producerea articolelor din sticlă termice.Sticla termică face parte din grupa sticlelor tehnice, în dependenţă de utilizare sticlelor tehnice se pot clasifica după cum urmează:1)sticle termo-rezistente cu o temperatură de înmuiere înaltă şi rezistenţă termomecanică sporită. Deasemenea sticla termorezistentă cu coeficientul dilatării termice mică (sticlă în foi rezistentă la foc şi sticla cuarţoasă şi fibre sticloase rezistente la foc )

Alte referate despre: sticla termica, cum se taie sticla termica, se taie sticla termica

Sticla cu multe straturi

Pregătirea peliculei. Pelicula primită la uzină – se curăţă de bicarbonat şi diferite murdării, se spală, se usucă, şi se taie pe formate.Pentru curăţire, spălare şi uscarea peliculei se foloseşte conveerul care prelucrează amîndouă suprafeţi cu un tambur cu perii, tambure cu perii care spală şi în cameră se usucă cu aer cald.
Pelicula se taie cu foarfecele cu aparat electromagnet pe şabolane şi pe foi, pe formate care sînt puse în lăzi şi se trimit la împachetare.

Alte referate despre: sticla cu multe straturi, referat sticla cel mult 2 pagini, referat autocad desenarea pe mai multe straturi

Slefuirea si lustruirea sticlei

Slefuirea si lustruirea sticlei - Sensul procesului şlefuirii constă în acea că granulele materialului la o presiune oarecare sînt introduse înăuntru formînd la suprafaţă taieturi şi crăpături. În rezultatul acţionării umedităţii cu produsul nou format a suprafeţei sticlei în tăieturi şi crăpături are loc formarea hidrolizei, mărimea căruia este mai mare decît mărimea sticlei.

Alte referate despre: slefuirea si lustruirea sticlei referat in limba franceza, lustruirea sticlei, referat slefuirea si lustruirea lemnului

Utilizari ale acidului ascorbic in panificatie

Utilizari ale acidului ascorbic in panificatie
Cercetările realizate de Tsen (1965) au arătat că acţiunea oxidantă a acidului ascorbic asupra resturilor de cisteină din moleculele proteice ale aluatului se realizează datorită acidului L-dehidroascorbic în care acidul ascorbic se transformă prin oxidare. Conform aceloraşi cercetări, acţiunea amelioratoare a acidului ascorbic se datorează unui mecanism enzimatic în care acesta este oxidat la acid dehidroascorbic în prezenţa oxigenului şi a ascorbat-oxidazei.

Alte referate despre: acid ascorbic in panificatie, acidul ascorbic in panificatie, acid ascorbic panificatie

Recoacerea si calirea sticlei

Cînd procesul de răcire se termină definitiv şi temperatura diferitor straturi ale sticlei se îndreaptă, tensiunile apărute în momentul răcirii, ori rămîn, ori dispar.Cunoştem două tipuri de tensiune: a) reziduale; b) temporale. Tensiunile reziduale apar în sticlă în procesul trecerii lui din starea plastică în starea fină, atunci cînd bucăţelele de sticlă treptat îşi pierd mobilitatea.Tensiunile temporale apar în procesul răcirii îndepărtate a sticlei fine cînd mobilitatea bucăţelelor meseo de sticlă practic e egală cu zero.

Alte referate despre: recoacerea si calirea sticlei, calirea sticlei, recoacerea sticlei

Utilizarile izotopilor

Utilizarile izotopilor
De exemplu, cu ajutorul izotopului 60 al cobaltului (60Co) se poate urmări nivelul fontei topite în furnal, iar prin adăugarea de radiosulf se determină conţinutul de sulf din fontă. Cu ajutorul unor izotopi ai carbonului, oxigenului, sulfului au fost studiate şi lamurite mecanismele unor procese tehnologice chimice, ca : vulcanizarea cauciucului, prelucrarea petrolului, descompunerea grăsimilor etc.

Alte referate despre: utilizarile izotopilor, utilizarile izotopului, importanta si utilizarile izotopilor

Consideratii generale asupra utilizarii sistemelor de achizitii in procesul de vulcanizare a benzilor de cauciuc

Deoarece sistemul de achiziţie de date este destinat lucrului într-un mediu cu perturbaţii electromagnetice foarte puternice generate de motoare electrice, linii electrice de alimentare trifazate precum şi un mediu cu praf, vibraţii şi temperaturi ridicate au fost necesare măsuri de reducere a acestor influenţe asupra bunei funcţionări a sistemului.
Un aspect important pentru realizarea practică a sistemului de achiziţie l-a reprezentat raportul preţ/calitate, factorii de natură financiară fiind foarte importanţi în realizarea sistemului.Sisteme de achiziţie a datelor şi controlul proceselor industriale

Alte referate despre: criterii de evaluare a utilizarii sistemelor de fabricatie, sisteme de achizitii de date, consideratii energetice asupra propagarii undei

Utilizarile lemnului

Deoarece glulam-ul se obtine prin incleierea unor lamele subtiri si elastice, se pot obtine relativ simplu diferite sisteme sau elemente curbe, ceea ce pentru alte materiale de constructii reprezinta un proces costisitor. Cu ajutorul acestor tipuri de structuri (arce sau cadre curbe, dublu sau triplu articulate) este posibila economisirea materiei prime si, in acelasi timp, obtinerea unor solutii arhitecturale deosebite.

Glulam-ul se utilizeaza cu succes in combinatii cu alte produse pentru inchideri si compartimentari (panouri termoizolante tip sandwich) pentru obtinerea unor structuri usoare, cu deschideri mari, fara stalpi intermediari, apte pentru: hale industriale, sali de sport etc. Greutatea proprie redusa conduce la diminuarea conditiilor impuse utilajelor de transport si de ridicat. Caracteristicile de rezistenta la umiditate si coroziune permit acestor tipuri de materiale sa fie utilizate la salile cu bazine de inot sau la depozitele de sare si ingrasaminte chimice in combinatie ...

Alte referate despre: utilizarile lemnului, utilizarile lemnului in diferite scopuri, istoria utilizarilor lemnului

Articole sticlo-cristaline

Microcristalele tehnice pentru primirea cărora se folosesc diferite materiale şi materiale deficitare şi foarte scumpe (ZrO2, TiO2), diferă de zgura de sital mai mult dizolvate şi o microstructură mai densă cu o însemnătate mai mare a însuşirii fizico – chimice. Datorită strucutiii fine cristalice şi a conţinutului ridicat a fazei cristalice a zgurei de sital care dispun de însuşirii de preţ fizico – chimice – comparativ rezistenţei mecanice înalte, rezistenţa termică înaltă şi chimică, cu o rezistenţă înaltă la uzură, ce face acest material foarte perspectiv pentru întrebuinţarea diefrite regiuni a gospodăriei ţărăneşti.

Alte referate despre: referat pe tema poeziei apa cristalina de liviu damian, comentariul poeziei apa cristalina de liviu damian, mesajul poeziei apa cristalina de liviu damian

Cauciucul

In economia mondiala se produc cca. 12 mil. tone din diverse tipuri de cauciuc, dintre care aprozimativ 2/3 revin cauciucurilor sintetice. Practic, intreaga cantitate de cauciuc se utilizeaza sub forma de compozitii, mai ales compozitii vulcanizate pentru care cauciuclui este materia prima de baza, care confera comportarea specifica de elastomer si face posibil un nr. foarte mare de utilizari.

Alte referate despre: cauciucul natural, cauciucul natural si sintetic, cauciucul

Cuptorul de topit sticla

Cuptoare vană cu funcţionare continuă reprezintă tipul princepal de cuptor folosit în indrustria sticlei pentru topirea unor cantităţi mari de sticlă. Dezvoltarea continuă a cuptoarelor vană a condus la construcţii care la scara mondială realizează productivităţi de 250 t/d. Se întrevede în viitorul apropiat realizarea unor cuptoare vană penrtu topirea sticlei de construcţii cu productivitatea de peste 500 t/d.

Alte referate despre: cuptor de topit sticla, cuptorul de topit sticla, cuptor pt topit sticla

Sticla

Sticlele colorate se utilizeaza si drept filtre penru anumite radiatii. Pentru protejarea ochilor sudorilor sau a celor ce privesc in cuptoare incandescente se utilizeaza asa-numitele sticle de cobalt dar si alte sticle care pot retine radicali calorici sau ultraviolete. Filtrele colorate intra in componenta unor aparate optice sau de analiza, utilizate in laboratoare de fizica chimie sau tehnica fotografica.

Alte referate despre: referat despre sticla, materii prime si materiale din sticla, despre sticla
Referate afisate : 18
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles