Vecinii frantei

Formarea Frantei

Sub conducerea regelui Ludovic al VII-lea (1108-37), baronii de pe domeniu au fost "imblanziti" iar oamenilor de conditie umila, loiali regelui le-au fost oferite functii politice importante in stat. Conducatorul acestora era Suger, staret de la St. Denis, celebru si pentru manastirea sa, prima construita in stil gotic.

Intre timp, situatia politica din Franta fusese complicata de William, duce de Normandia, care cucerise Anglia in 1066. Ducii Normandiei au continuat sa aduca omagii regilor Frantei in schimbul regiunilor franceze, insa faptul ca detineau un regat separat ii facea posibili adversari. Ducii au devenit si mai puternici cand aliantele matrimoniale au creat un "imperiu Angevin", in care Henric al II-lea a devenit rege al Angliei, si stapan peste Normandia, Anjou, Aquitania si regiunile care insumau mai mult de jumatate din teritoriul Frantei.

Realistul ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 1091
Materia: Istorie

Politica externa a Frantei de la intemeiere pana in zilele noastre

În timp de 22 de ani(406-508) ei stăpâneau teritoriul de la Garonne până la Rein, de la Bretani până la Ron. Acest trib era mai tare şi nu a fost supus timp de patru secole, datorită faptului că nu erau conflicte interne şi masurilor intreprinse de Hlodvig. În acest timp, sec. VI-VII, Galia suferă mari schimbări. Apare clasa feudală, dar nu predominantă şi nedezvoltată. Principalele limbi pe care le vorbeau locuitorii erau limba francilor si latina. In Galia erau mai multe popoare din care cele mai numeroase erau : francii de nord şi francii de sud. Totul se dezvolta diferit la nord si la sud, unele cuvinte se pronunţau diferit în aceste regiuni. Aşa cum grupa politica ce domina în Galia erau francii, începând cu secolul al VII-lea acest nume treptat devine numele locuitorilor.

Alte referate despre: politica externa a frantei de la intemeiere pana in zilele noastre, politica externa a frantei, politica externa a frantei in perioada postbelica

Razboiul de 100 ani

Razboiul a fost un razboi popular in Anglia pentru ca ducea
Armatele intr-o tara bogata(Franta orasul Caen , Saint-Louviers),unde puteau prada din plin .

Anglia avea nevoie sa fie stapana marii , caci altfel ea
nu poate nici sa-si continue comertul,nici sa trimita
trupe pe continent si nici sa tina legatura cu trupele
trimise anterior.Inca din primele zile ale razboiului
marinarii englezi din cele 5 porturi detineau supe-
rioritatea si au iesit invingatori in batalia de la
Ecluse . Mai tarziu , Eduard al III – lea(1327-1377)
isi va neglija flota engleza , francezi si spaniolii se vor
alia si inferioritatea navala a Angliei va marca inceputul
infrangerilor sale .

Anglia , neputand sa trimita pe continent decat armate
relativ putin numeroase incearca sa lupte impotriva ad-
versarilor sai , dorind alierea cu comunele flamauale
si cu imparatul Eduard al III – lea .

Alte referate despre: razboiul de 100 ani, razboiul de 100 ani referat, razboiul de 100 ani-paralela franta si imp romano-german

Invadarea Frantei in al doilea razboi mondial

Armatele franceze se asteptau la o ofensiva in sectorul Sedan. In realitate, principala ofensiva a germanilor se dezlantuie brusc in cu totul alt sector, in Ardeni. Hitler invadeaza cu armatele sale alte 3 state: Belgia, Olanda si Luxemburg. Aceasta lovitura de teatru scoate la iveala eroarea planului francez care preconiza ca batalia decisiva se va desfasura in regiunea Belgiei de mijloc. Deplasarii trupelor germane, care se face cu viteza tancurilor si avioanelor, Gamelin nu poate opune decit deplasarea lenta bazata pe cai ferate si marsul infanteristilor.

Sub raport de forte, Franta avea construita din 1929, din initiativa ministrului de razboi, de la care a imprumutat numele, Linia Maginot, care se intindea de la St. Louis – Bale pina la Longuyon si ducatul de Luxemburg. La 13 si 14 mai, nemtii trec Meuse. Francezii se bizuiau pe greutatea ce o reprezinta strabaterea cu forte mari a regiunii Ardeniei, accidentata si fara drumuri. Nemtii trec insa datorita podurilor ramase nedistruse ...

Alte referate despre: caracteristica generala a frantei dupa al doilea razboi mondial, participarea frantei la al doilea razboi mondial, situatia frantei dupa al doilea razboi mondial

Napoleon Bonaparte, imparatul Frantei

Cu toate acestea Napoleon pierde contactul cu evenimentele politice şi militare din Europa şi influenţa lui din cadrul parlamentului scade. Norocul îi surâde lui Napoleon, despre care se ştie, că era superstiţios: anul 1799 fusese încununat cu insuccese pentru Franţa. Datorită banilor britanici şi a ofensivei conduse de ţarul Paul în legătură cu invazia lui Napoleon în Malta (ţarul Paul era cavaler de Malta), Rusia li se alătură Imperiului Britanic, Austriei şi Turciei (Egiptul fusese o provincie turcă) în ceea de a doua coaliţie împotriva Franţei.

Alte referate despre: napoleon bonaparte imparatul frantei, napoleon bonaparte imparatul frantei in franceza, napoleon bonaparte imparat al frantei

Napoleon Bonaparte cel mai mare conducator al Frantei

Intre timp, a stabilit Sistemul Continental, o blocada impusa de Franta impotriva marfurilor Britaniei, desemnata sa distruga ceea ce el numea natiunea vanzatorilor .

Alte referate despre: napoleon bonaparte al frantei, napoleon bonaparte simbol al frantei, napoleon bonaparte 1804-1815 imparat al frantei

Asirienii

Deoarece nu aveau hotare naturale, tarmuri sau lanturi muntoase, erau vulnerabili din orice directie. Din aceasta cauza era nevoie de o armata putemica si mobilizata in orice moment, pentru mentinerea imperiului. Asirienii erau comercianti indrazneti. Mai mult, principalele cai comerciale ale Mesopotamiei au trecut prin tara lor, aceasta a reprezentat in sine posibilitatea de imbogatire a oricarei puteri ce definea controlul asupra lor.

Alte referate despre: asirienii, cruzimea asirienilor, asirieni

Razboiul franco - prusac

Sub presiunea populara Gambetta unul din cei cativa deputati republicani proclama republica. Se instaureaza un guvern provizoriu care a luat numele de guvern de aparare nationala. In acest guvern au intrat si republicani printre care si Gambetta precum si multi monarhisti reactionari, printre care gen. Trochu care a preluat ministerul de razboi. Acest guvern nu era atasat maselor populare.

Alte referate despre: razboiul franco-prusac, razboiul franco prusac, razboiul franco-german 1870-1871

Marirea si decaderea unui imparat

De atunci si pina in 1812 a ramas invincibil pe uscat, chiar daca Nelson i-a distrus fortele na vale in batalia de la Trafalgar din 1805. Dezastruasa campanie din Rusia a fost primul dintr-o serie de esecuri ce a culminat cu abdicarea sa in 1814, in urma careia a fostexilat pe insula Elba, pe coasta nord-vestica a Italiei.

Alte referate despre: marirea si decaderea romei rezumat in engleza traducere, marirea si decaderea legionarilor in romania, imparatul mustelor rezumat

Industria Frantei

Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales in aeronautica, material rulant, energia nucleara, industria alimentara. In ansamblul economiei mondiale, pozitia Frantei s-a erodat in ultimele doua decenii (in 1970 reprezenta 8,2% din productia industriala a OECD iar in 1990 doar 5,7%).

Alte referate despre: industria frantei, referat industria frantei, industria frantei referat

Franta

Masivul Armonican ( Massif Armonicain) hercinic in partea de N-V ( Bretagne, Normandie).Podisul Ardeni ( Ardennes) situat in partea de N-E, la granita cu Belgia.

Bazinul parizian ( Bassin parisien ) in partea central-nordica, cea mai mare unitate naturala a Frantei, cu relief tipic de cueste, depresiuni si suprafete structurale in est, cu o zona joasa, drenata de Loire si afluentii sai in sud si suprafate din creta acoperite de loess si argila in nord. Bazinul aquitanian ( Bassin aquitain ) in sud-vest, cu podisuri calcaroase in est si nord (Perigord, Quercy, Charente ) si o campie nisipoasa (Landes de Gascogne) in vest, de-a lungul tarmului golfului Biscaya.

Treapta muntoasa include: Muntii Alpi (altitudinea maxima de 4810 m pe varful Mont Blanc,aflat pe granita cu Italia), cu vai adanci si relief glaciar tipic ( ghetari, lacuri, creste ascutite,vai), situati ...

Alte referate despre: franta, despre franta, franta referat

Henric IV al Frantei

Lider militar
Furtuna creată de Henric la poarta oraşului Chaors în 1580 i-a început cariera de lider militar. În multe bătălii pana să albă o puteai găsi oriunde bătălia era aspră. El a câştigat o victorie mare la Countras în 1587 în războiul cunoscut sub numele de Războiul celor Trei Henrici, şi doi ani mai târziu a format o alianţă cu Henric III împotriva Ligii Sfânte, condusă de familia de Guise. Când regele de Valois a fost omorât în 1589, Henric a devenit regele Franţei ca Henric IV.

Alte referate despre: henric iv al frantei, henric al iv al frantei, referat henric al 4 regele frantei

Simbolurile Frantei

Parcul Disneyland din Paris,construit dupa modelul celor existente in Statele Unite ale Americii(California si Florida)

Alte referate despre: simbolurile frantei, simbolurile frantei in franceza, simbolurile frantei in limba franceza

situatia economica a Frantei 1919-1930

Razboiul a facut sa se clatine institutia familiala care constituise, o data cu Codul lui Napoleon, panoul esential al modului de viata francez, dizolvand definitiv cuplurile prin moarte (630000 de vaduve de razboi) sau divort, care va intra in randul moravurilor acceptate. Aceasta disolutie relativa a celulei familiale are ca efect modificarea statutului femeilor, de aici inainte mai libere in comportament si mai bine puse in valoare in cadrul activitatilor lor profesionale, mai ales ca lunga mobilizare a barbatilor le-a determinat sa adopte noi responsabilitati in toate sectoarele de activitate, atat in uzina, cat si la camp, unde fermiera devine "patroana".

Alte referate despre: situatia economica a frantei 1919-1930, situatia economica a japoniei 1919-1930, situatia economica a frantei

Descoperirea Asiei si explorarea sa

Exista mari diferentieri regionale. Astfel, in timp ce in Asia de Est se inregistreaza valori sub media mondiala, in Asia de Vest, mai ales in tarile arabe, sporul natural este dublu fata de media mondiala.
O consecinta importanta a sporului natural ridicat o reprezinta ponderea mare a copiilor si tinerilor in totalul populatiei, respectiv un proces de intinerire demografica.

Alte referate despre: descoperirea asiei si explorarea sa, descoperirea asiei, descoperirea asiei de catre europeni

Marte

În jurul lui Marte se învârtesc doi sateliti descoperiti de Asaph Hall
in 1877 care au dimesiuni reduse: Phobos si Deimos, denumiri date dupa
caii zeului razboiului, sateliti care sunt probabil asteroizi
capturati.

Alte referate despre: planeta marte, 8 martie referat, referat 8 martie

Banii

2. Functia de mijloc de schimb, este considerata in prezent cea mai importanta functie a banilor; prin aceasta functie ei intermediaza schimbul de bunuri economice si il separa in doua acte, asigurand fluiditatea poeratiilor intre vanzator si cumparator. Pentru exercitarea acestei functii prezenta banilor este obligatorie.

Alte referate despre: banii, punguta cu doi bani, spalarea banilor

Judetul Ilfov - resurse agroturistice si legislatie

4. PADUREA SNAGOV (IlfovA>>Silistea Snagovului)
Rezervatie naturala. Ramasita a vechiului codru al Vlasiei, suprafata de 10 ha. Arbori monumentali: stejar, frasin, tei. O suprafata de 100 ha pe malul lacului care cuprinde insulele de fag este considerata zona stiintifica. Intr-un colt al padurii este amenajat parcul Snagov.

Alte referate despre: resurse agroturistice si legislatie, referat resurse agroturistice si legislatie, judetul braila resurse agroturistice naturale
Referate afisate : 18
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK