Versuri frumusetile si bogatiile patriei

Ardealul

Este o descriere literara in proza.Fragmentul „Ardealul“ face parte din lucrarea istorica „Romani subt Mihai voievod Vitezul“ de Nicolae Balcescu.Autorul prezinta trasaturile caracteristice ale unei zone di tara noastra .Fragmentul este o descriere literara de tip tablou in care sunt prezentate tarsaturile caracteristice ale tinutului localizat de autor „pe culmea cea mai inalta a muntilor Carpati“.Intreaga infatisare a tinutului este pusa sub semnul celor doua epitete „mandra si binecuvantata“ care sintetizeaza frumusetea si bogatia acestui tinut.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 3035
Materia: Romana

Istorie, literatura si constiinta istorica

Tiparul a fost adus in Tarile Romane deoarece vechile manuscrise create in manastiri fusesera distruse sau nimicite in timpul invaziilor otomane. Romania se numara astfel printre primele tari in care a fost introdus tiparul imediat dupa 1500. Ieromonahul Macarie, care a învăţat meşteşugul tiparului la Veneţia, a început această activitate la Târgovişte, capitala ţării Româneşti, sprijinit de domnitorul Radu cel Mare. Prima carte tipărită a fost în 1508, Liturghierul lui Macarie. I-a urmat Octoih slavon, 1510 şi Tetraevanghel slavon, 1512.

Alte referate despre: istoria literaturii si constiinta istorica, istorie literatura si constiinta istorica, istorie litaratura si constiinta istorica

Ardealul

Urmează dealurile caracterizate prin dublu epitet înalte si frumoase si comparate cu nişte valuri proptitoare.Întreg peisajul este încântat prin diversificarea coloritului martie sa.Atenţia prozatorului este reţinuta de câmpiile „arse si văruite” care amintesc de cetatea etern a Italiei(Roma).

Alte referate despre: ardealul de nicolae balcescu, ardealul, costume populare din ardeal

A patra elegie stanesciana

Din păcate, în cazul lui Nichita, spiritul şi trupul vor dez¬gropa securea răz¬boiului, declanşând cea mai lungă şi istovitoare cruciadă consemnată în literatura română. Ra¬portul de com¬plementaritate se rupe, trupul este declarat persona non grata şi trimis în exil, fiind tot¬odată pro¬clamată supremaţia spiritului: „Evul Mediu s-a retras în mine / şi propriul meu trup nu / mă mai înţelege / şi / pro¬priul meu trup mă urăşte,/ ca să poată exista mai departe / mă urăşte./ Astfel,/ el se gră¬beşte să se prăbuşească / în somn / seară de seară.”

Alte referate despre: a patra elegie, a doua elegie stanesciana, pillat a patra elegie

Scrisoarea III- versuri

Ca întreg aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot?
O,tu nici visezi,bătrîne,cîţi în cale mi s-au pus!
Toată floarea cea vestită a întregului apus,
Tot ce stă în umbra crucii,împăraţi şi regi s-adună
Să dea piept cu uraganul ridicat de Semilună.
S-a-mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta,
Papa cu-a lui trei coroane,puse una peste alta,
Fulgerele adunat-au contra fulgerului care
În turbarea-i furtunoasă a cuprins pămînt şi mare.

Alte referate despre: scrisoarea iii versuri, referate scrisoarea iii versuri, versuri scrisoarea iii

Pe meleagurile patriei

Referat despre Pe meleagurile patriei
Era o dimineata limpede si lina de vara.Adierea noptii statuse,iar in aer plutea un miros dulce de mana Maicii Domnului.Incantat de privelistea de afara mi-am luat rucsacul si impreuna cu familia am pornit cu masina spre munte.Eram nerabdator sa ma intalnesc cu frumusetea padurii de stejar,cu murmurul izvoarelor.

Alte referate despre: pe meleagurile patriei compunere, pe meleagurile patriei, compunere despre meleagurile patriei

Toamna - zeita frumusetii

Zeiţa şi-a aşternut farmecul şi frumuseţea odată cu sosirea lunii septembrie. Ea ne oferă un mirific univers multicolor.Pădurea ne dăruieşte o adevărată simfonie cromatică. Este greu de exprimat în cuvinte imensul incendiu coloristic:gălbui auriu,verzui maroniu ,stejari de foc,fagi aurii, castani ruginii şi arţari care ard mocnit.

Alte referate despre: referat toamna - zeita frumusetii, afrodita zeita frumusetii, zeita frumusetii la egipteni

Calea noptii de Ion Pillat - comentariu

Uitindu-se la peretii intunecati ai aerului, apoi indreptandu-si privirea spre uriasul cer strapuns de un punct scanteietor si enigmatic, fiind cuprins de vraja nepatrunsului ascuns, il vedem nefericit si revoltat.

Alte referate despre: simbolul poeziei calea noptii de ion pillat, zile si nopti de ion pillat, calea noptii de ion pillat comentariu

Nicolae Balcescu

Nicolae Balcescu - În epoca pregătirii şi desfăşurării revoluţiei de la 1848, în Ţările Române, se conturează un puternic curent de interes pentru istoria naţională, privită ca un izvor al fortificării luptei pentru libertatea şi unitatea naţională.Nicolae Balcescu

Alte referate despre: nicolae balcescu, mihai viteazul de nicolae balcescu, caracterizarea lui mihai viteazul de nicolae balcescu

Analiza mediului de marketing SC ProdArdealul SRL

Aceste rezultate sunt recunoscute de numeroase institutii de profil, dovada fiind numeroasele premii si distinctii pe care le-a primit societatea de-a lungul anilor:
- 1997-2002 Premiul de excelenta – pentru cea mai importanta companie a judetului Covasna in domeniul industriei alimentare;
- 2002 Marca de aur – pentru calitatea deosebita a produselor;
- 2002 Diploma – Locul 2 pe domeniu la nivel national “Productia, prelucrarea si conservarea carnii”;
- 2002 Diploma – Locul 4 in judet si locul 79 pe tara “Intreprinderi mijlocii”.

Alte referate despre: analiza mediului de marketing sc prodardealul srl, analiza mediului de marketing al srl octopus, analiza mediului de marketing la sc mobplast srl

Zamolxe si Kogaionul

În baza afirmatiilor lui Herodot cu privire la Zalmoxis, despre care spune - legat de natura lui umană- că "fiind doar un muritor, a fost rob, în Samos, robul lui Pitagora", se pot formula câteva idei: - Cunoscând că Pitagora (cca 580 - 500 î.e.n.) a făcut călătorii de studii în Iudeea, Persia, Fenicia, Egipt, apoi Sparta si Creta, se pare că l-ar fi întâlnit pe acel epopt în zalmoxianism în călătoria din Egipt, unde, conform lui Strabon, deprinsese cunostinte astronomice de la initiatii (preotii) de acolo.

Alte referate despre: zamolxe si kogaionul, zamolxe, zamolxe lucian blaga

Frumusetea Londrei

Referat despre Frumusetea Londrei
Cum ar arata Londra daca n-ar fi sediul Coroanei britanice? Cum ar arata fara manifestările ei tradiţionale? Nici un oraş din lume nu isi etalează tradiţiile intr-un mod atât de pitoresc cum face Londra la Palatul Buckingham, incit privitorii spun cu convingere: ,, Nici nu poate fi vorba despre sfârşitul monarhiei britanice”, in timp ce urmăresc ritualul schimbării gărzii. Căciulile negre din piele de urs strălucesc parca deasupra tunicilor de un roşu intens, regina zâmbeşte graţios, iar fundalul este dominat de faţada neogotica a palatului.

Alte referate despre: frumusetile londrei, frumusetea londrei, frumusetiile londrei

Ioan Alexandru si Iubirea de Patrie

„Poet al Logosului Vieţii”, cum l-a numit prof. univ. Sebastian Moldovan, Ioan Alexandru este şi Poetul-Mărturisitor al lui Hristos. Iar aceasta pentru că el se eternizează prin Credinţă, Nădejde şi Dragoste în Poet al Neamului, Poet al Patriei faţă de care simte Iubire, sinceră şi sfioasă, dincolo de tipare şi clişee. Astfel, deloc întâmplător, Ioan Alexandru publica în 1978 un volum-miracol prin esenţa lui, Iubirea de Patrie. Recitit azi, din perspectiva omului postmodern care îşi clădeşte fiinţarea pe-atâtea precepte etico-sociale, si tot mai puţin pe Credinţă, Nădejde şi Dragoste, volumul devine un adevărat laborator de creaţie, analiză şi înţelegere a sensului rostuirii Neamului românesc în istorie ca şi în eternitate.
Volumul Iubirea de Patrie este, aşa cum mărturiseşte autorul, „o culegere selectivă de texte publicate toate în presa noastră literară. Criteriul selecţiei este calitatea ...

Alte referate despre: iubirea de patrie ioan alexandru, ioan alexandru - iubirea comentariu, ioan alexandru iubirea referat

Patrie - Natiune - Patriotism - Crestinism

Acest obicei a dainuit pina in vremea noastra;dupa datina,mereu se gasea un astfel de om care ajungea sfetnicul regelui,iar la geti acest om era chiar numit zeu.Pina si muntele cu pestera a fost socotit sfint si asa il si numesc.Numele lui este Kogaionon,la fel ca al riului care cuege pe linga el.Apoi cind peste geti a ajuns sa domneasca Burebista,impotriva caruia divinul Cezar s-a pregatit sa porneasca o expeditie,aceasta cinste o tinea Deceneu.Iar practica pythagoreica de a se abtine de la carne a ramas la ei ca o porunca data de Zamolxe"
(Strabon,Geografia,VII ,3,5)

Alte referate despre: patrie natiune patriotism- crestinism, patrie si patriotism natiune, patrie si patriotism

Presa, a patra putere in stat

Se mai poate face o clasificare a presei în funcţie de periodicitatea apariţiei: presa cu apariţie zilnică, cu apariţie săptămânală (hebdomandare), cu apariţie lunară sau trimestrială.De asemenea, în funcţie de conţinutul informaţional presa poate suferi diverse clasificări (sportivă, politică, economică, literară, teatrală, ştiinţifică, informaţională, academică etc.).

Alte referate despre: presa a patra putere in stat, referat presa a patra putere in stat, presa- a patra putere in stat

Cruciada a Patra

De aceea va ucideti intre voi. Lasati la o parte dusmania care va slabeste fortele si plecati spre locurile sfinte…Regatele Asiei asteapta sa le cuceriti.” In incheierea alocutiunii sale, papa are grija sa adauge ca “aceasta este vrerea Domnului”.
In acasta epoca, procesul de aservire a taranimii cuprinsese intreaga Europa. Ca urmare, situatia taranilor, cei mai multi dintre ei serbi, devenise de-a dreptul insuportabila.

Chemarea adresata de Papa Europei pentru eliberarea locurilor sfinte trezeste interes in mai toate statele Europei si in toate straturile societatii. La apel au raspuns feudalii mari si mici, animati de dorinta de a se infrupta din fabuloasa bogatie a Orientului, tarani ce viseaza un petec de pamant negrevat de nici o obligatie feudala, suverani aventurieri ca Richard Inima de Leu, sau rosi de vanitate si ambitie ca imparatul Frederic I Barbarosa, unele orase italiene ca Genova, Pisa sau Venetia ce tintesc nu atat la eliberarea Ierusalimului, ci mai ales ...

Alte referate despre: cruciada a patra, cruciada a patra referat, cruciada a patra prezentare powerpoint
Referate afisate : 16
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK