Vertebrate acvatice

Vertebrate acvatice - rechinii

Corpul : forma hidrodinamica , acoperit cu solzi ososi, de origine dermica. Membrele reprezentate prin inotatoare perechi : pectorale si ventrale(abdominale),prezinta si inotatoare neperechi : dorsala,anala si codala(cu lobi egali sau inegali).

Tegumentul : epiderma multistratificata cu celule mucoase si derma (tesut conjunctiv) cu celule pigmentate ,produce solzii : cicloizi,ctenoizi ,placoizi.

Musculatura – striata – dispusa in benzi longitudinale formate din miomere separate de miosepte(unele specii au muschi transformati in organe electrice).

Scheletul este cartilaginos sau osos :
-scheletul capului :cutia craniana si scheletul fetei(apar falcile si oasele palatine),arcuri branhiale,
-scheletul trunchiului : coloana vertebrala (vertebre biconcave – amficelice) cu doua regiuni – regiunea trunchiului si regiunea codala,coastele,
-centurile :scapulara(leaga inotatoarele pectorale de cap) si pelviana (leaga inotatoarele ventrale de trunchi),
-scheletul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 30kb
Downloads: 4234
Materia: Biologie

Supraclasa pisces - rechinii

Clasa peştilor cartilaginoşi
Cuprinde peşti cu schelet cartilaginoşi şi cu corpul acoperit cu solzi placoizi. Gura aşezată ventral sub bot (gura sub terminală), are numeroşi dinţi. Înotătoarea codală are lobul superior mai mare (heterocercă). Au 5 – 7 perechi de branhii aşezate în pungi branhiale care comunică cu exteriorul prin fante branhiale. Le lipseşte vezica înotătoare.

Alte referate despre: referat biologie animala clasa pisces rechinul, subincrengatura vertebrata supraclasa pisces, referat biologie animala grupul pisces rechinii

Rechinii

Fertilizatia are loc intern. Cei mai multi rechini sunt ovivari depunand odua, depuse in interiorul femelei care le da nastere la pui. Unii rechini depun ouale extern, acestea ajungand printre pietre. La nastere puii unora dintre speciile cele mai mari depasesc 1m. Dupa ce au fost nascuti puii sunt tinuti in zone sigure, fata de masculi.

Alte referate despre: rechini, rechinii, referat despre rechini

Rechinii

Rechinul somnoros este al doilea peste ca marime din lume.El inoata cu gura deschisa ca sa prinda vietatile microscopice din mare. Rechinul treierator are o coada lunga pe care o foloseste ca un bici agitand-o in apa.Oamenii de stiinta cred ca aceasta ori ii blocheaza prada,ori strange pestii intr-un grup compact pe care apoi rechinul-treierator il ataca. Rechinul balena este lung de pana la 13 m si este cel mai mare peste.

Alte referate despre: referat rechini, rechinul albastru, rechini si balene

Hranirea in mediul acvatic

Boroastele testoase
Broastele testoase de apa dulce raman carnivore (sau uneori omnivore) pe toata durata vietii lor. Ele mananca aproape tot ce pot prinde – insecte acvatice, moluste, crustacee, viermi, pesti, broaste, mormoloci si chiar serpi si puii pasarilor de balta. De asemenea, le plac foarte mult si mortaciunilesi pot depista repede mirosul unui animal mort in descompunere aflat in apa. In mod normal isi apuca prada cu falcile ascutite si apoi isi folosesc ghiarele puternice pentru a o sfarteca. Unele sunt vanatori activi si patruleaza prin apa in cautarea hranei, pe cand altele isi pandesc hrana. Multe dintre ele au carapace care le fac sa arate ca orice piatra de pe fundul raului sau lacului. Cand prada se apropie, ele isi intind capul cu viteza si o prind.

Alte referate despre: relatii de hranire in mediul acvatic, modul de hranire in mediul acvatic, hranire in mediul acvatic

Lumea acvatica

Rechinii tigru sunt unele din putinele specii de rechin care poate ucide oameni. El este un peste mare cu dinti si falci mari. Rechinii- tigru si-au primit numele datoritadungilor de pe spate.

Alte referate despre: lumea acvatica, despre lumea acvatica, in lumea acvatica

Rechinii-pesti ososi

Unii rechini depun ouale extern,acestea ajungand printre pietre.La nastere puii unora dintre speciile cele mai mari depasesc 1m.Dupa ce au fost nascuti puii sunt tinuti in zone sigure,fata de masculi.

Alte referate despre: rechinii-pesti ososi, pesti ososi, pestii ososi

Marele rechin alb

Spre deosebire de alte tipuri de rechini, care inoata idoindu`si intregul corp, marele rechin alb isi mentine corpul rigid si se propulseaza cu batai rapide si puternice ale cozii – un sistem extrem de eficient care ii permite rechinului sa atinga viteze de pana la 80 km/h cand se angajeaza intr`un atac.

Alte referate despre: rechinul alb, marele rechin alb, rechinul alb referat

Pestii - animale vertebrale acvatice

Peştii cartilaginoşi (au scheletul cartilaginos) au apărut cu peste 400mln.de ani în urmă . Majoritatea depun ouă(acoperite cu o coajă chitenoasă rezistentă),care conţin o cantetate mare de galbenuş.Se cunosc circa 630de specii grupate în subclasele holocefali şi elasmobranhieni.

Holocefalii actuali sînt reprezentaţi de circa 30 specii de chimeriforme. Cel mai cunoscut este peştele chimere-europiană,întîlnit în marea barenţ(partea de sud-est).Are corpul golaş,pînă la 1,5m lungime,cu o coadă filiformă,datorită căreia acest peşte e numit şi şobolan-de-mare.Îşi depune ouăle în nişte capsule fusiforme de pînă la 18cm lungime.Chimera-europiană este apreciată pentru grăsimia din ficat,care se foloseşte ca substanţă medicamentoasă.

Elasmobranhienii actuali cuprind peşti din ordinul rechini(circa 250specii)şi ordinul batoidei(circa 350specii) Peştii osoşi (au scheletul osos)cuprind subclasele ...

Alte referate despre: adaptarile pestilor la mediul acvatic, adaptarea pestilor la mediul acvatic, adaptari ale pestilor la mediul acvatic

Originea si evolutia vertebratelor

Vertebratele sunt cordate inzestrate cu o miscare activa, care a avut ca urmare dezvoltarea organelor de miscare si a scheletului, a organelor de simt si a sistemului nervos. De asemenea hranirea activa a contribuit la dezvoltarea aparatului bucal. Ca urmare a acestor adaptari vertebratele ating cele mai mari dimensiuni si cea mai mare longevitate dintre animale.

Alte referate despre: originea si evolutia vertebratelor, originea si evolutia limbii romane, originea si evolutia lb romane

Ghepardul si evolutia animalelor vertebrate

Mult timp a trecut până ce din peşti s-au dezvoltat animale care au putut trăi şi pe uscat – amfibienii. În unele regiuni ale Pământului s-au ridicat munţi care au făcut ca mările să se retragă, schimbându-se astfel şi condiţiile de viaţă ale animalelor. Apele retrăgându-se, cei mai mulţi peşti au pierit. În urma retragerii apelor unii peşti au reuşit să trăiască pe uscat. Înotătoarele perechi s-au transformat în membre şi li s-au dezvoltat plămânii. Aşa au apărut amfibienii. Strămoşii broaştelor de astăzi, numiţi stegocefali, aveau capul acoperit cu scuturi de plăci şi erau uriaşi (2 m).

Clima fiind caldă şi umedă amfibienii s-au dezvoltat foarte mult; a urmat însă o perioadă de secetă. În acele condiţii, pielea unor amfibieni s-a îngroşat devenind solzoasă. Ea a pierdut funcţia de respiraţie, din care cauză s-au dezvoltat plămânii. Astfel, unii stegocefali ...

Alte referate despre: evolutia animalelor vertebrate, evolutia sistemului respirator la animale vertebrate, evolutia componentelorencefalului la animalele vertebrate

Diversitatea pestilor din bazinele acvatice

Şălăul (Stizostedion lucioperca)
-In ţara noastră şalăul trăieşte in mod natural in bazinul acvatic Congaz,.Prin populare acestia pot popula si baltile izolate dar adaptarea acestora este mai dificila.

Alte referate despre: diversitatea pestilor din bazinele acvatice din moldova, pesti din bazinele acvatice din romania, temperatura apei la pesti in bazine acvatice

Vertebrate - clasificare

Digestia -> Hrana trece din apă în cavitatea buco-faringiană printr-un esofag scurt şi ajunge în intestine care se deschide la exterior prin orifiul anal.Stomacul nu e diferenţiat, Cavitatea bucală are glande care secretă mucus,esofag scurt,stomacul ca un sac, Organe digestive bine dezvoltate.Are tub digestive şi glande anexe, Cavitate bucală fără dinţi,guşă,pipotă musculoasă,intestin subţire şi intestine gros care se termină cu cloaca, Dentiţia modificată după felul hranei

Alte referate despre: vertebrate clasificare, vertebratele clasificare, vertebrate clasificare si caractere generale

Pestii

Peştii reprezintă clasa (conform ultimelor clasificări-supraclasa)cea mai numeroasă de animale vertebrate acvatice.Trăesc şi se reproduc în apă.Au corpul acoperit de regulă cu solzi,se deplasează cu ajutorul înotătoarelor şi a cozii,respiră prin branhii(peştii dipnoi au şi plămîni)După structura sceletului se împart în peşti cartilaginoşi şi osoşi.

Alte referate despre: pesti de apa dulce, peste varfuri, peste varfuri comentariu

Viermii-plati, cilindrici, inelati

Viermi inelaţi
Nivelul cel mai înalt de organizare la viermi l-au atins viermii inelaţi:ei sînt dotaţi cu un sistem nervos cu ganglioni cerebrali voluminoţi, tract digestiv complet adaptat la prelucrarea şi absorbţia hranei, sistem circulator de tip închis etc.

Alte referate despre: viermii plati cilindrici inelati, poze cu viermi plati cilindrici inelati, importanta viermilor plati cilindrici si inelati

Delta Dunarii

Sa urmaresti evolutia deltei este usor de spus .Dar cum sa faci asta , cum sa urmaresti un proces care s-a desfasurat intr-un trecut atat de indepartat.Fara indoiala ca niciodata nu vom putea cunoaste toate amanuntele, transformarilor prin care a trecut delta in vremuri de mult apuse, insa nu trebuie sa uitam ca evolutia deltei nu s-a petrecut candva si s-a treminat, ci ea continua si astazi.Urmarind procesele care se desfasoara astazi pe acest teritoriu, vom reusi in buna masura sa le cunoastem si pe cele care s-a desfasurat in tercut.

Ceea ce nu reusim sa cunoastem din trecut, vom afla studiind diferite parti ale deltei .Ele reprezinta de fapt diferite etape in evolutia deltei.Cunoscutul hidrobiolog Grigore Antipa a fost primul care a aratat ca pentru studiul evolutiei deltei trebuie sa tinem seama de numerosi factori , printere care factori care au transformat vechiul golf de mare in delta actuala.

Un calator care sratbate delta de la apus , de la ceatalul Ismail spre Tulcea ...

Alte referate despre: delta dunarii referat, referat delta dunarii, delta dunarii

Maduva spinarii

Cordoanele laterale sunt situate intre coarnele anterioare si cele posterioare. Sunt alcatuite din fascilulul fundamental si tractusurile: spinotalamic lateral, spinocerebelos anterior, spinocerebelos posterior, corticospinal lateral, tectospinal, rubrospinal si olivospinal.

Alte referate despre: maduva spinarii, maduva spinarii referat, maduva spinari

Muschii spatelui

Vastul lateral are originea tot pe fata posterioara a humersului, superior si lateral fata de santul de torsiune.Portiunea lunga a tricepsului are origine pe partea inferioara a conturului cavitatii glenoide a scapulei.Tricepsul brahial este inervat de nervul radial, care ia nastere din plexul brahial.Actiune. Este extensor al antebratului (antagonist al bicepsului brahial) si adductor al bratului.

Alte referate despre: muschii spatelui, muschii spatelui si cefei, muschii spatelui si ai cefei
Referate afisate : 18
Medie note: 8.07 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles