Vestimentatia in bizant

Bizantul

Dar Imperiul nu putea sa apere granite atat de intinse la nesfarsit. In 568 lombarzii au cucerit nordul Italiei, dar in general in partea de apus aveau loc numeroase retrageri de trupe. In partea de est, sortii se dovedeau schimbatori in luptele cu Persia; dar in anii 630 arabii musulmani au navalit din Arabia si au cucerit Persia, invingand Bizantul, Siria, Egiptul si Africa de Nord. Dupa pierderea Tunisiei, in 696, Imperiul Roman de Rasarit se limita la Balcani, Asia, Sicilia si o palma de pamant in sudul Italiei.

Aceste state au constituit inima imperiului in urmatoarele secole. Pierderile suferite in secolul al VII-lea au avut si avantaje: imperiul era mai compact iar granitele erau mai usor de aparat. Din numeroase puncte de vedere imperiul a ramas "roman" cu un imparat autocratic si sistem legislativ de inspiratie romana. Dar limba folosita si cultura erau grecesti, iar religia se dezvolta intr-un mod aparte. Din acest motiv istoricii prefera sa foloseasca denumirea de Imperiul ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 853
Materia: Istorie

Imperiul Bizantin

Imperiul Bizantin a luat nastere dupa criza din secilul al III-lea cand sunt slabite bazele lumii romane. Roma ajunge sa devina un asa zis “oras mort”. Acum are loc divizarea lumii romane in doua parti importante: Imperiul roman de apus si Imperiul roman de rasarit. Din momentul acesta Imperul de rasarit isi accentueaza individualitatea avand pe urma sa devina Imperiu Bizantin.

Alte referate despre: imperiul bizantin, imperiul bizantin referat, imperiul bizantin factori geografici

Imperiul Bizantin

In fruntea “distrugatorilor de icoane” se afla imparatii insisi, care au ca tel sa recupereze de la biserica averile imense si perstigiul politic pierdute de la puterea imperiala in veacurile trecute. Sunt secularizate amri bunuri funciare, desfiintate manastiri, caluagrii sunt obligati sa revina la viata activa pentru a mari numarul contribuabililor si a sporii baza de recrutare a armatei. Cultul icoanelor este restabilit (843), dar puterea si prestigiul imparatului s-au consolidat in raporturile cu biserica.

Alte referate despre: referat imperiul bizantin, istoria imperiului bizantin, harta imperiului bizantin

Bizantul si Califatul Arab in Evul Mediu

Dupa moartea imparatului Iustinian (527-565), finantele erau ruinate, armata era distrusa, certurile religioase se desfasurau incontinuu. Ca dept urmare, sec. VII se anunta ca fiind cea mai intunecata perioada din istoria Bizantului. Arabii vor cuceri, Syria, Mesopotamia, Egiptul, Armenia si chiar Asia Mica. Hispania, Italia si Africa de Nord erau si ele pierdute pentru totdeauna de populatia bizantina. Slavii si bulgarii trec la sud de Dunarea si se aseaza in Peninsula Balcanica. La inceputul sec. VIII, dupa decenii de anarhie politica si militara, Imperiul Bizantin este reorganizat de catre dinastia imparatilor Isaurieni (717-802).

Alte referate despre: califatul arab in evul mediu, orasul arab in evul mediu, arabii in evul mediu

Bizantul si Roma - Controversa filioque

Atunci, la 15 iulie 1054, legatii papei depun pe altarul din Sfanta Sofia o sentinta de excomunicare a lui Celularie, acuzandu-l de zece erezii, intre altele de faptul de a fi retras filioque din Crez si de a fi ingaduit casatoria preotilor.

Alte referate despre: roma si bizantul, roma si bizant in sec ix, roma antica

Imperiul bizantin

Societatea viacurilor al IV-lea si al V-lea avand religia crestina recunoscuta oficial in Imperiul Roman va evolua in cele doua capitale, la Constantinopol si la Ravenna, in suprapunerile traditiilor complexe din perioada precedenta, in care influentele orientale vor patrunde tot mai puternic in structura politica si culturala a Imperiului.

In Roma, parasita de administratia centrala, va ramane stapan papa. El va exercita o actiune de suprematie ecleziastica nestanjenita de autoritatea politica. Imparatii bizantini renuntand la titlul de pontifex maximus se vor cansidera ierarhii laici ai bisericii, cu dreptul conducerii acesteia. La sinoadele economice ale crestinismului, prezidate de imparatii bizantini, papa isi va trimite delegati pentru a nu recunoaste suprematia imperiala.

Sinoadele economice ale crestinismului au fost locul intalniri eforturilor de a mentine ...

Alte referate despre: imperiului bizantin, despre imperiul bizantin, factori geografici ai imperiului bizantin

Bizantul si Roma. Controversa lui Filioque

Cronicarul aminteste ca "musulmanii nu ne-au violat sotiile [...], nu i-au aruncat pe locuitorii nostri in mizerie, nu i-au despuiat ca sa-i plimbe goi pe strazi, nu i-au facut sa moara de foame si nu i-au aruncat in foc [...]. Asa s-au purtat insa cu noi aceste popoare crestine, care isi fac cruce in numele Domnului si care au aceeasi religie cu noi." [5]. Regele Baudouin din Flandra a fost proclamat imparat latin al Bizantului, iar venetianul Toma Morosini patriarh de Constantinopol.

Alte referate despre: roma antica referat, referat roma antica, roma

Istoria bizantina

De la Bizant a fost condusa activitatea misionara de crestinare in partile noastre. Mai tarziu, cand s-au constituit Statele feudale independente romanesti, in secolul al XIV-lea, intemeierea mitropoliilor si organizarea bisericeasca, formele pe care le-a imbracat monahismul, toate s-au facut in stransa legatura cu Bizantul.
Orasul Byzantion, de unde vine numele de Bizant, a fost fondat pe malul vestic al Bosforului in jurul anului 660 i.d.Hr. Pozitia sa geografica deosebit de favorabila, i-a permis sa aiba succese economice si politice notabile inca de la infiintarea sa.

Alte referate despre: istoria bizantina, istoria bizantin, istorie bizantina

Bizant si Islam

Pentru a imbuna pe avari care erau fara indoiala intelesi intr-un fel cu Chosroes, Heraclius s-a dus el insusi sa se intilneasca cu kaganul lor, care a venit si el pina la Zidurile Lungi. Nici un imparat nu se supusese mai inainte unei asemenea umilinte. Si marele sef barbar a facut ca ea sa fie cu atit mai simtita cu cit s-a napustit indata dupa audienta asupra taberei imperiale si a pus pe fuga pe bietul "stapin al lumii".

Alte referate despre: bizantul si islamul, islamul referat, islamul

Scurt istoric al cercetarilor privind Istoria si Spiritualitatea Bizantului

In aceasta categorie se inscriu creatiile sale de genul: L'Afrique byzantine sau Manuel d'art byzantin de neinlocuit pana astazi, ca si Manuel d'etudes byzantine a lui Louis Brehier. Daca cercetarea franceza se bucura in domeniu de o reala autoritate aceasta se datoreaza in buna parte lui Paul Lemerle care la Sorbona sau la College de France a stiut sa combine forta invatamantului sau cu rigoarea lucrarilor sale personale.

Alte referate despre: scurta privire istorica privind aparitia dreptului comercial, scurta privire istorica asupra dreptului comercial, scurta privire istorica asupra electrostatici

Viata imparatului Iustinian I

Sfantul si drept-credinciosul imparat Iustinian I (11 mai, 483 - 14 noiembrie, 565) a fost Imparat al Imperiului Roman de Rasarit de la 1 august 527, pana la moartea sa, in noiembrie 565. Sotia sa a fost Imparateasa Teodora. In afara faptului ca a fost unul din cei mai importanti conducatori ai antichitatii tarzii si o figura majora in istoria imperiului bizantin, Iustinian a fost de asemenea si un campion al Ortodoxiei si un ctitor de biserici.In timpul domniei sale Bizantul a castigat glorie prin victorii militare in Persia, Africa si Italia, care au avut ca rezultat dezradacinarea paganismului printre germanii vandali si triburile vizigote.

Alte referate despre: imparatul iustinian, biografie imparatul iustinian, imparatul iustinian referat

Caderea Constantinopului

Din toate cele spuse până aici putem trage concluzia că, în 1453, în ciuda temerilor provocate în lumea creştină de ofensiva otomană decisivă împotriva capitalei bizantine, nu existau forţe capabile în Europa să ofere un sprijin rapid şi eficient pentru a salva Constantinopolul de la o iminentă prăbuşire finală. Iancu de Hunedoara, care încercase de mai multe ori, dar fără succes, să-i scoată pe turci din Europa, s-a văzut de data aceasta în imposibilitatea de a întreprinde ceva pentru a salva marele oraş şi a fost obligat de împrejurări să asiste pasiv la cucerirea lui de către aceştia, cucerire care a consfinţit definitiva instalare a lor pe pământul european.

Alte referate despre: caderea constantinopului, referat caderea constantinopului, caderea constantinopului vintila corbu rezumat

Cele sapte minuni ale lumii

In antichitate personalitatile importante au facut constructii magnifice ca o dovada elocventa a puterii si influentei pe care le aveau.Nu poate sa nu te impresioneze maestria pe care o presupun asemenea constructii, si existenta lor a constituit o sursa de mare mandrie oamenii din partea locului.Fervoarea religioasa a jucat si ea un rol important in aparitia multora dintre aceste minuni, si toate cele sapte constructii au devenit importante puncte de atractie turistica.

Scriitorii greci au alcatuit lista celor sapte din cladirile care le erau la indemana si toate se aflau in imperiul lui Alexandru cel Mare. Cele sapte minuni ale lumii antice au fost: Marea Piramida de la Giza, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul de la Halicarnas, Gradinile suspendate din Babilon, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria si Templul zeitei Artemis din Efes.

Turismul ...

Alte referate despre: cele sapte minuni ale lumii, cele sapte minuni ale lumii antice, cele sapte minuni ale lumi

Creanga de aur

Sensul mai profund al operei este acela ca religia crestina nu a reusit sa acopere integral toate invataturile credintelor vechi definite prin cunoasterea emblematica, unde sub simbolul adevarului cel mai abstract devine sensibil .

Actiunea romanului este plasata in punctul ei initial, in muntii Calimani, in veacul al XIII-lea (780) unde stapaneste din vechime deceneu al XXXII-lea, preot al lui Zalmoxe .

Afland ca in lume se inalta o noua religie, crestinismul, el ii cere discipolului sau Kesarion Breb, sa calatoreasca in Egipt si in Bizant pentru a verifica in ce masura cele doua religii sunt compatibile .

Dupa ce petrece 7 ani la templul din Memphis unde gaseste lumina, pe drumul de intoarcere, spre taramul vechii Dacii, Kesarion Breb poposeste in Bizant ancorand in timpul istoric .Aici domnea imparateasa Irina, vaduva lui Leu Isaurianul, renumit pentru vitejia sa dar si pentru excesele sale iconoplastice .
Dupa ...

Alte referate despre: creanga de aur, creanga de aur rezumat, creanga de aur rezumat pe capitole

Crestinismul timpuriu

Am afirmat mai sus ca crestinismul la romani este foarte vechi. Noi spunem ca ne-am nascut crestini, fara a preciza data exacta a crestinarii noastre. Barbarii si alte popoare europene, care n-au trait in granitele Imperiului roman, s-au crestinat mai tirziu. La unele dintre ele este cunoscut si momentul crestinarii lor: anul, luna si chiar ziua. Romanii nu-si pot preciza acest moment. La intrebarea: cind a fost facut cunoscut crestinismul pe pamintul tarii noastre, s-au dat raspunsuri variate.

Alte referate despre: crestinismul timpuriu, ideile politice ale crestinismului timpuriu, istoria crestinismului timpuriu in lumea antica

Nuvele

"De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..." Alexandru
Lapusneanul, aflat pe patul de suferinta, ii ameninta pe cei care l-au
calugarit.

Alte referate despre: nuvele, i l caragiale nuvele, planul unei nuvele de craciun

Detinatorii Premiilor Nobel 1981 - 1990

Singura exceptie este Britania. Aici n-a ramas nimic din statul roman
cu idealul sau legislativ, cu populatia sa civila, cu religia
crestina^7. Fenomenul este explicabil prin aceea ca pe de o parte
provincia era printre cele mai putin romanizate din Imperiu iar pe de
alta parte anglo-saxonii nu suferisera nici o influenta romana înainte
de a ajunge pe insula. Astfel Britania se desparte radical de traditia
antica, începând o viata complet noua, pe baze germanice^8.

Alte referate despre: franta detinatori premiul nobel, premiul nobel fizica 1990, detinatori ai premiului nobel in medicina

Caracterizare lui Nechifor Lipan din romanul Baltagul

Mos Pricop spune ca Nechifor purta "caciula brumarie"si "cojoc in clinuri de mile negru"si era incaltat cu "botfori". Tot din caracterizarea directa reies cateva trasaturi morale ale personajului. Hangiul Donea spune ca Nechifor "era un om vrednic si fudul". Vitoria povesteste ca barbatul ei era cu "hartagla chef" si cu "mare coraj".

Cele mai multe trasaturi morale reies insa din caracterizarea indierecta. Din rememorarile personajelor cu care a intrat in contact pot fi reconstruite gesturile,obiceiurile si faptele lui Nechifor. In momentul inceperii actiunii romanului, Nechifor a fost deja ucis,dar Vitoria reface ultimul sau drum.

Fiind un barbat voinic si puternic,nu se teme de hoti. Curajul sau era cunoscut de toti. Vitoria relateaza ca atunci cand talharii l-au atacat,el i-a pus pe fuga cu mare usurint. Nechifor era harnic si priceput in mestesugul oieritului. Stanile si ciobanii i-au fost bine randuite. Stie sa-si aleaga pastorii,iar produsele de la stanele sale au ...

Alte referate despre: caracterizarea lui nechifor lipan din romanul baltagul, caracterizare nechifor lipan din romanul baltagul, caracterizarea personajului nechifor lipan din romanul baltagul
Referate afisate : 18
Medie note: 8.47 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK