Vinovatia la romani

Vinovatia

VinovatiaAstfel in notiunea de infractiune se retine ceea ce este esential pt fapta: pericolul social, vinovatia si prevederea in lege.
Vinovatia reflecta aspectul subiectiv al infractiunii si cuprinde atitudinea psihica a faptuitorului fata de fapta savarsita si de urmarile acesteia.
Vinovatia este rezultatul interactiunii a doi factori : constiinta si vointa.

Vinovatia presupune o atitudine constienta in sensul ca faptuitorul isi da seama, are reprezentarea actiunilor sau inactiunilor sale, al rezultatului acestora , care este periculos si savarseste cu vointa aceste actiuni sau inactiuni.
Altfel spus, vinovatia nu poate exista la savarsirea unei fapte daca faptuitorul nu a voit acea fapta ( fiind constrans ) ori nu a putut avea reprezentarea rezultatului din cause neimputabile lui.
In legislatia penala se face distinctie intre 2 forme principale de vinovatie : intentia (dolul) si culpa (greseala) , la care se adauga , pentru unele infractiuni o forma mixta denumita intentie depasita ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 2706
Materia: Drept

Principiile fundamentale ale procesului penal

Principiile fundamentale ale procesului penal
În Codul de procedură penală român,primul titlu reglementează ,,regulile de bază şi acţiunile în procesul penal’’,iar primul capitol se intitulează ,,scopul şi regulile de bază ale procesului penal’’ (art. 2-8 C. proc. pen. reglementînd o parte din aceste reguli de bază).
Principiile fundamentale ale procesului penal

Alte referate despre: principiile fundamentale ale procesului penal, principii fundamentale ale procesului penal, principiile fundamentale ale procesului penal roman

Sanctiunile aplicate minorilor

Sanctiunile aplicate minorilor
Astfel în cazul minorilor care ating vârsta majoratului până în momentul judecării sau a căror faptă a fost descoperită după majoratul infractorului, aplicarea măsurilo educative apare ca lipsită de ratiune. În fine, prevederea în lege a unor. pedepse pentru minorii infractori are şi un rol preventiv general descurajând pe cei care ar fi tentati să săvârşească infracţiunile astfe sanctionate.

Alte referate despre: sanctiuni aplicate minorilor, sanctiuni aplicate minorului, sanctiuni aplicabile minorilor

Apararea drepturilor de autor

Apararea drepturilor de autor
Forme de apărare a drepturilor civile:recunoaşterea acestor drepturi;restabilirea situaţiei existente pînă la încălcarea acestui drept,şi curmarea acţiunilor care încalcă acest drept;decernarea spre executarea obligaţiilor în natură;încetarea sau modificarea relaţiilor de drept;încasarea de la persoana ce a încălcat dreptul a pagubilor comise,iar în cazurile comise de lege sau contract,despăgubiri sub formă de amendă şi a altor modalităţi prevăzute de lege.

Alte referate despre: apararea drepturilor de autor, apararea drepturilor de autor si a drepturilor conexe, apararea drepturilor de autor referat

Legitima aparare

Din această definiţie rezultă că fapta trebuie să aparţină neapărat omului, de aceea atacul venit din partea unui animal, în măsura în care nu reprezintă o agresiune declanşată voit de stăpânul acestuia (ca în cazul asmuţirii unui câi¬ne), nu va justifica o reacţie în condiţiile apărării legitime, ci în limitele stării de extremă necesitate (despre care vom vorbi ulterior).

Alte referate despre: legitima aparare, legitima aparare referat, referat legitima aparare

Vinovatia

Securitatea statica se asigura prin aceea ca o persoana poate sa fie obligata la repararea unei pagube cauzata prin fapta sa numai daca i se poate imputa o culpa sau greseala. Securitatea dinamica este asigurata prin faptul ca cel care a suferit o paguba este indreptatit a obtine repararea ei de indata ce se poate prevala de o greseala sau culpa chiar foarte usoara a autorului faptei ilicite si prejudiciabile.

Alte referate despre: vinovatia, dupa melci-vinovatia copilului pentru moartea melcului, vinovatia la romani

Mijloacele de proba - Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal

Aceste activitati legale sunt mijloacele de proba, prin care se descopera, sau se administreaza probele în procesul penal334.
Din definitive enuntate mai sus, se observa ca mijloacele de proba nu se confunda cu probele, acestea din urma putand fi obtinute si administrate doar prin mijloace de proba. Actuala legisiatie procesua! penaia romana contine, în art. 64 C. pr. pen., o enumerare limitativa a mijloacelor de proba: declaratiile învinuitului sau ale inculpatului; declaratiile partii vatamate; aie partii civile si ale partii responsabiie civiimente; declaratiile rnartorilor, înscrisurile, înregistranle audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnicostiintifice, constatarile rnedico-legaie si expertizele.

Privitor la caracterul limitativ sau complet al enumerarii mijloacelor de proba în art. 64 C.pr.pen., au existat, în doctrina, si alte opinii.ln acest sens, s-a exprimat opinia ca enumerarea realizata de legiuitor în art. 64 C.pr.pen., ...

Alte referate despre: importanta mijloacelor de proba, referat notiunea si importanta mijloacelor de proba, importanta mijloace proba

Tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal

Declaratiile martorilor – mentiuni ale persoanelor care au cunostinta despre vreo fapta sau împrejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului în cauza, facute într-un proces penal, în fata organului judiciar. Declaratiile martorilor se consemneaza în scris.

Alte referate despre: tactica ascultarii unei categorii de participanti in procesul penal, tactica ascultarii unor categorii de participanti in procesul penal, participantii in procesul penal

Participatia penala improprie

Ca urmare a acestui dezacord în planul laturii subiective, fapta savârsita în participatie apare, pentru unii dintre participanti, ca o infractiune intentionata, iar pentru altii ca o infractiune de culpa, ori ca o fapta savârsita fara vinovatie, deci fara caracter penal.

Participatia improprie poate exista la toate formele de participatie penala cunoscute în dreptul nostru. Astfel, participatia improprie poate exista la coautorat, în cazul în care unul sau unii dintre coautori actioneaza cu intentie, iar altii din culpa ori fara vinovatie; la instigare, în cazul în care se savârsesc acte de determinare cu intentie la savârsirea de catre o alta persoana, din culpa ori fara vinovatie, a unei fapte prevazute de legea penala; la complicitate, în cazul în care o persoana înlesneste sau ajuta cu intentie o alta persoana care savârseste din culpa sau fara vinovatie o fapta prevazuta de legea penala. Aceste forme improprii de participatie pot exista separat, dar si laolalta, ...

Alte referate despre: participatia penala improprie, participatia penala improprie referat, participatia penala improprie referate

Falsul intelectual

Obiectul material al infractiunilor de fals consta in oricare dintre bunurile cu insusire probatorie ocrotite de legea penala impotriva faptelor de alterare a adevarului (moneda metalica sau de hartie, timbre, marci, bilete de transport, instrumente de autentificare sau marcare, inscrisuri oficiale sau sub semnatura privata etc.)
Infractiunile de fals material pot avea ca subiect activ orice persoana responsabila care indeplineste conditiile generale cerute de lege subiectului unei infractiuni.

Alte referate despre: fals intelectual, infractiunea de fals intelectual, falsul intelectual

Raspunderea functionarilor publici

Referat despre Raspunderea functionarilor publici
In sfera cercetarii fenomenul raspunderii sociale, implicit a celei juridice au fost realizate mari progrese in ultimele decenii, atat in ceea ce priveste analiza formelor raspunderi juridice, cat si in planul, mai larg, al relatiei dilectice dintre responsabilitatea sociala si raspunderea sociala. Din aceasta perspectiva ,cercetarea raspunderii juridice, ca institutie complexa a dreptului, a formelor sale ca institutii ale diferitelor ramuri de drept, trebuie sa depaseasca traditionalele cadre ale tehnicitatii juridice, realizandu-se o deschidere mai mult spre filosofie, praxiologie, psihologie sociologie, etc.

Alte referate despre: raspunderea functionarilor publici, raspunderea functionarului public, raspunderea functionarilor publici referat

Elemente de drept penal

Elemente de drept penal
Relatiile de aparare sociala în perioada prestatala
* împotriva unei fapte penale, partea vatamata se razbuna.
Razbunarea putea fi limitata sau nelimitata (distrugerea fizica)
* s-a simtit nevoia ca statul sa-i apere de ceilalti. El introduce
legi, care trebuie respectate.

Alte referate despre: elemente de drept penal, elemente de drept penal special, referat elemente de drept penal

Nedemnitatea succesorala

Nedemnitate succesorala ca sanctiune civila , se caracterizeaza prin urmatoarele:a)se aplica numai in cazul savarsirii faptelor expres si limitativ prevazute de lege si numai in domeniul mostenirii legale, textele de lege care o prevad fiind imperative si de stricta interpretare;b)opereaza de drept, cel care lasa mostenirea neputand inlatura efectele ei prin iertarea nedemnului pentru fapta sa. Ulterior comiterii faptei, cel care lasa mostenirea putea totusi sa - l gratifice pe nedemn, in limitele si potrivit regulilor prevazute pentru libertati. In general nedemnitatea care desfiinteaza numai, vocatia succesorala legala nu influenteaza eficacitatea libertatilor prin acte intre vii sau pentru cauza de moarte facute in favoarea nedemnului de catre cel care lasa mostenirea, aceste libertati fiind guvernate de reguli proprii (spre exemplu revocarea donatiilor in conditiile art. 829 - 831 C.Civ, revocarea voluntara sau judecatoreasca a legatelor potrivit art.920 - 923, 930 C.Civ.).

Alte referate despre: nedemnitatea succesorala, dreptul de optiune succesorala, drept succesoral

Participatia penala

– Sub raportul laturii subiective, autoratul, datorita specificului sau de contributie esentiala, constând din însasi savârsirea faptei incriminate, poate fi realizat cu orice forma de vinovatie. În cazul participatiei complexe (eterogene), daca autorul a actionat cu intentie exista participatie propriu-zisa sau perfecta, iar daca el a savârsit fapta din culpa sau fara vinovatie, fiind însa determinat de un instigator sau sprijinit de un complice, care actioneaza cu intentie, vom avea o participatie improprie sau imperfecta.

Alte referate despre: participatia penala, participatie penala, referat participatia penala

SC Remar SA

S.C. REMAR S.A. Pascani a luat fiinta ca urmare a Hotarârii Guvernului României nr. 691 din 04.10.1991, ca societate cu capital majoritar de stat si a provenit din Uzina Mecanica de Material Rulant care, la rândul ei, a luat fiinta prin reorganizarea fostelor Ateliere ale Cailor Ferate Române.

Alte referate despre: misiunea remar, sc remar sa pascani, sc remar sa

Cain si Abel - vinovatie si uitare, remuscare

IERTARE SI UITARE
VINOVATIE SI REMUSCARE
"Abel si Cain se intalnisera dupa moartea lui Abel. Mergeau amandoi prin desert si se recunoscura de departe, caci erau foarte inalti.Frati se asazara pe pamant, facura focul si mancara. Taceau asa cum fac oamenii osteniti cand se coboara inserarea. Pe cer se arata cate o stea ce nu-si primose inca nume .La lumina flacarilor Cain vazu pe fruntea lui Abel semnul pietrei ,scapa din mana bucata de paine pe care tocmai o ducea la gura si il ruga sa ierte faradelegea .Abel raspunse :
--- Dar oare tu mai omorat sau eu te-am omorat pe tine ?nu mai tin bine minte; vezi stam alaturi ca o dinioara .
--- Acum stiu ca mai iertat in adevar ,spuse Cain ,caci a uita inseamna a ierta. Voi incerca sa uit si eu.
Abel spuse incet:asa este .Cata vreme dureaza remuscarea ,dureaza si vinovatia ."

Alte referate despre: legatura dintre uitare si iertare in cain si abel, cain si abel, cain si abel rezumat

Managementul riscului legal

In ultima perioada se recurge la responsabilitatea obiectiva in functie de rezultat.Nu pot compensa in bani suferintele morale neexistand un echivalent pecunian al demnitatii umane.Cu toate aceste neajunsuri ,in Romania la ora actuala ideile provenite din practica statelor cu un nivel economic si sanitar avansat sugereaza o trecere de la responsabilitatea bazata pe mijloace la o responsabilitate contractuala si chiar la o responsabilitate bazat pe rezultat.

Alte referate despre: managementul riscului legal, managementul riscului, referat managementul riscului

Motivarea

Pedeapsa. Strâns legata de utilizarea temerilor este utilizarea
pedepsei. Oamenii se tem de multe lucruri care nu reprezinta de fapt
pedepse (de exemplu, de fantome, de necunoscut, de înaltimi,de
apa,etc). Dar cei mai multi oameni se tem sa nu fie pedepsiti sau
chiar sa nu fie amenintati cu pedeapsa.

Alte referate despre: motivarea personalului, motive literare, motivul singuratatii

Caracterizarea Vitoriei Lipan - Baltagul

In tot ce face si spune este dragoste si inteligenta nativa si o vitalitate care este a naturii insasi. Vitoria Lipan este exemplara prin tarie si perseverenta. Conform unui calendar natural ea isi da seama ca intarzierea sotului sau are o singura explicatie: moartea. Ea se adreseaza preotului, face vraji, apeleaza la autoritati, dar experienta o invata ca trebuie sa se bazeze pe ea insasi, pentru ca la ea e durerea. In adancul sufletului ei e convinsa de moartea sotului, dar dragostea, omenia, datoria nescrisa ii dicteaza ca trebuie sa-l caute si sa-i dea ultima cinstire cuvenita.

Alte referate despre: caracterizare vitoria lipan baltagul, drumul parcurs de vitoria lipan-baltagul, caracterizarea vitoriei lipan baltagul
Referate afisate : 19
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles