Vlad tepes caracterizare

Vlad Tepes

Primul act important de razbunare a fost indreptat impotriva boierilor din Targoviste, vinovati de moartea tatalui si a fratelui sau. In duminica de Pasti a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participasera la petrecerea princiara. Cei mai batrani au fost trasi in teapa, iar ceilalti au fost fortati sa strabata pe jos drumul de o suta de kilometri din capitala pana la Poenari, unde au fost pusi sa construiasca o fortareata pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la raul Arges.

Situatia vecinilor Tarii Romanesti la mijlocul secolului XV-lea
In momentul urcarii pe tron a lui Vlad Tepes, Tara Romaneasca avea doi puternici vecini: Ungaria si Turcia. Ioan Corvin de Huniade prin stralucitele sale victorii a ridicat mult prestigiul Ungariei si, la Belgrad, reusise sa puna stavila puhoiului otoman.

Dar in acel moment, tronul turcesc era ocupat de un sultan tanar, viteaz si cult. Mohamed II, ce cucerise Constantinopolul si acum se interesa direct de Principatele noastre, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 3784
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.

Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Vlad Tepes intre realitate si legenda

Şi-a perfecţionat pregătirea militară în capitala otomană (Adrianopol), unde l-a însoţit pe Vlad Dracul în prizonierat, în 1442 şi unde a avut ocazia nu numai să înveţe limba turcilor, dar şi să-i cunoască atât pe viitorul său adversar, sultanul Mahomed II, cât şi pe Skandeberg, eroul albanez.

Revenit în ţară în 1443, în zilele pregătirii antiotomane închiată cu dezastrul de la Varna, a reuşit să acumuleze cunoştinţele necesare unui bun comandant de oaste, luptând alături de mari căpitani ai veacului, ca Iancu de Hunedoara, Vlad Dracul sau Walerand de Wawrin.”

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes

Prins de Matei Corvin,Tepes este inchis peste 14 ani in temnita la
Buda,apoi eliberat Tepes participa la alte campanii impotriva turcilor
,iar domnia si-o redobandeste in 1476.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

truns în tabara varmasilor.Românii au facut mare zarva.Otomanii au
iesit din corturi crezând ca este vorba de o întreaga oaste ro-

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Domnia lui Vlad Tepes

Relatiile cu Transilvania si Ungaria
Aceste relatiiau format unul din principalele aspecte ale politicii a lui Vlad Tepes, cu implicatii si in politica sa interna. Hotarat sa ramana alaturi de Ungaria si Transilvania pe care spera ca se va putea sprijini in lupta contra turcilor, la scurta vreme dupa ocuparea tronului, inainte de 6 septembrie 1456, Vlad Tepes a facut o declaratie de fidelitate fata de regele Ungariei, Ladislau. Acesta cerea sasilor sa ajute cu bani si oameni pe Dan, voievod, care mergea sa-l alunge pe Vlad Tepes din tara sa. Tepes ii ruga pe sibieni sa renunte la asemenea actiuni ostile avertizindu-i ca altfel va fi silit sa ia masuri impotriva lor.Atacurile lui Vlad impotriva Sibiului s-au impletit cu actiunile lui Mihai Szilagyi indreptate impotriva partizanilor regelui Ladislau.Iarna anului 1458-1459 aduce brusc o inasprire a relatiilor dintre Vlad Tepes si orasele din sudul Transilvaniei deoarece Vlad Tepes a interzis patrunderea negustorilor in interiorul tarii.Aceasta ...

Alte referate despre: domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes, domnia lui vlad tepes referat

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Legenda lui Dracula voievod constituie fenomenul de cultura romaneasca medievala cu cel mai mare ecou international si cea mai spectaculoasa persistenta.Aceasta s-a nascut din groaza starnita de faptele voievodului valah impotriva slujitorilor Semilunei.A fost deci vorba de o legenda negativa, inchegata in jurul otomanilor.

Alte referate despre: istoria lui vlad tepes si legenda lui dracula, legende istorice despre vlad tepes, istoria lui vlad tepes si dracula

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Acestia l-au defaimat si acuzat de intelegeri cu turcii contrare intereselor tarii; a fost inchis de catre regele Matei Corvin si mai tarziu chipul sau de om crud, dar care a pus „cumplita lui fire in slujba tarii sale”, a fost asociat cu vampirul Dracula, personajul principal din celebrul roman de fictiune „Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker aparut la Londra in 1897 si considerat de catre Oscar Wilde „poate cel mai frumos roman din toate timpurile”.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

Vlad Tepes

In ciuda faptului ca viitorul voievod Vlad Tepes-Dracula se nascuse ca fiul unui nobil emigrant in Transilvania, dupa ce tatal sau, in 1436, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun(Ilias si Stefan), si avnd de partea sa si oastea Transilvaniei, cat si sprijinul lui Iancu de Hunedoara, reuseste sa ia pe tronul starbun al Tarii Romanesti .

In urma unvaziei otomane din anul 1436, Vlad Dracul este nevoit sa mearga spre sfarsitul aceluiasi an la Brusa, fosta capitala a imperiului , pentru a se inchina sultanului Murad al II-lea. Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.

Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad. Turcii patrund mai tarziu in cetatea Alba-Iulia si distrug Sighisoara si ...

Alte referate despre: viata lui vlad tepes, vlad tepes biografie, vlad tepesi

Vlad Tepes

Dar poporul i-a mai zis într-un fel: Ţepeş, din cauza pedepsei capitale pe care o aplica de preferinţă: tragerea în ţeapă. N-a fost însă un inovator în ce priveşte această pedeapsă: ea exista de mult şi se aplica şi de alţi cârmuitori, unii chiar din vremea lui Ţepeş, ca de pildă, Ştefan cel Mare care-i şi era de altfel văr primar.

Alte referate despre: vlad tepes istorie, luptele lui vlad tepes, referate vlad tepes

Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

Rezistenta turcilor in trecatorile muntilor si conditiile grele ale timpului de iarna il silesc pe lancu in februarie 1444, dupa ce parcursese o distanta de 300 km, sa se retraga. Aceasta expeditie militara de 6 luni a fost numita "Campania cea lunga".In aceste imprejurari Papa si Venetia il induplica pe regele Vladislav sa reia ostilitatile, deoarece Venetia acceptase sa trimita o flota care avea sa faca imposibila trecerea prin Stramtorile Marii Marmara a trupelor turcesti, aflate in Asia Mica. Cruciada a fost inceputa in toamna anului 1444 cu trupe putine.

Alte referate despre: lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazu, lupta antiotomana sub conducerea lui mircea cel batran, tarile romane in lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazul

Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

In iulie 1444 sultanul Murad al Il-lea, confruntat cu lupta albanezilor condusa de Skanderbeg (numit si Gheorghe Kastriotul), cu rascoala emirului Caramaniei din Asia Mica si ingrijorat de pregatirile flotei venetiene de a veni in ajutor Constantinopolului, incheie la Seghedin pace cu Ungaria pe o perioada de 10 ani. Conditiile erau foarte favorabile pentru Ungaria: retragerea otomanilor din Serbia si nordul Albaniei, ajutor in caz de razboi s.a.

Alte referate despre: lupta antiotomana sub conducerea lui stefan cel mare, stefan cel mare si mihai viteazu-lupta antiotomanilor sub conducere, tariile romane in lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazu

Vechimea domeniului Craiovestilor

Domeniul lui Neagoe Strehaianu era constituit in domnia lui Vlad Calugarul si trebuie sa fi fost vechi la moartea sa, ceea ce este usor de explicat daca luam in considerare ca banul, departe de a fi fost un anonim iesit la iveala, prin favoruri, in domnia lui Tepelus, cum s-a pretins, se dovedeste ca era boier de divan inca din 1475. intr-adevar, in doua hrisoave din acest an, pastrate in original, de la predecesorul lui Tepelus, Laiota Basarab,tatal Craiovestilor figureaza ca boier fara dregatorie indicata, in rand cu alti feulali dintre cei mai importanti ai Tarii Romanesti'.

Alte referate despre: domenii profesionale, domenii de utilizare a energiei electrice, protectia mediului in contextul diferitelor domenii profesionale

Turnu Magurele

bea cu mult de celelalte târguri din câmpie. Asezat însa la Dunare si
fiind resedinta de judet avea, totusi, o situatie aparte.În anii
aceia-spune despre el Gala Galaction în roma-

Alte referate despre: turnu magurele, strategii pentru primaria turnu magurele utilizand matricea swot, muzeul de istorie turnu magurele

Stefan cel Mare

Era fiul domnitorului Bogdan(1449-1451) care a fost ucis de catre fratele sau Petru Aron la Ruseni;s-a refugiat in Transilvania unde se afla si varul sau,Vlad Tepes;cu ajutorul lui Tepes,in 1457 a ocupat tronul Moldovei invingandu'l pe Petru Aron la Doljesti.

Alte referate despre: stefan cel mare referat, portretul lui stefan cel mare, caracterizarea lui stefan gheorghidiu

Vlad Tepes - erou al romanilor

În documentul pe care Vlad Ţepeş îl dă la 6 septembrie 1456 sunt schiţate principalele coordonateale politici sale externe. În tratativele pe care le duce el se obligă să lupte împotriva otomanilor şi a altor duşmani cu toaze forţele sale. Vlad Ţepeş a căutat să exploateze în avantajul său situaţia politică şi militară ce se crease la hotarele Ţării Româneşti, în anul 1457.

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, caracterizarea lui vlad tepes

Vlad the Impaler

Whatever Vlad might have been, nowhere is it stated that he was (or was believed to have been) a vampire. While some of early negative reports aligned Vlad with the devil (playing on the alternative meaning of "dracul"), this was not a vampiric association. The word "vampire" was never used in connection with Vlad until long after Bram Stoker's novel appeared and it became popular to assume (incorrectly) that Vlad was Stoker's inspiration for his vampire Count.

Alte referate despre: vlad the impaler, vlad the impaler primary sources, vlad the impaler primary source

Dreptatea lui Tepes - legenda populara

Legenda este o creatie epica populara, in proza sau in versuri, de
obicei redusa ca dimensiune, care, utilizand elemente miraculoase sau
fantastice, tinde sa dea o explicatie imaginara unui fapt real.

Alte referate despre: dreptatea lui tepes legenda populara, referate dreptatea lui tepes legenda populara, dreptatea lui tepes legenda populara la mod direct si indirect

Raul Dambovita

Pentru apararea orasului impotriva inundatiilor produse de rau s-au
inceput o serie de lucrari inca din 1775, sub domnia lui Alexandru
Ipsilanti, ca urmare a inundatiilor din 1774. Lucrarile hidrotehnice
realizate in jurul Bucurestilor in decursul timpului, pe langa rolul
de aparare impotriva inundatiilor, au mai avut in vedere suplimentarea
debitului Dambovitei in perioada apelor mici si alimentarea cu apa
potabila si industriala a orasului.

Alte referate despre: raul dambovita, raul dambovita referat, raul dambovita bucuresti
Referate afisate : 19
Medie note: 8.55 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles