Vlad tepes portret verbal

Vlad Tepes

Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

La varsta de 17 ani, sustinut de un corp de cavalerie turceasca si de un contingent de trupe imprumutate lui de pasa Mustafa Hassan, Vlad Draculea a luat pentru prima data domnia Valahiei. Dar, doua luni mai tarziu, a fost infrant de Vladislav al II-lea, care si-a recapatat tronul. Pentru a-si asigura a doua si cea mai lunga domnie, Vlad al III-lea a trebuit sa astepte pana in 20 august 1456, cand a reusit sa-si ucida dusmanul de moarte.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 3782
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.

Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Vlad Tepes intre realitate si legenda

,,Fiu al domnitorului Vlad Dracul şi strănepot, prin mama sa, al lui Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, noul principe muntean întrupa cele mai alese calităţi ale înaintaşilor săi, aparţinând marilor dinastii româneşti ale Evului Mediu: Basarabi (în Muntenia) şi Muşatini (în Moldova).

S-a născut în Transilvania, la Sighişoara, în 1430 sau mai probabil în 1431, anul în care pretendentul Vlad Basarab, tatăl său, refugiat aici, era primit de împăratul romano-german, Sigismund de Luxemburg, în Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc întemeiat în 1408 pentru apărarea catolicismului şi alungarea prin cruciadă a turcilor din Europa.

Blazonul dragonului doborât de cruce îi va aduce acestuia porecla ,,Dracula”, iar fiilor săi născuţi după această dată, Vlad şi Radu cel Frumos, şi pe aceea de ,,Drăculea“ ...

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes

Timp de 6 ani de domnie, el nu a avut ragat(vreme) pentru a retrage
populatia in munti si a-si allege un loc favorabil luptei, dar cu
toate acestea Tepes este un mester in intinderea de capcane. Este
cunoscut atacul de noapte din 16/17 iunie 1462 de langa Targoviste
cand Tepes cu o mana de ostenii imbracati turceste au patruns in
tabara vrasmasa facand mare galagie. Otomani au iesit din corturi,
crazand ca e vorba de o intreaga oaste romaneasca. Tepes cu ai sai s-a
retras, iar otomani sau macelarit intre ei pana la zi.Tot in acel an
sultanul vrea sa-l prinda pe Tepes intr-un viclesug si-a trimis pe
Hamza-Pasa pentru a lua de la Tepes tribut 500 de copii ostatici.Tepes
nu s-a lasat inselat. El a ascuns in padure o oaste de viteji si cand
Hamza-Pasa se pregatea sa-l prinda,acestia au sarit la lupta si iau
spulberat pe otomanii,iar ce-i prinsi au fost trasi in teapa.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

Vazând acest lucru sultanul,veni în aceleasi an în fruntea osti
numeroase.Tepes nu mai are forte sa i se opuna pleaca în Trans-

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Domnia lui Vlad Tepes

Relatiile cu Transilvania si Ungaria
Aceste relatiiau format unul din principalele aspecte ale politicii a lui Vlad Tepes, cu implicatii si in politica sa interna. Hotarat sa ramana alaturi de Ungaria si Transilvania pe care spera ca se va putea sprijini in lupta contra turcilor, la scurta vreme dupa ocuparea tronului, inainte de 6 septembrie 1456, Vlad Tepes a facut o declaratie de fidelitate fata de regele Ungariei, Ladislau. Acesta cerea sasilor sa ajute cu bani si oameni pe Dan, voievod, care mergea sa-l alunge pe Vlad Tepes din tara sa. Tepes ii ruga pe sibieni sa renunte la asemenea actiuni ostile avertizindu-i ca altfel va fi silit sa ia masuri impotriva lor.Atacurile lui Vlad impotriva Sibiului s-au impletit cu actiunile lui Mihai Szilagyi indreptate impotriva partizanilor regelui Ladislau.Iarna anului 1458-1459 aduce brusc o inasprire a relatiilor dintre Vlad Tepes si orasele din sudul Transilvaniei deoarece Vlad Tepes a interzis patrunderea negustorilor in interiorul tarii.Aceasta ...

Alte referate despre: domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes, domnia lui vlad tepes referat

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Astel, este absolut sigur ca in cursul celei de-a doua domniii a lui Vlad, adica intre 1456-1462, cel putin pentru dusmani, adaosul Dracula la numele sau pastrat de fapt de la tatal sau, Vlad Dracul- a devenit sinonim cu drac , diavol , simbol al raului in forma extrema.

Alte referate despre: istoria lui vlad tepes si legenda lui dracula, legende istorice despre vlad tepes, istoria lui vlad tepes si dracula

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Ca urmare a masurilor sale drastice, Vlad Tepes a reusit sa instaureze ordinea in tara: „strain de mila si de indurare – spune istoricul A.D.Xenopol – el puse cumplita lui fire in slujba tarii sale si dupa ce o curata de rele launtrice, el puse piept injosirii in care cazuse tara”.
Faptele sale au atras insa ura multora dintre contemporanii sai.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

Vlad Tepes

In ciuda faptului ca viitorul voievod Vlad Tepes-Dracula se nascuse ca fiul unui nobil emigrant in Transilvania, dupa ce tatal sau, in 1436, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun(Ilias si Stefan), si avnd de partea sa si oastea Transilvaniei, cat si sprijinul lui Iancu de Hunedoara, reuseste sa ia pe tronul starbun al Tarii Romanesti .

In urma unvaziei otomane din anul 1436, Vlad Dracul este nevoit sa mearga spre sfarsitul aceluiasi an la Brusa, fosta capitala a imperiului , pentru a se inchina sultanului Murad al II-lea. Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.

Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad. Turcii patrund mai tarziu in cetatea Alba-Iulia si distrug Sighisoara si ...

Alte referate despre: viata lui vlad tepes, vlad tepes biografie, vlad tepesi

Vlad Tepes

În timp ce Europa Occidentală culegea cele mai frumoase roade ale muncii de peste patru veacuri, Umanismul şi Renaşterea, Ţara Românească, Transilvania, Moldova, Ungaria, Polonia şi Ţările Sud-Dunărene şi-au îndreptat toate eforturile către lupta ce trebuia să le apere fiinţa neamului, întrerupând urcarea pe culmile unei civilizaţii originale şi constituind un scut împotriva “duşmanilor lui Dumnezeu” (Jules Michelet).

Alte referate despre: vlad tepes istorie, luptele lui vlad tepes, referate vlad tepes

Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

In iulie 1444 sultanul Murad al Il-lea, confruntat cu lupta albanezilor condusa de Skanderbeg (numit si Gheorghe Kastriotul), cu rascoala emirului Caramaniei din Asia Mica si ingrijorat de pregatirile flotei venetiene de a veni in ajutor Constantinopolului, incheie la Seghedin pace cu Ungaria pe o perioada de 10 ani. Conditiile erau foarte favorabile pentru Ungaria: retragerea otomanilor din Serbia si nordul Albaniei, ajutor in caz de razboi s.a.

Alte referate despre: lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazu, lupta antiotomana sub conducerea lui mircea cel batran, tarile romane in lupta antiotomana sub conducerea lui mihai viteazul

Vlad Tepes - erou al romanilor

Vlad Ţepeş a fost unul dintre marii eroi ai luptei românilor pentru libertate şi independenţă, a făcut parte din galeria voievozilor care au jalonat cu personalitatea lor istoria statelor noastre feudale, care şi-au închinat viaţa apărării hotarelor ţărilor româneşti. Vlad Ţepeş a dat dovadă de un curaj care depăşea limitele obişnuitului, a contribuit prin acţiunile sale la apărarea propriei ţări, dar şi a civilizaţiei române. Acesta a fost fiul lui Vlad I Basarab ( cunoscut sub numele de Vlad Dracul ) şi nepot al lui Mircea cel Bătrân.

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, caracterizarea lui vlad tepes

Vlad the Impaler

There is no doubt whatsoever that interest in Vlad Dracula in the West is directly connected with the popularity of Stoker's novel (both the book itself and its offspring). Yet Vlad is much more than just the historical figure whose name was appropriated for the world's most famous literary vampire. He is a significant figure in Romanian history. Though many Westerners are baffled that a man whose political and military career was as steeped in blood as was that of Vlad Dracula, the fact remains that for many Romanians he is an icon of heroism and national pride. It is this duality that is part of his appeal.

Alte referate despre: vlad the impaler, vlad the impaler primary sources, vlad the impaler primary source

Mihai Eminescu - Portret liric si romantismul eminescian - Bacalaureat

Motive
- motivul călătoriei spaţio-temporale
- motivul lumilor sau al universurilor paralele
- motivul dublului (existenţei duble) etc.

Alte referate despre: portretul liric shi romantismul eminescian, mihai eminescu text liric eminescian, variante bacalaureat mihai eminescu opera lirica

Portretul ca tip de descriere in operele cronicarilor romani

Urmarind modul in care este realizat portretul, mai putem deosebi: portretul concentrat , care se contureaza printr-o singura imagine a personajului, sau portretul in desfasurare, obtinut dintr-o succesiune de portrete.

Alte referate despre: cronicari portret ca tip de descriere, cronicari portretul ca tip dedescriere, arta portretului si a naratiunii in opera marilor cronicari moldoveni

Portretul ciobanului si a maicutei batrane

Portretul ciobanului. Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, un adevarat ,,bulgare de aur’’ al literaturii populare romanesti. Ea a fost descoperita de Alecu Russo in muntii Vrancei si publicata de Vasile Alecsandri in volumul ,, Poezii populare’’. Poezia a circulat prin toate regiunile tarii in peste 1.000 variante. Se considera ca balada ar porni de la un fapt real petrecut intre pastori sau de la un bocet. Balada are la baza obiceiul stravechi al transhumantei.

Alte referate despre: portretul ciobanului si a maicutei batrane 99aee htm, portretul ciobanasului si al maicutei batrane, portretul maicutei batrane din miorita

Proces verbal

1. Întocmirea si depunerea declaraţiilor de impozite si taxe.
- Baza legala: O.G. 68/1997.
- Din verificările efectuate rezulta ca societatea comerciala a depus declaraţiile de impozite si de taxe la Administraţia Finanţelor Publice Sighetul Marmatiei pana la data de 12.06.2001, iar de la aceasta data si pana la prezentul control la Administraţia Finanţelor Publice Baia Mare. Acestea au fost corect întocmite pe formulare tipizate si depuse la termenul prevăzut de lege

Alte referate despre: proces verbal de inventariere, proces verbal, proces verbal inventariere

Nicolae Balcescu - portret literar

Nicolae Balcescu a fost om politic, istoric, scriitor si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai revolutiei de la 1848. Capitolul « Mihai Viteazul » face parte din opera ampla intitulata « Istoria romanilor sub Mihai Voevod Viteazul ». Personajul prinicipal al fragmentului este Mihai Viteazul caruia scriitorul ii realizeaza un portret individual fizic si moral.

Alte referate despre: mihai viteazul de nicolae balcescu portretul literar, mihai viteazul de nicolae balcescu portret literar, mihai viteazul de nicolae balcescu portret

Portretul mamei - clisee internationale - joc

Despărţirea de viaţă este momentul cel mai dureros, pentru că omul nu mai poate fi regăsit decât în memoria celor ce l-au cunoscut: „Voi să nu vă mâhniţi tare/ Când mă vor lua şi duce departe/ Şi-mi vor face un fel de înmormântare/ În lutul afânat sau tare./ Aşa e jocul, începe cu moarte”. Lutul omului, din care a fost realizat în majoritatea mitologiilor lumii, de la „Popol Vuh” până la mitologia creştină, se întoarce în lutul funerar, al pământului impersonal care-i adăposteşte pe toţi cei ce-au murit de la începuturile lumii.

Alte referate despre: portretul mamei, portretul mamei mele, clisee internationale
Referate afisate : 19
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK