Wikipedia batalia de la marasti marasesti si oituz

Batalia de la Marasti

In fata armatei 2 romane se aflau amplasate o parte din trupele GEROK,care formau aripa dreapta a armatei 1 AUSTRO-UNGARE.Totalul acestor trupe se ridica la 21 batalioane, 36 escadroane si 142 guri de foc.Terenul stapanit de inamic cunoscut sub numele de DEPRESIUNEA VRANCEI este marginit spre nord,spre vest si spre sud de un sir de munti inalti.Armata 2 romana a hotarat ca acolo este locul unde sa atace.

Grupul GEROK isi stabileste apararea pe coarda de dealuri,intarindu-se cu puternice lucrari de fortificatii.La baza sistemului de lucrari de aparare dusmane stau cateva „centre de rezistenta” adevarate batalioane inchise. Ele erau construite dintr-un labirint de santuri, adaposturi pentru armament,pentru oameni si pentru munitii si inconjurate cu gard de sarma ghimpata.

Mai spre sud ,vrajmasul construise un sistem de lucrari de aparare in terenul descoperitdin zona satului MARASTI,localitatea a fost inclusa intr-un puternic centru de rezistenta flancat de alte centre spre nord ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 3486
Materia: Istorie

Primul Razboi Mondial

Intrarea Romaniei in razboi si situatia acesteia dupa terminarea razboiului In saptamanile care au urmat asasinarii arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului habsburgic, la Sarajevo, la 15/28 iunie 1914, regele Carol si politicienii liberali si conservatori au urmarit deteriorarea situatiei internationale cu neliniste crescanda. Ei aveau motive intemeiate sa se teama de razboi pentru ca pozitia geografica a Romaniei facea inevitabila prezenta ei intr-un conflict european in expansiune. Tara a intampinat riza departem de a fi unita.

Alte referate despre: primul razboi mondial, primul razboi mondial referat, referat primul razboi mondial

Romania in Primul Razboi Mondial

Bratianu a purtat negocieri cu Antanta interminemt in 1915 si la inceputul lui 1916. El a pus un pret ridicat pentru intrarea Romaniei in razboi si era hotarat sa nu angajeze tara in conflict prematur. La loc de frunte printre conditiile sale era garantia scrisa ca Romania va primi Transilvania, Banatul si Bucovina ca recompense pentru serviciile acordate. Era acut constient de izolarea geografica a Romaniei fata de Aliatii occidentali si urmarea sa obtina garantii de partea lor cu privire la fluxul continuu de armament si provizii care puteau fi transportate numai prin Rusia.

Alte referate despre: romania in primul razboi mondial, cauzele primului razboi mondial, romania in timpul primului razboi mondial

Batalia de la Marasesti

Rezultatele primei zile de ofensivă au fost următoarele: o pătrundere de aproximativ 3 km în dispozitivul inamic şi o spărtură a frontului pe o lungime de 10 km. , 2000 de prizonieri, importante capturi de armament şi muniţie. Despre prima zi de ofensivă arhiducele Iosif nota următoarele: „ La 11 iulie, după cea mai vie pregătire de artilerie (...), inamicul cu o superioritate de forţe de infanterie pleacă la atac pe întegul front al diviziei 218. (...)

Alte referate despre: batalia de la marasesti, batalia de la marasesti referat, referat batalia de la marasesti

Armata romana

Armata este unul dintre instrumentele care au permis micii cetati din Campia Latium sa devina centrul unui imens imperiu. Serviciul militar era obligatoriu pentru toti cetatenii intre 17 si 18 ani.Cei intre 17-46 de ani (iuniores) formau armata de campanie,iar cei intre 47-60 de ani (seniores) constituiau armata sedentara,de garnizoana si ocupatie.

Alte referate despre: beton armat, armata romana, armata romana referat

Armata sovietica -1944

Prin hotărârea statului-major al armatei sovietice din 30 mai 1944 s-a stabilit să se continue ofensiva pentru izgonirea cotropitorilor hitlerişti de pe teritoriul U.R.S.S. Potrivit planului aprobat, operaţiile ofensive strategice din vara anului 1944 au început în Karelia.

Alte referate despre: ziua armatei sovietice, armata sovietica, armata romana 1944

Batalia de la Stalingrad 1942

Batalia de la Stalingrad 1942,pe frontul de est, puternic framantat in ultima perioada de sangeroasele inclestari dintre cele doua mari puteri ale Europei:Germania si Uniunea Sovietica, se instaleaza pentru o scurta perioada o nesigura acalmie.Batalia de la Stalingrad 1942

Alte referate despre: batalia de la stalingrad 1942, referat batalia de la stalingrad 1942-1943, jocuri cu batalia pentru stalingrad 1942

Batalia de la Kursk

Aceasta pozitie l-a tentat foarte tare pe Hitler care a decis ca trebuie cucerita cu orice pret. In acest scop a dispus sa fie aruncate in lupta ultimele rezerve de care dispunea al treilea Riech. Hitler nu a tinut cont in pregatirea acestai batali de o serie de considerente care ar fi trebuit sa-l determine sa ramana in devensiva. In acel moment liniile de aprovizionare a nemtilor era extrem de lungi. Pt ca un tanc nou sa ajunga in zona de operatiuni trebuia sa fie transportat cam 1500-2000 de Km.

Alte referate despre: batalia de la kursk, batalia de la kursk 1943, batalia de la kursk film

Batalia de la Kursk

În lupta încrâncenată , noile efective de tunuri anti-tanc ale generalilor sovietici Konstantin Rokossovsky (comandant al zonei nordice) şi Nikolay Vatutin (comandant al zonei sudice) au distrus aproape 40% din tancurile naziste. Pe 12 iulie, un contraatac la Orel al generalului rus Markian Popov, 160 km nord de Kursk, l-a forţat pe von Kluge să-şi abandoneze tancurile în ziua de 13 iulie. Pe 5 august, înfrângerea lui von Kluge a fost confirmată de capturarea de către armata rusă a oraşului Orel.

Alte referate despre: batalia de la kursk 1943 referat, batalia de la kursk 1942, referat batalia de la kursk

Batalia din Ardeni

Artileria – Aliatii aveau tunuri de 105 si 155 mm, la fel ca germanii. De calibru mai mic decat cea germana, artileria aliata era in schimb mult mai numeroasa.

Tancurile – Tancurile erau marea problema a armatei aliate. Nici un tanc englez sau american, in special modelul principal Sherman III, nu putea invinge intr-o confruntare directa cu tancurile germane. In zona Ardenilor existau chiar tancuri complet depasite, cum ar fi Stuart sau Churchill II. Numai tancul britaic Firefly, dispunand de un tun puternic insa insuficient blindat, se putea opune cu oarecare succes Panzerelor.

Aviatia – Aviatia aliata era cea mai eficace arma a acestora. Avioanele engleze Spitfire XIV, Hurricane VI ,Mosquito IV, Typhoon sau cele americane P47 Thunderbolt, P38 Lightning, P51 Mustang, B17 FF, B24 Marauder, B29 SFF reprezentau o forta in stare sa schimbe soarta unei batalii. Atacand in grupuri mari si dispunand de cantitati enorme de munitie, aviatia aliata avea doua roluri : ...

Alte referate despre: batalia din ardeni, batalia din ardeni harta, batalia din ardeni download torrent

Batalia in jurul lui Homer

Pentru unii, Homer este poetul ireprosabil si divin, in cele din urma divinizat, a carui inspiratie cereasca, confuz admisa inca de la inceput, va fi mai tirziu clar definita; pentru altii, nu este decit un simplu povestitor de fictiuni, plin de neverosimil, de contradictii, de erori, vinovat pe deasupra de imoralitate si impietate.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, batalia de la rovine

Batalia in jurul lui Homer

In jurul trupului neinsufletit al lui Patrocle, aheii si troAZienii incing o lupta inversunata care ocupa un cint intreg al Iliadei , pina in clipa in care Ahile, cu capul incins de vapai, se apropie de sant scotind de trei ori un strigat ingroAZzitor. Atunci dusmanii inspaimantati fug de-a valma catre Ilion. Trupul salvat al lui Patrocle este dus in tabara aheilor.O lupta asemanatoare au purtat grecii in jurul lui Homer timp de zece secole. insa in aceasta lupta, Ahile nu se mai afla in tabara aparatorilor, ci in primele rinduri ale celor care ataca, si el nu este altul decit Platon, a carui soAZlemna condamnare a lui Homer a rasunat indelung in suAZfletul grec, miscindu-i chiar si pe ultimii reprezentanti ai elenismului.

Alte referate despre: homer iliada, odiseea homer, iliada homer

Batalia de la Lipnic

Mamac hanul tătarilor, hotărî să se îmbogăţească şi atacă Moldova. Oastea lui de hoţi, după cîteva zile de jaf prin părţile prutului, se întoarce plină de prăzi. Ardeau în urma păgînilor satele. Fumegau lanurile. Tătarii duceau cu ei mii de copii, fete şi bătrîni, pe care şi-i făcuse robi, sute de cirezi de vite, herghelii de cai şi turme de oi.

Mîrzacii se grăbeau să treacă cu cele furate Nistrul cît mai repede în partea cealălaltă.

Dar lîngă dumbrava de la Lipnic le ieşin înainte Ştefan cu oastea sa. Lupta a fost crîncenă. Oastea tătărească a fost risipită, în toate părţile. Mulţi tătari au pierit pe cîmpul de bătaie. O parte sa înecat în Nistru. O altă parte au fost făcuţi prizonieri. Între aceştea se află şi fiul hanului tătar.

Fiul hanului va trăi atîta cît va dori hanul, a zis Ştefan. În ziua, cînd va mai intra în Moldova, voi porunci ca fiul lui să fie omorît.

Aşa ştia Ştefan ...

Alte referate despre: batalia de la lipnic, stefan cel mare batalia de la lipnic, bataliea de la lipnic

Batalia de la Podul Inalt

Suleiman, sultanul turcilor, a intrat şi el în Moldova cu gînd să-l răpună pe Ştefan şi să îngenuncheze ţara. Avea o oaste de trei ori mai mare decît a lui Ştefan.

Alte referate despre: batalia de la podul inalt, stefan cel mare batalia de la podul inalt, batalia de la podul inalt rezumat

Batalia de la Pharsalus

Cum aprecia Napoleon: ca să anihileze o armată egală cu a sa, este un rezultat care nu poate fi obţinut decât în războaiele civile. Varron, cel de-al doilea locotenent a lui Pompei in Spania, se supune lui Cezar, pentru ca locuitorii şi legiunile lui doreau acest lucru. Cezar lasă patru legiuni în Spania, revine în sudul Galiei, asediază Marsilia şi o supune.

Alte referate despre: batalia de la pharsalus, batalia de la stalingrad, batalia de la calugareni

Batalia de la Posada

Daca izvoarele documentare ale vremii sunt unanime in a arata victoria categorica a oastei lui Basarab, asupra locului unde s-a desfasurat batalia de la Posada parerile istoricilor sunt inca impartite. Se pare ca regele Ungariei, urmarind sa ajunga cat mai repede in Transilvania, datorita dificultatilor intampinate de fortele sale a urmat drumul cel mai scurt si anume pe acela din depresiunea Lovistea, care ducea la Caineni si de acolo la Sibiu, fiind infrant intr-un defileu situat, probabil, intre actualele localitati Salatruc si Perisani.

Alte referate despre: batalia de la posada, batalia de la posada referat, batalia de la posada 1330
Referate afisate : 16
Medie note: 8.43 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles