Zacaminte de minereuri radioactive

Zacaminte de minereuri de uraniu

Uraniul are clarke-ul 2•10 – 3 şi este un element tipic litofil, formând numai compuşi oxigenaţi. Se concentrează în granite, pegmatite şi în produse pneumatolitice sau hidrotermale legate de acestea. În condiţii exogene, mineralele endogene de uraniu trec în soluţie apoasă din care se concentrează în mâlurile bazinelor adânci, bogate în substanţe organice împreună cu V, As, P, C, regăsindu-se în şisturi argilo – marnoase, cărbuni, roci bituminoase, gresii fine argiloase.

Minereurile industriale: pechblendă mUO2•nUO3•kPbO; uraninit UThO2; antracolit, betafit, euxenit, davidit, tyuyamunit, coffinit, torbernit, carnotit, braunerit, autunit, tucholit. Cme = 0,05 – 0,1 % UO2, în funcţie de condiţiile de zăcământ.

Radiul are o radioactivitate foarte intensă, depăşind de câteva milioane de ori radioactivitatea uraniului. Se utilizează în scopuri medicale, defectoscopie, coloranţi, în aparate de măsură.

În natură apare asociat cu ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 1733
Materia: Geografie

Accidente nucleare

*Cel mai mare accident nuclear a avut loc la Cernobil(Ucraina) in 1986 ,cand reactorul 4 a suferit o supraincalzire,provocand mari pagube,cum ar fi pierderi de vieti omenesti,precum si boli sau mutatii genetice,zona fiind,in prezent,sub radioactivitate,totul fiind datorita temperaturilor mari si a nerespectarii regulilor si a disciplinelor tehnologice fapt care a dus chiar la aparitia accidentelor genetice,cum ar fi mutantii(animale,etc.)

Alte referate despre: accidente nucleare, accidente nucleare referat, referat accidente nucleare

Poluarea si depoluarea radioactiva

Referat despre Poluarea si depoluarea radioactiva
Izotopii radioactivi, din cauza instabilităţii nucleului, caută să treacă în atom stabil prin eliminarea particulelor nucleare. Trecerea unui element radioactiv în stare de element stabil se face prin emisie de radiaţii alfa, beta, gama, foarte bogate în energie. Acestea se deosebesc, printer altele şi prin puterea de penetrare pânǎ la absorbţie completǎ. Astfel:

Alte referate despre: poluarea si depoluarea radioactiva, poluarea si depoluarea, poluare si depoluare

Produtia de otel

Minereul de fier reprezinta resursa cea mai intens folosita si care,pe parcursul a 4 milenii,din prima "epoca fierului" pana in prezent,nu a putut fi inlocuit,fiind componentul principal al otelului.Detine primul loc in ceea ce priveste volumul productiei si utilizarea lui.Zacamintele de fier se grupeaza in:magmatice,sedimentare si metamorfice si apar sub forma de minereuri diferite tipuri (magnetit,hematit,limonit).

Alte referate despre: otel, fonta si otelul, oamenii sunt ori cutite de otel ori de tinichea

Utilizarea energiei geotermale

Cele 3 tipuri majore de sisteme hidrotermale sunt:
1)Predominant de vapori sau depozite de aburi uscati;
2)Predominant de apa sau depozite de aburi umezi;
3)Depozite geopresurizate.

Alte referate despre: utilizarea energiei geotermale, aspecte economice in utilizarea energiei geotermale, tehnologii de captare si utilizare a energiei geotermale

Poluarea

Poluarea radioactivă a atras atenţia pentru prima oară în mod deosebit în anul 1965 la Salt Lake City în Statele Unite ale Americii, când nouă adolescenţi au fost internaţi în spital datorită unor noduli anormali ai glandei tiroide. Anchetarea cazurilor a condus la constatarea că aceşti copii, cu 15 ani în urmă (1950), au suferit consecinţele unor depuneri atmosferice radioactive provenite de la poligonul din Nevada, aceste depuneri conţinând izotopul I-131.

Alte referate despre: poluarea aerului, poluarea solului, poluarea

Bombe

Bombe
In evolutia sa istorica, omul a inventat si a folosit unelte din ce in ce mai perfectionate in scopul mariri fortei bratelor si deci a productivitati muncii.Treptele de dezvoltare si perfectionare a uneltelor au fost numeroase, dar s-au desfasurat intr-o perioada lunga de timp, energia musculara umana si animala ramanand multa vreme principala sursa de energie folosita. In acest proces de dezvoltare, descoperirea rotii a constituit un punct cardinal, care a creat posibilitatea folosirii unor resurse energetice naturale si a deschis drumul spre inventarea masinilor din ce in ce mai perfectionate.

Alte referate despre: bomba nucleara, bomba atomica, bombe nucleare

Uraniul

Uraniul
In industria chimica se utilizeaza catalizatori pe baza de uraniu , prima mentiune in acest sens apartinandu-i lui Fritz Haber care a sugerat folosirea carburii de uraniu drept catalizator la fabricarea amoniacului din azot si hidrogen . Utilizarea cea mai larga a uraniului in procesele de cataliza se intalneste insa la convertirea titeiului in gaze combustibile ( pentru uz casnic ) in prezenta de oxid de uraniu . de fapt catalizatorul consta dintr-un amestec de oxizi de nichel si de uraniu pe un suport de alumina si se caracterizeaza printr-o stabilitate foarte mare , posibilitatea de indepartare a sulfului din titei si rezistenta fata de depunerile de carbon . Firma Standard Oil of Ohio a elaborat si utilizeaza un catalizator pentru fabricarea acrilonitrilului din propilena .

Alte referate despre: uraniul, uraniul referat, izotopii uraniului

Uraniul - prezentare completa

Pentru obtinerea uraniului metalic, pehblenda se dizolva in acid azoti, obtinandu-se azotatul de uranil, UO2(NO3)2, care se transforma prin calcinare, in trioxide de uraniun, UO3. Prin reducerea acestui oxid cu carbune in cuptorul electric s-a obtinut prima oara uraniu metalic (MOISSAN*,1883), dar acesta era impurificat cu carbura de uraniu. Uraniu pur, pentru reactoarele nucleare, se obtine din tetrafluorura, prin reducere cu calciu sau magneziu foarte pure:UF6 +3Ca → U+ 3 CaF2

Alte referate despre: fisa de observare a lectiei completata, model cv european completat, caiet de practica completat

Radioactivitate

3) În clinici şi spitale radiaţiile sunt folosite:
- la radiografii;
- in scop terapeutic;
- în scopuri de investigaţie.

Alte referate despre: radioactivitatea, poluarea radioactiva, pericolul depozitarii deseurilor radioactive

Poluarea radioactiva

Accidentul de la Cernobal poarta in sine o crima dubla: prima, de sorginte tehnica, ca rezultat al nerespectarii tehnicii securitatii regimului de exploatare a centralei termonucleare, si a doua, de caracter statal –politic. Conducerea de varf a fostei URSS a incercat sa camufleze dimensiunile, proportiile si pericolul acestei tragedii, din care cauza nu s-au luat masurile de protectie corespunzatoare.

Alte referate despre: poluare radioactiva, poluarea radioactiva referat, poluarea radioactiva a solului

Poluarea radioactiva - un pericol pentru intreaga umanitate

Poluarea radioactiva - un pericol pentru intreaga umanitate
In natura exista cateva elemente radioactive, cele mai cunoscute fiind uraniul is toriul. Alte cateva elemente au izotopi radioactivi care se gasesc in natura, cei mai stabili fiind carbonul-14 si potasiul-40. In ultimele decenii s-au produs cu mijloace artificiale cateva sute de izotopi radioactivi ai elementelor naturale, inclusiv cei bine cunoscuti ca strontiul-90, cesiu-137 si iod-131. S-au produs, de asemenea, si cateva elemente radioactive, de exemplu, prometiu si plutoniu, dar cel din urma apare sub forma de urme si in minereurile de uraniu.

Alte referate despre: poluarea radioactiva-referat, poluarea radioactiva a mediului, referat poluarea radioactiva

Izotopi radioactivi

2.4.4. Uzura sculelor aşchietoare
Pentru cunoaşterea mai aprofundată a naturii fizice a procesului de uzare a sculelor aşchietoare există, de asemenea, metode ce folosesc izotopii radioactivi .
Stabilirea regimurilor optime de uzură este importantă în cadrul uzinelor şi linilor automate. Cunoaşterea acestor fenomene permite luarea de măsuri necesare. Se cunosc două procedee de activare:
Introducerea izotopilor radioactivi în compoziţia şarjei aliajului dur
Activarea plăcuţelor din metal dur pe calea tratamentului cu neutroni în reactor.
Cuţitele cercetate au fost iradiate în reactor, rezultând astfel izotopi radioactivi ca: .
Radioactivitatea şpanului s-a detectat cu un contor Geiger-Müller, obţinându-se astfel indicaţii chiar în timpul funcţionării maşinii, ceea ce a redus astfel foarte mult timpul pentru măsurarea uzurii în comparaţii cu alte procedee. Din cercetări, a rezultat că, folosind chiar tetraclorura ...

Alte referate despre: izotopi radioactivi, izotopii radioactivi, obtinerea si utilizarea izotopilor radioactivi

Importanta apei minerale

Referat despre Importanta apei minerale
Zacaminte
Unul dintre cel mai bogat zacamant de apa minerala din europa este Govora. Apele de acolo contin pana la 3,8 mg la mie de brom,dar si calciul si magneziul sunt in cantitate destul de mare: 15,3 mg la mie si intre 0,77-1,05 mg la mie magneziu. Un alt zacamant inportant este Borsa ce contine ape carbogasoase. Alte zacaminte:Borsec,Maret.Dintre
care Borsec a fost premiat in 1873 cu medalia de aur.

Alte referate despre: importanta apelor minerale, importanta apei minerale, importanta apelor minerale pentru dezvoltarea turismului

Uraniul, radioactivitatea si mediul inconjurator

În urma reacţiei de fisiune nucleară se eliberează o energie ascunsă în profunzimile nucleului. La un act de fisiune nucleară s-a calculat câtă energie se eliberează pentru Uraniu-235:
- produsele de fisiune: 166 MeV (82,5%)
- radiaţie de fisiune: 6 MeV (2,95%)
- radiaţie : 7 MeV (3,4%)
- neutrini: 11 MeV (5,4%)
- radiaţie întârziată: 6 MeV (2,95%)
- neutroni: 5 MeV (2,8%)

Alte referate despre: uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator, uraniul radioactivitatea si mediul inconjurator referat, poluarea radioactiva a mediului inconjurator

Energia nucleara si efectele sale asupra omului si mediului

Poluarea radioactiva a atras atentia pentru prima oara în mod deosebit
în anul 1965 la Salt Lake City în Statele Unite ale Americii, când
noua adolescenti au fost internati în spital datorita unor noduli
anormali ai glandei tiroide. Anchetarea cazurilor a condus la
constatarea ca acesti copii, cu 15 ani în urma (1950), au suferit
consecintele unor depuneri atmosferice radioactive provenite de la
poligonul din Nevada, aceste depuneri continând izotopul I-131.

Alte referate despre: energia nucleara si efectele sale asupra omului si mediului, energia nucleara si efectele sale asupra omului si mediului pps, energia nucleara si efectele sale asupra omului si mediului referat
Referate afisate : 16
Medie note: 7.94 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles