Zamolxe si kogaionul

Zamolxe si Kogaionul

"Muntele care se ascunde privirilor" nu se vrea o formulare metaforică, ci o realitate a cărei acceptare si întelegere îl ancorează într-un spatiu geografic determinat în contextul unor legi fizice. Este vorba de Muntele Gugu (2.291 m) din Masivul Tarcu-Godeanu, semn de hotar, convergent, pentru cele trei provincii istorice: Banatul, Ardealul si Oltenia, care constituiau arealul spiritualitătii si politicului geto-dacilor, dar si a ceea ce avea să fie Dacia Felix, după cucerirea de catre imperiu.

Personajul Zalmoxis (denumire dată de Herodot (484-425 î.e.n.) în "Istorii") sau Zamolxis (după Strabon (63 î.e.n.-19 e.n.) în "Geografia") pare a se regăsi sub această denumire de-a lungul secolelor în formele de manifestare spirituală la geto-daci, precum si la traci, cu un specific aparte pentru teritoriile nord-dunărene, prin personaje cu rol de mari preoti, care s-au identificat cu zeul suprem al cărui nume l-au împrumutat.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 250kb
Downloads: 16
Materia: Istorie

Religia geto - daca

Iata in ce chip socotesc ei ca sunt nemuritori: ei nu cred ca mor, ci sunt convinsi ca cel raposat merge la zeul Salmoxis. Unii din ei dau acestui zeu numele de Gebeleizis. La fiecare cinci ani, ei trimit cate unul dintre dansii, ales prin sorti ca sol catre Salmoxis si il insarcineaza cu toate cate le cer ei fiecare de la divinitate. Ei trimit un sol la Salmoxis in felul urmator: un numar oarecare dintre dansii se pun in rand si ia fiecare cate trei sulite.

Alte referate despre: religia geto-dacilor, religia geto-daca, religia geto-dacilor referat

Religia dacica

                 Religia geto-dacică avea un caracter de cunoastere (Iocdanes, Getica, XI, 69-70) si de formare a unor deprinderi de viată morale. Din păcate, lipsa, nu tocmai nevinovata cred, a izvoarelor scrise privitoare la religia si organizarea ei la daci, obligă să cercetăm atent ceea ce a mai rămas si chiar să reconstituim, prin diverse mijloace ceea ce a mai rămas necunoscut. Din ceea ce s-a mai păstrat, începând cu Herodot, literatura antică, printr-un sir întreg de mărturii onorabile pentru daci, relevă caracterul de popor de tărani:asezati 'destoinici, supusi statornici si cu frică de Zeul lor ,amărâti de vecini cu nesfârsite războaie si prădăciuni, si sălbăticitii ei însăsi de multe ori de certurile dintre ei, totusi veseli si glumeti la vreme de pace, miniosi si cruzi doar la război, îndeosebi însă cu bun simt si mereu întorsi la străvechea lor credintă optimistă în Zeu si în oameni. Credinta lor în nemurire care îi desparte ...

Alte referate despre: religia dacica, religii dacice, religia geto-dacica

Religia dacilor

Cum tracii duceau o viaţă de sărăcie cruntă şi erau lipsiţi de învăţătură, Zamolxis acesta care cunoscuse felul de viaţă ionian şi moravuri mai alese decât cele din Tracia, ca unul ce trăise printre eleni şi mai ales alături de omul cel mai înţelept al Elladei, lângă Pythagoras, a pus să i se clădească o sală de primire unde-i găzduia şi îi ospăta pe cetăţenii de frunte; în timpul ospeţelor, îi învăţa că nici el, nici oaspeţii lui şi nici urmaşii lor în veac nu vor muri, ci se vor muta numai într-un loc unde, trăind de-a pururea, vor avea parte de toate bunătăţile.

Alte referate despre: religia dacilor, religia daca, religia dacilor referat

Zeii si miturile

. Exista, de asemenea, o dovada puternica a unui cult al unei zeite-mama in secolele dinaintea aparitiei primelor civilizatii.
In primele civilizatii de acest gen, si anume Sumer, orasele au devenit probabil centre ceremoniale in jurul anului 5000 (i.e.n.), transformandu-se abia mai tarziu in comunitati prospere. Prima mare epopee religioasa, Ghilgames, a fost compusa in anul 2000 (i.e.n.), insa trebuie sa fie mult mai veche.
In esenta o poveste, Gilgames reprezinta una dintre preocuparile majore ale religiei, incercarea zadarnica a eroului de a invinge moartea. Unul dintre basmele legate de aceasta vorbeste despre o mare inundatie care nimiceste toate fiintele, cu exceptia unui grup de oameni refugiati pe o arca; asemanarea izbitoare cu povestea lui Noe din Biblie sugereaza influenta puternica a conceptelor sumeriene asupra religiei ebraice si asupra altor religii.

Alte referate despre: zei si mituri, zeii si mituri din olimp, zeii i miturile

Popoare si spatii istorice

Unitatea romanica si crestina a aparitiei poporului roman, influentat in evolutia sa lingvistica, religioasa si social-politica de elementul slav.B.2.Vlah - istoria unui nume. La originea denumirii de vlah se afla numele unui trib celt (volcae) amintit de Caesar in "De bello Gallico". De aici termenul a trecut la germani, desemnandu-i in germana veche mai intai pe vecinii din sud si apus (valh = roman si gal romanizat). Termenul a cunoscut apoi in limba germana o restrangere, referindu-se doar la locuitorii din Peninsula Italica (walichef).

Alte referate despre: popoare si spatii istorice, popoare si spatii istorice referat, popoare si spatii istorice clasa a 9a semestru 1

Deceneu

O informatie dinIordanes (Getica, XI, 67) indica venirea lui Deceneu la putere ca vicerege, Burebista acordindu-i o putere aproape regala. Strabon spune: Burebista…si-a luat ca ajutor pe Deceneu ,un barbat vrajitor, care umblase multa vreme prin Egipt, invatind acolo unele semne profetice, datorita carora sustinea ca talmaceste vointa zeilor.

Alte referate despre: deceneu, deceneu marele preot, informatii despre deceneu

Mesterul Manole

Dar complexitatea compozitionala a
dramei izvoraste din complexitatea personajului ei principal. În
permanenta Manole evolueaza pe doua planuri fundamentale aflate într-o
strânsa conditionare reciproca: unul psihologic si unul al faptelor.
În ordine psihologica, actiunea ei, si o data cu ea, personajul atinge
punctul maxim al încordarii în momentul hotarârii de a jertfi (când
Manole spune solului ca "biserica se va ridica", hotarârea e
definitiva); în ordinea faptelor, punctul culminant e marcat de
zidirea Mirei în temeliile bisericii.

Alte referate despre: mesterul manole, mesterul manole rezumat, mesterul manole de lucian blaga

Mesterul Manole

Lucian Blaga comprimă datele oferite de partea introductivă a baladei şi expoziţiunea dramei începe cu motivul surpării zidurilor. Derutat şi aproape descurajat de acest fenomen de nepătruns, Manole măsoară şi socoteşte în odaia sa de lucru, în prezenţa stareţului Bogumil şi a unui personaj ciudat Găman, care doarme întins pe duşumea un somn agitat, bântuit de vedenii terifiante, ce-l fac uneori să tresară şi să se comporte în neştire. Stareţul Bogumil are pentru situaţia desperată în care se află constructorii o singură soluţie - jertfa. Pentru Manole, jertfa unei fiinţe umane este iraţională şi el continuă să se frământe în nehotărâre.

Alte referate despre: mesterul manole povestire, rezumat mesterul manole, mesterul manole de lucian blaga rezumat

Lucian Blaga - Mesterul Manole

Conflictul piesei lui Blaga e tragic pentru că e fără ieşire. Ieşirea din conflict nu poate avea loc decât prin moartea eroului, o moarte necesară, fără îndoială, iar nu o sinucidere, cum am fi tentaţi, poate, să credem, sau o moarte accidentală, ca în baladă. Întreaga desfăşurare a acţiunii relevă condiţia tragică a creatorului de valori durabile, aflat în luptă cu propriul său destin. Iar dincolo de această semnificaţie, mitul conferă momentului înţelesuri nebănuite.

Alte referate despre: lucian blaga mesterul manole, lucian blaga mesterul manole rezumat, lucian blaga-mesterul manole

Drama creatorului de valori durabil in Mesterul Manole de Lucian Blaga

„Mesterul Manole” este o reconsiderare lirico-filozoficaa unui tipar mitic si comportamental cu valoare exemplara pentru existenta spirituala romaneasca .Teatrul mitic blagian are o vadita conototatie tragica , pentru ca asa este destinul omului cu o inzestrare exceptionala , in ordine divina – un ales al sortii , iar in cea omeneasca – un blestemat de acest har; de aceea, tovarasii lui Manole il supranumeau compatimitor pe acesta si pe buna dreptate „Mesterul Nenoroc” .

Alte referate despre: drama creatorului de valori durabile in, drama mesterul manole de lucian blaga, mesterul manole de lucian blaga drama

Lucian Blaga - Fisa biografica

Dramaturgie: ’Zamolxe, mister pagan’,’Daria’, ‘Fapta’, ‘Ivanca’, ‘Invierea’, ‘Mesterul Manole’, ‘Cruciada copiilor’, ‘Arca lui Noe’, ‘Anton Pann’.
Aforisme: ‘Pietre pentru templul meu’, ‘Discobolul’, ‘Elanul insulei’.

Alte referate despre: lucian-blaga fisa biografica, lucian blaga fisa biografica, lucian blaga-fisa biografica

Creanga de aur

Localitatea încotro se îndrepta kesarion şi slujitorul său a fost Amnia. Pe drum ei au poposit la un han de unde a aflat de cuviosul Filaret. Acesra era cunoscut în întreg ţinutul pentru bunătatea, dar şi sfinţenia acestuia. Kesarion avea de la episcopul Platon un dar pentru Filaret; zece măgari încărcaţi cu grâu. La vederea darului, Filaret şi familia lui s-au bucurat, însă nu a durat mult bucuria, deoarece casa a fost mai târziu încărcată cu cerşetori.

Alte referate despre: creanga de aur, creanga de aur rezumat, creanga de aur rezumat pe capitole

Lucian Blaga

Sub impulsul tocmai al acestui curent a ajuns şi Blaga să cedeze aplecării sale organice (contrariată de sămănătorism, care exalta fenomenalităţi de superficie), către „fondul primitiv" al psyche-i etnice, către «fenomenul originar" autohton, reflectat în mituri, şi arta cu care exprimă «duhul eresului", perpetuat din neolitic, e tot atât de modernă ca a lui Vinea, a lui Maniu (înainte de primul război) şi a oricărui alt „revoluţionar. Violent antitradiţionaliste în prozodie şi stil, Poemele luminii (1919), §i cu atât mai mult Paşii profetului (1921), în marea trecere (1924), Lauda somnului (1929), Zamolxe (1921), Tulburarea apelor (1923), sunt ieşite, totuşi, tocmai din cea mai autentică, mai viabilă şi mai fecundă tradiţie, dintr-o tradiţie infraistorică. Din tradiţia prin care umanitatea sălăşluitoare pe teritoriul centrat de osatura carpatică şi-a menţinut prin milenii, sub toate valurile şi vânturile pustiitoare, propria identita ...

Alte referate despre: lucian blaga, lucian blaga biografie, izvorul noptii de lucian blaga comentariu

Poezia de meditatie istorica si sociala

In realitate, Eminescu era un anlihegelian, asa cum se poate observa dintr-o nota din manuscrisele sale in care vorbeste despre "lumea intocmita dupa calapodul stramb al lui Hegel". Eminescu a avut mai degraba o conceptie neevolutionista, statica, eleata si fenomenologica, incercand sa surprinda aproape intotdeauna esenta si adevarurile imuabile, perene ale istoriei. Dupa Eminescu istoria nu se schimba in esenta ei, ci numai in forma. Istoria se repeta si este aceeasi piesa dar cu alti actori. In conceptia lui Eminescu istoria nu consemneaza decat simple schimbari de decor.

Alte referate despre: poezie de meditatie istorica si sociala, poezie de meditatie istorica si sociala - mihai eminescu, poezia de meditatie istorica si sociala
Referate afisate : 15
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles