Zana zorilor-rezumat

Zana zorilor

A fost ce-a fost: daca n-ar fi fost nici nu s-ar povesti. A fost odata un imparat, - un imparat mare si puternic; imparatia lui era atat de mare, incat nici nu se stia unde se incepe si unde se sfarseste. Unii ziceau ca ar fi fara de margini. Iar altii spuneau ca tin minte de a fi auzit din batrani ca s-ar fi batut odinioara imparatul cu vecinii sai, din care unii erau si mai mari si mai puternici, iara altii mai mici si mai slabi decat dansul.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 63kb
Downloads: 5912
Materia: Romana

Popa Tanda - Ioan Slavici

Aceasta nuvela structurata pe trei capitole continand doua conflicte
unul interior si unul exterior care genereaza o desfasurare gradata a
naratiunii. Conflictul exterior are loc intre preot si enoriasifiind
cauzat de viziuni diferite asupra propriului destin acestui conflict
ii corespunde punctul culminant in planul narativ. Conflictul interior
se da intre dorinta parintelui dde a schimba si neputinta de a pune in
practica intentiile sale ii corespunde punctului culminant in plan
psihologic.

Alte referate despre: popa tanda ioan slavici, popa tanda ioan slavici rezumat, referat popa tanda ioan slavici

Popa Tanda de Ioan Slavici - actiunea

În cadrul acţiunii exista un conflict concentrat, atât exterior, cât şi interior.Cel exterior se manifesta între preot şi poporeni şi se acutizeaza pâna ce aceştia din urma cer schimbarea preotului, iar cel exterior izvoraşte din dorinţa preotului de a-i determina pe sateni sa munceasca şi ineficienţa metodelor folosite de el în acest scop.
O alta caracteristica a nuvelei şi întâlnita şi în opera literara Popa Tanda este numarul de personaje, mai mare decât în schiţa, dar mai redus decât în roman.Astfel exista personaj principal(preotul Trandafir-Popa Tanda), personaje secundare (satenii, preoteasa, clopotarul Cozonac, Marcu Florii Cucului) sau episodice(Mariuca, Ileana, Trandafirica, Costel).

Alte referate despre: popa tanda de ioan slavici-actiunea nuvelei, popa tanda de ioan slavici actiunea nuvelei, actiunea nuvelei popa tanda de ioan slavici

Personaje fantastice in basme

Ajuns in cetatea Zanei Zorilor, Petru da de o multime de fiinte nemaivazute pana atunci.
La inceput a dat de un nazdravan care pazea cetatea. Acesta era foarte inalt si avea un ochi in frunte foarte mare. Din a doua paza a castelului faceau parte niste balauri cu sapte capete.
Merse ce merse si a dat de un rau in care curgea lapte nu apa si nu peste nisip si pietre ci peste pietre scumpe si margaritare. Pe marginea raului dormeau niste lei inghetati, dar nu orice fel de lei. Acesti lei aveau « parul de aur si pe dinti si gheare tot cu ferecatura ».
Pentru a trece peste puntea de peste rau, Petru s-a luptat cu un nazdravan pentru ca acesta sa il treca puntea. In timp ce nazdravanul il trecea puntea, Petru a zarit nijte zane care se scaldau in laptele raului. Cand au auzit sunetul fluierasului, au iesit din lapte si au adormit pe florile de pe mal. Zanele erau foarte frumoase, dar Petru nu avea timp de pierdut si a plecat mai departe.
...

Alte referate despre: personaje fantastice in basm, personaje fantastice in basme, personaje fantastice din basme

Povestea lui Harap-Alb

Specia epicii populare si culte,cu larga raspandire,in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare(feti-frumosi,zane,animale si pasari nazdravane),aflate in lupta cu farte malefice ale naturii sau ale societatii,simbolizate prin balauri,vrajitoare,pe care le biruiesc in cele din urma. Basmul are formule specifice initiale,mediane si finale,metafore tipice si personaje cheie pentru actiunea narativa.

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

1.Definitie generala: Basmul este specia epicii populare si culte, cu larga raspnadire, in care se nareaza inatmplari facntastice ale unor personaje imaginare (feti-frumosi,zane, animale si pasari nazdravane etc.), aflate in lupta cu forte malefice ale naturii sau ale societatii,simbolizate prin balauri,zmei,vrajitoare etc., pe care ajung sa le biruiasca in cele din urma.Definitie: Basmul cult este specia narativa ampla, cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice cu o actiune care implica fabulosul si care infatiseaza parcurgerea drumului maturizarii de catre erou.

Alte referate despre: rezumat harap alb de ion creanga, povestea lui harap alb de ion creanga, harap alb de ion creanga

Povestea lui Harap-Alb

Pe de-o parte, copilul ramane in universul sau liliputan, pe de alta parte, datorita miraculosului din basm, se vede crescut si invingator intr-un timp condensat care nu mai tine de timpul diurn in care vietuieste.

Alte referate despre: caracterizarea lui harap alb, povestea lui harap alb, harap alb caracterizare

Harap alb - demonstratie pe text

Harap alb este un tanar ambitios,curajos,supus,ascultator,fidel,bun la suflet,sociabildar totodata si naiv deoarece are incredere in span.Este un personaj eponim(care da numele operei),este destoinic fecior de crai.

Alte referate despre: harap alb - demonstratie pe text 3x puncte, harap alb demonstratie, harap alb demonstratie ca este basm cult

Motivul mamei in opera lui Grigore Vieru

Aceste versuri exprima ca mama lui chiar daca a trait fara barbat nu s-a lasat dar a luptat pentru a supravietui si acele ploi cu grindina care semnifica tristetea , durerea si necazul ea lea trait simgura fara a apela la ai ciuva ajutor.Poetul o reaminteste pe mama in termini atit de simpli , incit poate fi tradus in orce limba.La fel de frumos el o descrie ca cum creste piinea in cuptor.Vorba unui prozator : “El scrie despre mama sa ca la gura cuptorului cind se face piinea.Mama ca motiv fundamental al creatiei lui Vieru cunoaste diferite intruchipari stilistice – de la confesiunea directa ,abia ascunsa in mantia versului pina la compararea mamei cu niste lucruri cum ar fi patria , pamintul si altele. In general poetul isi cere scuze pentru o vina care nu-i apartine.

Alte referate despre: motivul mamei in opera lui grigore vieru, motivul mamei in poezia lui grigore vieru, motivul mamei in creatia lui grigore vieru

Harap - Alb - demonstratie basm

Voinicul il refuza, dar ‘’la o stramtoare de drum iaca ca spanul iar ii iese inainte,prefacut in alte straie’’ si cu glas mieros ii cere sa-l ia sluga.A treia oara spanul iese in cale ‘’imbracat altfel si calare oe un cal frumos’’ tocmai cand fiul craiului se ratacise prin codrii intunecosi, acceptand in final sa-l angajeze drept calauza.Ajungand ei la o fantana, care ‘’nu avea nici roata,nici cumpana, ci numai o scara de coborat pana la apa’’,spanul coboara in put, umple pleoasca, apoi il sfatuieste pe fiul craiului sa intre si el ca sa se racoreasca.

Alte referate despre: harap alb demonstratie basm, harap alb demonstratie basm cult, povestea lui harap alb demonstratie basm cult

Mara

La scoala Trica se cam batea cu cei pe care nu-i sufera,acesta fiind cazul in care a luat bataie de la un baiat mai mare ca el.Persida afland de cele petrecute a iesit fara pemisiune de la manastire si a plecat cu Trica pe Muresul involburat de erau sa moara amndoi si mama lor de spaima si maica Aegidia de rusine,dar totul s-a terminat cu bine,copiii fiind salvati.

Alte referate despre:

Vestea buna a Imparatiei

5Este numai un singur Dumnezeu adevărat! El este Atotputernic, este Suprem, precum şi Creatorul cel care a făcut cerul şi Pământul, marea şi tot ce este în ele (Fap. Apost. 4:24). Toţi cei ce doresc viaţa chiar şi Întâiul Lui Fiu, Isus Hristos, trebuie să recunoască supremaţia Lui şi să-I fie supus (1Cor. 15:28). Dumnezeu este invizibil pentru ochii omeneşti şi nimeni nu L-a văzut vreodată (1Ioan 4:12). Deci, este nerezonabil dacă cineva îşi face un chip asemenea lui Dumnezeu ca să i se închine. Dumnezeu nu poate fi asemănat cu cineva, El este fără asemănare. Despre El scrie profetul: „Cu cine vreţi să-L asemănaţi pe Dumnezeu, şi cu ce asemănare îl veţi asemăna?” (Isaia 40:18, 25). El este izvorul vieţii şi ca atare trebuie să ridicăm privirile spre El, pentru a avea speranţă pentru viitor.
6Spre a se deosebi de mulţi dumnezei falşi cărora omenirea se închina, Dumnezeul Atotputernic are un Nume, acest Nume este Iehova; în Psalmii ...

Alte referate despre: vestea cea buna a imparatiei, o veste buna, veste buna

Modele si experiente de viata pilduitoare in literatura pentru copii si tineri IV

Printre meseriile din aceasta lume nu exista decat una singura care sa-mi placa intr-adevar.Si care ar fi aceasta meserie?Aceea de a manca,de a bea,de a dormi,de a ma distra si de a duce de dimineata pana seara o viata de vagabond.Tin sa te informez,ca sa stii cum sa procedezi,zise Greierul vorbitor,cu calmul sau obisnuit,toti cei care fac aceasta meserie sfarsesc,aproape intotdeauna,la spital sau la puscarie.Baga de seama,Greieroi care cobesti...daca ma infurii,vai de tine!Sarmane Pinocchio,imi starnesti mila.De ce iti starnesc mila?

Alte referate despre: literatura pentru copii si tineri, viata devine carte literatura, modele de urmat in viata

Parcul natural Muntii Maramuresului ppt

Cea mai mare parte a habitatelor se afla intr-un stadiu foarte bun de conservare, este mentinuta stratificarea fireasca a tipurilor de vegetatie pe gradient altitudinal pornindu-se de la fagete si fanete si ajungandu-se la pajistile alpine. O particularitate deosebita este prezenta mlastinilor mezo-oligotrofe si oligotrofe la altitudini mari peste 1700 m. Bine reprezentat si intr-un stadiu excelent de conservare se afla habitatul tufaris cu Pinus mugo si Rhododendron myrtyfolium.

Alte referate despre: parcul natural muntii maramuresului valorificare turistica, valorificarea turistica a parcului natural muntii maramuresului, parcul natural muntii maramuresului

Muntii Alpi

In epoca glaciara au cunoscut perioade succesive de inghet. Glaciatiile sunt responsabile pentru forma de astazi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adanci, cu vai prelungi si cu lacuri. Cel mai inalt varf al Alpilor este Mont Blanc, care se ridica la 4.808 m deasupra nivelului marii.

Alte referate despre: muntii alpi, referat muntii alpi, muntii alpi referat
Referate afisate : 15
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK