Zana zorilor povestire

Zana zorilor

Cu totul alta era Costan: mic la statura, indesat la faptura, cu bratul de barbat, cu pumnul indesat. Al treilea si cel mai tanar fecior al imparatului e Petru: inalt, dar subtire, mai mult fata decat fecior. Petru nu face multa vorba: el rade si canta, canta si rade de dimineata pana in seara.

Numai cate odata-l vede omul mai intunecat, da cu mana pletele in dreapta si in stanga de pe frunte si atunci ti se pare ca vezi pe un batran din sfatul imparatului.

- Mai Floreo, tu esti acum mare; du-te si intreaba pe taica, pentru ce-i plange lui un ochi, iar altul rade pururea.
Asa zise Petru catre frate-sau Florea intr-o buna dimineata. Dar Florea nu s-a dus: el stia inca de mic ca imparatul se supara, daca-l intreba cineva de asta treaba.

Tot asa o pati Petru si cu frate-sau Costan.
- Nu cuteaza nici unul; lasa c-oi cuteza eu, zise la urma Petru. Vorba fu zisa; lucrul fu gata. Petru merse ca sa intrebe.
- Oarba-ti fie muma-ta! ce treaba ai tu de aceea?! ii zise imparatul manios, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 63kb
Downloads: 5912
Materia: Romana

Popa Tanda - Ioan Slavici

In deznodamant ne este prezentat un sat prosper gratie harniciei
oamenilor si pe parintele Trandafir se bucura de realizarile vietii
sale impreuna cu familia sa.

Alte referate despre: popa tanda ioan slavici, popa tanda ioan slavici rezumat, referat popa tanda ioan slavici

Popa Tanda de Ioan Slavici - actiunea

Astfel, în expoziţiune, autorul înfaţişeaza direct câteva însuşiri ale personajului principal, imaginea dezolanta a satului Saraceni, ca apoi intriga sa prezinte propunerea preotului de a-i face pe ,,poporenii” sai oameni harnici. Pentru a face din saraceni oameni muncitori, parintele Trandafir începe cu predica, impresionându-i, dar fara efecte în plan practic, continua cu sfatul, cu batjocura şi cu ocara, iar apoi prin exemplu personal (implicarea lui în refacerea propriei gospodarii şi în cultivarea pamântului )-acestea întâmplari constituind desfaşurarea acţiunii.Aceasta atinge punctual culminant in momentul în care preotul reuşeştesa-i antreneze la munca pe o parte din sateni. Deznodamântul prezinta noua imagine a satului Saraceni, cu oameni bogaţi şi harnici şi pe preotul Trandafir la o alta vârsta, în postura de bunic sugerând ideea continuitaţii familiei şi prosperitaţii satului.

Alte referate despre: popa tanda de ioan slavici-actiunea nuvelei, popa tanda de ioan slavici actiunea nuvelei, actiunea nuvelei popa tanda de ioan slavici

Personaje fantastice in basme

Fantasticul este o categorie estetica data destul de recent. In literatura culta, abia scriitorii romantici sunt aceia care cultiva cu consecventa la modul pragmatic lumile, personajele si intamplarile fantastice. Cultul pentru fantastic tine in acest caz de un program estetic de factura anticlasicista, orientat spre toate formele de libertate a spiritului si spre eliberarea imaginatiei creatoare de limitele ei rationale si logice.

Alte referate despre: personaje fantastice in basm, personaje fantastice in basme, personaje fantastice din basme

Zorile - bocete

La peste un secol distan`, un alt cercet`tor - (care probabil a vrut s` constate dac` la poporul nostru mai exist` continuitate [n g[ndire ]i tradiii !) ]i [l numim aici pe Bogdan Lupescu, ale c`rui articole pot fi trecute f`r` probleme [n monografii – constat` c` aceast` tradiie a bocetului ]i [n special Zorile, a supravieuit [n timp ]i spaiu. Este adev`rat nu la aceea]i dimensiune,dar flac`ra este [nc` vie.
„Printre gugulanii din satele muntoase ale Banatului, cultul morilor se p`streaz` ca [n urm` cu mii de ani. {n gospod`riile lor bogate ]i r`sf`ate, `ranii de azi cred la fel ca str`mo]ii lor,dacii, c` sufletul omului este nemuritor.”
B.Lupescu face cercet`ri [n satele de la poalele Muntelui Mic. {ncepe [n satul Borlova, unde dasc`lul Nicolae Cocie [i descrie cu lux de am`nunte obiceiurile locului, practicile magice, inclusiv despre c[ntecul zorilor , pe care la auzit [n multe r[nduri, dar nu reu]e]te s` [l reproduc` [n [ntregime, din cauz` c` nu l-a ...

Alte referate despre: zorile - bocete, zana zorilor rezumat, zana zorilor

Calea noptii de Ion Pillat - comentariu

Tema poemului reprezinta o continua fascinatie marina, nocturna, asupra eroului liric.Simbolul central al poemului este luna mirifica, ganditoare si mahnita, ca o mireasa, ce-si priveste fata sidefie in oglinda apei adinci si batrine. Se tot misca, misca molcom, visatoare, spre zorii umezi si divini. Se tot oglindeste, se sfiaza, se incovoaie, se gateste, ca sa arata bine cind o va zari tandrul soare.

Alte referate despre: simbolul poeziei calea noptii de ion pillat, zile si nopti de ion pillat, calea noptii de ion pillat comentariu

Legenda Viorelei

Intr-o tara indepartata traiau un imparat si o imparateasa care erau foarte tristi pentru ca nu puteau avea copii. In schimb, sadisera in gradina palatului flori cum nimeni nu mai vazuse si zi de zi se plimbau; numai asa le mai trecea tristetea.

Alte referate despre: legenda viorelei, rezumat legenda viorelei, referat legende viorelei

Amintiri hazli din copilarie

Copilaria este un taram magic. Copilaria este o lume fermecata, duioasa, dulce, lina, in care orice se poate intampla. Copilaria este singurul moment al vietii in care traim totul la maxima intensitate. Taramul magic al copilariei mele se concretizeaza in satucul Cuza Voda. Ligheanul cu gogosi calde, aramii si pufoase pe care bunica ni le pregatea cu noaptea in cap spre a fi proaspete si apetisante pe cand ne trezeam noi - nepotii ei dragi - in zori de zi.

Alte referate despre: amintiri dintr-o copilarie-calistrat hogas, amintiri dintr-o copilarie de calistrat hogas, amintiri dintr-o copilarie

Povestea lui Harap-Alb

Incercarile la care este supus sunt menite a l pregati ca viitor conducator, mostenitor al unchiului sau, dar si in vederea casatoriei, prin stapanirea “farmazoanei cumplit” care era fata imparatului Ros. Toate obstacolele sunt depasite cu bine cu ajutorul: furnicilor, albinelor si a lui Gerila, Setila, Pasarila Lati Lungila, Flamanzila, Ochila.
In final, Harap Alb, ajutat de calul nazdravan, este repus in drepturi, iar Spanul este demascat si pedepsit.
In desfasurarea epicului, personajele sunt puternic umanizate, ceea ce permite individualizarea lor si creare unor psihologii complexe, pe care nu le intalnim in basmul popular.

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Baltagul - rezumat

Prin capodopera ‘’Baltagul”aparut in 1930,sadoveanu realizeaza o noua interpretare a mitului mioritic,versul-motto indicand sursa de inspiratie:”Stapane,stapane/Mai cheama s-un cane.”
Subiectul este simplu,pastrand elementele baladei:un cioban este omorat de doi tavarasi de ai sai pentru a-I lua oile,dar femeia acestuia,apriga si inteligenta,nu are liniste pana nu afla faptasii si nu-I pedepseste dupa legea nescrisa a comunitatii.
Faptele din “Baltagul” se petrec la sfarsitul secolului al nouasprezecelea si inceputul secolului al douazecilea, insa intr-o societate patriarhala,arhaica,strapunsa de zorii unei noi civilizatii,de noi relatii sociale capitaliste.
Romanul incepe cu o prezentare a vietii pastorilor,vechimea,felul de viata,psihologia,fixate intr-o cosmologie populara.
Astfel in primul capitol facem cunostinat cu viata de la munte ,cu peisajul datinile si oamenii,cu indeletniciri specifice muntelui:sunt vremuri in care se practica inca ...

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Ioan Slavici

La 18 ianuarie 1848 se naste la Siria, langa Arad, Ion Slavici, al
doilea din cei cinci copii ai familiei Sava Slavici, (descendent al
Stanisestilor, veniti in Banat in jurul anului 1740 din Oltenia ) si
Elena Borlea, descendenta din Borlesti, jud. Neamt, veniti in Banat
din timpul lui Grigore Ghica Voda.

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

d)motivul neascultarii- Harap-Alb primeste sfat de la tatal sau,sa se fereasca de omul-span si de imparatul Ros.Cand Harap-Alb porneste la drum si ajunge in codru se intalneste cu omul-span,acesta propunandu-i sa-l accepte ca insotitor, dar Harap-Alb il refuza de doua ori. A 3a oara cand il intalneste, era cam derutat din cauza traseului si atunci il accepta pe span ca insotitor nemai tinand cont de sfatul primit de la tatal sau.

Alte referate despre: rezumat harap alb de ion creanga, povestea lui harap alb de ion creanga, harap alb de ion creanga

Vestea buna a Imparatiei

Care este speranţa ta pentru viitor? Este ea o speranţă de a trăi puţini ani pe acest pământ şi de a găsi în aceşti puţini ani, bucurie şi fericire? Care este speranţa ta pentru o viaţă dincolo de moarte? Ce perspective vedem în general pentru omenire? Va fi distrus Pământul şi tot ce are viaţă, în definitiv, într-o catastrofă?

Alte referate despre: vestea cea buna a imparatiei, o veste buna, veste buna

Apollo

Atributele lui erau multiple: initial, era considerat ca o divinitate
temuta, razbunatoare care, justificat sau nu, raspândea molimi sau
pedepsea cu sagetia aducatoare de moarte pe oricine îi statea
împotriva. Era socotit totodata zeu vindecator, priceput în arta
lecurii, si tatal lui Asclepius. Avea darul profetiei, de care erau
legate numeroasele lui oracole. Dintre acestea, cel mai vestit era cel
de la Delphi. Se spunea ca, îndragostit fiind de Cassandra, fiica lui
Priamus, APOLLO ar fi initiat-o si pe ea în aceasta taina.

Alte referate despre: zeul apollo, apollo, zeul apollo referat

O zi din viatza unui atenian

Dupa aceasta gustare atenianul iesea în oras. Uneori era însotit si de
sclavi care vor duce acasa cumparaturile sau vor transmite un mesaj
unui prieten. Daca atenianul nu era foarte bogat era însotit doar de
un singur sclav, iar daca nu avea posibilitatea sa tina nici macar un
sclav va tocmi un hamal în piata unde îsi va îndrepta mai întâi pasii.

Alte referate despre: democratia ateniana, democratia ateniana referat, educatia ateniana
Referate afisate : 15
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles