Zana zorilor rezumat

Zana zorilor

Despre imparatul acesta a fost mers vorba cat e lumea si tara, cum ca cu ochiul cel de-a dreapta tot rade, iara cu cel de-a stanga tot lacrameaza neincetat. In zadar se intreba tara, ca oare ce lucru sa fie acela, ca ochii imparatului nu se pot impaca unul cu altul. Daca mergeau voinicii la imparatul, ca sa-l intrebe, el zambea a rade si nu le zicea nimic. Asa ramase vrajba dintre ochii imparatului o taina mare despre care nu stia nimeni nimic, afara de imparatul.


Crescura feciorii imparatului. Ce feciori! Ce feciori! Trei feciori in tara ca trei luceferi pe cer! Florea, cel mai batran era de un stanjen de inalt, cu niste umeri incat nu l-ai putea masura cu patru palmi crucis.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 63kb
Downloads: 5912
Materia: Romana

Popa Tanda - Ioan Slavici

Ioan Slavici a creat in perioada numita in literatura romana "epoca
marilor clasici". Se naste in anul 1848 in satul Siria din judetul
Arad , Banat. Este considerat "parintele prozei ardelene" de la care
se revendica Rebreanu, Agarbiceanu si Pavel Dan. Este un prozator
realist ce prezinta cu obiectivitate oamenii si realitatea
inconjuratoare. In opera sa gasim : basme (Zana Zorilor), romane
(Mara), nuvele (Budulea Taichii, Gura satului, Moara cu noroc).

Alte referate despre: popa tanda ioan slavici, popa tanda ioan slavici rezumat, referat popa tanda ioan slavici

Popa Tanda de Ioan Slavici - actiunea

Ca prozator, Ioan Slavici a abordat scrierile memoralistice (Amintiri,Lumea prin care am trecut), basmele (Zana zorilor, Floriţa din codru), romanele (Mara, Din batrani) şi nuvela, aceasta din urma fiind specie a genului epic în proza cu un singur fir narativ, dar cu o acţiune mai complicata şi cu un conflict mai puternic decat al schiţei, la care participa un numar nu prea mare de personaje.În nuvela accentul cade pe caracterizarea complexa a personajului şi nu pe acţiune.

Alte referate despre: popa tanda de ioan slavici-actiunea nuvelei, popa tanda de ioan slavici actiunea nuvelei, actiunea nuvelei popa tanda de ioan slavici

Personaje fantastice in basme

Fantasticul este o categorie estetica data destul de recent. In literatura culta, abia scriitorii romantici sunt aceia care cultiva cu consecventa la modul pragmatic lumile, personajele si intamplarile fantastice. Cultul pentru fantastic tine in acest caz de un program estetic de factura anticlasicista, orientat spre toate formele de libertate a spiritului si spre eliberarea imaginatiei creatoare de limitele ei rationale si logice.

Alte referate despre: personaje fantastice in basm, personaje fantastice in basme, personaje fantastice din basme

Calea noptii de Ion Pillat - comentariu

Tema poemului reprezinta o continua fascinatie marina, nocturna, asupra eroului liric.Simbolul central al poemului este luna mirifica, ganditoare si mahnita, ca o mireasa, ce-si priveste fata sidefie in oglinda apei adinci si batrine. Se tot misca, misca molcom, visatoare, spre zorii umezi si divini. Se tot oglindeste, se sfiaza, se incovoaie, se gateste, ca sa arata bine cind o va zari tandrul soare.

Alte referate despre: simbolul poeziei calea noptii de ion pillat, zile si nopti de ion pillat, calea noptii de ion pillat comentariu

Figura Ifigeniei in opera lui Euripide, Goeth si Mircea Eliade

În zorii gândirii sale deductive, omenirea a creat lucruri cărora periodic ea li se adresează. Transmiterea lor s-a făcut printr-un instrument extrem de divers: semn, gest, rit, simbol, grai oral şi scriere. Alături de miturile existente, omenirea a compus de-a lungul istoriei o serie de alte mituri. Pe unele le-a uitat, pe altele le-a rememorat.

Alte referate despre: ifigenia in opera lui eliade goethe si euripide, ifigenia goethe, ifigenia goethe rezumat

Povestea lui Harap-Alb

Specia epicii populare si culte,cu larga raspandire,in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare(feti-frumosi,zane,animale si pasari nazdravane),aflate in lupta cu farte malefice ale naturii sau ale societatii,simbolizate prin balauri,vrajitoare,pe care le biruiesc in cele din urma. Basmul are formule specifice initiale,mediane si finale,metafore tipice si personaje cheie pentru actiunea narativa.

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Popa Tanda - demonstratie

Ca in orice opera epica actiunea se desfasoara pe momentele subiectului. Intamplarile din nuvela “Popa Tanda” sunt relatate cronologic.In expozitiune ne este prezentat parintele Trandafir unul din cei doi fii a dascalului Pintilie si profeseaza in satul natal Butucani. In urma unui conflict cu sateni si cu protopopul este mutat in satul Saraceni un sat sarac din cauza lenei taranilor.

Alte referate despre: popa tanda demonstratie nuvela, popa tanda demonstratie, popa tanda demonstratie opera epica

Ioan Slavici

Urmeaza cursul de drept roman al lui
Ihering, de economie politica al lui lorenz Stein, de economie al lui
Schaffle si, indemnat de Eminescu, cursul de anatomie al lui Hirtl si
de fiziologie al lui Brucke. Ia examenele de ofiter de rezerva si pe
cele de la facultate , aplicand pricipiile tatalui de a face « cu
toata inima ceea ce sunt nevoit a face ». Inraurirea lui Eminescu se
va face simtita asupra lecturilor sale .

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Rod al pamantului romanesc

Ca un soare fara lumina,ca un izvor fara susur,ca o mare fara valuri ,ca o pasare fara tril,ca o iarna fara nea,ca un copil fara zambet.....Se spune ca Dumnezeu nu ne da niciodata ce vrem,dar ne da intodeauna ce ne trebuie.Iar Eminescu ne trebuia.Asa cum avem nevoie de Ceahlau sa sprijine soarele la asfintit ,asa cum avem nevoie de Dunare sa adape buza arsa a campiei ,asa cum are tarmul nevoie de sarutul Marii.

Nevoia pamantului de iubire,nevoia romanilor de inalt ,nevoia ochilor de cunoastere au ridicat rugi fierbinti .Eminescu e zamislit din rugi si tina sramosesca .E raspunsul la intrebari staruitoare;,e zambetul de dupa tristete ,e alinare la fiecare durere ,e raza de soare intr-un abis intunecos, e mandria neamului nostru romanesc.

Alte referate despre: ziua pamantului, importanta zapezii pentru pamant si plante, ocolul pamantului in 80 de zile

Vestea buna a Imparatiei

Singura carte prin care putem afla scopul lui Dumnezeu cu creaturile Sale şi pământul este „Biblia”, Cartea Sfântă pe care a păstrat-o Dumnezeu prin toate veacurile şi care este tradusă în sute de limbi. În această carte găsim răspunsurile la toate întrebările importante privitor la viaţa noastră aici pe pământ şi speranţa noastră pentru viitor.

Alte referate despre: vestea cea buna a imparatiei, o veste buna, veste buna

Itinerariile dansului din zorile istoriei pana la nasterea poporului roman

Cu totul aparte, în perioadele paleolitice până la cele neolitice, faţă de mentalitatea magică, se află iniţierea mimetică a artelor, aşa zise “ritmice” cu o audienţă în comunitatea primitivă şi care îşi stabilesc configurarea prin modalităţi active, legate de faptul muncii.1
Acţiunea ritmică, dezvoltată de accente particulare în mişcări ce aparţin a unor coordonări diverse, la care se asociază cântatul şi recitativele poetice, vor susţine stimulativ eforturile umane, pe ideea efecienţă de economisire şi continuităţii mai uşoare, a duratei muncii.
De la popoarele sub stadiul societăţii de organizare tribală deducem acţiunile acordate străvechiului prilej agrar , semănatului şi al recoltatului . Dansul primar acompania comunitar munca agricolă , modelând mişcări inventive (fie susţinute de ritmul sonor), care să sugereze redarea prin saltul din ce în ce mai înalte, sensul creşterii recoltei sau acea bucurie mimetică, de culegerea ...

Alte referate despre: in ce consta haiducia si in ce perioada istorica a luat nastere, ce aste haiducia si in ce perioada istorica a lut nastere, in ce perioada istorica a luat nastere haiducia

Tudor Vladimirescu

2.
“Îi voi scurta de o palmă pe câţi sunt boieri divaniţi; îi voi umple apoi cu paie şi îi voi trimite plocon din partea ţării la curţile împărăteşti, unde vor fi negreşit puşi la muzeu; căci acolo e locul lor, lângă hiarele sălbatice”. Ura pandurului se îndreaptă, nestăvilită, împotriva “câinilor de ciocoi, care şi-au dat coatele cu lupii de greci şi au zeciuit biata turmă a norodului mai mult de 100 de ani”.
Ascendentul de care se bucura, relaţiile întinse pe care şi le făcuse în serviciul administrativ, în slujba boierului Glogoveanu sau în afacerile comerciale, orizontul larg şi abilitatea politică, capacitatea de organizator şi conducător, puse fără preget în slujba intereselor generale ale obştii româneşti, îl recomandau să joace un rol de prim plan în evenimentele care se pregăteau.
În momentul în care valul ...

Alte referate despre: tudor vladimirescu, tudor vladimirescu referat, revolutia lui tudor vladimirescu

Modele si experiente de viata pilduitoare in literatura pentru copii si tineri VII

Baiatul isi lasase capsorul obosit pe umarul ei si adormise indata.Atingerea bratelor sale calde si respiratia lui regulata dadeau mamei si mai multa tarie.Avea impresia ca fiecare miscare a copilului adormit ii insufla noi forte.Cat de minunata este puterea sufletului asupra trupului!Nervii se dovedesc de nebiruit,muschii se fac tari ca otelul,si omul cel mai slab devine puternic!Eliza trecu ca intr-un vis hotarele fermei,asternandu-se la drum pe langa poiana si padurice.

Alte referate despre: literatura pentru copii si tineri, viata devine carte literatura, modele de urmat in viata

O zi din viatza unui atenian

de rasaritul soarelui si dupa cum spune Platon, "a stârnit mare zarva
în casa batând în usa cu batul". Socrate dormea linistit. Hippocrates
a vrut sa-l trezeasca pe Socrate si sa mearga în vizita dar acesta a
ripostat spunând ca vor merge când va rasari soarele. Când au pornit
la drum au gasit casa plina de oaspeti.

Alte referate despre: democratia ateniana, democratia ateniana referat, educatia ateniana
Referate afisate : 15
Medie note: 7.91 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles