Zeii i miturile

Zeii si miturile

Culturile arhaice ale Orientului Mijiociu si Mediteranei au dat nastere unui numar mare de zei, ritualuri si concepte religioase. In mod paradoxal insa, evreii — un popor fara insemnatate politica - au construit un sistem de idei religioase cu impact exceptional. Religia este mai veche decat istoria. Oamenii din Neandertal ingropau mortii, practicand un fel de ceremonie religioasa, iar dupa disparitia lor, primii oameni "moderni" procedau la fel. Se crede ca splendidele picturi preistorice ce decoreaza pesterile din Altamira si Lascaux ar avea unele legaturi magice si religioase cu vanatoarea.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1182
Materia: Istorie

Mitologia greaca - lumea zeilor

Creştinismul a înlocuit păgânismul ca religie oficială a Imperiului Roman în 391, când a fost declarat unica religie a imperiului. Literatura reprezenta o problemă mai dificilă pentru creştini, deoarece influenţa mitologiei greceşti nu s-ar fi putut elimina peste noapte fără distrugerea operelor lui Homer, Theocrit, Vergiliu, Ovidiu şi a altor autori, valori culturale universale. Chiar si literatura creştină cea mai entuziastă face adesea trimiteri la mitologia greacă şi romană, tot aşa cum în scrierile de bază ale religiei creştine regăsim înţelepciunea şi unele dintre judecăţile filosofilor greci.

Alte referate despre: mitologia greaca lumea zeilor, in mitologia greaca centrul lumii era, centrul lumii in mitologia greaca

Zeii egipteni si miturile

La fel de tipic era si modul in care panteonul se dezvolta, facand fata aparitiei noilor culte sau chiar a unor realitati politice. Un exemplu celebru a fost promovarea lui Marduk, zeul orasului Babilon, in fruntea panteonului in perioada in care Babilonul insusi a devenit puterea dominanta in Mesopotamia.

Alte referate despre: mituri zei egipteni, zeii egipteni, zei egipteni

Zei din Grecia antica

9) Hermes
In mitologia greaca, curier al zeilor, fiul lui Zeus cu Maia, fiica titanului Atlas. Hermes era deasemenea zeul comertului, si protector al negustorilor si al pastorilor. Ca zeitate a atletilor, el proteja stadioanele si era responsabil atat pentru norocul sportivilor cat si pentru sanatatea acestora. In ciuda caracteristicilor sale virtuase, Hermes era un dusman periculos, un smecher, si un hot. Intr-o versiune a unei povesti caracteristice, in ziua in care s-a nascut, i-a furat turma fratelui sau, zeul Apollo. Confruntat de catre Apollo, Hermes a negat furtul. Cei doi frati s-au impacat in final, cand Hermes i-a dat lui Apollo, abia inventata lira. La inceputurile artei greci, Hermes era reprezentat ca fiind matur si cu barba; in arta clasica, el a devenit un tanar atlet, nud si fara barba.

10) Hestia
In mitologia greaca, zeita fecioara a focului din camin, cea mai mare fiica a titanului Cronos cu Rea. Se spunea ca ea lua parte la toate sacrificiile, si ca i se inchinau ...

Alte referate despre: zei din grecia antica, zeii din grecia antica, zei in grecia antica

Zeii din mitologia greaca

Miotologia greacă cuprinde o colecţie de mituri care provin din Grecia Antică. Aceste povestiri, familiare tuturor grecilor antici, formau fundamente ritualurilor lor şi erau o reprezentare a lumii, cel puţin până la Pitagora.

Alte referate despre: zeii din mitologia greaca, zei din mitologia greaca, zei in mitologia greaca

Zeii egipteni - Osiris

Zeii egipteni - Osiris.Zeul egiptului cel mai popular simbolizind moartea si invierea periodica a naturii vegetale,ideea de renastere permanenta, incoltirea granelor dar mai ales moartea ca trecere in alta lume,al carui rege este Osiris.(de aici si principalul sau epitet:Domnul Tacerii), regatul mortii situindu-se sub orizontul occidental.Zeii egipteni - Osiris

Alte referate despre: nume de zei egipteni, zeii egiptenilor, despre zeii egipteni

Mituri etiologice in Vechiul Testament

Aceste tipuri de mit se gasesc si in Vechiul Testament . In timpul in care s-a nascut Cristos existau 2 versiuni ale Vechiului Testament . Canonul evreiesc avea 39 de carti care formeaza Vechiul Testament al zilelor noastre. Alte scrieri si autori stau marturie cu privire la autenticitatea Vechiului Testament . Iosefus a recunoscut acelasi canon ca cel pe care il folosim noi astazi . pergamentele de la Marea Moarta ( 200i.C.-100d.C.) dau valabilitate Vechiului Testament .

Centrul Vechiului Testament este legea mozaica , revelata lui Moise pe Muntele Sinai (Ies.20,18-21). Legea lui Moise prevedea pregatirea poporului ales pentru viitorul sau mesiatic . Aceasta lege a fost data pentru a fi calauza spre Hristos (gal.3,24), cu scopul intaririi credintei evreilor intr-un singur Dumnezeu , al constientizarii pacatului si al sustinerii increderii in izbavirea prin harul ce urma sa vina prin Mesia . Legea cea Veche nu putea sa aduca oamenilor mantuirea , aceasta avand doar un caracter ...

Alte referate despre: vechiul testament, referat vechiul testament, numele lui dumnezeu in vechiul testament

Exegeza istorica a miturilor - Palaiphatos

Iar pe Ciclopi nu i-a creat oare Homer dupa chipul unui popor scitic, Arimaspii, bineAZcunoscuti din poemele lui Aristeas din Prokonnesos ?Aceasta este schema generala. Daca examinam in detaliu cutare sau cutare episod homeric, trebuie sa reflectam in sens invers la munca poetului; trebuie sa cautam faptul real de la care a plecat, sa descoperim mitul de podoabele sale minunate, sa dezvelim istoria.

Alte referate despre: cele patru mituri din istoria romanilor de la origini pana in prezent, mituri din istoria poporului roman, mituri in istoria romaniei

Zeii Olimpului

Mitologia greaca este una dintre cele mai bogate din lume, plasmuind zeitati nenumarate, eroi cu calitati extraordinare, monstri infioratori si multe alte creaturi fantastice (nimfe, naiade, driade, centauri, ciclopi, giganti). Dintre toti acestia, cea mai mare importanta au avut-o insa cei doisprezece zei olimpieni. Poseidon, Hera, Demetra si Hestia (dar si Hades, stapanul Infernului si al bogatiilor subsolului, care insa nu locuia in Olimp) erau fii lui Cronos (cel mai tanar dintre titani si stapanul timpului) si ai Rheei, salvati de cel mai mic frate al lor, Zeus, din pantecele tatalui care ii inghitise.

Alte referate despre: zeii olimpului, zei olimpului, zeii olimpului referat

Zei ai nebuniei si ai pasiunii - Ares si Afrodita

Astfel, din punct de vedere moral, razboiul isi gaseste in parte justificarea in actele de eroism pe care le provoaca: iar daca zeilor lui Homer le place sa-i vada pe oameni ba-tindu-se 3, aceasta nu este pentru ca ar fi cruzi, si ca singele i-ar bucura: dar ispravile vitejilor sint o viziune capabila sa ineinte cerul4.

Alte referate despre: dragostea dintre ares si afrodita, declaratie de dragoste ares catre afrodita, ares si afrodita

Zeii si eroii Greciei antice

Artemis, soră geamănă cu Apollo, fiica lui Zeus şi a lui Leto, era zeiţa vânătorii.
La început a avut aceleaşi atribute cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi şi moarte printre muritori. Artemis îşi secondează fratele în numeroase acţiuni: îl însoţeşte în exil atunci când Apollo ispăşeşte omorârea Pythonului, e alături de el în războiul troian, participă împreună la uciderea copiilor Niobei etc. Când Apollo ajunge să fie identificat cu Helios (Soarele), Artemis e identificată cu Selene (Luna). Mai târziu, Artemis capătă atribute de zeitate binefăcătoare: ea era, de pildă, considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor şi a vindecărilor miraculoase.

Alte referate despre: zeii si eroii greciei antice, eroii greciei antice, caror zei se inchinau grecii antici

Zeii din Olimp

Misteriile sunt manifestari religioase specifice Greciei antice ; la ele participau numai cei initiati (care obligatoriu vorbeau limba greaca).
Avand in centru practici de initiere, misteriile erau ceremonii populare, desfasurate periodic in anumite locuri sacre. Initiatii se legau prin juramant sa pastreze secretul, ca atare, astazi stim foarte putine despre ceea ce se intampla in timpul acestor ceremonii. Multi pretindeau ca astfel isi gaseau linistea interioara si se eliberau de spaima mortii.
Cele mai cunoscute misterii erau cele de la Eleusis. Legendele spun ca acolo Demeter si-a regasit fiica, Persefona, rapita de Hades. Procesiunea pornea din Atena, condusa de hierofantul care intretinea un anume spitit dramatic. Se ajungea noaptea la Eleusis (la 23 km), unde initierea avea loc fie intr-o grota despre care se credea ca face legatura cu lumea subpamanteana, fie in templul inchinat Demetrei. Unii istorici au presupus ca se retraia, individual , experienta zeitei Demetrei, postul ...

Alte referate despre: zeii din olimp, cei 12 zei ai olimpului, zei din olimp

Zeii ceilalti de Howard Philips Lovecraft

Barzai era priceput in stiinta zeilor pamantului si dorea nespus sa-i vada la chip. Isi inchipuia ca adanca sa cunoastere a zeilor il va apara de mania lor. Asa ca se hotari sa urce pe varful stancos al muntelui Hatheg-Kla, intr-o noapte cand era sigur ca zeii aveau sa fie acolo.Hatheg-Kla se afla in pustiul pietros de dincolo de Hatheg, al carui nume il poarta, si se inalta ca o statuie de piatra la capatul unui templu tacut. Varful lui e mereu infasurat in ceturi, intrucat ceturile sunt amintirile zeilor, iar pe atunci zoilor le placea mult tinutul Hatheg.

Alte referate despre: despre zeus si zei ceilalti, relatia cu ceilalti zei a lui zeus, ra si ceilalti zei

Miturile

In dictionarul de psihologie sociala cuvantul mit semnifica legenda, povestire fabuloasa despre fiintele supranaturale, aparitia lumii, sau originea unor institutii sau traditii. Ele reprezinta reflectari fantastice ale unor realitati naturale sau sociale izvorate din dorinta de a explica lumea si totodata din incapacitatea lor de a domina lumea .Ceea ce diferentiaza mitul de alte interpretari deformate este credinta in ele, mitul fiind in legatura nu numai cu filozofia, morala, arta, dar si cu religia si magia ( Mircea Eliade " Mituri , vise si mistere " - 1957 ,"Aspecte ale miturilor " 1963 ).

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile din preajma noastra, cele patru mituri fundamentale

Analiza miturilor gnostice

O prima intrebare asupra caracterului gnosticismului: formeaza el o religie aparte, dotata cu particularitati bine marcate, sau este un simplu concept - denigrator la origine - atribuit in stinga si in dreapta pentru a desemna grupuri si grupuscule din Antichitatea tirzie, care nu au nimic comun intre ele ? Hans Jonas, care a incercat sa defineasca gnosticismul prin invarianti, a ajuns la concluzia ca este vorba intr-adevar despre o religie, caracterizata prin dualism anticosmic si antisomatic, printr-o geneza transcendentala a lumii si a omului etc. (cf. studiul meu Gnosticismo, p. 22).

Alte referate despre: analiza poeziei cantec de adormit mitura arghezi, analiza swot, analiza swot a unei firme

Cele 4 mituri romanesti

Teoria literara are dificultati in privinta incadrarii in gen si
specie, atat a Mioritei, cat si a Mesterului Manole. Ambele capodopere
se afla incluse in colectiile de balade, dar, adesea, au existat
rezerve in legatura cu posibila validare a incadrarii. Desigur,
clasificarea ramane o problema minora, ca oricare alta, tinand de
domeniul cantitatii, insa nu trebuie neglijata ori expediata prea la
repezeala. Procedand astfel, crocian sau procustian, cum vrem sa-I
spunem, ajungem, in scurta vreme, sa nu mai deosebim basmul de snoava
si legenda de tipuritura. Artistul anonim a rezolvat in felul lui
acest mic diferend teoretic: pentru el, Miorita, Legenda Mesterului
Manole si multe aletele sunt cantece; sau ziceri, spuneri din gura,
din fluier, din frunza, cum ii cere inima si cum doreste
colectivitatea. Folcloristii s-au aliat autorului anonim, insusindu-si
denumirile traditionale si crezand ca este preferabil sa te incadrezi
oralitatii decat s-o introduci pe ea ...

Alte referate despre: miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti, legende si mituri romanesti
Referate afisate : 16
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles