Zeitati grecesti

Zeitati marcante grecesti

Afrodita
Superba Afrodita era zeiţa iubirii, a sexului, a regenerării şi a frumuseţii trupeşti. Legenda spune că s-a născut pe insula Cipru, iar frumuseţea ei a inspirat artiştii din toate timpurile: celebra Venus din Milo este o Afrodită sculptată în secolul II î.e.n., pe celebra insulă grecească Melos. Afrodita este strâns legată de ideea de plăcere sexuală, fiind protectoarea prostituatelor. Deşi era soţia zeului-fierar Hefaistos, a avut numeroşi iubiţi, atât zei, cât şi muritori de rând. A avut aventuri cu Adonis şi Anchise, cu care l-a conceput pe eroul Eneas. Băiatul-zeu Eros era copilul Afroditei cu Ares, iar Hermafroditus, copilul ei cu Hermes, s-a contopit într-un singur trup cu nimfa Salmacis, numele său dând astfel naştere termenului “hermafrodit”.


Apollo
Apollo, fiul al lui Zeus, era un tânăr superb, care purta în mână un ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 2472
Materia: Diverse

Zeitati din mitoogia greaca si romana

VENUS – (latinescul Venus – frumusete, gratie, farmec). Zeita frumusetii in mitologia romana se pare autohtona (italica) ocrotitoare in epoca in epoca arhaica a vegetatiei si a fertilitatii; dar poate ca si mai vechi in Italia era intelesul de personificare divina a nurilor femeiesti cum s-ar deduce din unele cuvinte: Venustas = frumusete feminine, nuri; venuste = placut , frumos. Notiunea de frumusete imposibil sa mai se fi confundat cu ideea de feminitate in cultul initial al acestei zeite.

Oricum cultul – inca autonom – includea atribute cu dubla functie (gospodaresti si estetice), de ocrotitoare a gradinilor si livezilor si de patroana a abundentei florale in vegetatia naturii. In Roma chiar apare destul de tarziu. Intreagul mit pus in circulatie cuvenita in epoca clasica de metografiile poetice latine nu mai este decat o copie fidela dupa mitul grec al zeitei frumusetii Aphrodita.

Acum Venus are epitetele: Verdicordia (cea care suceste mintile) si Cloocina ...

Alte referate despre: zeitati din mitologia greaca, zeitati in mitologia greaca, zeitatile din mitologia greaca

Mitologie

"Mitologie"
Phoebus Apollo,zeu din mitologia greaca,preluat de romani,fiu al lui Zeus(la romani Iuppiter).Intruchipa lumina solara,artele,medicina.I se atribuia uciderea sarpelui Python,la Delphy,si infiintarea in acel loc a unui oracol.Ca zeu al artelor era reprezentat cu cithara,o lira cu patru coarde,si inconjurat de muze pe muntele Parnas.

"Mitologie"
Imparatul Augustus l-a considerat protectorul sau si a instituit la Roma Jocurile Apollinare(Ludi Apollinares).Ii era consacrat laurul cu frunzele caruia,in mod simbolic,erau incununati poetii.

"Mitologie"
Oracol,loc sacru unde zeii faceau profetii prin preotese sau preoti si unde in Antichitate,s-au construit altare si temple.Oracolele erau consultate in interesul cetatii,in chestiuni militare, politice, religioase sau personale.

Alte referate despre: mitologia greaca, mitologie greaca, mitologia romana

Avionul

Mai târziu, primii aviatori au descoperit cum pot face sa zboare
aparatele mai grele decât aerul. Pentru aceasta a fost nevoie sa-si
dea seama, cum se poate produce forta ascensionala necesara. În cazul
plutirii în aer lucrurile au fost mai simple, lasând totul pe seama
aerului, dar pentru a se ridica, a trebuit sa gaseasca o modalitate de
a atinge viteza necesara pentru a obtine forta ascensionala.

Alte referate despre: avionul, inventatorul avionului, inventarea avionului

Zeii din mitologia greaca

Îi aparţinea fierarului zeilor, şchiopul şi hidosul Hefaistos. Legat de naşterea ei, există două variante: fiica lui Zeus şi a Dionei însă, pe de altă parte, se presupunea şi că s-ar fi născut din valurile mării. În ceea ce priveşte farmecul şi puterea Afroditei, circulau numeroase legende: un episod cunoscut este acela al infidelităţii ei faţă de Hefaitos care, descoperind legătura ei cu Ares, a chemat toţi zeii Olimpului drept martori, surprinzându-i împreună pe cei doi.

Alte referate despre: zeii din mitologia greaca, zei din mitologia greaca, zei in mitologia greaca

Mitologia greaca - lumea zeilor

Mitologia greaca - lumea zeilor reprezintă un ansamblu de legende care provin din religia vechii civilizaţii elene, cu zei creatori, intrigi în Eden şi eroi civilizatori. Aceste poveşti erau cunoscute de către toţi grecii din antichitate şi, în pofida scepticismului unor gânditori, le ofereau oamenilor atât ritualuri, cât şi istorie.Mitologia greaca - lumea zeilor

Alte referate despre: mitologia greaca lumea zeilor, in mitologia greaca centrul lumii era, centrul lumii in mitologia greaca

Zei din Grecia antica

In mitologia greaca, zeita a dragostei si a frumusetii, iar in cea romana, zeita Venus. In legenda Homerica, ea este fiica lui Zeus si a Dionei, una dintre sotiile acestuia, dar in Theogonia lui Hesiod, ea este descrisa ca fiind nascuta din spuma marii, si etimologic vorbind, numele ei ar putea insemna „nascuta din spuma”. Conform lui Homer, Afrodita este sotia lui Hefaistos, schiopul si uratul zeu al focului. Printre iubitii sai se numara, Ares (zeul razboiului) care mai tarziu, in mitologie a fost prezentat ca sotul ei. Ea a fost rivala Persefonei, regina celeilalte lumi, pentru dragostea frumosului tanar grec, Adonis.

3) Apollo
In mitologia greaca, fiu al lui Zeus si al lui Leto, fiica unui Titan. El a creat de asemenea epitetele „Delian”(Delos, insula unde s-a nascut) si „Pythian” (omorarea lui Python, legendarul sarpe care pazea un mormant de pe Muntele Parnas). ...

Alte referate despre: zei din grecia antica, zeii din grecia antica, zei in grecia antica

Zeii si eroii Greciei antice

Atena era socotită protectoarea artelor frumoase, a meşteşugurilor, a literaturii şi a agriculturii, a oricărei acţiuni care presupunea ingeniozitate şi spirit de iniţiativă. Ea patrona viaţa socială şi cea statală, era sfătuitoarea grecilor adunaţi în areopag şi apărătoarea lor în războaie.

Alte referate despre: zeii si eroii greciei antice, eroii greciei antice, caror zei se inchinau grecii antici

Zeitati

Zeitati:Civilizatia etrusca a fost un popor evoluat si bogat ,care a influentat puternic civilizatia romana,in special in privinta religiei , a tehnologiilor de constructie si in arta.Zeitati

Alte referate despre: zeitati grecesti, zeitati, zeitati romane

Coloniile grecesti

Coloniile grecesti - Prima colonie grecească constituită pe ţărmul estic al Mării Negre a fost Histria (numită la început Istros), întemeiată în anul 615 î.Hr., urmată de alte două, Tomis (Constanţa) şi Callatis (Mangalia).Coloniile grecesti

Alte referate despre: coloniile grecesti, colonii grecesti, coloniile grecesti din dobrogea

Aspecte ale istoriografiei grecesti

Cum am aratat in Prefata, insusi cuvantul istorie este o mostenire dm limba veche greaca avand mai multe sensuri: cercetare, povestire, ancheta.
Si in domeniul istoriei, ca si in alte domenii ale cunoasterii si dezvoltarii spirituale. Grecia antica a jucat un rol creator, a fost un factor de geneza.Memoria colectiva a operat, bineinteles, cu mult inainte de afirmarea istoriografiei antice grecesti; semnalele ei vorbesc despre coastituirea constiintei comunitatilor umane o data cu inchegarea si cristalizarea acestor comunitati; era o nevoie interioara inexorabila de fixare, de definire a legaturilor interumane.

Alte referate despre: aspectele negative ale religiei grecesti, legende grecesti, mediul inconjurator aspecte generale

Primele reforme grecesti

Solon îi favorizează de altfel pe ţărani măsuri de mai mică importanţă:instituie prime pentru capturarea lupilor,încurajează săparea puţurilor,îi ajută pe cei ce vor să extindă plantaţiile de arbuşti,singurele capabile de un randament satisfăcător,având în vedere solul sărac al Aticii,şi interzice în mod special tăierea măslinilor. Impetuoasa lui solicitudine faţă de ţărani duce la un nou echilibru social,bazat pe solidaritatea unei clase de mijloc construită din proprietari mici şi mijlocii,care va dăinui până spre mijlocul secolului al V-lea.
Sprijină în egală măsură evoluţia care se întrezărea în domeniul artizanatului şi în comerţ. Fixează în mod definitiv măsurile de capacitate,medimnul pentru cereale,metretul pentru lichide. Atena,care nu bătuse până atunci monedă,face mari ...

Alte referate despre: primele reforme grecesti, reformele grecesti, prima reforma electorala in anglia

Arta greaca

În realitate lucrurile sunt putin altfel deoarece si după bătălia de la Aetium este observată influenta artei grecesti în producţiile orientale si cele occidentale. Imensa expansiune a culturii grecesti poate explica importanţa acestei arii de influentă .

Alte referate despre: arta greaca, arta greaca referat, stiinta si arta greaca

Imperiul Mongol

In epoca expansiunii genghishanide Tengri (zeitatea suprema a cerului la popoarele turco-mongole-n.ns.) doreste pentru poporul sau dominatia universal… Viceregele Iranului,Hulegu(Hulagu-n.ns.),declara intr-o scrisoare in latina:”Va rugam instiintam ca vom indeplini mesajul pe care ni l-a incredintat Dumnezeu cel viu…Veti vedia…ca puterea ne-a fost incredintata de insusi Cerul Etern…”Un text mongol il numeste pe Genghis-Han,in latina,Filius Dei(Fiul lui Dumnezeu-n.ns.).

Alte referate despre: imperiul mongol, imperiul mongol referat, imperiul mongol si popoarele supuse

Alexandru Macedon

In anul 356 i.H.,la data de 21 iulie,in capitala Macedoniei (Pella) s-a nascut fiul lui Filip al II-lea si al unei bacante tebane numita Olimpia,Alexandru Macedon. Filip a pus bazele imperiului ce avea mai tarziu sa fie condus de fiul sau.Olimpia,mama lui Alexandru,credea ca fiul sau fusese conceput cu ajutorul unei zeitati egiptene.

Alte referate despre: alexandru macedon, referat alexandru macedon, alexandru macedon referat

Arta greaca

Templele din piatra construite in cinstea unor zei sau zeite erau cladirile cele mai reprezentative ale arhitecturii grecesti. Construite in perioadele arhaica si clasica, elementele unui templu grecesc erau remarcabil de simple. Ele prezentau o structura interioara in forma de dreptunghi, cunoscuta sub denumirea de "cella", inconjurata de coloane si impodobite cu un acoperis inaltat, in panta. Statuile de cult stateau de obicei in spatele acestei sali.

Alte referate despre: referat arta greaca, arta greaca imagini, referat despre arta greaca

Plan de recapitulare - teza la istorie

• Primele conflicte cu romanii au inceput pe vremea impăratului Domiţian . El era nemultumit de puterea dacilor si totodata atras de bogatiile Daciei .
• In anul 87 d.Hr. Domitian trimite o armata care este infranta in lupta de la Tapae .
• In anul 88 d.Hr. o nouă armată romană condusă de Tetius Iulianus obtine de aceasta data victoria de la Tapae.
• In anul 89 d.Hr. Decebal incheie o pace care era favorabila Daciei.
• Dacia devine regat clientelar dar in schimb primea bani si mesteri cu care isi intareste cetatile si organizeaza armata.

Alte referate despre: plan de recapitulare - teza la istorie, plan de recapitulare-teza la romana, plan de recapitulare istorie sem 2 teza
Referate afisate : 17
Medie note: 8.25 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles