Zeitati romane referat

Zeitati

Zeitati:Credintele religioase:Istoricul roman Livy(59-17 iHr) a scris ca ” etruscii sunt mai devotati religiei decat orice alt popor’’ .Ei venerau numerosi zei si acordau o deosebita atentie cerului,pe care il impartisera in 16 regiuni,fiecare condusa de o alta zeitate. Grija cu care etruscii bogati isi pregateau mormintele, decorate si mobilate ca o a adoua casa, arata credinta lor in viata de apoi,in care oamenii se bucura in continuare de placerile lumesti.

Credintele religioase in Imperiul Roman:Romanii credeau in numerosi zei si zeitati. Unii erau zeii proprii romanilor – ocrotitori ai agriculturii si naturii,pe care stramosii lor fermieri ii venerau.Altii veneau din afara, de la etrusci sau greci.Exista o religie oficiala de stat ,care implica sacrificarea animalelor si repetarea unor ceremonii in temple.Era de datoria mfiecarui roman sa urmeze aceste ritualuri, ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 992
Materia: Istorie

Zeii romani

Iupiter, la romani, stapânul zeilor si al oamenilor, asimilat cu
Zeus,din mitologia greaca. Era considerat drept divinitate suprema,
datatoare de viata si de lumina, care cârmuia cerul si pamântul,
stapânea tunetul si trasnetul, dezlantuia ploile si furtunile etc.
Legate de aceste atribute, Iupiter purta o serie de epitete, ca:
Fulgurator, Fulminator, Tonans etc. Templul sau se afla la Roma, pe
Capitoliu si, de aici, el a mai capatat un epitet - Capitolinus. Dar
denumirea cea mai cunoscuta care îl desemna era Optimus Maximus ("cel
mai bun si cel mai mare"). Ca ocrotitor al romanilor si al Romei în
special, Iupiter era cinstit cu precadere de consulii care intrau în
functie, de generalii care se întorceau victoriosi, de învingatorii în
întrecerile sportive, de cei care împarteau dreptatea etc. El era
venerat si avea câte un templu în toate orasele Italiei si ale
provinciilor.

Alte referate despre: legendele olimpului zeii, zeii egipteni, zeii romani

Zeii egipteni - Osiris

Popularitatea lui Osiris s-a datorat imaginii umane ce i se atribuia ,mult mai apropiata de intelegerea omeneasca decat toti ceilalti zei egipteni cu capete si chiar trupuri de pasari si mamifere, cu aerul distant de exotism si existenta secreta ; dupa cele mai multe mituri aflat pe pamant, Osiris a fost tradat si ucis ca orice om , apoi readus la viata de fidelitatea si rabdarea surorii si sotiei sale Isis, a carei iubire conjugala a invins moartea.

Alte referate despre: zei egipteni, nume de zei egipteni, zeii egiptenilor

Legendele Olimpului - Zeii

Avea nevoie de un bãrbat care sã ţinã frâiere.Acrisiu s-a dus la zei sã cearã un fiu.Zeii l-au refuzat spunând cã el este prea bãtrân,dar fica sa Danae va avea un bãiat.S-a bucurat foarte mult Acrisiu când a auzit vestea dar zeii ia-u spus cã sã nu se bucure cãci ĩntr-o zi el va pieri de mâna lui şi nimeni nu poate ĩnpiedica acest lucru.

Alte referate despre: legendele olimpului zeii rezumat, rezumat legendele olimpului zeii, legendele olimpului zeii rezumat pe capitole

Tlaloc - zeul ploii

Este infatisat purtand patru vase corespunzatoare celor patru directii
sacre ale universului:din vasul dinspre EST raspandea ploaia
fertilizatoare,din celelalte boala,inghetul si seceta.

Alte referate despre: zeul ploii, zeul ploii de fanus neagu, fanus neagu zeul ploii

Zeii si zeitele Romei antice

Acesta obtinuse puterea in mod abuziv de la bunicul gemenilor, Numitor si incerca sa o pastreze cat mai mult. Cei doi gemeni erau fii lui Marte si lui Rhea Silvia, o muritoare. Au fost gasiti de o lupoaica ce i-a alaptat si i-a crescut in pestera Lupercal, fiind gasiti mai tarziu de pastorul Faustulus si de sotia sa. Acesta i-a luat in grija pana cand au crescut si au decis sa se razbune pe nedreptatea comisa de unchiul lor.

Alte referate despre: zeii si zeitele romei antice, referat despre zeii si zeitele romei antice, zeii si zeitele romei

Mitologia Japoneza

In final, ei hotarat sa se impreuneze pentru a popula insula. Au construit un stalp numit Amenomihashira, iar in jurul lui un palat numit Yahirodono. Izanagi si Izanami au iconjurat in directii opuse coloana construita in centru, iar cand s-au intalnit Izanami, zeitatea feminina, a fost cea care a vorbit prima. Lui Izanagi nu i s-a parut acest lucru potrivit, dar in cele din urma a avut cu Izanami doi copii: Hiruko si Awashima, care insa avand un aspect neplacut nu au fost considerati zeitati.

Alte referate despre: mitologia greaca, mitologie greaca, mitologia romana

Zamolxis in izvoarele literare antice

Cel care ofera informatii diferite fata de cele oferite de Herodot este Strabon care scrie la o diferenta de patru secole dupa acesta. Preia de la Herodot faptul ca Zamolxis a fost sclavul lui Pitagora in schimb spune ca a deprins de la acesta si de la egipteni cunostinte de astronomie [10]. Mai adauga ca intors in tara si bucurandu-se de trecere in ochii oamenilor pentru ca facea prorociri intemeiate pe semnele ceresti la convins pe rege sa-l faca partas la domnie [11].

Alte referate despre: izvoare istorice antice, izvoarele europei antice, izvoarele egiptului antic

Roma antica

Zeitati mai noi, chiar cele mai importante, cum ar fi Iuno Regina, erau plasate extra pomerium, Indeobste pe colina Aventinului. Exceptie face templul lui Castor, instalat in perimetrul pomerial de dictatorul Aulus Postumius, in sec. al V-lea. Divinitatile intrapomeriale arhaice au, deseori, nume, caractere si sarbatori bizare: Angerona - zeita echinoxului de primavara sau Matuta - zeita matroanelor.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Zeii egipteni

Anubis, păzitorul necropolelor
Lumea morţilor, atât de importantă pentru egipteni,se găsea sub protecţia lui Anubis. Acesta era reprezentat sub forma unui om cu cap de şacal, acesta fiind animalul lui sacru. Ca protector al necropolelor, zeul apărea şi pe sigiliile care închideau porţile mormântului. Tot legat de tărâmul morţilor e şi rolul lui Anubis din timpul cântăririi sufletului. Zeul conducea ritualul în Sala celor Doua Adevăruri. Aici trebuia să cântărească sufletul şi să vadă daca e la fel de uşor ca statuia-imagine a zeiţei Maat. Lângă Anubis apărea şi Thot care îl asista, notând rezultatul cântăririi.

Alte referate despre: despre zeii egipteni, nume zei egipteni, zei egipteni lista

Zeii egipteni

La inceputul dinastiei a II-a Ra a fost adorat ca zeul soare. Aton inseamna ,,discul solar,,. Akhenaton a vrut ca acesta sa fie unicul zeu caruia sa i se oficieze un cult. In fiecare noapte Ra facea o calatorie nocturna a Soarelui,traversand 12 porti. Cele doisprezece porti erau asimilate cu cele 12 ore din noapte. Cand Ra trecea de a doisprezecea poarta soarele rasarea din nou pe cer. Apofis era sarpele gigantic trimis de Seth,zeul distrugeri,ca sa-l impiedece pe Ra sa treaca de a doisprezecea poarta.

Alte referate despre: referat despre zeii egipteni, zeii egipteni referat, referat zeii egipteni

Zeitati din mitoogia greaca si romana

Asemeni pe acest temei in onoarea lui Vulcanus, armele luate ca trofee de razboi erau stranse gramezi si arse. Zeu indigen chiar daca sincretizat mai tarziu cu Hephaistos pana la topirea decantabila a detaliilor stravechi isi pastra si preotul special (Flammen Vulcanalis) si sarbatorile specifice (Vulcanolia – 23 august) cand gospodariile isi atarnau la soare toate rufele lor, nici cand zeului i se sacrificau pe flacara altarului pesti proaspeti pescuiti in Tibru si cand se organizau jocuri populare vesele.

Alte referate despre: zeitati din mitologia greaca, zeitati in mitologia greaca, zeitatile din mitologia greaca

Zeitati marcante grecesti

Atena
Zeiţa-fecioară Atena era protectoarea cetăţii Atenei, unde era venerată în Parthenon. Atena era zeiţa înţelepciunii, iar sfaturile sale i-au ajutat pe eroii greci Hercule, Odiseu şi Perseu să traverseze cu bine încercările grele la care au fost supuşi. Atena era şi zeiţa războiului, dar, spre deosebire de Ares, care întruchipa nebunia şi forţa distrugătoare a războiului, Atena reprezenta aspectele mai intelectuale ale acestuia – strategia, disciplina, apărarea. Atena nu a fost născută de o femeie, ci a ieşit din fruntea tatălui său Zeus, în chip de zeiţă matură, complet îmbrăcată şi echipată de luptă, după ce Zeus o înghiţise pe mama sa Metis, care era însărcinată. Atena avea şi o latură mai blândă, fiind zeiţa meşteşugurilor şi cea care a inventat torsul şi ţesutul.

Alte referate despre: zeitati feminine grecesti, zeitatile lumii grecesti, zeitatile mitologiei grecesti

Templul zeitei Artemis

"Templul zeitei Artemis"
Dintre aceste 7 monumente celebre ale antichitatii Piramida lui Kheops (Piramida cea mare) intruneste trei insusiri menite sa trezeasca in mod deosebit interesul: este cel mai vechi, este singurul care a supravietuit pana astazi si de la el se leaga o seama de chestiuni controversate care, de-a lungul vremii, si mai ales in ultimii 150 de ani, au dat nastere unor speculatii hazardate si unor dispute stiintifice adesea inversunate.

Alte referate despre: templul zeitei artemis, templul zeitei artemis din efes, templul zeitei artemis din efes referat

Religia in Japonia

Postura meditativa zazen a fost din timpuri stravechi o tehnica
budista pentru atingerea iluminarii. Totusi, secta Zen, originara din
China, a fost prima care a sustinut ca orice element al vietii,
mancarea, dormitul, mersul sau statul ar putea fi aplicate pentru a
medita.

Alte referate despre: religia in japonia, religii in japonia, ce religie au japonezii

Brahmanismul

Brahmanismul este o religie nascuta si raspandita in sud-estul Asiei.Are la baza Vedele,cele mai stravechi texte ale intelepciunii indiene carora li se atribuie o origine inspirata,supranaturala si o autoritate suprema de esenta divina.

Cele 18 Purana(300-1200 d.Chr.) sunt o culegere straveche de texte spirituale,care constituie principala referire la trinitatea hindusa Brahma,Vishnu, Shiva la care ma voi referi in continuare.Aceasta triada suprema reduce miscarea cosmica la trei ipostaze: creatia,conservarea si distrugerea.

Religia indiana ,ajunsa in epoca vedica la 3399 de zeitati, e una henoteista.Diferitele zeitati adorate nu au o ierarhie bine definita,exista o fluctuatie de ranguri:triadele supreme s-au schimbat mereu de la o epoca la alta.Caracterul henoteist a determinat periodic venerarea suprema a altui zeu,importanta celorlalti zei atat de numerosi,micsorandu-se uneori pana la nivelul cultelor tribale.

Alte referate despre: brahmanismul, triada brahmanism, zeii din triada adorata de brahmanism

Culori

Culorile reci cum ar fi albastrul, violetul, negrul, induc o stare de calm, rece, agonie, frig. Ele “micsoreaza “ spatiul si induc pesimismul, indoiala si tristetea.

Alte referate despre: semnificatia culorilor, culorile, simbolul culorilor
Referate afisate : 17
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK