Zeitatile mitologiei grecesti

Zeitati marcante grecesti

Atena
Zeiţa-fecioară Atena era protectoarea cetăţii Atenei, unde era venerată în Parthenon. Atena era zeiţa înţelepciunii, iar sfaturile sale i-au ajutat pe eroii greci Hercule, Odiseu şi Perseu să traverseze cu bine încercările grele la care au fost supuşi. Atena era şi zeiţa războiului, dar, spre deosebire de Ares, care întruchipa nebunia şi forţa distrugătoare a războiului, Atena reprezenta aspectele mai intelectuale ale acestuia – strategia, disciplina, apărarea. Atena nu a fost născută de o femeie, ci a ieşit din fruntea tatălui său Zeus, în chip de zeiţă matură, complet îmbrăcată şi echipată de luptă, după ce Zeus o înghiţise pe mama sa Metis, care era însărcinată. Atena avea şi o latură mai blândă, fiind zeiţa meşteşugurilor şi cea care a inventat torsul şi ţesutul.

Ares
Mitologia greacă zeul războiului. Se număra printre cei doisprezece mari zei ai Olimpului şi era fiul lui Zeus şi al Herei. Cu toate acestea, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 2472
Materia: Diverse

Zeitati din mitoogia greaca si romana

Zeitati din mitoogia greaca si romana - VULCANUS – Este zeul focului teluric in mitologia romana preluat de la etrusci dupa Valcha sau Sethlan. Este fiu al cuplului Jupiter – Iuno (desi Cicero afirma ca ar fi fost “fiul Nilului”).

Alte referate despre: zeitati din mitologia greaca, zeitati in mitologia greaca, zeitatile din mitologia greaca

Mitologie

Surorile au sfatuit-o sa-si ucida sotul,convingand-o ca este un monstru,dar ea privindu-l pentru prima data la lumina unui opait a vazutca sotul ei este un zeu.Acesta a parasit-o si Psyche l-a cautat indelung,ingurand multe suferinte,pana cand Iuppitera ingaduit nunta lor si a primit-o printre nemuritori.Basmul popular romanesc ‘Porcul cel fermecat’ are multe semilitudini cu aceasta poveste.

Alte referate despre: mitologia greaca, mitologie greaca, mitologia romana

Zeii din mitologia greaca

Un alt episod este judecata lui Paris: Zeus a poruncit ca mărul de aur aruncat de Eris, zeiţa vrajbei, şi revendicat în egală măsură de Hera, Atena şi Afrodita, să fie acordat de un muritor, Paris, aceleia pe care o va socoti el mai frumoasă. Cele trei zeiţe s-au înfăţişat în faţa lui Paris şi au început să-şi laude farmecele, promiţându-i fiecare un dar. Cucerit de frumuseţea Afroditei şi de darul făgăduit de ea – acela de o lua de soţie pe cea mai frumoasă muritoare, Helena – Paris i-a dat ei mărul. Alegerea Afroditei şi răpirea Helenei au constituit originea războiului troian. Cultul ei era prezent, cu precădere, în insulele Cyprus şi Cythera.

Alte referate despre: zeii din mitologia greaca, zei din mitologia greaca, zei in mitologia greaca

Mitologia greaca - lumea zeilor

Tot panteonul olimpian - lipsit de măreţie - duce o viaţă de clan certăreţ lipsit de norme morale, incestuos, excesiv în actele erotice. În ciuda faptului că hrana şi băutura lor sunt, teoretic, ambrozia şi nectarul, zeii Helladei mănâncă şi beau din belşug vin şi cărnuri, iar atunci când vizitează pe oameni, dorm, suferă de boli şi, ca orice societate primitivă, ascultă muzica lui Apollon şi a Muzelor numai la ospeţe. Deşi lacomi de sacrificii, pe care le doresc adesea în hecatombă, în mod paradoxal, ei nu suportă să vadă cadavre.
Spirit lucid, Euripides pune în gura unui personaj din tragedia Hyppolitos o afirmaţie dură: "Zeii ar trebui să fie mai înţelepţi decât muritorii".

Alte referate despre: mitologia greaca lumea zeilor, in mitologia greaca centrul lumii era, centrul lumii in mitologia greaca

Zei din Grecia antica

8) Hera
In mitologia greaca, regina zeilor, fiica a titanului Cronos si a Reei, fiind sora si sotie a lui Zeus. Hera era zeita casatoriei si a femeilor casatorite. Ea a fost mama lui Ares, Hefaistos, Hebe(zeita tineretii) si a Eileithyei, zeita nasterii. Hera era o sotie geloasa, care le persecuta pe amantele lui Zeus si pe copii acestora. Suparata pe printul troian Paris, pentru ca a preferat-o pe Afrodita, Hera i-a ajutat pe greci in Razboiul Troian si nu s-a linistit pana cand Troia a fost distrusa. Hera este identificata cu zeita romana Junona.

Alte referate despre: zei din grecia antica, zeii din grecia antica, zei in grecia antica

Zeii si eroii Greciei antice

Atena era fiica lui Zeus şi a lui Metis. Zeus a înghiţit-o însă pe Metis înainte ca aceasta să nască, astfel că Atena a ieşit direct din capul lui Zeus, cu arme şi armură cu tot. În momentul când a apărut pe lume, a slobozit un răcnet războinic, care a cutremurat cerul şi pământul. Atena era simbolul atributelor unite ale părinţilor ei. Ea personifica forţa moştenită de la Zeus, îmbinată cu înţelepciunea şi prudenţa lui Metis. Zeiţă războinică, reprezentată cu coif, suliţă şi egida pe care era zugrăvit capul Gorgonei Medusa, Atena a jucat un rol important în lupta împotriva giganţilor.

Alte referate despre: zeii si eroii greciei antice, eroii greciei antice, caror zei se inchinau grecii antici

Zeitati

Zeitati:Credintele religioase:Istoricul roman Livy(59-17 iHr) a scris ca ” etruscii sunt mai devotati religiei decat orice alt popor’’ .Ei venerau numerosi zei si acordau o deosebita atentie cerului,pe care il impartisera in 16 regiuni,fiecare condusa de o alta zeitate. Grija cu care etruscii bogati isi pregateau mormintele, decorate si mobilate ca o a adoua casa, arata credinta lor in viata de apoi,in care oamenii se bucura in continuare de placerile lumesti.

Credintele religioase in Imperiul Roman:Romanii credeau in numerosi zei si zeitati. Unii erau zeii proprii romanilor – ocrotitori ai agriculturii si naturii,pe care stramosii lor fermieri ii venerau.Altii veneau din afara, de la etrusci sau greci.Exista o religie oficiala de stat ,care implica sacrificarea animalelor si repetarea unor ceremonii in temple.Era de datoria mfiecarui roman sa urmeze aceste ritualuri, ...

Alte referate despre: zeitati grecesti, zeitati, zeitati romane

Mitologia Japoneza

Mitul creatiei
Primii zei au faurit doua fiinte divine, una masculina, Izanagi, si una feminina, Izanami si le-au insarcinat cu crearea primului pamant. Pentru a le ajuta sa faca acest lucru zeii le-au dat si o halebarda, decorata cu nestemate, cunoscuta sub numele de Amanonuhoko (Halebarda divina a mlastinii). Cele doua zeitati au plecat apoi pe podul dintre rai si pamant, Amenoukihashi ("Podul plutitor al Paradisului") si au agitat marea cu halebarda. Cand stropi de apa sarata au cazut de pe halebarda, au format insula Onogoro. Izanagi si Izanami au coborat de pe pod si si-au facut o casa pe insula.

Alte referate despre: zeite din mitologia greaca, mitologia greaca zei, zeii mitologiei grecesti

Apa (mitologie)

2. Apa, ca element al vitalitatii, al regenerarii si al invierii. Aceasta caracteristica este foarte bine evidentiata de basmele romanesti, in mitologia romaneasca unde intalnim termenul "apa vie". "Apa vie" este apa pe care eroii de basm o beau pentru a-si recapata energia si forta, necesara in luptele epuizante contra dusmanilor. In "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga, personajul Harap-Alb este inviat cu apa vie si apa moarta.

Alte referate despre: apa mitologia romaneasca, apa mitologica, apa in mitologie

Tipologie - in mitologie si ritualistica

Daca cineva din cadrul comunitatii contravine - deliberat sau accidental - cutumei sacrale a comunitatii respective, intreaga comunitate se va simti afectata si va intra intr-un rit de resacralizare; eventuala "reparare" a greselii de catre cel care a debalansat echilibrul sacral al comunitatii cu pricina nu este suficienta, fiindca nu are valoarea unui cod cultural admis.
Exemple - asupra carora vom tot reveni in cartea de fata -sunt puzderie.

Alte referate despre: tipologia personajelor, tipologia comunicarii, tipologia deciziei

Sociologia religiei - despre mitologia greaca

Lumea mitologiei greceşti este complexă, plină de monştri, războaie, intrigi şi zei care intervin în permanenţă. Aceste credinţe pot fi comparate cu modul în care unii creaţionişti creştini din zilele noastre echivalează literal Biblia cu istoria lor.
În zilele noastre mitologia greacă rămâne nu doar sursa unor motive şi trimiteri literare, dar şi a unor poveşti fermecătoare care continuă să fascineze.

Alte referate despre: sociologia religiei - despre mitologia greaca, sociologia religiei despre mitologia greaca, mitologia greaca religioasa

Coloniile grecesti

In decursul primei jumatati a mileniului I i.Hr., Grecia arhaica inaugureaza istoria propriu-zisa a Europei, iar prin rolul ei de �civilizatie - model� pune bazele civilizatiei actuale. Grecia arhaica se refera atat la cetatile Greciei peninsulare si ale insulelor din Marea Egee, cat si la cele din Anatolia (Ionia). Adoptarea scrierii alfabetice a facut posibila conservarea documentelor de arhiva. Succesiunea Jocurilor Olimpice, ce a servit drept cronologie, incepea la 776 i.Hr. Totodata, este perioada reluarii contactelor cu civilizatiile Orientului si a introducerii monedei ca mijlocitor comercial. Lumea greceasca a sec. X -VIII I. Hr.,desi o lume de navigatori, ramane limitata la aria egeeana, fiind precedata de migratia in Anatolia provocata de invazia dorienilor (sec. XII - XI) .

Alte referate despre: coloniile grecesti, colonii grecesti, coloniile grecesti din dobrogea

O mitologie pseudodualista - bogomilismul

La ordinul direct al lui Alexios, ele au fost apoi notate de istoricul ecleziastic Eftimie Zigabenos, in lucrarea sa Panoplia dogmatica, din care o varianta manuscrisa a fost imprimata de Gerhard Ficker (in 1908) sub titlul De haeresi Bogomilorum narratio, in continuare la Epistula invectiva a calugarului Eftimie. Celelalte izvoare sint mai putin importante pentru studierea miturilor (v. "Referinte"). Povestiri dualiste populare au suferit influenta bogomilismului in intreaga arie slava (v. in special Ivanov, pp. 255 sq.).

Alte referate despre: mitologia greaca referat, zeul razboiului in mitologia greaca, mitologia egipteana

Alexandru Cel Mare (Alexandru Macedon)

A fost un personaj ce a marcat clar epoca sa fiind un geniu militar,
marea lui realizare fiind construirea celui mai mare imperiu din acea
vreme in numai 13 ani. Alexandru a avut o personalitate diferita de
cea a tatalui sau Filip care a fost o persoana ce facea excese, ce bea
prea mult, ce avea aventuri nenumarate, fiind vesnic indragostit. Asta
se datora educatiei primite de la mama sa pioasa Olimpia ce a dorit
sa-i asugure o educatie aleasa astfel incat sa nu ajunga ca tatal sau.

Alte referate despre: referat alexandru cel mare alexandru macedon, referate alexandru cel mare alexandru macedon, fisa de personaj alexandru cel mare alexandru macedon

Creaturile mitologice

In ciuda faptului ca re-interpretarea nu corespundea cu traditiile indigene, sau poate tocmai de aceea, aceasta re-scriere a cronicii a slujit, printre altele, ca element al arsenalului misionarilor de evanghelizare si convertire la crestinism al amerindienilor.Desi aceasta versiune ilustrata a legendei a fost prima data utilizata in 1581 de catre preotul catolic Diego Duran, care a dorit sa ilustreze lucrarea sa "Atlas de la Historia de los Indios de la Nueva Espana e Islas de Tierra Firme", fiind ulterior adoptata si de altii, nu a fost utilizata ca stema a Mexicului decat mult mai tarziu, in timpul Razboiului mexican de independenta.

Alte referate despre: creaturi mitologice, referat creaturi mitologice, creaturi din mitologia greaca

Arta greaca

Arta miceniană răsare atunci când civilizaţia minoică mai străluceşte încă , fiind construite la Micene , în secolul XVI Î.C. două morminte mari , probabil princiare. Opulenţa lor uimeşte în acel mediu sărac. S-a descoperit că aceste morminte conţin obiecte din metal preţios cum ar fi : elemente de podoabă a capului, arme de ceremonie, cupe, vase, multe provenind din Europa.

Alte referate despre: arta greaca, arta greaca referat, stiinta si arta greaca
Referate afisate : 17
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles