Zodia cancerului-rezumat

Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda

Opera sa marchează un moment în literatura română, anul 1904 fiind considerat anul Sadoveanu datorită unei remarcabile activităţi editoriale: „Povestiri”, „Şoimii”, „Crâşma lui moş Precu” şi „Dureri înăbuşite”.

De la prima încercare de roman din 1705 a lui Dimitrie Cantemir „Istoria Hieroglifică” şi primul roman adevărat al literaturii române: „Ciocoii vechi şi noi” de Nicolae Eilimon, în epoca paşaptistă romanul este slab reprezentat – din cauza lirismului excesiv, cultivarea misterelor, personaje schematice, etc. – pentru a se revigora prin Duiliu Zamfirescu cu „Ciclul Comănescenelor” şi Slavici cu „Mara”, la Sadoveanu, ultimul mare scriitor-model prentru romanul modern al epocii interbelice, promovat de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu şi Hortensia Papadat-Bengescu, romanul evoluează prin ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 10kb
Downloads: 18
Materia: Romana

Zodia cancerului

Satrarul isi ospateaza cu adevarat oaspetii cu sarmale si faimosul vin din butoaiele lui Stefan cel Mare aduse de un prieten al sau, nepotul pivnicierului domnitorului, Matias.
Abatele apreciaza foarte mult bucataria romaneasca, mai ales sarmalele si potrocul. El afla totodata si despre dragostea lui Alecu Russet pt Catrina, fiica domnitorului Duca-Voda.

Alte referate despre: zodia cancerului, zodia cancerului rezumat, rezumat zodia cancerului

Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda de Mihail Sadoveanu

Romanul istoric “Zodia cancerului” are o semnificatie deosebita in cadrul creatiei lui Sadoveanu, caci tema lui nu poate fi inteleasa daca este redusa doar la povestirea unor aventuri romantice proiectate pe fundalul intunecat al evului mediu românesc.

Alte referate despre: zodia cancerului sau vremea ducai voda de mihail sadoveanu, rezumat zodia cancerului sau vremea ducai-voda de mihail sadoveanu, zodia cancerului sau vremea ducai-voda de mihail sadoveanu

Fratii Jderi

Sadoveanu întelege zburdalniciile tineretii, de aceea zugraveste cu simpatie pe Ionut Jder, eroul principal al trilogiei, dar considera o mare nebunie actiunea lui asa de imprudenta sub stapânirea impulsurilor, când porneste pe urmele Nastei, fara sa mediteze prea mult asupra riscurilor.

Jderii cei mari îl urmeaza pe mezin cu gândul de a-l salva. Ionut, în toiul actiunii lui, începe a capata mai muta judecata si masura. Presimtind ca fratii mai mari îl vor ajuta, desi plecase
fara voia si stirea lor, el îi asteapta în stufurile de pe lânga
cetatea ienicereasca, unde era seraiul. E o adevarata expeditie a
fratilor Jderi, încununata de succes pentru ca se termina cu
pedepsirea exemplara a lui Suliman beg, plesuvul, unsurosul si coptul
de grasime, stapân al seraiului, caruia îi era destinata si jupânita
Nasta.

Materia epica este densa si în volumul al II-lea, Izvorul Alb. Sporesc
ispravile vitejesti ale fratilor Jderi. Jitnicerul Neculaes Albu o
rapeste pe ...

Alte referate despre: fratii jderi, fratii jderi-povestire pe capitole, fratii jderi rezumat

Zodia Cancerului - M.Sadoveanu

Scriitorul are mai putin vedere imaginea unei epoci, axându-se asupra unor elemente pline de spectaculos si neprevazut, in spiritul romanului european. In a doua etapa, când se refera la perioada de echilibru si progres in istoria Moldovei, documentarea este riguroasa iar atmosfera de epoca este redata in chip veridic. Este cazul epocii de gloria a lui Stefan cel Mare, aceasta fiind una din putinele perioade de afirmare a energiilor creatoare ale neamului.

Alte referate despre: zodia cancerului mihail sadoveanu, zodia cancerului mihail sadoveanu rezumat, zodia cancerului rezumat sadoveanu

Stefan cel Mare - portret

Caracterizarea directa din perspectiva altor personaje este realizata
din atitudinea celorlalte personaje fata de domnitor. Acesta reuseste
sa-i impresioneze pe solii straini cu ordinea si disciplina de la
curte si implicit, din tara. Cunoscut de toti si admirat, "se zvoneste
prin sate despre Maria Sa ca-i om nu prea mare de stat, însa groaznic
când îsi încrunta sprânceana". Daca în relatiile cu boierii este de
multe ori aprig si iut la mânie, în relatiile cu oamenii de rând este
blând si întelegator, placându-i sa poposeasca în mijlocul lor.

Alte referate despre: stefan cel mare portret, stefan cel mare portret fizic si moral, stefan cel mare portretul fizic si moral

Flori de mucigai

În acest context, granita dintre ,,frumos" si ,,urât" este aleatorie,
pentru ca oricâte canoane ale frumusetii s-ar contura, generarea
acelei senzatii de placere, specifice esteticii ,,frumosului" tine în
fond de masura în care individul este miscat sufleteste, de acel
,,nivel prag" al intensitatii informatiei necesare declansarii
senzatiei.

Alte referate despre: flori de mucigai comentariu, flori de mucigai, comentariu flori de mucigai

Jules Verne

Jules Verne s-a nascut la 8 februarie 1828 (deci sub zodia Varsatorului care se leaga de imaginatia sa bogata si scrierile sale numeroase.) si a murit la 24 martie 1905 fiind ingropat la cimitirul francez din orasul Amiens. A fost un scriitor francez si un precursor al literaturii Science-fiction Operele literarea ale lui Jules Verne au fost foarte apreciate de cititori mai ales pentru realizarea unor viziuni asupra viitorului creand imagini fascinante asupra spatiului, aerului si fantastice calatorii in adancul marilor.

Alte referate despre: jules verne- doi ani de vacanta- rezumat, jules verne-insula misterioasa rezumat, jules verne

Mihail Sadoveanu

La aparitie, cartea a fost criticata pentru tezele ei utopiste, insa, utopista sau nu, cartea e, inainte de orice, fara interes literar. Un ecou mai puternic a avut "Mitrea Cocor" (1949), roman care a impus o schema epica si ideologica recomandata apoi de catre critica vremii ca model pentru intreaga literatura.

Alte referate despre: dumbrava minunata de mihail sadoveanu, mihail sadoveanu-fisa bibliografica, mihail sadoveanu

Demonstratia romanului - Baltagul

Ca specie literara, romanul este o opera epica de mare întindere, în proza, cu o acţiune complexa şi complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice şi personaje numeroase şi oferind o viziune ampla asupra existenţei umane.

Alte referate despre: demonstratie ca baltagul este roman, demonstratie ca baltagul este un roman, demonstratia ca baltagul este roman

Baltagul

2. viata satului romanesc:” Romanul Baltagul ” dar si multe volume de povestiri , cel mai important “ Hanu Ancutei”;
3. natura: “Dumbrava Minunata , Nada Florilor , Imparatia apelor”;
4. conditia umana(viata monotona a targurilor de provincie): “Locul unde nu s-a intamplat nimic , Apa Mortilor , Haia Sanis , Floarea Ofilita , Insemnarile lui Neculai Manea”

Romanul “Baltagul” este considerat capodopera a literaturii romane (1930). Romanul “Baltagul”, alatui de multe alte opera Sadoviene evoca lumea satucului cu obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie de aceasta lume. Sadoveanu a scris acest roman in 17 zile iar dupa alti cercetatori chiar in 10 zile.

Alte referate despre: baltagul rezumat, rezumat baltagul, baltagul rezumat pe capitole

Universul operei - Mihail Sadoveanu

Povestirea sadoveniana capata rezonante de poem sau balada, pastrand accente de revolta si un profund sentiment de nemultumire, generat de nevoia de libertate si demnitate a eroului sadovenian, care este adesea taranul roman intr-o infinitate de ipostaze, confirmand marturisirea autorului: “taranul a fost principalul meu erou”. Intr-o epoca in care se cultiva cu predilectie poezia citadina, Mihail Sadoveanu a imbogatit substantial traditia poeziei de inspiratie rurala.

Alte referate despre: universul operei mihail sadoveanu, universul operei-mihail sadoveanu, universul operei lui sadoveanu

Mihail Sadoveanu - proza

Creator al romanului de evocare istorica in literatura romana, Sadoveanu asociaza trecutului natura, folclorul, filozofia populara, care se regaseste in permanenta in fundalul istoric. Cunoscator al cantecelor batranesti, al legendelor si al baladelor, scrierile de evocare istorica sadoveniana sunt constructii baladesti. Sadoveanu reconstituie mitica varsta a inceputurilor (“Creanga de aur”), vremurile de glorie ale domniei lui Stefan cel Mare (“Fratii Jderi”), decaderea falnica a tarii in timpul Ducai Voda (“Zodia cancerului”).

Alte referate despre: mihail sadoveanu proza, mihail sadoveanu proza si traditii, mihail sadoveanu proza online

Tiganiada

Actiunea are loc in Muntenia secolului al XV-lea. Pentru a evita anumite tentative de tradare din partea tiganilor, Vlad Tepes ii organizeaza intr-op oaste inarmata, pe care o indreapta spre Spateni De fapt, tiganii nu creeaza o actiune, ci doar o suporta, iar situatiile-limita pe care le traverseaza au semnificatii diferite, in functie de sensul parabolic cu care autorul le investeste.

Alte referate despre: tiganiada rezumat, tiganiada, rezumat tiganiada

Ion Luca Caragiale

Biografii afirma ca ar fi urmat clasa a V-a liceala la Bucuresti, unde se mutase familia. Urmeaza cursul de mimica si declamatie, tinut la Conservatorul din Bucuresti de Costache Caragiali, unul din unchii sai, autor dramatic si actor.

Alte referate despre: ion luca caragiale, date despre ion luca caragiale, rezumat o scrisoare pierduta de ion luca caragiale

Proiect regie - Melodia varsoviana

În societatea de azi, iubirea se goleşte de interes şi începe să se confunde cu substitute facile. Pe măsură ce se vorbeşte mai mult despre cuplu, sexualitate, compatibilitate etc., este din ce în ce mai clar că peste dragoste se aşterne un sentiment de confuzie. Teoretizarea presupune şi alienare, distanţare de forma genuina a iubirii, care devine un obiect şi un mijloc.

Alte referate despre: melodie varsoviana, melodia varsoviana, o melodie despre regi in franceza
Referate afisate : 16
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK