Evaluare ecologica

Trimis la data: 2009-03-14 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Mirela Rotaru Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O componenta a conceptului dezvoltarii durabile consta in tinerea sub control a impactului activitatilor social-economice asupra mediului.
Tinerea sub control a impactului presupune cunoasterea in detaliu a fenomenului, ceea ce presupune parcurgerea etapelor de identificare, estimare, apreciere etc.Este ceea ce se urmareste prin conceptul general al Evaluarii Impactului Ecologic (EIE).La nivelul legislatiei din Romania, in timp s-au promovat ca elemente componente ale evaluarii impactului ecologic:studiu de impact - SI;bilant de mediu nivel 0, I, II (BM O, BM I, BM II);evaluarea riscului de mediu (ERM).
Referate similare: Evaluare ecologica

Una din cele mai importante etape este identificarea totalitatii efectelor impactului. Realizarea cu succes a acestei faze conditioneaza in mare masura desfasurarea si calitatea analizei impactului. Aceasta faza are etape intermediare sau sub etape de realizare, a caror succesiune nu este stricta.

Ca punct de plecare pentru studiu il constituie descrierea principalelor caracteristici tehnice de functionare a obiectivului, cu toate intrarile si iesirile, situatia actuala si de perspectiva a obiectivului.

De asemenea, sunt strict necesare si utile informatiile referitoare la coordonatele fizico-naturale, profilul socio-economic al zonei, demografie, traditiile, valorile culturale, istorice, arheologice etc.
Etapele de maxim efort si care constituie partea esentiala a EIE, sunt identificarea si descrierea ariilor de impact si identificarea efectelor de impact insotite de analiza deciziilor de raspuns la impact.

Identificarea ariilor de impact permite trecerea la studierea efectelor, cu alte cuvinte, dupa ce s-a delimitat o arie afectata, se precizeaza modificarile care au loc in cadrul ei.
Cea mai dificila etapa este cea a estimarii efectelor. De raspunsul corect la intrebari ca: "Cat sunt de mari efectele ?" depinde succesul analizei.

Prin estimarea efectelor se intelege aprecierea cantitativa sau/si calitativa a unor procese sau fenomene. De multe ori, avand in vedere noutatea problemelor, lipsa unor date anterioare sau similare, natura extrem de diversa a efectelor, a complexitatii, incertitudinii si multitudinii de interactiuni, estimarea in termeni calitativi se poate dovedi unica solutie, iar estimarea cantitativa, necesitand construirea de modele matematice sau fizice, sa ofere o baza de interpretare a rezultatelor obtinute.

La un nivel mai general de interpretare, faza de estimare a studiului necesita precizarea probabilitatii si intinderii efectelor, a perioadei in care se vor manifesta, a vitezei de difuzie a efectelor, a dinamicii etc.

La baza estimarii efectelor sta marimea, aceasta determinandu-se pe baza nivelului unor indicatori, care caracterizeaza efectele.
Marimea efectelor asa cum este apreciata prin intermediul indicatorilor, se raporteaza intotdeauna la niveluri de referinta, la anumite standarde, la intervale de admisibilitate.

Necesitatea cuantificarii se pune mai ales in acele evaluari unde se impune agregarea indicatorilor. In acest caz este necesara transformarea aspectelor calitative in marimi cantitative, cu ajutorul unor metode care sa faca posibila agregarea si medierea lor.

O astfel de scala tipica poate fi:
+ + influenta mare pozitiva;
+ influenta pozitiva;
0 influenta nula;
- influenta negativa;
- - influenta mare negativa.

Principalul avantaj al cuantificarii este precizia mai apropiata de fenomen, mai ales acolo unde se fac comparatii in timp si spatiu; aprecierea numerica poate fi utilizata acolo unde termeni ca "impact semnificativ" sau altele similare sunt ambigui.

Indicatori ai EIE
Un rol important in procesul de estimare il are definirea indicatorilor, a parametrilor direct observabili, numerabili sau masurabili, care au capacitatea de a reflecta cat mai fidel efectele.

Indicatorii vor fi specifici domeniului pe care il reflecta: economici, sociali, ecologici etc. Cel mai des in cazul unor evaluari al impactului ecologic se intalnesc indicatorii:
de descriere a mediului geografic-climatologic-meteorologic;
de caracterizare a calitatii componentelor mediului (apa, aer, sol etc.);
sociali (numar locuitori, grupe de populatie, someri);
economici (venit mediu, valoarea productiei, fonduri destinate mediului);
de descriere a activitatii analizate (tehnologici, operationale).

In unele cazuri, mai rare totusi, efectele pot fi exprimate direct printr-un singur indicator. Cel mai ades insa, implicatiile analizate in EIE sunt prea generale sau complexe pentru a permite o astfel de caracterizare.

Astfel, se pune problema gasirii unor indicatori primari, care apoi prin agregare sa permita calculul unor indicatori globali, care sa exprime efectele analizate.

Unii din indicatorii primari care prezinta in ultimul timp un mare interes in contextul EIE sunt indicatorii care reflecta starea de calitate sau de poluare a mediului.Desigur ca realizarea unor obiective economice, promovarea de noi tehnologii, constructia de drumuri sau aeroporturi etc., implica modificarea mediului natural.

Modificarea mediului, de cele mai multe ori in sens negativ, face necesara promovarea de observatii si masuratori, pe baza carora sa se elaboreze standardele de calitate a apei, aerului, solului etc. Aceste standarde promoveaza si legifereaza nivelurile admise, concentratiile,limitele sau pragurile, dupa care se apreciaza modificarile survenite in mediul inconjurator.

O prima etapa in aprecierea modificarii mediului inconjurator este analiza modificarii componentelor mediului inconjurator: apa, aer, zgomot, vibratii, sol, biodiversitatea, sanatatea umana. Asa cum s-a spus pentru fiecare din acesti factori de mediu, toate tarile si-au stabilit si adoptat standardele de calitate si de emisii de poluanti.

Limitele prevazute in aceste standarde sunt in general apropiate, ele incadrandu-se, in general, in recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sau a unor comisii de
specialitate ale ONU, sau CEE.

O a doua etapa consta in agregare, dupa o metoda sau alta, a acestor indicatori primari in indicatori globali care sa exprime starea de calitate a mediului, la nivelul ecosistemelor.

Asupra indicatorilor primari ce pot caracteriza starea unuia sau altuia din factorii de mediu, cat si a indicatorilor globali ce pot caracteriza starea ecosistemelor se va mai reveni.

Trebuie subliniat ca EIE nu se refera numai la indicatorii primari sau globali ce caracterizeaza calitatea mediului; acestia se analizeaza in corelatie cu indicatori care sa caracterizeze efectele economice si sociale ale poluarii.

In acest caz principiul care se foloseste in estimarea costului este acela al evaluarii costului aducerii zonei afectate la situatia anterioara poluarii sau a costului necesar pentru evitarea poluarii.
Introducerea unei dimensiuni economice pentru analiza poluarii mediului natural este dificila, datorita marii diversitati de situatii, ea putand deveni insa operationala pentru cazuri concrete si aspecte particulare.

Costul poluarii poate fi divizat in patru categorii:
1) costul prejudiciului, respectiv costul prejudiciilor directe (recolte distruse, maladii profesionale etc.);
2) costul evitarii, respectiv costul economic si social al evitarii prejudiciilor (echipamente de filtrare a aerului, echipamente de protectie etc.);

3) costul atenuarii, respectiv costul resurselor necesare pentru atenuarea poluarii si incadrarea lor in standarde;
4) costul urmaririi, respectiv costul resurselor necesare pentru proiectarea, planificarea, urmarirea si controlul poluarii.

Estimarea acestor costuri poate sa ofere o apreciere globala asupra fenomenului de poluare si numai tratarea lor in totalitate este in masura sa releve dimensiunile reale ale poluarii. Succesul promovarii actiunilor de protectia mediului este asigurat de promovarea analizelor economice de tip: PAGUBA - COST - BENEFICIU in raport cu mediu.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles