47 la suta dintre tinerii generatiei Z au ca obiectiv independenta financiara

Publicat: 15.11.2022
47 la suta dintre tinerii generatiei Z au ca obiectiv independenta financiara

• Independenta financiara ia locul implinirii personale, dupa cum arata rezultatele studiul Insights PulseZ 2022

Situatia financiara se afla in prim planul atentiei Generatiei Z, fiind considerata mai importanta decat satisfactia implinirii personale in plan familial sau chiar sanatatea, asa cum reiese din studiul conceput si coordonat de specialistii programelor nationale antreprenoriale „Vreau sa Fiu Antreprenor” (VSFA) si „Insights” - din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) si realizat la nivel national de catre agentia de studii de piata IZI data.

„Siguranta financiara primeaza in perioade de criza, iar tinerii inteleg pe deplin acest lucru. Valul de incertitudini generate de anii de pandemie si acum de situatia creata de razboiul din Ucraina si efectele sale in plan economic, justifica intr-o oarecare masura aspiratia pentru independenta financiara a celor 47% dintre tinerii intervievati”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights si Vreau sa fiu Antreprenor.

Printre cei mai mentionati factori motivatori in randul tinerilor, se numara independenta financiara (47%), implinirea pe plan personal (44%), starea de sanatate (37%), dorinta de a lasa ceva de valoare in urma (33%). Semnificativ mai multe fete mentioneaza independenta financiara si dezvoltarea psihica/ emotionala, in timp ce semnificativ mai multi baieti mentioneaza dorinta de faima/ celebritate.

Urmatorii pasi ai tinerilor dupa terminarea studiilor

In special fetele resimt nevoia de siguranta financiara, majoritatea (52%) fiind preocupate de acest subiect fata de doar 42% dintre baieti, dorinta de a avea o cariera de succes si cea de a avea libertate de decizie fiind sensibil egala pentru ei.

Dupa terminarea studiilor, tinerii au in vedere: angajarea in Romania (24%, in scadere fata de anul trecut 30%), continuarea studiilor in Romania (24%), angajarea in alta tara (9%). Semnificativ mai multe fete mentioneaza angajarea in Romania, in timp ce semnificativ mai multi baieti mentioneaza angajarea in alta tara.

Motivatia si asteptarile legate de cariera

Pentru cei care iau in calcul optiunea de angajare, cel mai important criteriu pe care il folosesc in selectarea unui loc de munca este satisfactia oferita de ceea ce fac. Trei sferturi dintre ei se ghideaza dupa acest principiu, iar mai mult de jumatate dintre participantii la studiu (53%) urmaresc sa obtina un pachet salarial cat mai consistent. Aproape tot atatia (51%) prefera un program de lucru flexibil si posibilitatea de a lucra de la distanta, iar 45% se orienteaza catre o echipa si o atmosfera de lucru in care sa se simta confortabil.

„Tinerii Generatiei Z au crescut avand derulata pe fundal mentalitatea inoculata parintilor si bunicilor, mentalitate de tipul ”daca vrei rezultate trebuie sa muncesti mult”; ”niciun efort nu este prea mare daca e pentru munca ce iti place”, mentalitate care a pavat calea catre obsesie, workaholism, burnout si depresie. De aici si nevoia de a rescrie scenariul pentru filmul acesta al desfasurarii muncii”, a subliniat Leonard Rizoiu, Managing Partner pentru LeoHR.

Perceptia asupra beneficiilor extrasalariale plaseaza ca principale beneficii de baza tichetele de masa si asigurarile de sanatate sau abonamentele medicale, ambele intrunind optiunile a 73% dintre respondenti. Beneficiile speciale care ii atrag pe tineri catre un loc de munca sunt abonamentul la sala de sport si cadourile primite de la angajator (66%) fiind indeaproape urmate de asigurarea chiriei (65%). Aceste beneficii nu numai ca atrag noua forta de munca, ci si ajuta la pastrarea acesteia.

Motivul principal al tinerilor pentru care vor sa-si construiasca o cariera profesionala este pentru siguranta sau independenta financiara (55%), la mare distanta fiind urmat in ierarhia optiunilor de necesitatea de dezvoltare personala (14%). Pentru majoritatea tinerilor, posibilitatea lucrului de la distanta care sa le permita optiunea de a calatori si munci in acelasi timp (61%) ii poate motiva sa isi atinga obiectivele mai repede, acelasi procent intrunind si optiunea lucrului de acasa. Cum 56% dintre tineri arata ca sunt dispusi sa mearga la birou, se pare ca modul de lucru hibrid este solutia de viitor, acolo unde activitatea se preteaza.

“Salarii mai mari in sensul de realiste, mai multa flexibilitate a modului de lucru, mai mult timpliber, o mai mare responsabilitate sociala si fata de mediu – aceste candva preferinte alemilenialilor, au devenit asteptari de ”nenegociat” ale tinerilor Gen Z”, a completat Leonard Rizoiu, Managing Partner pentru LeoHR.

GenZ constientizeaza obligatia morala a platii datoriiilor la timp – 88%

In ceea ce priveste atitudinea fata de bani, 89% dintre tineri si-ar dori sa faca bani rapid si usor. De asemenea, 70% considera ca toti avem obligatia morala sa ne platim datoriile (credite bancare, facturi, etc.) la timp, in timp ce 64% dintre respondenti afirma ca persoanele care nu isi platesc datoriile la timp nu sunt de incredere.”Tinerii din generatia Z sunt asumati si constientizeaza obligatia morala in ceea ce priveste plata datoriilor la timp (88%), precum si faptul ca daca nu stii sa-ti gestionezi bugetul lunar, cu siguranta vei avea datorii (74%). De altfel, 80% dintre tinerii activi pe piata muncii (22-24 ani) constientizeaza intr-o masura mai mare importanta planificarii lunare a bugetului”, a declarat Liviu Costica, COO KRUK Romania.

Asteptarile tinerilor la locul de munca, in stransa legatura cu wellbeing-ul

Printre factorii care influenteaza starea de bine la locul de munca, tinerii mentioneaza preponderent: echipa/ colectivul (76%), flexibilitatea de lucru (59%), sistemul bine organizat al locului de munca (54%) si accesul la oportunitati de dezvoltare (50%). In timp ce fetele apreciaza mai mult echipa/ colectivul si accesul la oportunitati de dezvoltare, baietii apreciaza mai mult autonomia in munca. Asteptarile lor legate de promovare sunt foarte ridicate, aproape jumatate (49%) apreciind ca promovarea ar trebui sa o primeasca in termen de maxim un an de la intrarea pe o pozitie, iar 17% evalueaza ca o vor primi peste cel putin 2 ani. Lucrurile stau un pic diferit in ceea ce priveste schimbarea locului de munca, doar 18% doresc sa isi schimbe jobul in mai putin de un an si 15% planuiesc sa stea mai mult de 5 ani intr-o companie.

Deciziile tinerilor: sustenabilitatea unui brand afecteaza decizia de cumparare

“In privinta brandurilor care aplica principii sustenabile, ar fi interesant de urmarit in practica cat din acest interes pentru comportamentul sustenabil al unei companii se translateaza si in privinta alegerii unui potential angajator. De exemplu, sustenabilitatea unui brand afecteaza decizia de cumparare, in cazul a 42% din respondentii la studiul PulseZ. Cu toate acestea, cercetarile din piata fortei de munca ne arata ca misiunea si valorile unei companii sunt printre ultimii factori luati in calcul de angajatii care se gandesc sa isi schimbe locul de munca”, a declarat Oana Datki, Managing Partner pentru CTeam.

Chiar daca sunt preocupati cu precadere de situatia financiara, de posibilitati de dezvoltare personala si de beneficii extrasalariale, tinerii nu uita de importanta pe care o au actiunile sustenabile. Astfel, atunci cand vine vorba de productia de bunuri, ei considera destul de importante si foarte importante folosirea de catre companii a unor metode de productie sustenabile (88%) si revanzarea, repararea, reciclarea produselor utilizate sau defecte sustenabile (88%).

Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generatiei Z in 2022

Aflat la cea de-a treia editie, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput si coordonat de specialistii programelor nationale antreprenoriale „Vreau sa Fiu Antreprenor” (VSFA) si „Insights” - din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) in randul a aproximativ 1.200 de tineri din Romania cu varste cuprinse intre 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel national din punct de vedere al distributiei pe sexe, regiunii si mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea starilor, comportamentelor, intereselor si dorintelor tinerilor din Romania, in noul context pandemic, membri ai generatiei Z.

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.